7 tips om muizen uit je huis te verjagen

7 tips om muizen uit je huis te verjagen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Heel vervelend: ongewenst bezoek in huis in de vorm van muizen. Als je in bed ligt hoor je vaag geritsel of zelfs getrippel achter de muren, soms zie je af en toe een keuteltje liggen en het ruikt ook wat apart in je woonkamer. Vooral in het winterseizoen willen muizen wel eens de warmte van je huis opzoeken. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van de kleine knaagdieren af, maar hoe doe je dat? Ga je voor een diervriendelijke oplossing of kies je voor de meest raciale manier om muizen uit je huis te verjagen? Wij zetten zeven tips voor je op een rijtje.


Help! Muizen in huis

Als je muizen in huis hebt, kan dat heel onbehagelijk voelen. Je hoort, ruikt en ziet ze (soms). Muizen overleven op voedsel uit je keukenkastjes, of zelfs op papier, hout en zeep. Ze kunnen dus best lang in je huis blijven leven. Muizen zelf zijn niet gevaarlijk, maar zijn wel onhygiënisch omdat ze overal plassen en poepen. Ook kunnen ze gaan knagen aan kabels, zodat er kortsluiting of zelfs brand kan ontstaan. Dat kan natuurlijk wel erg gevaarlijk zijn. Dit zijn zomaar een paar redenen waarom ze zo snel mogelijk deze ongenode gasten uit je huis wilt hebben.


Tip 1 – De ouderwetse manier: neem een kat!

Een ouderwetse, maar een hele gezellige manier om muizen uit je huis te krijgen is het nemen van een kat. Katten jagen niet altijd op muizen, maar zelfs de geur van het beestje houdt muizen op afstand. Wil je liever geen poes, omdat je niet vaak thuis bent of dat je gewoonweg geen kattenmens bent? Misschien kun je er een weekje een lenen van je vrienden, familie of buren. Hallo, Poekie, Simba of Keesje. Dag, muizen!


Tip 2 – Maak je huis anti-muis

Een tweede tip is om je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de kleine knagers. Blokkeer de toegangspoorten van die dieren: muizen wurmen zich door de kleinste gaten en kiertjes. Door deze dicht te maken, voorkom je dat de muizen binnenkomen en dat ze zich verspreiden in de kamers. Ga op onderzoek uit in huis en check alle plekjes waar een muis zich doorheen kan wringen. Er zijn speciale spuitbussen op de markt om gemakkelijk gaten in huis te dichten.

Daarbij is het een goed idee om eten in afsluitbare doosjes en trommels te bewaren. Muizen zijn gek op kruimeltjes en andere etensresten. Zorg er daarom voor dat de keuken altijd schoon is, de afvalbak goed afgedekt en ook het eten voor eventuele huisdieren snel wordt opgeruimd. Dit werkt trouwens ook preventief.


Tip 3 – Laat ze een toontje lager zingen

Muizen verjagen met geluid is ook een optie. Er zijn speciale ongedierteverjagers te koop die tonen uitzenden die voor muizen heel irritant zijn, maar die wij (gelukkig) niet kunnen horen. Geen irritatie voor jou dus, wel voor die vervelende beestjes. De muizen raken zo overprikkeld door het geluid dat ze maar één ding willen: wegwezen! Het is wel belangrijk dat je meerdere apparaatjes aanschaft, omdat je met een enkel geluidsmachientje niet je hele huis kunt dekken met de tonen. Deze manier is erg diervriendelijk, omdat je de beestjes letterlijk met geluid wegjaagt.


Tip 4 – Gebruik geur in je voordeel

Een andere diervriendelijke tip om muizen weg te krijgen is het gebruiken van geur. Wist je dat muizen een hekel hebben aan de lucht van bepaalde kruiden? Ze zijn gauw weg als ze bijvoorbeeld munt,
eucalyptus of lavendel ruiken.

Doe olie met deze geuren in een speciale brander, zodat de aroma zich snel door je huis verspreidt. Bijkomend voordeel: voor ons ruikt het wel lekker, maar de muizen hebben er echt een hekel aan. Ook kun je olie met water mengen en dit in een plantenspuit gieten. Spray dit rond op plekjes waar de muizen zitten. Of drenk een aantal wattenbollen of een vaatdoek in het goedje, en leg ze bij de verstopplek van de muizen. Ze zullen vlug verdwenen zijn!

Geen zin om olie aan te schaffen of gewoonweg geen tijd om naar de winkel te gaan? Kijk dan wat je nog in huis hebt. Snij een paar uien doormidden, deze geur maakt ze ook misselijk. Ook de odeur van pepers vinden muizen echt niet fijn. Misschien heb je ook nog wat kruidnagels in de voorraadkast liggen: dit helpt ook goed bij het verjagen van de kleine diertjes.


Tip 5 – In de diervriendelijke val

Als je de muizen wel weg wilt uit je huis, maar geen pijn wilt doen, is deze tip ook een optie. Bij het woord muizenval krijg je als dierenliefhebber waarschijnlijk al de rillingen over je rug, maar er bestaan ook diervriendelijke vallen. Zo kun je de muizen wegkrijgen, zonder ze te doden. Je koopt deze vallen gewoon bij de dierenwinkel.

De diervriendelijke val werkt als volgt: je legt lokaas in het bakje, de muis kruipt erin en de val gaat dicht zodat de muis er niet uit kan. Vervolgens kun je de levende muis in de natuur vrijlaten. Let op dat je dit wel ver genoeg van je woning doet, anders heb je ze zo weer terug! Er zijn ook vallen die meerdere muizen in één keer op deze manier vangen. Zo ben je sneller van de diertjes af.

Extra tip: Gebruik het juiste lokaas! Muizen en kaas zijn in ons hoofd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wist je dat muizen niet eens zo heel dol zijn op kaas? De beestjes eten natuurlijk alles, maar er zijn dingen die ze echt heel lekker vinden. Probeer eens muizen te lokken met pindakaas en chocolade, bijvoorbeeld. Daar smullen ze van. Leg deze producten in de val en je vangt de kleine knaagdiertjes in een oogwenk. Zo kun je ze gemakkelijk buiten vrijlaten. Dag, muizen!


Tip 6 – De minder diervriendelijke manieren

Alle animal lovers even wegkijken: er zijn natuurlijk ook minder diervriendelijke opties om van muizen af te komen. Er is bijvoorbeeld de elektrische muizenval op batterijen, waar de muis binnen enkele seconden dood in gaat. Als de muis in de val loopt krijgt hij een fatale elektrische schok. Dit is een optie die veel in bedrijfspanden wordt gebruikt, omdat hij erg effectief is voor grotere oppervlaktes. Woon jij in een groot huis? Dan is dit misschien een goede optie om van jouw muizenprobleem af te komen.

Ook muizengif is een oplossing. Ook met deze optie dood je de muis, dus daar moet je wel tegen kunnen. Als je veel muizen in huis hebt, is het handig om naast de muizenvallen ook gif te strooien. Zie je ergens in je woning veel keuteltjes liggen? Dat zijn dan de plaatsen waar de lokdoosjes met het gif moeten staan. De muizen eten dit, worden niet lekker en gaan uiteindelijk dood. Let wel op dat je tip 2 goed hebt opgevolgd: muizen eten wat ze het lekkerste vinden, als er ook smakelijke kruimeltjes liggen eten ze dat in plaats van het gif. Met kinderen en huisdieren thuis is deze optie trouwens een minder goed idee. Ze kunnen het gif verwarren met snoepjes en het eten.


Tip 7 – Huur professionele muizenvangers in

Kom je er echt niet meer uit? Of blijven de muizen maar terugkomen, wat je dan ook doet? Dan komen we bij onze laatste tip: huur een bedrijf in dat gespecialiseerd is in ongedierteverdelging. Zo weet je zeker dat je snel muis-af bent, en kunnen de beestjes zich niet voortplanten in je huis. Een paar muizen kunnen namelijk tot wel meer dan duizend familieleden zorgen in één jaar! Dat wil je natuurlijk niet hebben. De professionele muizenvangers weten precies wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Het kost wel wat, maar dan heb je ook wat!


Met deze tips ben jij gegarandeerd verlost van de muizen in je huis. Er zijn genoeg diervriendelijke opties: neem een kat (de geur van het beestje schrikt de muizen af), jaag ze weg met geluid en geur, of vang ze en laat ze een heel eind verderop weer los in de natuur. Als je ervoor zorgt dat je huis schoon is en dat alle etensresten goed opgeborgen zijn, zit je wel goed. Als je voor een radicale oplossing gaat, kun je met muizengif strooien of een fatale muizenval aanschaffen. Weet je het echt niet meer, huur dan een bedrijf in om je bij te staan. Zo kun jij weer lekker slapen, zonder dat je getrippel van muizen hoort! Deze tips kun je trouwens ook preventief inzetten, zodat je zeker weet dat je nooit last zult hebben van de kleine diertjes. Een fijn gevoel, toch?



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Ongedierte Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag