7 tips als je zelf wilt detoxen

7 tips als je zelf wilt detoxen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Factoren zoals stress en ongezond eten kunnen ervoor zorgen dat je niet meer lekker in je vel zit. Je kan je hierdoor minder fit gaan voelen. Daarnaast kan je de gevolgen aan je huid zien: je huid wordt dog, of gevoeliger voor oneffenheden. Een bekende methode om je fitter te voelen en er goed uit te zien is detoxen. Zowel je huid als je lichaam kan je ontgiften. Een aantal methodes worden betwist door artsen en het Voedingscentrum: je lichaam ruimt zelf al heel veel op. Dat klopt. Toch zijn er slimme trucs om je lichaam en huid te zuiveren. In dit artikel vind je er een aantal. Daarbij geven we aan welke tips er wetenschappelijk zijn onderbouwd en welke eventueel niet.


Wat verstaan we onder detoxen van het lichaam?

‘Detox’ is een afkorting van detoxificatie, wat ook wel ontgifting wordt genoemd. Wat er op websites en in bladen meestal onder detoxen wordt verstaan, is het ontgiften door middel van een speciaal dieet, supplementen, een massage en eventueel een spoeling.
Het idee achter detoxen is dat je alle ‘giftige’ stoffen sneller kwijtraakt uit je lichaam. Met veel detoxdiëten val je – direct of indirect – ook af. Zo zijn er bijvoorbeeld allerlei groente – en sapkuren waarmee je jezelf niet alleen in korte tijd zou ontgiften, maar waarmee je ook gewicht verliest. Veel mensen vinden dit prettig voor de extra kilo’s na bijvoorbeeld de feestdagen.


In hoeverre kan je je lichaam detoxen?

Detoxen door middel van sapkuren en diëten wordt op geen enkele manier wetenschappelijk onderbouwt. Het is voornamelijk iets waar mensen zich prettig en gezond door zullen voelen. Aan de andere kant heeft het ook voordelen, zolang je een goede methode gebruikt en het slim aanpakt. Wat betreft de volgende punten is detox discutabel:

  • Je lever en nieren ruimen alle overtollige wateroplosbare en vetoplosbare stoffen zelf al op. Je plast deze stoffen uiteindelijk uit.
  • Dioxines (gifstoffen) die je vindt in sommige producten zoals vis, worden ook door je lichaam zelf afgebroken. In te grote hoeveelheden lukt dit je lichaam niet, maar de kans dat je teveel dioxines binnenkrijgt is erg klein.
  • De detoxprocessen in je lichaam kunnen niet versneld worden met diëten of sapkuurtjes.
  • Detoxen met klei is volgens artsen ronduit risicovol. Op je huid kan je de juiste kleisoorten uitstekend gebruiken om te detoxen. Klei gebruiken voor in het lichaam kan schadelijk zijn, omdat er in veel kleisoorten teveel lood zit. Lood in je lichaam is in een te grote hoeveelheid ronduit giftig!
  • Sappen met groenten en fruit zijn gezond, maar het los eten van voldoende groenten en fruit is nog gezonder.

Waarom sommige detoxmethodes wél goed zijn voor het lichaam:

  • Op het moment dat je gaat detoxen (bijvoorbeeld met een sapkuur) sta je weer stil bij gezond eten en drinken. Het is altijd goed om aandacht te besteden aan je lichaam en aan het binnenkrijgen van voldoende groenten en fruit.
  • Sommige soorten fruit en thee bevatten veel antioxidanten. Deze gaan de strijd aan met vrije radicalen in je lichaam. Fruit en bepaalde soorten thee en kruiden, ruimen deze vrije radicalen op. Dit is gezond voor iedereen en voor zowel je lichaam als je huid.
  • Veel mensen gaan minder vet eten tijdens een detoxkuur, waardoor ze afvallen en ze beter in hun vel zitten.
  • In veel detox sappen en kuren zitten ‘superfoods’ zoals gojibessen, acaibessen en chiazaad. Deze superfoods zijn gezond en kunnen nooit kwaad. Je kan er inderdaad wat extra energie uit halen.
  • Door te detoxen met thee krijg je extra antioxidanten binnen, en daarnaast drink je misschien wat extra. Voldoende drinken is altijd goed!

Wat verstaan we onder je huid detoxen?

Er is geen officiële definitie wat betreft het detoxen van de huid. Toch kom je deze uitdrukking regelmatig tegen. Kort gezegd verstaan we onder het detoxen van de huid: het intern en extern reinigen van de huid, door geschikte reinigingsproducten en gezonde voeding. Detoxen van je huid werkt dus van binnenuit én vanaf buiten. Een aantal methodes om je lichaam te detoxen, werken dus door naar je huid.

Het detoxen van je huid van buitenaf kan je doen door:

  • Agressieve producten te vermijden. Deze kunnen een gevoelige huid nog gevoeliger maken, of acne verergeren.
  • Een kleimasker aanbrengen met klei die bij jouw huidtype past.
  • Het gebruiken van reinigingsproducten die bij jouw huidtype passen.

Het detoxen van je huid van binnenuit kan je doen door:

  • Gezond te eten. Veel groenten, noten en fruit en niet teveel vette producten.
  • Niet roken of stoppen met roken.
  • Vermijd het eten van (te) veel suiker. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het eten van veel (snelle) suikers acnéklachten kan verergeren. Minder suiker eten is zo een goede vorm van detoxen.
  • Veel water drinken.

Verderop in dit artikel gaan we dieper in op al deze tips om je huid te reinigen en te ontgiften.


Je lichaam detoxen met water

Hoewel je vaak zal horen dat water drinken erg gezond is, heeft het ook een ontgiftende werking. De detoxprocessen op zich (in je lever en in je nieren) zullen niet sneller gaan door het drinken van water. Wél zorgt water dat je bloed dunner is en beter stroomt. De afvalstoffen die er in je lichaam ontstaan, zullen zo sneller afgevoerd worden. Daarnaast is water vele malen gezonder dan sapjes uit de winkel of frisdrank.
Wil je een gezondere huid en een gezonder lichaam, drink dan minstens 1,5 liter water per dag en het liefst nog meer!


Het lichaam detoxen met thee en kruiden

De processen van je lichaam kan je zoals we al toelichtten, niet versnellen. Wel zijn er kruiden en antioxidanten die gezond zijn voor je lichaam omdat ze bijvoorbeeld antioxidanten bevatten, of je lever ondersteunen. Je kan deze kruiden los kopen en er zelf een drankje van maken. Je kunt ook bepaalde soorten thee kopen die een handje helpen. De volgende thee en kruiden ondersteunen je lichaam:

  • Witte thee bevat veel antioxidanten (drink deze zonder suiker voor de werking van de antioxidanten).
  • Groene thee bevat antioxidanten (ook zonder suiker drinken!)
  • Hibuscus zit vol antioxidanten
  • Zoethout ondersteunt de lever.
  • Kurkuma ondersteunt de lever
  • Gember zuivert en ondersteunt je lever en nieren.

Witte thee en groene thee zijn makkelijk verkrijgbaar, in zowel bladeren als in theezakjes. Hibuscus zit verwerkt in sommige kruidenthee, maar je kan het ook los kopen. Een voordeel van kruiden los kopen is dat je precies weet hoeveel je ervan binnenkrijgt.

Dat groene en witte thee antioxidanten bevat is bewezen. Wél gaat de werking van deze antioxidanten teniet door suiker in je thee.


Appelazijn gebruiken om te detoxen

Appelazijn heeft een paar goede detox-eigenschappen voor je lichaam. Het reguleert de bloeddruk, het helpt tegen acné en doodt schimmels en bacteriën. Daarnaast bevat appelazijn de stof pectine. Deze vezel zet uit nadat hij in je lichaam komt, en onderdrukt daarmee een hongergevoel. Zo grijp je minder snel naar ongezonde tussendoortjes. Je kan een scheut appelazijn mengen met water, maar je kunt deze azijn ook gebruiken in bijvoorbeeld salades.

Er wordt regelmatig beweert dat appelazijn je stofwisseling zou versnellen, maar daar is nog onvoldoende bewijs voor. Wél is het in een aantal opzichten zuiverend en gezond.


Detoxen met antioxidanten: altijd goed!

Antioxidanten gaan vrije radicalen te lijf. Vrije radicalen zijn atomen en moleculen in je lichaam die zich kunnen binden aan je lichaamscellen en daar schade aanrichten. Deze vrije radicalen heeft iedereen bij zich. Ze komen namelijk vrij in allerlei processen in je lichaam. Een aantal soorten thee, groenten en fruit maken deze vrije radicalen onschadelijk.
De volgende voedingsmiddelen bevatten veel antioxidanten:

  • Rood fruit zoals frambozen, granaatappelpitjes, bramen en bosbessen.
  • Wortelen
  • Provencaalse kruiden
  • Broccoli
  • Walnoten, pecanoten, hazelnoten en amandelen
  • Acaibessen
  • gojibessen

Naast dat deze producten antioxidanten bevatten, bevatten ze goede vezels voor veel energie en zorgen ze uiteindelijk voor een mooiere huid. Door dit soort voeding te nuttigen in plaats van allerlei suikers en vetten, kan je je lichaam toch een beetje zuiveren. Je eet en drinkt dan namelijk vooral producten waar je lichaam echt iets aan heeft en daar krijg je meer energie van.


Je huid detoxen met klei

Klei is minder geschikt om je lichaam te detoxen, maar je kan er je huid wel prima mee zuiveren. Het neemt overtollige olie en talg op en het is in staat om bacteriën en schimmels te doden. Daarnaast zorgt het bij veel mensen voor een glad, zacht en schoon gevoel. Bij voorkeur koop je het kleipoeder los en voeg je zelf water toe. Zo weet je zeker dat er geen stoffen aan de klei zijn toegevoegd die de huid juist irriteren. Er zijn verschillende soorten klei die je los kunt kopen:

  • Witte klei (geschikt voor de gevoelige huid)
  • Rode klei (geschikt voor de vette huid)
  • Groene klei (geschikt voor de vette huid, of plaatselijk voor vervelende puistjes).
  • Ghassoulklei (alle huidtypen).

Je kan klei gebruiken voor je gezicht en je lichaam. Gebruik niet vaker dan twee maal per week een kleimasker, anders kan je huid uitdrogen of trekkerig worden.


Je huid detoxen door schadelijke huidverzorging weg te laten en goede, eenvoudige verzorging te gebruiken.

Je huid heeft te maken met allerlei factoren die zorgen voor een snellere veroudering en irritatie. Stress, luchtvervuiling en irriterende producten kunnen allemaal zorgen dat je huid doffer wordt en sneller geïrriteerd is. Op steeds meer websites wordt synthetische huidverzorging geboycot. Toch is niet alle synthetische huidverzorging schadelijk. Welke stoffen moet je dan wél vermijden als je je huid wilt detoxen?

  • Alcohol denat.
  • Parfum (óók natuurlijke parfums zoals bergamot en lavendel)
  • Mintachtige stoffen
  • Methylisothiazolinone
  • Propylene glycol
  • Sodium lauryl sulfaat

Deze stoffen en producten kan je wél gebruiken voor een zuivere, gezonde huid:

  • squalaan
  • zoethoutwortelextract
  • panthenol
  • allantoïne
  • niacinamide
  • vitamine A
  • jojoba olie
  • cactusvijgolie
  • emu olie
  • shea boter
  • Exfoliant met de juiste concentratie salicylzuur en glycolzuur.
  • Klei die bij je huidtype past

Je kan je huid elke dag een beetje detoxen als je wilt. Dit doe je door de huid trouw te verzorgen met enkele, goede basisproducten. Zo kom je je huid tegemoet en maak je de kans op irritatie zo klein mogelijk.


Je huid detoxen met African black soap of Aleppozeep

Twee soorten zeep die kunnen helpen om je huid te kalmeren en te reinigen, zijn African black soap en aleppozeep.
African black soap bevat onder meer shea butter en kokosolie. Door geroosterde cacaobonen bevat de zeep bovendien een element om te scrubben. African black soap staat bekend om haar zuiverende werking en kan erg goed werken bij mensen met een geïrriteerde huid. Heb je een zeer gevoelige huid, kijk met deze zeep dan wel uit bij je gezicht en gebruik hem alleen op je lichaam.

Aleppozeep reinigt ook zeer sterk en tegelijkertijd mild. In deze zeep vind je ingrediënten zoals laurierolie, olijfolie, glycerine en soms ook ghassoulmodder en arganolie.

Met deze twee zepen kan je mild en vochtinbrengend detoxen onder de douche, ook als je een gevoelige huid hebt!


Verantwoord detoxen: teveel is ook niet goed.

Complete diëten of sappenkuren hebben we niet in dit artikel omschreven. Een sappenkuur kan geen kwaad, maar zal geen wonderen doen om te detoxen. Wél kan het een manier zijn om in korte tijd zeer weinig vet, maar veel vitaminen binnen te krijgen. Dat kan natuurlijk nooit kwaad. Verder blijft het belangrijk om alle voedingstoffen binnen te krijgen om je fit te voelen. Het is nuttig om veel groenten en fruit te eten, maar sla er niet in door. Je hebt ook koolhydraten en eiwitten nodig!
Elke dag een beetje detoxen kan je doen door veel water te drinken, gevarieerd en gezond te eten (veel groenten en fruit) en door agressieve producten op je huid te vermijden. Twee keer in de week een kleimasker is daarbij ook prima. Gezond leven en elke dag ‘detoxen’ helpt voor een fit gevoel en een mooie, gezonde huid!



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag