Wanneer je op zoek bent naar dierproefvrije make-up kan het zijn dat je zo verward raakt door alle verschillende informatie, dat je niet meer weet waar je naar moet kijken. Er is zoveel waar je op moet letten, dat het lastig is om er zeker van te zijn dat een product écht dierproefvrij is. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je op zoek gaat naar dierproefvrije make up. Daarnaast geven we je ook nog eens een lijstje van merken die dierproefvrije producten produceren, en waar je dus met een gerust hart je make-up en andere verzorgingsproducten kunt kopen.
Verbod op dierproeven
Niet iedereen weet dit, maar sinds 2013 is het verboden in de Europese Unie om cosmetica te testen op dieren. Producten die iets te maken hebben met de verzorging van jouw haar of huid, of bijvoorbeeld de make-up die je op je gezicht smeert, mogen dus niet meer op dieren getest worden. Dat is fijn, maar helaas betekent het niet automatisch dat alle cosmetica daarmee ook direct proefdiervrij is. Je vraagt je nu wellicht af hoe dat kan. Dat zit zo:
In de Europese Unie mag cosmetica niet meer op dieren getest worden, maar dat betekent niet dat de ingrediënten die gebruikt worden voor het maken van die cosmetica niet op dieren is getest. Het kan namelijk zo zijn dat een bepaald ingrediënt voor andere doeleinden nog steeds op dieren wordt getest. Wanneer dat ingrediënt dan bijvoorbeeld in jouw bodylotion zit, is het dus nog steeds niet écht dierproefvrij. Met andere woorden: cosmetica die in Nederland verkocht wordt, is ondanks het verbod van 2013 niet per definitie (volledig) dierproefvrij.
Hoe weet je dan welke producten wél echt dierproefvrij zijn?
Nu je weet dat het verbod van 2013 er niet automatisch voor heeft gezorgd dat de producten die jij gebruikt volledig dierproefvrij zijn, vraag je je wellicht af hoe je dan wél zeker kunt weten dat een product niet op dieren getest is. Een product dat écht dierproefvrij is, kun je herkennen aan het loge van Cruelty Free International. Het logo is een springend konijn waar twee boogjes en sterretjes omheen staan. Hieronder zie je hoe het logo er precies uitziet (rechtsonder), zodat ook jij het kunt herkennen.
Crualty Free Internatiol logo en PETA
Wanneer een product voorzien is van het Crualty Free International logo, wat hierboven te zien is, weet je zeker dat het product écht dierproefvrij is. Merken die dat logo mogen dragen, moeten namelijk een licentie hebben en kunnen aantonen dat ze dierproefvrij werken. Dit wordt elk jaar opnieuw onderzocht, waardoor je er zeker van kunt zijn dat deze merken zich inderdaad aan de regels houden. Ook dierenrechtenorganisatie PETA verschaft licenties voor merken die proefdiervrij werken. Sommige fabrikanten plaatsen een hondenpootje op hun verpakking om aan te geven dat een product dierproefvrij is. Dit logo is echter geen officieel teken en dus niet betrouwbaar.
Merken zonder logo
Er zijn ook merken die volledig proefdiervrij zijn en toch geen Crualty Free International logo dragen. Bovenstaande is dan ook een middel om dit soort merken te onderscheiden, en niet per se een must voor een proefdiervrij merk. Wil je weten welke merken je met een gerust hart kunt kopen? Lees dan snel verder.
Welke merken kan ik kopen?
Om het je een stukje makkelijker te maken om cosmetica producten aan te schaffen die écht dierproefvrij zijn, helpen we je graag een handje door een aantal van deze merken voor je op een rijtje te zetten. Hierdoor hoef je niet zelf op onderzoek uit, en kun je direct met een goed gevoel make-up aanschaffen die écht niet op dieren getest is.
Bekende merken
Omdat de lijst van merken die dierproefvrije verzorgingsproducten maken (gelukkig) ontzettend lang is, bespreken we een aantal van de bekendere merken. Veel van ons kennen deze merken of hebben ze zelfs in huis. Wanneer je bang bent dat proefdiervrije make-up je gelijk een stuk meer gaat kosten, kunnen we je hierbij gerust stellen. Veel van deze merken zijn huismerken en dus allesbehalve duur. Proefdiervrije make up (of andere cosmetica) koop je met een gerust hart bij:
- Catrice
- Cien
- DA (huismerk)
- De Tuinen (huismerk)
- Douglas (huismerk)
- Essence
- Etos (huismerk)
- HEMA
- Kruidvat (huismerk)
- LUSH
- Primark P.S. Love
- Rituals
- Trekpleister (eigen merk)
Volledige lijst van dierproefvrije merken
De merken die hierboven genoemd worden zijn slechts een kleine greep uit de complete lijst van dierproefvrije merken. Voor de complete lijst verwijzen we je graag naar Sophie’s website Naoki.nl, waar zij veel tijd stopt in het bijhouden van een actuele lijst van dierproefvrije cosmeticamerken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Op deze lijst staan alle merken die dierproefvrije make-up, gezichtsverzorging en huid- en haarverzorgingsproducten maken. Het fijne aan deze lijst is dat Sophie hem regelmatig update, waardoor hij dus (bijna) altijd actueel is. Daarnaast geeft ze ook nog eens aan welke producten vegetarisch of veganistisch zijn. Wil je graag weten welke merken wél op dieren testen, of welke merken ingrediënten gebruiken die op dieren worden getest? Ook daarvoor heeft Sophie een handige lijst samengesteld.
China
Wanneer een merk zijn producten ook in China verkoopt, kun je er eigenlijk al vanuit gaan dat deze producten dus niet volledig dierproefvrij zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat eigenlijk alle geïmporteerde cosmeticaproducten die in China verkocht zullen worden, eerst getest moeten worden op dieren. Een merk dat daar verkocht wordt moet dus aan die eis voldoen. Nu zijn er wel manieren om die regels te omzeilen, waardoor een merk dat claimt dierproefvrij te zijn dat ook is ondanks dat het merk in China verkocht wordt, maar daar zit een grote maar aan. China kan het product na het importeren namelijk alsnog eerst op dieren testen voordat het daadwerkelijk verkocht zal worden, waardoor deze merken niet de garantie kunnen geven dat hun producten dierproefvrij blíjven.
Dierproefvrije make-up
In dit artikel hebben we je laten zien dat het kopen van dierproefvrije make-up niet altijd even gemakkelijk is omdat de term nogal misleidend kan zijn. Daarom kan het zijn dat als je zelf op zoek gaat naar dierproefvrije merken, dat je dan door de bomen het bos niet meer ziet. Want dat het al sinds 2013 verboden is om cosmetica te testen op dieren, wil niet zeggen dat alle cosmetica daardoor ook volledig dierproefvrij is. Dat heeft dan weer alles te maken met ingrediënten die voor andere doeleinden wél op dieren getest mogen worden, waardoor een product toch niet écht dierproefvrij is.
Zeker dierproefvrij
Door de tips in bovenstaand artikel, en de lijst van Sophie op Naoki.nl, weet je zeker dat de make-up die je koopt ook daadwerkelijk proefdiervrij is. Ook hebben we in dit artikel het vooroordeel dat alleen dure producten volledig proefdiervrij zijn ontkracht; de eigen merken van Kruidvat, Etos en Trekpleister zijn immers ook dierproefvrij, en zelfs bij de Action kun je make-up kopen die volledig diervriendelijk is. Niet alleen is het prettig om te weten dat je producten gebruikt die niet op dieren zijn getest, maar het is ook fijn dat deze producten geen enorme aanslag op je portemonnee zijn. Zo is het dus voor iedereen, met welk budget dan ook, mogelijk om make-up te gebruiken die dierproefvrij is.