Iedereen is jaloers op Doutzen Kroes die twee weken na haar bevalling alweer superstrak in haar bikini loopt te paraderen. Iedereen weet dat dit alleen niet echt vergelijkbaar is met de gemiddelde Nederlander die haar zwangerschapskilo’s wil verliezen. Uiteindelijk wil elke vrouw weer in haar normale kleding passen en weer ‘back in shape’ komen, maar dit moet uiteraard wel op een gezonde manier gebeuren.
Neem je tijd
Als je wilt afvallen na de zwangerschap, dan is het goed om hier de tijd voor te nemen. Je pasgeboren baby en nieuwe leven vragen namelijk de nodige tijd en energie. Het is dus niet verstandig om te gaan crashen na de zwangerschap of meteen intensief te gaan trainen, omdat je veel van je lichaam vraagt. Wil je op een gezonde manier ‘ontzwangeren’ dan is het verstandig om dit op een verantwoorde en effectieve manier te doen. Je kunt daarom het beste kiezen voor een dieet waarin een goed en gevarieerd voedingspatroon centraal staat.
Afvalproces na je zwangerschap
Afvallen na je zwangerschap is niet helemaal te vergelijken met het afvallen wanneer je overgewicht hebt. Allereerst is je lichaam tijdens de zwangerschap veranderd. Gemiddeld komen we 10 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Je lichaam heeft daarnaast heel wat extra kilo’s opgeslagen, denk maar aan je baby, het vruchtwater, de placenta, grotere borsten en de aanmaak van extra bloed. Na de bevalling verdwijnen gelukkig veel van deze kilo’s weer vanzelf. Toch is je lichaam in je zwangerschapsperiode veel veranderd, waardoor je moet letten op je voeding en je beweging om weer op je oude gewicht te komen.
Bekijk ook:
- 8 tips om snel af te vallen
- Wat zijn de beste sporten om te doen na de zwangerschap?
- Hoe val je snel af?
- Hoe kun je goedkoop afvallen?
Gezond en effectief ontzwangeren
Wil je gezond en effectief ontzwangeren, dan kost het een aantal maanden om weer op gewicht te komen. Je lichaam moet zich namelijk herstellen van de bevalling en je moet rekening houden met het geven van borstvoeding aan je baby. Als je te snel wilt afvallen kunnen gifstoffen niet uit het lichaam, waardoor het in de borstvoeding terecht kan komen. Het is dus belangrijk om niet te weinig en gevarieerd te blijven eten tijdens het ontzwangeren. Geef je lichaam eerst de tijd om te herstellen van de bevalling en begin dan pas met afvallen.
Als je wilt afvallen na je zwangerschap, dan is voldoende bewegen net zo belangrijk als goede voeding. Je lichaam is namelijk behoorlijk veranderd en verslapt door je zwangerschap. Om weer strakker te worden moet je je spieren gaan trainen. Begin de eerste periode na je zwangerschap met lichte oefeningen en loop niet te hard van stapel.
Ga bijvoorbeeld wandelen met de kinderwagen, fietsen, zwemmen of doe speciale kraamoefeningen. Na ongeveer twee maanden kun je de intensiteit van de trainingen verhogen en kun je fanatieker gaan sporten. Let erop dat je dit rustig opbouwt, omdat je lichaam hier weer aan moet wennen. Wil je dus op een gezonde manier je overtollige kilo’s weer kwijtraken, dan is het beste om zowel te letten op je voeding als je beweging.
Tips om af te vallen na je zwangerschap
#1: Gezond eten
Wil je afvallen, dan is het belangrijk om een gezond eetpatroon te hebben. Dit betekent dat je een gevarieerd eetpatroon hebt waarbij je bijvoorbeeld voldoende groente en fruit eet en suikers en zout zoveel mogelijk laat staan. Om dit goed vol te kunnen is het verstandig om zes vaste eetmomenten per dag in te plannen: ontbijt, lunch, avondeten en drie tussendoortjes. Ook voor de tussendoortjes geldt dat je het beste een gezond tussendoortje kunt nemen, zoals fruit, snackgroenten of een volkoren boterham.
#2: Dieet volgen
Wil je gezond blijven eten en afvallen, dan kan het enorm helpen om een dieet te volgen. Met een dieet heb je namelijk net wat meer houvast om je aan je eetpatroon te houden. Daarnaast heb je bij de meeste diëten het voordeel dat er al een weekmenu voor je is opgesteld, zodat je precies weet wat je moet hebben in de supermarkt. Zorg ervoor dat je geen crashdieet gaat volgen na je zwangerschap, omdat je lichaam zich moet herstellen van de zwangerschap. Kies daarom een dieet uit dat goed vol te houden is en zich richt op de lange termijn.
#3: Voldoende drinken
Wil je afvallen, dan is het belangrijk om goed te blijven drinken. Kies ervoor om voldoende water en thee te drinken en vermijd alcohol, vruchtensappen en andere zoete dranken. Door veel water te drinken kan je lichaam de gifstoffen goed afvoeren en heb je minder snel last van een hongergevoel.
#4: Voldoende bewegen
Wil je weer op je oude gewicht komen dan is bewegen minstens zo belangrijk als je voeding. Je lichaam is namelijk flink opgerekt en moet weer getraind worden. Door het trainen van je spieren kun je weer strak in je vel komen. Let erop dat je dit rustig opbouwt, vooral bij het doen van buikspieren. Je buikspieren zijn namelijk enorm opgerekt tijdens de zwangerschap. Zware buikspieren zijn dus niet aan te raden. Wil je intensiever gaan sporten? Begin hier dan pas een paar maanden na je bevalling mee.
# 5: Borstvoeding
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam vetreserves aangemaakt, zodat je borstvoeding kunt geven. De beste manier om deze reserves weer te verliezen is door het geven van borstvoeding. Doordat je lichaam veel energie nodig heeft tijdens de borstvoeding kun je deze vetreserves verbranden. Je lichaam verbrandt ongeveer 500 calorieën per dag door het geven van borstvoeding.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Afvallen in de overgang: hoe pak je het aan?
- Afvallen door te vasten, een goed idee?
- Afvallen door minder suiker te eten, hoe pak je dat aan?
- Wat is de leukste zwangerschapsapp? En 10 alternatieven
- Wat kost een baby?
- Wat zijn de beste sporten om te doen na een bevalling?
- Wat is het jojo effect en hoe voorkom je het?