Boxsprings worden tegenwoordig niet meer alleen gekozen voor het comfort, maar vaak ook voor het ontwerp. Fabrikanten spelen daar handig op in door de boxspring in vele soorten en maten te maken. Wellicht is het design voor jou ook de reden dat je graag een boxspring wilt aanschaffen. Of misschien heb je al een boxspring in je slaapkamer staan, maar ben je op zoek naar nieuwe matrassen. In dit artikel bekijken we welk matras het meest geschikt is voor op een boxspring, en voorzien we je van tips voor het aanschaffen van een matras dat bij jou past.
De boxspring, wat is dat nu eigenlijk?
Iedereen weet hoe ze eruit zien; boxsprings. Maar wat is het nou eigenlijk precies? Wanneer je het Engelse woord boxspring zou vertalen, komt er zoiets uit als ‘een doos met veren’. En eigenlijk is dat precies wat het is. Een boxspring bestaat uit een ombouw van bijvoorbeeld hout, die gevuld is met veren. Niet het soort veren dat afkomt van gevleugelde dieren, maar het metalen soort. Die metalen binnenvering wordt afgedekt met een schuimlaag. De bak staat op pootjes en kan uitgebreid worden met een hoofd- of voetbord. Eigenlijk is de boxspring dus alleen het onderstel en niet (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) het gehele bed. Het onderstel moet namelijk voorzien worden van een matras, voordat je erop kunt slapen. Het geheel van het onderstel plus het matras, wordt de boxspring-combinatie genoemd.
Voordelen boxspring-combinatie
De boxpsring-combinatie kent veel verschillende voordelen, hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij:
Veel mogelijkheden qua uiterlijk
Een van de grootste voordelen van een boxspring-combinatie is misschien wel het uiterlijk. Het materiaal en de kleur van de bekleding kan eigenlijk naar iedere smaak aangepast worden. Of je nu graag een ombouw van zwart leder wilt, of liever kiest voor witte stof: alles is mogelijk. Hierdoor kun je een bed uitzoeken dat volledig past bij het interieur van jouw slaapkamer, wat voor veel mensen dé reden is om te kiezen voor een boxspring-combinatie.
Hoger bed
Een boxspring-combinatie is meestal hoger dan een ‘gewoon’ bed. Voor mensen die moeilijk uit bed komen door bijvoorbeeld klachten aan de rug, is de in- en uitstap van een boxspring-combinatie vaak erg prettig. Maar ook voor mensen zonder lichamelijke klachten kan de hoogte van het bed een reden zijn om voor een boxspring-combinatie te kiezen. De combinatie van het uiterlijk plus de hoogte van het bed, zorgen namelijk voor een luxe en comfortabele uitstraling.
Compact
Wanneer je geen hoofdbord (of voetbord) bij je boxspring koopt, is een boxsping-combinatie niet groter dan de maat van het matras dat je kiest. Dit zorgt ervoor dat een boxspring-combinatie het ook in een kleine slaapkamer ontzettend goed doet. Geen randen die uitsteken, maar een strak en compact bed dat niet meer ruimte inneemt dan nodig.
Goede lichaamsondersteuning
Door de vering in het onderstel biedt een boxspring-combinatie een erg goede lichaamsondersteuning. Een goede lichaamsondersteuning voorkomt lichamelijke klachten door het slapen in een verkeerde houding én zorgt voor een goede nachtrust.
Matras is los te kiezen
In de winkel (of online) worden boxspring-combinaties vaak aangeboden met een door de winkel geselecteerd matras, maar de keuze qua matras is uiteindelijk aan jou. Hierdoor kun je een matras uitzoeken dat past bij jou en jouw manier van slapen. Wanneer je een partner hebt kan hij of zij zelfs een eigen matras uitzoeken, zodat je allebei op een matras ligt dat passend is. Wanneer je kiest voor twee verschillende matrassen, dek je de naad tussen de matrassen gemakkelijk af met een topmatras. Door het gebruik van een topmatras krijgt ieder van jullie de ondersteuning die je nodig hebt, maar voel je niet dat je allebei op een apart matras ligt.
Nadelen boxspring-combinatie
Natuurlijk kent een boxspring-combinatie ook nadelen. We zetten er een aantal voor je op een rij:
Stof
Wanneer je kiest voor een boxspring met een stoffen ombouw, is het vrij lastig om deze stofvrij te houden. Voor mensen die allergisch zijn, is dit vaak een groot nadeel. Door te kiezen voor ander materiaal voor de ombouw, kun je dit ‘probleem’ gemakkelijk omzeilen. Kies bijvoorbeeld voor een kuststof of neplederen bekleding, die je gemakkelijk met een (vochtige) doek af kunt nemen.
Vlekken
Een stoffen bekleding is erg lastig om schoon te maken. Hierdoor kunnen (vooral op de lichtere varianten) vlekken en vegen moeilijk te verwijderen zijn. Ook dit probleem is op te lossen. Kies voor een donkere kleur stof om vlekken en vegen minder snel zichtbaar te laten zijn, of kies voor een (nep)lederen ombouw, die gemakkelijk schoon te maken is.
Vervangen
Dat alles bij een boxspring-combinatie op elkaar afgestemd is, zorgt natuurlijk voor een mooi geheel, maar is ook lastig wanneer je bijvoorbeeld een onderdeel (door een defect) wilt vervangen. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om onderdelen te laten her-stofferen, waardoor alles weer perfect bij elkaar past. Vaak is het zo dat mensen er eerder voor kiezen om een volledig nieuwe ombouw te kopen, wat eigenlijk vooral vanuit de fabrikant een slimme truc is.
Té veel vering
Sommige mensen vinden dat een boxspring-combinatie té veel veert. Dat kan. Ook dit probleem kan echter opgelost worden. Door te kiezen voor een onderstel dat minder veert, of voor een matras zonder veren, voorkom je dat het geheel als té verend ervaren wordt.
Wat voor soort matras is geschikt voor op een boxspring?
Eigenlijk is het zo dat elk soort matras geschikt is voor op een boxspring onderstel. De keuze qua matras hangt vooral van jou af. Hoe slaap je? Hoe zwaar weeg je? Beweeg je veel? Verlies je veel vocht? De antwoorden op deze vragen dragen bij aan het uitzoeken van een geschikt matras voor jou. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten matrassen die het meest gebruikelijk zijn.
Pocketvering matras
Bij een boxspring-combinatie wordt vaak gekozen voor een pocketvering matras. Een pocketvering matras is een matras waarvan de binnenkant uit ontzettend veel veren bestaat. Deze veren zijn stuk voor stuk verpakt in een hoesje van stof, waardoor ze los van elkaar kunnen bewegen. Pocketvering matrassen hebben vaak comfortzones, waardoor het lichaam goed wordt ondersteund. Daarnaast is de ventilatie en vochtregulatie van een pocketvering matras erg goed, wat in combinatie met de goede lichaamsondersteuning kan bijdragen aan een goede nachtrust.
Schuimmatras
Er zijn verschillende soorten schuimmatrassen. We bespreken hier alleen de matrassen die voor 100% uit schuim bestaan.
Koudschuimmatras
Er zijn mensen die denken dat de naam ‘koudschuim‘ gekozen is omdat het een matras is waarop je het snel koud krijgt. Dit is echter absoluut niet waar. De naam ‘koudschuim’ verwijst naar de manier waarop het matras gemaakt is (cold cure moulding) en heeft niets te maken met hoe warm of koud je het hebt wanneer je erop ligt. Koudschuim is allergeenvrij, heeft een zeer goed aanpassingsvermogen aan je lichaam, en heeft een hoge veerkracht. Door de goede lichaamsondersteuning wordt het matras als uiterst comfortabel ervaren. Daarnaast zorgt het voor een goede ventilatie en vochtregulatie. Een goed koudschuimmatras heeft verschillende comfortzones en is minstens 18cm dik.
Traagschuimmatras
Traagschuim (ook wel bekend als NASA schuim, viscoelastisch schuim of memory foam) is een soort schuim dat de vorm van je lichaam overneemt. Het woord ‘traagschuim’ verwijst naar de tijd die het schuim nodig heeft om na indrukken weer naar de ‘normale’ vorm terug te keren. Traagschuim werkt door middel van de warmte van je lichaam, waardoor het zich aanpast aan de vorm van jouw lijf. Doordat het zich volledig aanpast, heb je geen ‘last’ van drukpunten. Sommige mensen ervaren dat als prettig, maar helaas is het zo dat dit voor je lijf niet ideaal is daar het niet voldoende wordt ondersteund. Traagschuim ventileert minder goed dan koudschuim en biedt dus ook een minder goede lichaamsondersteuning.
Andere matrassen
Zoals eerder al gezegd kun je eigenlijk elk soort matras op een boxspring leggen. Hierboven hebben we de beste en meest populaire opties besproken. Dit betekent echter niet dat je niet voor een latexmatras of binnenveringsmatras kunt kiezen, als je dat graag wilt.
Het beste matras voor op een boxspring
Er bestaat niet zoiets als ‘het beste matras’ voor iedereen. Het beste matras voor jou is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom is ook het benoemen van het beste matras voor een boxspring eigenlijk onmogelijk. Hierboven heb je kunnen lezen wat de eigenschappen van verschillende matrassen zijn, maar om een matras te vinden dat écht bij jou past, zal je ze zelf moeten ervaren. Ga daarom altijd naar een beddenwinkel waar je op de matrassen kunt liggen, om te voelen wat het doet voor je lichaam en wat je precies wel en niet prettig vindt. De keuze voor het beste matras is namelijk heel persoonlijk.
Laat je informeren en adviseren
Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden in boxspring-combinaties, en onthoud vooral dat kiezen voor het duurste matras niet altijd het beste is. De duurste matrassen zijn vaak matrassen van een bepaald merk, en eigenlijk is die hoge prijs enkel op de merknaam gebaseerd. Daarom is de beste tip die we je kunnen geven: ervaar. Voel welk matras op welk onderstel het prettigst ligt, en baseer je keuze vooral op de eigenschappen van een matras dat past bij jouw lichaam en slaapgewoonten.
Laat je goed informeren en adviseren, en bezoek zo nodig meerdere winkels om tot de beste keuze te komen. Een goed bed is namelijk ontzettend belangrijk. Niet alleen omdat je er gemiddeld 8 uur per etmaal op doorbrengt, maar vooral ook omdat je nachtrust belangrijk is. Een goed bed zorgt voor een goede lichaamsondersteuning en comfort, wat een goede nachtrust bevorderd en zorgt dat je ‘s morgens fit en uitgeslapen uit je bed stapt. Het is dus zeker aan te raden om de tijd te nemen en goed uit te zoeken welk matras het beste bij jou past.