De beste reizen om het noorderlicht te zien

De beste reizen om het noorderlicht te zien

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Veel natuurliefhebbers hebben het noorderlicht hoog op hun lijstje staan en dat is niet voor niets. Dit unieke, natuurlijke fenomeen is een magische belevenis die je lang bij zal blijven. In Nederland zijn er ongeveer zeven dagen per jaar waarop je kans maakt om het Poollicht te aanschouwen (meestal op de waddeneilanden), maar dat is bij lange na niet dezelfde spectaculaire ervaring als in bijvoorbeeld Scandinavië of Alaska. In dit artikel leggen we uit wat het Noorderlicht (‘Aurora Borealis’) precies inhoudt, waar je het kunt zien en wanneer je het beste kunt reizen.


Wat is het noorderlicht precies?

Het magische noorderlicht wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes die rond de poolstreek regelmatig botsen met de atmosfeer van de aarde. Op de zuidpool wordt dit het zuiderlicht (aurora australis) genoemd, maar op de noordpool wordt er gerefereerd naar het noorderlicht (aurora borealis). In Europa kan alleen het noorderlicht worden waargenomen.


Wat zijn de beste reizen om het noorderlicht te zien?

Meteorologen en sterrenkundigen zijn het erover eens; voor de mooiste noorderlichtervaring moet je naar het noorden van Scandinavië reizen. Meestal is het Noorderlicht zichtbaar tussen 66° en 69° noorderbreedte, een enkele keer verschuift dit waardoor andere gebieden ook verblijd worden door dit natuurlijke fenomeen. Op de volgende bestemmingen maak je het meeste kans op een spectaculaire noorderlichtervaring:

  1. blankAbisko, Zweden
    In de bevroren wildernis van het nationale park Abisko en in de omringende Kiruna bergen maak je een hele grote kans om het noorderlicht te zien. De uitgestrekte hemel trakteert je op een kleurenspektakel dat varieert van groen tot paars, blauw, geel of zelfs rood. Dit gebied is zo geschikt vanwege haar kraakheldere wolkeloze lucht, besneeuwde bergtoppen en een optimaal microklimaat.
  2. Alta, Noorwegen
    Alta is de meest noordelijke stad ter wereld en is daarmee de perfecte uitvalsbasis voor jouw noorderlichtervaring. Daarnaast werd hier het eerste noorderlicht observatorium gebouwd. Scheur per sneeuwscooter naar een afgelegen plek waar het noorderlicht goed tot z’n recht komt. Andere Noorse alternatieven om naartoe te reizen zijn Svalbard, Tromsø en Kirkenes.
  3. Rovaniemi, Finland
    Lapland is een sprookjesachtig gebied in Finland, waar de uitgestrekte, besneeuwde vlaktes regelmatig worden verlicht door het noorderlicht. Hier zijn de lange nachten gevuld met miljoenen sterren, die ook zonder het noorderlicht al een lust voor het oog zijn. En voor iedereen die de sneeuw te koud vindt zijn er talloze pittoreske bungalows en iglo’s waar je mee geniet vanuit je bed.
  4. Reykjavik, IJsland
    Als je een natuurliefhebber bent, staat IJsland waarschijnlijk al hoog op je lijstje vanwege het unieke landschap: spuitende geisers, indrukwekkende vulkanen, woeste watervallen en meer. Je moet in IJsland wellicht even de tijd nemen voor je het noorderlicht kunt aanschouwen, omdat het hier soms wat bewolkt kan zijn. Maar in de tussentijd kun je je prima vermaken met een georganiseerde tour op een sneeuwscooter of op de ski’s.

Wat zijn de beste plekken om het zuiderlicht te zien?

Het zuiderlicht (‘Aurora Australis’) is vergelijkbaar met het noorderlicht, maar een stuk minder populair vanwege de afgelegen bestemmingen. Veel land wordt omringd door water, dus de beste kans om het zuiderlicht te kunnen zien maak je met een cruiseschip. Als kamperen op een ijsschots in Antarctica je iets te ver gaat, raden we de volgende bestemmingen aan:

  1. Zuid-Georgië eilanden, Britse kolonie.
    ‘s Werelds meest zuidelijke eiland ligt het hele jaar plompverloren tussen de ijsschotsen, maar is in maart bereikbaar per boot. Hoewel Zuid-Georgië nagenoeg onbewoond is, komen er elk jaar zo’n 2000 toeristen. Door de zuidelijke ligging en de ‘schone’ lucht, ben je hier in maart verzekerd van een zuiderlichtervaring.
  2. Stewart eiland, Nieuw-Zeeland.
    Dit eiland wordt ook wel ‘Het land van de lichtgevende lucht’ genoemd doordat het eiland weinig lichtvervuiling kent. Gelukkig is Stewart Island een stuk beter bereikbaar dan Zuid-Georgië. Stewart is erg dunbevolkt, maar er is genoeg te doen en er zijn veel overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast heeft Stewart veel afgelegen plekken, om in alle rust van het zuiderlicht te genieten.
  3. Ushuaia, Argentinië.
    Als je liever op het vasteland blijft, is deze zuidelijke stad in Argentinië misschien iets voor jou. Helaas wordt het zuiderlicht regelmatig geblokkeerd door slechte weersomstandigheden, zoals een wolkendek. Gelukkig heeft Ushuaia een prachtige omgeving en bijzondere wildlife populatie, waardoor het geen straf is om hier een tijdje te verblijven.
  4. Falklandeilanden, Britse kolonie.
    Tussen april en augustus maak je op de Falklandeilanden een goede kans om het zuiderlicht te zien. Deze kleine eilandengroep huisvest zo’n 2500 mensen en heel veel pinguïns, zeeleeuwen en nog veel meer wildlife. Daarnaast benoemen we deze plek omdat het een populaire tussenstop is voor reizigers naar Zuid-Amerika.

Waaraan voldoet een goede plek om het noorderlicht te zien?

Zoals uit bovenstaande lijst is gebleken, heeft elke bestemming weer andere voordelen. In het algemeen geldt dat de meest zuidelijke en noordelijke plekken het beste zijn. Daarnaast speelt lichtvervuiling ook een grote rol, dus dunbevolkte gebieden zijn ideaal. Hoewel sommige plekken in eerste instantie perfect lijken, kan het in de praktijk wat tegenvallen door het klimaat en de vele wolken . Andere bestemmingen voldoen aan alle eisen, maar zijn erg slecht bereikbaar. Hierdoor lopen de kosten snel op. Als we al deze factoren combineren, komen het Noorden van Zweden en Noorwegen toch als winnaar uit de bus.


Hoe ziet een reis of tour naar het noorderlicht er normaal gesproken uit?

Veel reisorganisaties bieden cruises aan, waarbij de bijzondere noorder- of zuiderlichtervaring wordt gecombineerd met nabijgelegen natuurpracht en wilde dieren. Hierdoor wordt de reis ook zonder het befaamde licht een succes, al zullen de reisorganisaties er alles aan doen om het toch mee te maken.

Ook zijn er veel kortere reizen, waarbij je een week in een gezellige blokhut in Noord-Europa verblijft. Vaak zijn er allerlei activiteiten inbegrepen, waaronder ook een noorderlichttour. Tot slot kun je ook op eigen houtje het noorderlicht ervaren. Met een accommodatie in een afgelegen gebied in het juiste jaargetijde kom je een heel eind. Ter plekke zijn er vaak diverse tours te boeken.


Wanneer is het noorderlicht te zien?

Voor het noorderlicht moet het uiteraard nacht zijn, maar dat is niet de enige voorwaarde: tussen half april en half augustus is het namelijk niet donker genoeg. Pas als de nachten vanaf half augustus wat langer worden, kleurt de hemel donker genoeg voor het noorderlicht. Voor de zekerheid kun je het beste tussen oktober en maart reizen. Daarnaast verschilt het een beetje per gebied en per jaar wat de optimale periode is.

Tot slot speelt de aanwezigheid maan een rol, met name als het noorderlicht nog zwak is. Door de afwezigheid van de maan wordt de lucht extra donker, waardoor het noorderlicht beter waarneembaar is. Als het noorderlicht al wat feller is, geeft maanlicht juist een magisch effect.

Let op: voor het zuiderlicht gelden hele specifieke reistijden, die per bestemming beschreven staan.


Verdere tips om het noorderlicht te zien

Een sprankelende sterrenhemel of een adembenemend sneeuwlandschap is natuurlijk nooit verspilde tijd, maar eigenlijk wil je pas naar huis als je het noorderlicht hebt meegemaakt. Daarom hebben we wat tips waarmee je jouw kansen vergroot:

  • Kijk omhoog: de sterrenhemel is de beste voorspeller van het noorderlicht. Als je veel heldere sterren ziet is de kans groot dat Aurora eraan komt.
  • Blijf buiten: pak je goed in en blijf buiten wachten, want het noorderlicht duikt net zo plots op als dat het ontstond. Het zou zonde zijn als je dat net misloopt.
  • Maak foto’s: het noorderlicht is zo fel dat je de weg naar huis nog zou kunnen vinden. Er is dan ook voldoende licht om een mooi plaatje te schieten.
  • Vraag de experts: in veel landen is er een speciaal Meteorologisch Instituut dat zich bezighoudt met het noorderlicht. Op hun website kun je vaak webcambeelden volgen en je inschrijven voor een nieuwsbrief met speciale ‘aurora alerts’.
  • Kies voor duisternis: het noorderlicht is het best te zien als er zo min mogelijk straatverlichting en luchtvervuiling is, dus ga voor een donker en dunbevolkt gebied.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag