Wat moet je weten als je wilt stoppen met je studie?

Wat moet je weten als je wilt stoppen met je studie?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De studiekeuze blijft een lastig punt voor de meesten. Nadat je uitgebreid hebt zitten wikken en wegen en alle opties hebt bekeken, heb je een studie gekozen. Dit gaat ‘m worden! Je begint vol goede moed, maar algauw blijkt het niets voor je te zijn. Langzamerhand groeit het verlangen om te stoppen met je studie. Maar wat moet je weten als je écht stopt met je studie? Hoe moet je jouw studie opzeggen, wanneer kun je het opzeggen, welke consequenties zitten er allemaal aan verbonden? Dit artikel gaat uitgebreid in op deze vragen. 


Weet je zeker dat je wil stoppen met je studie?

Studeren is altijd lastig, al helemaal in het begin. De overgang van de middelbare school (of werk) naar een opleiding is ontzettend groot. Bovendien gaan veel studenten in hun eerste jaar op kamers, een verandering die ook veel impact heeft op je gevoelens. Dus het is belangrijk om voor jezelf vast te stellen waar jouw ontevredenheid vandaan komt. Ligt het aan je studie, of is het gewoon even wennen aan de nieuwe situatie? Voordat je definitief stopt met je studie, doe je er goed aan om in gesprek te gaan met vrienden, ouders en een studiekeuzeadviseur en/of loopbaanbegeleider. Een deskundige helpt jou om snel de vinger op de zere plek te leggen. Heb je dit allemaal al gedaan en weet je inmiddels zeker dat je wil stoppen? Lees dan snel verder.


Hoe moet je een studie opzeggen?

Opzeggen geschiedt via dezelfde weg als inschrijven. Beide stappen voltooi je binnen de online omgeving van Studielink. Als het goed is heb jij tijdens het inschrijven in Studielink een account aangemaakt met jouw DigiD. Met jouw DigiD kun je altijd inloggen en kijken wat de status is van de studie(‘s) waar jij je voor hebt ingeschreven. In de Studielink heb je ook de mogelijkheid om je studie op te zeggen. Er zijn twee opties:

  1. Verzoek tot uitschrijven: je wilt per direct stoppen met studeren en beëindigt je inschrijving voor een lopend studiejaar peer 1e van de maand.
  2. Niet herinschrijven: je wilt het lopende studiejaar afmaken (tot 31 augustus) en jezelf daarna niet opnieuw inschrijven voor de studie. Oftewel, je stopt aan het einde van het collegejaar.

Welke stappen moet je volgen in Studielink?

Je kunt je in Studielink heel eenvoudig uitschrijven voor jouw studie. Je moet 3 simpele stappen volgen, die we hieronder zullen toelichten:

Stap 1: log in op Studielink met behulp van je DigiD. Klik daarna op de ‘+’ die je ziet voor je opleidingen. Hierna worden jouw inschrijvingen zichtbaar. Selecteer de opleiding waar jij je voor wilt uitschrijven en druk op het kruisje (x).

Stap 2: vul het formulier ‘Verzoek tot uitschrijving’ volledig in. Het is belangrijk dat je aangeeft waarom je je uitschrijft (stoppen of afstuderen) en per welke datum je dit wil doen. Het kan zo zijn dat jouw hogeschool of universiteit op dit formulier aanvullende vragen heeft opgenomen. Vul deze ook in.

Stap 3: alles ingevuld? Dan is het tijd om jouw uitschrijving officieel te maken. Vink het vakje ‘bevestigen’ aan en klik daarna op de groene knop ‘bevestigen’. Nu zal jouw verzoek tot uitschrijving worden doorgestuurd door de hogeschool en universiteit. Als het goed is ben jij spoedig uitgeschreven voor jouw studie.

Welke stappen moet je volgen bij DUO?

Als student heb je bijna altijd te maken met DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Is het niet voor je studiefinanciering, dan is het wel voor een lening of aanvullende beurs. Het is daarom belangrijk om DUO vroegtijdig op de hoogte te stellen van de beëindiging van je studie. Zodra jouw uitschrijfdatum bekend is, moet je dit doorgeven aan DUO. Hiermee kun je jouw studiefinanciering of tegemoetkoming stopzetten. Weet je niet zeker welke stappen je in DUO moet ondernemen? Met behulp van wijzigingshulp opleiding van DUO kom je er binnen een paar minuten achter. Nadat je een paar simpele vragen hebt ingevuld (met wat voor studie stop je, wat ontvang je van DUO, wat ga je hierna doen) krijg je een stappenplan met dingen die je moet regelen. Het kan nooit kwaad om dit hulpmiddel te gebruiken, want een extra checklist komt altijd van pas. Houd in ieder geval rekening met:

  • Studentenreisproduct. Als student mag je in het weekend of op doordeweekse dagen gratis. Maak jij momenteel gebruik van een studentenreisproduct, oftewel ‘studenten OV’? Vergeet dan niet om dit reisproduct stop te zetten bij een ophaalautomaat. Dit moet je doen vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand wanneer je er geen recht meer op hebt. Dus stel, je stopt per 1 mei met studeren, dan kun je het studentenreisproduct het beste op de 1e van de maand stopzetten (of hooguit 5 werkdagen erna). Let op: DUO stuurt géén herinnering. Voor elke halve maand dat je te laat bent, krijg je €97 boete dus dit is echt iets om goed in de gaten te houden.
  • Terugbetaling lesgeld. Volg je een opleiding of cursus met inschrijfgeld dat je aan DUO betaalt? In sommige situaties is het mogelijk om een gedeelte van het lesgeld terug te krijgen. Je moet dat uiterlijk op de laatste dag van het schooljaar aanvragen. Volgens DUO krijg je onder andere geld terug als je: diploma behaald hebt, overstapt naar een opleiding waarvoor je wettelijk cursusgeld moet betalen, je ligt in scheiding of je ouders liggen in scheiding waardoor je de lessen niet kunt volgen, je bent zwanger, je hebt ernstige medische belemmeringen, jijzelf of je partner wordt ziek, partner of familielid overlijdt. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.
  • Terugbetaling collegegeld. Collegegeld betaal je meestal rechtstreeks aan de hogeschool of universiteit. Je betaalt het vrijwel nooit aan DUO. Dus als je wilt weten of je recht hebt op teruggave van collegegeld, kun je het beste contact opnemen met het opleidingsinstituut waar jij momenteel studeert / net bent gestopt met studeren.
  • Terugbetaling tegemoetkomingen. Een lening moet je altijd terugbetalen, of je een studie nou wel of niet afmaakt. Als je mbo 1 of 2 doet, dan zijn de basisbeurs, het reisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Als je mbo 3, mbo 4, hbo of universiteit doet, dan wordt de studiebeurs en het reisproduct pas een gift als je binnen 10 jaar een diploma behaalt. Let op: als je stopt in het 1e jaar van je opleiding, dan kun je wellicht gebruikmaken van de zogenaamde 1-februariregeling. Dan hoef je de tot dan toe ontvangen giften niet terug te betalen. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat voor consequenties heeft het als ik stop met mijn studie?

Als je stopt met je studie dan heeft dit twee soorten consequenties: financieel en toekomstperspectief. We beginnen met het financiële plaatje. Want stoppen met je studie kost eigenlijk altijd geld. Om te beginnen is het maar de vraag of je reeds betaald college- of lesgeld terugkrijgt. Zo niet, dan heb je dus betaald voor een opleiding waar je uiteindelijk nooit een papiertje voor hebt gekregen. Bovendien moet je giften vanuit DUO terugbetalen als je binnen 10 jaar geen enkel diploma behaalt. Daarnaast stopt je huidige financiering vanuit DUO. Het is dus maar de vraag hoe jij nu aan inkomsten kunt komen, en of dat voldoende zal zijn om vaste lasten voorlopig te dekken… De tweede belangrijke consequentie van het stoppen met je studie heeft betrekking op je toekomstperspectief. Het volgen van een studie heeft namelijk een grote invloed op jouw toekomstige arbeidspositie. Met een goed diploma heb je meer kans op een goede baan met fijne inkomsten. Door te stoppen met je studie, verklein je jouw kansen op de arbeidsmarkt. Gelukkig betekent stoppen niet dat je nooit meer gaat studeren. Waarschijnlijk was deze studie niet precies wat je ervan verwachtte, maar ga je nu op zoek naar een andere studie.


Wat moet je doen nadat je bent gestopt met je studie?

Studeren is voor de meeste mensen een voltijd bezigheid. Je bent er iedere week, vaak zelfs iedere dag, mee bezig. Als je stopt met studeren moet je iets anders vinden waar jij je tijd in gaat steken. Het is het beste als je op zoek gaat naar een nieuwe studie, maar als je dat niet kan (of wil) dan moet je voor een goed plan B zorgen.

Oriënteer je op tijd voor een nieuwe studie

Als je studeert zit je als het ware in een routine. Door met de studie te stoppen, verbreek je deze routine. Hoe langer je wacht met het volgen van een nieuwe studie, hoe groter de stap wordt en hoe moeilijker het wordt om weer te beginnen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over een andere opleiding. Waarom wil je stoppen met je huidige studie? Bevalt de hogeschool of universiteit je niet, vind je het studieonderwerp niet interessant of sluit het niveau niet bij je aan? Door dit soort vragen voor jezelf te beantwoorden, krijg je iets meer zicht op een studie die wél bij je past.

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere stappen die je kunt ondernemen. Het loont altijd om even aan te kloppen bij je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij wil best wel met jou meedenken waar jouw interesses en talenten liggen, en bij welke opleidingen dit aansluit. Bovendien is het een goed idee om open dagen te bezoeken, advies te vragen aan vrienden en familie en om studiekeuzetesten in te vullen. Je kunt je zelfs aanmelden voor speciale evenementen zoals ‘Een dag student’, waarin je een dag meeloopt met een bepaalde opleiding. Meestal is dit gratis en volledig vrijblijvend!

Zoek naar een bron van inkomsten

Stoppen met studeren betekent automatisch het einde van studiefinanciering en een lening. Zorg er dus voor dat je goed weet hoe jij het financieel gaat redden na beëindiging van je studie. Zoek naar een (bij)baan of vraag extra uren bij je huidige werkgever. Sommige studenten kiezen ervoor om tijdelijk terug te gaan naar hun ouders, zodat ze geld kunnen besparen. Bekijk de verschillende opties en kijk wat het beste bij jouw situatie past!

Neem een tussenjaar

Geen idee wat je wil studeren? Ben je nog helemaal niet toe aan het studentenleven? Of is er een andere reden dat je het studeren nog even uit wil stellen? Neem een tussenjaar! Het is heel gebruikelijk voor mensen tussen de 18 en 28 jaar om er een jaartje tussenuit te gaan om te ontdekken wie ze echt zijn en wat ze nou eigenlijk willen (of gewoon om keihard te feesten en alvast wat wilde haren te verliezen voordat je de collegebanken induikt 😉 ).



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Werk

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag