Wat is de leukste zwangerschapsapp? En 10 alternatieven

Wat is de leukste zwangerschapsapp? En 10 alternatieven

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ben je zwanger? Of wil je heel graag zwanger worden? Tegenwoordig ben je niet meer afhankelijk van boeken over zwangerschap of informatie van de dokter. Integendeel, moderne apps bieden een schat aan informatie. Bovendien bevatten de meeste apps ook hartstikke leuke tools waarmee jij jouw eigen zwangerschap op de voet kunt volgen. In dit artikel bespreken we allereerst ‘Pregnancy +’, wat ons betreft de leukste zwangerschapsapp. Deze informatie vullen we aan met 10 alternatieve zwangerschapsapps, die óók erg leuk en nuttig zijn! Wij zouden zeggen: lees het artikel en kijk welke app het beste aansluit bij jouw wensen en verwachtingen.


Wat is de leukste zwangerschapsapp?

Pregnancy + is naar eigen zeggen de nr. 1 zwangerschapsapp ter wereld. Eerlijk is eerlijk: de statistieken liegen er niet om. In de Apple Store is deze app bijvoorbeeld nr.4 in de categorie medische apps en nr. 1 in de categorie zwangerschapsapps. De app is al miljoenen keren gedownload en heeft maar liefst 270.000 recensies ontvangen met een mooi gemiddeld cijfer van een 4.6/5. Dat is hartstikke leuk en aardig, maar wat kan je met deze app?

Belangrijke features van pregnancy+

Wij verklappen alvast: deze app is echt een alles-in-een app. Je krijgt een heleboel informatie, je kunt kijken hoe groot je baby naar schatting is, inspiratie opdoen over baby namen, je zwangerschap week voor week volgen, een persoonlijk dagboek invullen en nog veel meer… In onderstaande alinea krijg je een goed beeld van de belangrijkste features van Pregancy +.

  • Foto’s. Pregnancy + geeft jou een overzicht van hele mooie, interactieve foto’s waarop je precies kunt zien hoe jouw baby groeit. Zo krijg je een beetje een beeld van wat achter jouw buikwand, of in de buik van je partner, zich allemaal afspeelt.
  • Dagelijkse zwangerschapsinformatie. Elke dag krijg je relevante updates over jouw zwangerschap. Mijlpalen, passende zwangerschapskwaaltjes et cetera.
  • Persoonlijk dagboek. Alles wat je voelt, ziet en doet tijdens je zwangerschap kun je hierin noteren. Leuk om achteraf nog eens doorheen te bladeren. Bovendien dient het als logboek, als je bijvoorbeeld een keer een doktersafspraak hebt dan kun je heel gemakkelijk informatie opzoeken.
    • Logboek dokter. Er is een speciaal dagboek waar je doktersbezoekjes kunt noteren.
    • Logboek gewicht. Er is een speciaal dagboek waar je jouw gewicht kunt noteren.
  • Kick counter. Hierin kun je aangeven hoe vaak de moeder trapjes van de baby heeft gevoeld.
  • Informatie. Over alles wat met je zwangerschap te maken heeft. Bijvoorbeeld:
    • Zwangerschapsinformatie per week
    • Oefeningen die goed zijn voor zwangere vrouwen
    • Dingen die je wel en juist niet mag eten
    • Informatie over de bevalling
  • Baby shopping list. Wat moet je allemaal kopen voor jouw baby? Je krijgt een handig overzicht van alle spulletjes die je nodig hebt.
  • 1000 babynamen. Voor als je nog wat inspiratie op wilt doen voor een leuke naam voor de kleine.
  • Et cetera.

Waar let je op bij het downloaden van een zwangerschapsapp?

De belangrijkste vraag die je aan jezelf wil stellen is: waar wil je een app voor gaan gebruiken? Zie je het puur als informatiebron? Zo ja, wat voor informatie zoek je dan precies? Misschien wil je graag dat je zelf gegevens in kunt vullen in de app waardoor je een persoonlijk overzicht van de zwangerschap krijgt. Maar ja, ook dan geldt: wat zoek je? Een timer die de dagen aftelt, een overzicht van hoe jouw baby groeit, of iets anders… Met de app Pregnancy + heb je eigenlijk alle mogelijke functionaliteiten onder een paraplu.


Andere leuke apps voor als je zwanger bent of zwanger wil worden

Specifieke behoeftes ten aanzien van een zwangerschapsapp? Wellicht bieden onderstaande apps wel precies wat jij zoekt. We selecteerden 10 apps die inspelen op specifieke appwensen van (toekomstige) papa’s en mama’s!

1. Zwanger worden: Flo Period & Ovulation Tracker

Flo Period & Ovulation Tracker is een app die wereldwijd door meer dan 60 miljoen rouwen wordt gebruikt. Met behulp van geavanceerde technologie, bepaal je zeer nauwkeurig wanneer jij vruchtbaar bent. Handig als je probeert om zwanger te worden. Het is nu eenmaal een feit dat je in bepaalde periodes van je ovulatie zeer vruchtbaar bent, terwijl je in andere periodes juist helemaal niet zo vruchtbaar bent. Als je eenmaal zwanger bent, kun je gebruikmaken van de zwangerschapsrekenmachine en de zwangerschapskalender.

2. Tijdens zwangerschap: Gezond Groeien

Het voedingscentrum heeft een app ontwikkeld waarmee je precies kunt bekijken wat gezonde voeding is voor jou en je baby. Je vindt hier tips, weetjes en recepten. Daarnaast kun je de groei van de baby in je buik op de voet volgen. De voedingsadviezen worden afgestemd op de ingeschatte grootte/ leeftijd van je kindje.

3. Tijdens de zwangerschap: muziek voor de Foetus

Ongeboren baby’s kunnen vanaf 16 weken muziek horen. Sterker nog, de juiste muziek zal hen helpen ontspannen. Je baby reageert dus daadwerkelijk op geluiden uit de omgeving (überhaupt iets om rekening mee te houden, ook als je deze app niet downloadt). In de app staat rustgevende muziek voor moeder en kind. Na de geboorte is deze app overigens nog steeds nuttig, als je de baby in slaap wilt laten vallen.

4. Tijdens de zwangerschap Zwanger en Zo

Zwanger en Zo is een complete app die jou een wekelijkse update geeft over de groei en ontwikkeling van de foetus. Je krijgt een tekening van de gemiddelde grootte van ongeboren baby’s van die leeftijd. Daarnaast is het mogelijk om foto’s van je buik te uploaden, waardoor je een mooi overzicht krijgt van hoe je groeit. Wat ook heel fijn is aan de app, is de uitgebreide checklist. Wat heb je allemaal nodig voor de baby? Wat moet je allemaal regelen? Wat mag je wel en niet eten? Zwanger en Zo is een veelzijdige app met hele waardevolle informatie.

5. Zwitsal babynamen app

Het is een dilemma waar elke ouder tegenaan loopt: hoe gaan we hem of haar noemen? Je moet altijd een aantal namen paraat hebben voor als het een jongetje of een meisje wordt. Daarnaast is het verstandig om meerdere namen in je achterhoofd te hebben voor ieder geslacht. Want als de baby er is, moet de naam wel passen bij het kindje. Daarom is het goed om een paar alternatieven achter de hand te hebben. Maar ja… makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een heel karwei om je een weg te banen door de duizenden namen van het namenwoordenboek. En met de Zwitsal babynamen app wordt het nog een stukje gemakkelijker!

In deze app kun je namelijk samen tot de perfecte babynaam komen. Het concept kun je nog het beste vergelijken met Tinder. Je krijgt een naam te zien en swipet naar links (niet leuk) of naar rechts (wel leuk). Als je partner en jij allebei naar rechts hebben geswipet, dan hebben jullie een ‘match’! Oftewel een naam die jullie allebei mooi vinden. Het is overigens ook mogelijk om zelf een naam toe te voegen (zonder dat je partner weet dat deze van jou komt). Na een poosje met de app te spelen, hebben jullie op een leuke manier een lijstje met babynamen verzameld!

6. Voor de vader: Túúrlijk Schatje

Túúrlijk Schatje is een app voor vaders. Met behulp van deze app wennen vaders langzaam aan het idee van vader worden. Het is gebaseerd op het gelijknamige boek ‘Tuurlijk schatje: hoe mannen in 9 maanden vader worden’. We verklappen niet al te veel over de inhoud van de app, het is leuker om alles zelf te ontdekken. In ieder geval de moeite van downloaden waard!

7. Tijdens de bevalling: Weeëntimer

Na 8 tot 9 maanden zwangerschap, ben je blij verrast (en stiekem ook een beetje gespannen!) bij het voelen van je eerste wee. Het kindje komt eraan! Maar wanneer bel je de arts of verloskundige? Na een wee, twee weeën, hoelang moet er precies tussen weeën zitten? Met behulp van de app Weeëntimer kun jij elke wee met een druk op de knop aangeven. Vervolgens worden de weeën in een mooi overzicht weergegeven, waardoor je makkelijk kunt bepalen wanneer arts/verloskundige erbij moet komen. Vanuit de app is er zelfs een knop waarmee je de verloskundige kunt bellen.

8. Zwangerschap, bevalling en kraamtijd: ZwangerschAppassistent

Als je vier weken zwanger bent, wordt het tijd om deze app te installeren. Elke dag krijg je een tip voorgeschoteld van een zwangere vrouw, verloskundige of een andere zwangerschapsdeskundige. De tips gaan niet alleen over jezelf en de zwangerschap, maar ook om andere aspecten van het gezin, zoals de aanstaande vader of broertjes/zusjes. In deze app is voldoende ruimte voor persoonlijke afspraken, een leuk dagboek en handige foto’s. Ook zie je hier in een oogopslag welke spulletjes je allemaal nodig hebt in de periode van zwangerschap tot en met bevalling. Kortom: een praktisch handboek!

9. Baby in de buik tot baby 1 jaar: Zwanger & Baby app

Ouders van Nu heeft een app ontwikkeld waarmee je de eerste jaren van je kindje kunt volgen. Het begint natuurlijk met de zwangerschap, waarbij je nuttige informatie krijgt over de zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Maar ook voor het eerste jaar na geboorte is er voldoende aandacht. Dat is fijn, want na de zwangerschap gaat de ontwikkeling van je kindje minstens zo snel! Wat extra leuk is aan ‘Zwanger & Baby’ is het forum, waarop je met andere (aanstaande) ouders informatie en ervaringen uit kunt wisselen.

10. Na de geboorte: SamenVoeden

Het is belangrijk om de eerste maanden na de geboorte van je kind bij te houden hoe vaak en hoe lang je baby drinkt. Daarnaast is het verstandig om te noteren hoeveel hij groeit en hoe vaak hij plast of poept. Hierdoor krijg je inzicht in het ritme van jou en je kindje. Je kunt het onmogelijk allemaal onthouden! Daarom is de app SamenVoeden enorm handig. Dit is als het ware een digitaal kasboek waar je ook nog eens informatie krijgt over borstvoeding, flesvoeding en tips bij voedingsproblemen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag