Waarom kiezen voor een schuimrubber matras?

Waarom kiezen voor een schuimrubber matras?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Matrassen van schuimrubber bestaan in verschillende soorten en kwaliteiten. Iedereen slaapt anders en heeft daarom behoefte aan een ander type matras. Duurzaamheid en veerkrachtigheid kunnen redenen zijn om voor een schuimrubber matras te kiezen. Daarnaast bieden schuimrubber matrassen veelal een goede isolatie en ondersteuning. Welk schuimrubber matras bij wie past en waarom, lees je in dit artikel.


Wat is schuimrubber?

Schuimrubber is een materiaal met een poreuze structuur, dat bekend staat om zijn verende eigenschappen. De rubber die voor schuimrubber wordt gebruikt, is van oorsprong natuurlijke latex. Deze rubbersoort wordt gewonnen uit bomen.
Tegenwoordig worden er ook veel matrassen gemaakt van synthetisch schuimrubber. Het schuimrubber wordt in dat geval gemaakt uit de stof nafta.

In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten schuimrubber en de kwaliteit(en) van elke soort. Zo kan je een goede keuze maken als je op zoek bent naar een matras.


Wat zijn redenen om voor een schuimrubber matras te kiezen?

Matrassen van schuimrubber verschillen onderling in sterke punten en kwaliteit, maar over het algemeen hebben mensen de volgende redenen om voor een schuimrubber matras te kiezen:

  • Goede schuimrubber matrassen zijn erg duurzaam.
  • Uitstekende ondersteuning, ook bij bijvoorbeeld rug – en spierklachten.
  • Sommige schuimrubber matrassen zijn ook geschikt voor kamperen
  • Goede isolatie
  • Hoog comfort
  • Er is geen kans dat je drukpunten voelt, zoals bij sommige pocketveringmatrassen het geval is.
  • Goede puntelastische werking.

Onder een aantal van onderstaande kopjes gaan we in op verschillende schuimrubber matrassen en welke eigenschappen ze ieder voor zich hebben. Het ene schuimrubber matras scoort bijvoorbeeld extra hoog op ondersteuning van het lichaam, terwijl het andere matras uitstekend isoleert.


Welke soorten schuimrubber matrassen zijn er?

Er zijn drie soorten schuimrubber matrassen die je vaak tegen zult komen. Dit zijn:

De vierde soort schuimrubber is polyether. Polyether is een vergelijkbaar materiaal als schuimrubber, maar is niet geheel hetzelfde. Sommige verkooppunten van matrassen noemen polyether matrassen ook wel ‘comfortschuim’ matrassen. Om je op weg te helpen met de keuze van een schuimrubber matras gaan we verderop in dit artikel kort in op matrassen van polyether.

Leuk om te weten over latex is dat dit een natuurlijke rubbersoort is. Door een speciaal proces krijgt latex een open celstructuur, waardoor je een vorm van schuimrubber creëert.


Alles wat je moet weten over de SG waarde van schuimrubber

Schuimrubber matrassen hebben verschillende positieve eigenschappen zoals ondersteuning en veerkrachtigheid. In hoeverre die eigenschappen gelden voor het matras dat jij wilt kopen, lees je af aan de SG waarde. SG staat voor soortelijk gewicht. De SG waarde geeft aan hoeveel materiaal er in het matras verwerkt zit per kubieke meter. Als er veel lucht in het matras zit, zal de SG waarde lager uitvallen dan wanneer er veel schuim per kubieke meter in het matras verwerkt is.

Voorbeeld

SG waarden die je bijvoorbeeld tegen kan komen zijn SG 25 en SG 44. Het schuimrubber matras met de hogere SG waarde zal minder snel aan ondersteuning en comfort verliezen, dan het matras met de lagere SG waarde. Hoe hoger de SG waarde, hoe duurzamer het schuimrubberen matras dus is.
De SG waarde heeft ook invloed op de veerkrachtigheid van een matras. Hoe hoger de SG waarde, hoe veerkrachtiger het matras zal aanvoelen.

Prijs-kwaliteit verhouding

Bij de meeste (online) winkels die schuimrubber matrassen verkopen staat de SG waarde duidelijk vermeld bij de matrassen. Het is dan aan jou om te overwegen of je een duurder matras met een hogere SG waarde aan gaat schaffen, of een matras voor een zachte prijs met een lage SG waarde. Schuimrubber matrassen met een hoge SG waarde zullen wel langer meegaan!


Traagschuim matras

Traagschuim wordt ook wel memory foam, NASA schuim of viscoschuim genoemd. Bekende traagschuim merken zijn bijvoorbeeld M-Line en Tempur. Oorspronkelijk werd traagschuim ontwikkeld voor de ruimtevaart, maar door de comfortabele eigenschappen werden er later ook matrassen van gemaakt.

Traagschuim matrassen zijn de meest ondersteunende schuimrubber matrassen die er zijn. Het traagschuim vormt zich naar je lichaam, zodat je op een stevige ondergrond ligt, die niet hard aanvoelt. Een traagschuim matras zorgt voor precies de goede (milde) druk op die punten van je lichaam waar je steun nodig hebt.
Een traagschuim matras kan je aanschaffen om de volgende redenen:

  • Als je last hebt van rugklachten of andere spier – en gewrichtsklachten.
  • Als je een algeheel hoog comfort wilt.
  • Als je veel tijd moet doorbrengen op bed (traagschuim werkt goed tegen doorligplekken)

Als je een traagschuim matras wilt kopen, hou het volgende dan in gedachten:

  • Traagschuim matrassen isoleren vaak wat minder goed, tenzij er nog iets aan het traagschuim is toegevoegd (een ander materiaal of een speciale behandeling). Een traagschuim matras is  niet de meest ideale keuze voor iemand die het snel warm heeft.
  • Bij koud weer kan het even duren voor een matras van traagschuim lekker zacht wordt.

Voor speciale, extra isolerende traagschuim matrassen betaal je vaak wat meer.


HR koudschuim matras

HR koudschuim matrassen staan bekend om hun uitstekende veerkracht en duurzaamheid. Kuilvorming komt nauwelijks voor bij HR koudschuim matrassen. HR staat voor ‘high resilience’ ,wat hoge veerkracht betekent. Ze hebben een goede elasticiteit, waardoor alle punten van je lichaam goed ondersteund worden. Een pluspunt aan een HR koudschuim matras is daarbij dat koudschuim uitstekend isoleert.

Omdat HR koudschuim zo duurzaam is, wordt het ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld camping matrassen. Koudschuim matrassen worden namelijk niet snel aangetast door omstandigheden zoals vocht.

De kwaliteit van koudschuim matrassen kan je aflezen van de SG waarde (soortelijk gewicht) die we al hadden toegelicht. Hoe hoger de SG waarde, hoe duurzamer het HR koudschuim matras is.

Koudschuim matrassen zijn goede, algeheel comfortabele matrassen voor verschillende typen slapers. In het bijzonder voor mensen die het snel warm hebben.  Heb je specifieke ondersteuning nodig vanwege pijn, dan zou een traagschuim matras wellicht net een betere keuze zijn.


Latex schuimrubbermatras

Een schuimrubberen matrassen van latex kenmerken zich door de uitstekende isolerende eigenschappen. Ze hebben een prima vochtverwerking en een goede warmteregulatie. In de winter lig je lekker warm, terwijl je in de zomer relatief koel blijft liggen. Omdat latex een natuurmateriaal is (rubber) heeft het een schimmeldodende en antibacteriële werking. Wat dat betreft is latex schuimrubber een hygiënische keuze. Latex schuimrubber heeft daarbij een uitstekende ‘puntelastische’ werking. Het ondersteunt je lichaam nauwkeurig.

Latex schuimrubber kan op twee manieren gemaakt worden:

  • Volgens het Dunlop productieproces
  • Volgens het Talalay productieproces

Bij het Talalay productieproces wordt de open celstructuur van HR koudschuim nagebootst, waardoor het latex matras uitstekend zal isoleren. Een talalay latex matras is dus ideaal als je het snel warm hebt. Latex dat geproduceerd is met het talalay proces is bovendien zeer puntelastisch. Dat wil zeggen dat je lichaam nauwkeurig ondersteund wordt.
Als je het niet snel warm hebt is een latex matras geproduceerd volgens het dunlop proces voldoende. Hier betaal je wat minder voor, maar de ondersteuning is hetzelfde. Eigenlijk is een dunlop geproduceerd latex matras niet zozeer een schuimrubber matras, maar omdat je de benaming wel tegen zal komen, noemen we hem toch.

Waar je op moet letten bij de aankoop van een latex matras

Zoals we net toegelicht hebben, valt een talalay latex matras onder de schuimrubberen matrassen en isoleert deze uitstekend. Het is bij de aanschaf van een latex matras belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Een latex matras hoort een hoge SG waarde te hebben
  • Een uitzonderlijk goedkoop latex matras bevat vaak weinig of geen echte latex. Latex is een natuurproduct dat gewonnen wordt door een arbeidsintensief proces. Daarom kan een latexmatras onmogelijk een erg lage prijs hebben!
  • Let erop dat je een gecertificeerd schuimrubber latex matras koopt. Euro-Latex is bijvoorbeeld een betrouwbaar certificaat.
  • Hoewel met de moderne bewerkingen latex allergie niet veel meer voorkomt, kan dit toch gebeuren. Informeer naar de mogelijkheid tot proefslapen als je niet zeker weet of je een allergie hebt.
  • Een schuimrubber (talalay) latex matras isoleert beter dan een ‘standaard’ latex matras.

Schuimrubber latex matrassen zijn vaak prijzig, maar bieden een goede puntelastische werking en isolatie. Het is een duurzame keuze voor veel verschillende slapers.


Is een polyether matras hetzelfde als een schuimrubber matras?

Als je gaat zoeken naar een schuimrubber matras, zal je ook de woorden ‘polyether’ en ‘comfortschuim’ tegenkomen. Ook bij deze matrassen wordt de kwaliteit soms aangegeven met SG waarden.
Matrassen van polyether hebben inderdaad een schuimachtige structuur aan de binnenkant. Polyether is geen schuim zoals het schuim uit latex, koudschuim of traagschuim. Het is wel veerkrachtig, maar lang niet in dezelfde mate als de andere soorten schuimrubber.

Polyether matrassen zijn goedkoop, maar er zit geen echt schuimrubber in. Ze krijgen relatief snel kuilvorming en ademen niet erg goed. Je krijgt het dus snel warm op een polyether matras. Door de lage prijs kan een polyether matras wel een handige keuze zijn voor bijvoorbeeld een logeerbed.


Matrassen van meerdere soorten schuimrubber

Er zijn merken die de verschillende soorten schuimrubber (latex, koudschuim en traagschuim) combineren voor extra comfort. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie traagschuim en koudschuim zijn. Zo kan je een matras kopen dat nog nét een ander comfort biedt, een betere isolatie of meer steun.


Veel keuze in schuimrubberen matrassen

Er zijn veel redenen om voor een schuimrubberen matras te kiezen. Ze hebben een goede puntelastische werking (ze ondersteunen je lichaam heel precies), ze krijgen niet snel kuilvorming en meestal hebben ze een goede isolatie. Een traagschuim matras heeft een wat minder goede isolatie, maar dan zou je kunnen kiezen voor een matras met de combinatie van traagschuim samen met een ander materiaal.

Door de SG waarde die meestal vermeld wordt, heb je een goed zicht op de kwaliteit van het matras dat je wilt kopen. Voor een hogere SG waarde betaal je mee, maar met zo’n matras doe je ook langer. Kuilvorming zal bij een matras met een hogere SG waarde nauwelijks voorkomen.
Als je op zoek bent naar kwaliteit, dan heb je een grote keuze in matrassen van het materiaal schuimrubber.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Matras Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Emma
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag