5 redenen om kalktabletten te slikken

5 redenen om kalktabletten te slikken

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wanneer is het een verstandig idee om kalktabletten te slikken? Wat moet je weten over de werking van kalktabletten? Is het gebruik van kalktabletten zonder risico, of zijn er nog bijwerkingen waar je rekening mee moet houden? Als je van plan bent kalktabletten (ook wel calciumtabletten genaamd) te gaan slikken, is het raadzaam om je goed in te lezen over waar deze tabletten eigenlijk goed voor zijn en of er nog risico’s aan verbonden zijn. In dit artikel vertellen we je meer over kalktabletten, botontkalking, botbreuken en hoe je ook zonder kalktabletten aan voldoende calcium komt.


Wat zijn kalktabletten en waar zijn deze goed voor?

Kalktabletten, of ook wel calciumtabletten, zijn bedoeld om het calcium in je lichaam op peil te brengen of aan te vullen. Calcium is een mineraal dat bij kinderen belangrijk is voor de groei van hun botten. Ook voor ouderen is calcium belangrijk, juist om die botten goed en sterk te houden. Wanneer je voldoende calcium binnen krijgt verklein je de kans op botbreuken en botontkalking. Calcium heeft nog een aantal voordelen, waaronder het aanmaken en het behouden van sterke tanden. Ook is calcium belangrijk voor je spieren en je zenuwstelsel.

Vaak worden kalktabletten gecombineerd met een extra inname van Vitamine D. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium beter opgenomen wordt in de botten. Vitamine D krijg je van nature door met daglicht buiten te zijn. Als je calciumsupplementen van het merk Davitamon slikt dan hoef je niet extra Vitamine D te slikken, want in deze tabletten zit Vitamine D verwerkt.

Botbreuken en botontkalking

Eén van de belangrijkste redenen waarom je kalktabletten zou gaan slikken is omdat er een verhoogde kans is op botbreuken en botontkalking. Een verhoogde kans op botbreuken heb je bijvoorbeeld bij een leeftijd vanaf vijftig jaar. Ook als je al eens eerder een bot gebroken hebt of wanneer je last hebt van botontkalking is de kans op botbreuken groter. En stel dat je ouders bijvoorbeeld op latere leeftijd botten hebben gebroken, dan is de kans bij jou ook iets groter. Botontkalking, ook wel osteoporose genaamd, kan ook een reden zijn om kalktabletten te slikken. Botten maken altijd nieuw botweefsel aan en breken ‘oud’ botweefsel af. Dat is normaal en gebeurt bij iedereen. Bij botontkalking wordt er echter meer botweefsel afgebroken dan dat er wordt aangemaakt. Dat gebeurt met name naarmate je ouder wordt. Je botten worden daardoor fragieler. Als gevolg daarvan kunnen de botten makkelijker breken. Een simpele valpartij kan daardoor al snel resulteren in een gebroken heup (waar je in eerder stadium misschien alleen maar een blauwe plek zou krijgen op de plek waar je gevallen bent). Ook kunnen ruggenwervels als gevolg van osteoporose inzakken.

Wist je dat vrouwen vaak meer kans op botontkalking hebben dan mannen? Dat komt omdat in de eerste jaren nadat een vrouw in de overgang raakt het botweefsel sneller wordt afgebroken als voordat zij in de overgang raakte.

Naast ouder worden kunnen ook bepaalde ziekten en medicijnen oorzaken zijn van botontkalking.


Voor welke doelgroep zijn kalktabletten en Vitamine D aan te raden?

Botbreuken en botontkalking wil iedereen het liefst maar voorkomen. Niemand zit te wachten op een been in het gips of ingezakte rugwervels. Het is daarom goed om te weten wanneer je je in een risicogroep bevindt. Ouderen vormen in ieder geval een belangrijke risicogroep, maar er zijn meer risicogroepen. Mensen die geen zuivel nuttigen zijn een risicogroep.  Mensen die geheel gesluierd door het leven gaan en daardoor te weinig daglicht via de huid opnemen hebben over het algemeen een gebrek aan Vitamine D, wat nodig is om kalk goed op te kunnen nemen. Dat geldt ook voor mensen in verzorgingstehuizen die over het algemeen (te) weinig buiten komen. Als laatste zijn mensen die bijvoorbeeld veel nachtdiensten werken en daardoor overdag weinig buiten zijn een risicogroep.

Hoeveel calcium moet je per dag binnenkrijgen?

Hoeveel calcium je iedere dag binnen moet krijgen hangt van verschillende factoren. Zo is je leeftijd van belang, maar ook je geslacht en het feit of je misschien zwanger bent of borstvoeding geeft aan een kindje. De Gezondheidsraad heeft advies uitgegeven over de dagelijkse referentie inname (RI). Kinderen van 1 tot 3 jaar dienen 0,5 gram calcium binnen te krijgen. Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is dat 0,7 gram. Meisjes van 9 tot 18 hebben aan 1,1 gram genoeg, terwijl jongens in dezelfde leeftijdscategorie 1,2 gram nodig hebben. Tussen je negentiende en je vijftigste kan je met iets minder toe, omdat je dan niet meer in de groei bent. In deze leeftijdscategorie wordt 1,0 gram aangeraden voor zowel mannen als vrouwen. Ben je de vijftig gepasseerd? Dan is 1,1 gram per dag de aanbevolen hoeveelheid. Vanaf je zeventigste komt daar nog eens 0,1 bij op. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben genoeg aan 1,0 gram. Het is echter wel van groot belang dat zwangere vrouwen aan die gram per dag toekomen. Voor zichzelf, maar ook voor het kindje in je buik. De botontwikkeling en skeletgroei van je kindje is onder meer afhankelijk van jouw calciuminname. Meer dan 2,5 gram per dag wordt voor alle leeftijden afgeraden.


Hoe kom je aan voldoende calcium zónder kalktabletten te slikken?

Allereerst door goed op je voeding te letten. Indien je goed en gebalanceerd eet, is het slikken van kalktabletten vaak niet eens nodig. Zuivelproducten zijn de bekendste bron van calcium. Wie veel melk drinkt en veel kaas eet, komt vaak gemakkelijk op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium. Calcium zit, al is het in mindere mate, ook in onder andere groenten, noten, peulvruchten en brood. Naast calciumrijk voedsel eten is het ook van belang dat je veel beweegt en bij daglicht naar buiten gaat, zodat je voldoende Vitamine D aanmaakt, wat nodig is voor de opname van calcium in je lichaam.

Ben je benieuwd hoeveel glazen melk je per dag moet drinken om op voldoende calcium te komen? Eén glas halfvolle melk van 250 ml bevat 305 microgram calcium. Dat is dus iets minder dan een derde van de aanbevolen hoeveel. Met drie glazen melk per dag kom je dus een heel eind. Een plak kaas voor één snee brood heeft 163 microgram. Daarvan zou je dus minstens vijf moeten eten om op 1 gram calcium te komen. Mocht je gedurende de dag zowel melk drinken, kaas op brood eten en ’s avonds bij de aardappelen (14 microgram per 200 gram aardappelen) sperziebonen (140 microgram per 200 gram sperziebonen) of spinazie (168 microgram per 200 gram spinazie) dan zit je aardig gebakken.


Zijn er risico’s verbonden aan het slikken van kalktabletten?

Alhoewel volgens Australisch onderzoek bewezen is dat het slikken van kalktabletten daadwerkelijk helpt tegen botontkalking en de kans op botbreuken aanzienlijk verkleint, is het gebruik niet geheel zonder risico. Er zijn een aantal bijwerkingen die erg vervelend kunnen zijn. Zo wordt de kans op maagzuur groter, kun je last krijgen van zure oprispingen, obstipatie en winderigheid. Ook kan het zuurgehalte in het bloed te laag worden. De kans op dergelijke bijwerkingen is echter niet heel groot.

Ben je van plan om kalktabletten te gaan slikken, raadpleeg dan altijd van tevoren een arts. Een arts kan het beste beoordelen of het noodzakelijk is om door middel van supplementen je calciumgehalte op te voeren, of dat je met andere maatregelen ook een heel eind komt.

Tot slot nog de redenen op een rijtje wanneer je kalktabletten zou moeten slikken:

  • Je eet niet voldoende calciumrijk voedsel
  • Je eet en drinkt geen zuivel
  • Je bent ouder dan vijftig
  • Er zijn aanwijzingen dat je meer kans hebt op botontkalking door bijvoorbeeld ziekte of familieleden die ook broze botten hebben
  • Je bent zwanger en komt op de reguliere wijze niet aan voldoende calcium per dag

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag