15 tips om caloriearm te eten

15 tips om caloriearm te eten

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

“Elk pondje gaat door het mondje”, wie heeft hem niet gehoord van zijn moeder of oma? Dit oude gezegde is een waarheid als een koe. Afvallen is tenslotte supersimpel: wanneer je meer verbrandt dan je tot je neemt, val je af. Mensen die zich bezig houden met diëten weten echter dat het niet zo zwart-wit is als we hier stellen. Denk bijvoorbeeld maar aan medicijngebruik, nachtrust en stress. Allemaal zaken die van invloed zijn op gewichtsafname, dan wel gewichtstoename. Toch kun je een grote slag slaan door caloriearm te eten en in dit artikel hebben we 15 tips voor je verzameld die je daarbij gaan helpen.


Niet elk pondje is gelijk

Alhoewel elk pondje dus door het mondje gaat, is het natuurlijk wel van wezenlijk belang wát er precies door dat mondje gaat. Wie de artikelen hier op Dik.nl naloopt ziet bijvoorbeeld dat vetten helemaal niet zo slecht zijn als men denkt. Er is tenslotte een groot verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Het verschilt nogal of je een pond avocado’s tot je neemt of een pond chips. Geen rocketscience, maar wel goed om te beseffen als je het spreekwoord in je achterhoofd houdt bij het afvallen en diëten. Want uiteindelijk zijn het de calorieën die van belang zijn.

Calorieën zijn een eenheid waarin energie gemeten wordt. Ze zitten in elk product en zijn nodig om ons lichaam aan te sturen. Zeg maar gerust dat calorieën de brandstof voor het lichaam zijn. Wanneer je te weinig calorieën tot je neemt zal je lusteloos en futloos zijn. Je bent (letterlijk en figuurlijk) niet vooruit te branden. Gelukkig zitten ze dus in elk voedingsproduct dat je tot je kunt nemen. Van appels tot peren en van chips tot een hamburger. Er is dus altijd een mogelijkheid om je lichaam van voldoende brandstof te voorzien. Theoretisch gezien is op gewicht blijven vrij eenvoudig. Als de toename van calorieën en de verbranding van calorieën in balans is, blijf je op gewicht. Echter gebeurt het vaak dat we teveel calorieën tot ons nemen welke niet verbrand worden. Ze worden in dat geval door het lichaam opgeslagen als vet. Dit stamt nog uit de tijd dat er niet onbeperkt voedsel voor handen was. In tijden van schaarste kon je lichaam energie putten uit de vetten die waren opgeslagen. Handig als je dagen geen dier, vruchten of noten tegenkwam die je kon verorberen. Vandaag de dag hoeven we echter slechts naar de supermarkt te wandelen om ons maaltje in te slaan en zodoende krijgen veel mensen te maken met overgewicht. Ze nemen structureel meer calorieën tot zich dan ze verbranden en beetje bij beetje groeit de vetlaag op het lichaam. Je kunt dan twee dingen doen om dat overtollige gewicht kwijt te raken: minder calorieën tot je nemen of meer calorieën gaan verbruiken. De beste oplossing is een combinatie van beiden, maar daarover schreven we al een ander artikel.


Calorieën tellen

In dit artikel zullen we niet focussen op het aspect ‘sporten’. We gaan het hebben over caloriearm eten. Want hoe doe je dat precies? Welke producten bevatten veel calorieën en welke producten juist weinig. Wie een beetje onderzoek doet op het internet vindt diverse calorieëntellers. Je kunt op die manier eenvoudig bijhouden hoeveel calorieën je per dag tot je neemt. Een nadeel is echter dat calorieën niet absoluut zijn. Zoals we hierboven al aangaven zit er een groot verschil tussen een pond avocado’s en een pond chips. Daarnaast zit er ook een wezenlijk verschil in koolhydraten, eiwitten en vetten. Ja, een calorie is een calorie. Maar koolhydraten worden bijvoorbeeld veel minder snel omgezet dan eiwitten. En zo is de ene calorie de andere helemaal niet en zijn calorieëntellers dus niet dé heilige graal om caloriearm te eten. Gelukkig is er een dieet op de markt dat je helpt om verstandig om te gaan met voeding.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


15 tips om caloriearm te eten

Nu helder is dat de ene calorie de andere niet is, is het tijd om eens onder de loep te nemen hoe je caloriearm kunt eten. Het Weight Watchers dieet maakt het reuze eenvoudig om bewust bezig te zijn met gezond eten, maar je kunt zelf ook al de nodige maatregelen nemen om je calorieopname enigszins onder controle te krijgen. Deze 15 tips gaan je daar zeker weten mee helpen.


1. Drink water

Stom. Om in een artikel over tips met caloriearm eten te beginnen met een tip over water drinken. Toch is dit de eenvoudigste manier om minder calorieën tot je te nemen per dag. Zeker als je een fervent liefhebber bent van frisdranken of sapjes loont het om de switch naar water te maken. Om het tastbaar te maken: 1 glas cola bevat 82 kcal. Eenzelfde glas water bevat precies 0 kcal. Eenvoudiger dan dit wordt het niet. Mocht je geen liefhebber zijn van water (bijvoorbeeld omdat je een smaakje mist), drink dan thee. Laat dan wel de suiker achterwege, want zoals je in ons artikel over afvallen door minder suiker te eten al kon lezen, zijn geraffineerde suikers een ware killer voor een gezond lichaam.


2. Stoom je groenten

Dat groenten en de vitamines hierin essentieel zijn voor je lichaam hoeven we je niet te vertellen. Maar dat een iets andere bereidingswijze ervoor kan zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt misschien wel. Door je groenten te stomen verminder je de calorietoename en bovendien smaken de groenten ook nog eens een stuk beter ook!


3. Pocheer of grill vis en vlees

In navolging van voorgaande tip loont het ook om vis en vlees te pocheren of te grillen. De meeste mensen bakken vis en vlees in een laagje boter in de pan. Logischerwijs krijg je daardoor extra calorieën binnen. Door te grillen of te pocheren vermijd je de (verzadigde) vetten en net als bij het stomen van groenten, komt het de smaakbeleving enkel maar ten goede.


4. Gebruik kruiden in plaats van sauzen

Om een maaltijd op smaak te brengen kun je beter kruiden gebruiken dan sauzen. In het algemeen zijn de sauzen die je gebruikt vettig van aard en zorgen daarmee voor extra calorie-inname. Kruiden zijn een veel beter alternatief, omdat ze niet (of nauwelijks) voor extra calorieën zorgen.


5. Groene smoothie

Ontbijt of lunch je altijd met een boterham met kaas? Vervang deze dan eens voor een groene smoothie. Ideaal voor de mensen die niet graag groenten eten, want binnen een paar slokken is de smoothie weg, maar heb je wél alle essentiële voedingsstoffen binnen gekregen. Een boterham met kaas bevat gemiddeld tussen de 120 en 150 kcal per snee (afhankelijk van het soort brood en kaas dat je eet). Een kommetje spinazie (één van de beste groentes die je kunt eten) bevat slechts 20 calorieën.


6. Eet soep

In navolging van voorgaande tip kun je de bekende boterham als lunchmaaltijd ook vervangen door een caloriearme soep. Vooral de dikkere groentesoepen (op basis van gepureerde groentes) zorgen voor een vol gevoel terwijl de calorie-inname minimaal is. Je kunt de soep eenvoudig thuis bereiden en in een tupperware-bakje meenemen naar je werk. Even in de magnetron en je smult ook gewoon op je werk van een kom zelfgemaakte soep.


7. Kies voor volkoren

Koolhydraten zijn essentieel voor je lichaam, maar worden vaak als eerste gebruikt als brandstof. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld vetten worden opgeslagen als reservemateriaal waardoor je lichaamsgewicht toeneemt. Bij veel diëten zie je dan ook dat de inname van koolhydraten tot een minimum wordt beperkt. Ze zijn echter wel nodig voor een gezond lichaam en als je ze dan toch binnen moet krijgen, dan het liefst op de best mogelijke manier natuurlijk. Kies daarom altijd voor volkoren producten zoals volkoren brood of volkoren pasta. Deze bevatten niet alleen minder calorieën, maar daarnaast ook tal van vezels die je niet terug zult vinden in bijvoorbeeld wit brood of gewone pasta.


8. Pure chocola

Chocola en afvallen, dat gaat toch helemaal niet samen? Mocht je dat denken: lees dan vooral ons artikel over afvallen met chocolade eens door. Het gaat er dan wel om dat je pure chocola eet en geen melk- of witte chocolade. Je kunt simpelweg stellen dat, hoe meer cacao er in de chocolade aanwezig is, hoe beter het voor je is. Zodoende kun je dus prima pure chocola eten als je aan het diëten bent. Uiteraard wel met mate.


9. Wijn in plaats van bier

Alcohol is een killer als je wilt afvallen, maar soms ‘ontkom’ je er niet aan. Omdat je een feestje hebt bijvoorbeeld of omdat je zo lekker van de zon zit te genieten op het terras. Drink dan bij voorkeur een glas wijn in plaats van een glas bier, likeur of sterke drank. In een gewone pilsener zit zo’n 90 kcal. In een sterker biertje zelfs meer dan 120 kcal. Een glas amaretto staat gelijk aan 146 kcal en een glas whisky bevat ongeveer 123 kcal. Een glas wijn bevat tussen de 60 en 100 kcal, waarbij witte wijn minder calorieën bevat dan rode wijn. Hierbij gaat het dan wel om droge witte wijn. Zoete witte wijn kan makkelijk 96 kcal bevatten en is dus zelfs ‘slechter’ dan een gewone koude rakker.


10. Luchtige snacks

Natuurlijk is een stuk fruit of groente de beste snack die er is. Maar misschien heb je die niet voor handen of heb je er even geen trek in. Kies in dat geval voor een luchtige snack. Rijstwafels met magere vleeswaren bijvoorbeeld. Ook dit vult prima, maar kent een veel kleiner aantal calorieën dan een reep chocola of een koek.


11. Wit of mager vlees in plaats van rood vlees

Ben je een echte vleesliefhebber en hoort dat stukje vlees gewoon écht bij de avondmaaltijd? Kies dan beter voor wit/mager vlees dan voor rood vlees. Deze bevatten enerzijds meer eiwitten (waardoor je sneller een vol gevoel krijgt) en anderzijds minder calorieën. Een stuk rundvlees van zo’n 100 gram bevat zo’n 201 kcal, terwijl eenzelfde stuk kipfilet 136 kcal bevat. Wissel vooral ook af met vis, want deze bevatten daarnaast ook nog eens essentiële vetten en (Omega 3-vet)zuren.


12. Havermout als ontbijt

Dat je je ontbijt niet mag overslaan, dat weten de meeste mensen wel. Dat havermout misschien wel het beste ontbijt is, is misschien nieuw voor je. Havermout is enorm vezelrijk waardoor je enerzijds een vol gevoel krijgt, maar anderzijds ook lang kunt teren op deze brandstof. Je lichaam absorbeert de voedingsstoffen van de havermout langzamer waardoor je minder snel naar een snack zult grijpen en dus automatisch ook minder calorieën tot je zult nemen. In een eetlepel havermout zelf zit slechts 19 kcal.


13. Salades

Een salade kan in principe altijd. Als lunch of als klein tussendoortje. Winst valt er te behalen als je een salade als voorgerecht nuttigt bij de avondmaaltijd. Een salade zonder al teveel toevoegingen zoals kaas of croutons is zeer caloriearm, maar vult toch. Hierdoor zal je minder snel geneigd zijn om een tweede keer op te scheppen bij het avondeten en bovendien krijg je er tal van vitamines en mineralen door binnen.


14. Quinoa in plaats van rijst

Rijst is één van de meest gegeten graansoorten ter wereld. Tal van gerechten kun je er mee bereiden en het is nog goed voor je ook. Toch is quinoa een betere optie als je caloriearm wilt eten. Het is sowieso vezelrijker dan rijst, maar daarnaast bevat quinoa ook minder calorieën dan rijst. Een opscheplepel quinoa bevat zo’n 57 kcal, terwijl een opscheplepel witte rijst ongeveer 80 kcal bevat. Wil je het toch liever bij rijst houden? Kies dan voor bruine rijst. Ook deze bevat meer vezels en minder calorieën dan witte rijst.


15. Magere zuivelproducten

Net als bij het vlees loont het om bij zuivel voor de magere varianten te kiezen. Een kom yoghurt bevat als volle variant zo’n 87 kcal terwijl de magere versie slechts 56 kcal bevat per kommetje van 150 gram. Ditzelfde geldt voor kazen en melk. Gelukkig zijn ze in de supermarkt in alle denkbare varianten te verkrijgen. Let hier ook wel weer op met suiker. Het beste eet je yoghurt, kwark e.d. zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Voeg dan liever wat fruit toe. Deze bevatten tenslotte ook suikers, maar hierbij gaat het om natuurlijke suikers die dus wél goed voor je zijn.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag