Wat is cryolipolyse?

Wat is cryolipolyse?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Cryolipolyse is een steeds populairdere behandeling als het gaat om het verwijderen van vet. Kort gezegd houdt deze methode in dat overtollige vetcellen verwijderd worden, nadat ze met een speciaal apparaat worden blootgesteld aan een lage temperatuur.  De behandeling wordt vooral toegepast bij zones zoals ‘love handles’, vet op de billen, de benen en de heupen. Cryolipolyse is pijnloos en effectief, maar het is natuurlijk geen vervanger voor gezond eten en voldoende bewegen. Wat is cryolipolyse precies en hoe werkt het? In deze blog zochten we het voor je uit.


Wat is cryolipolyse precies?

Cryolipolyse is een behandelmethode om overtollig vet mee te verwijderen. Vetcellen zijn gevoeliger voor kou dan andere cellen in je lichaam. Bij blootstelling aan lage temperaturen kristalliseren ze en sterven ze af. Vervolgens voert je lichaam de vetcellen zelf af. Het bevriezen van cellen in je lichaam klinkt misschien een beetje vreemd of onaangenaam. Toch doet de behandeling geen pijn. Verdoving is niet nodig. Je kan tijdens de behandeling gerust muziek luisteren, lezen of appen.

Een cryolipolyse behandeling wordt uitgevoerd met een speciaal apparaat dat de vetcellen bevriest met een temperatuur van ongeveer -11 graden. In de vetcellen zelf daalt de temperatuur tot ongeveer 3 graden. Voor vetcellen is dit genoeg om ze te laten kristalliseren en verdwijnen. Het apparaat wordt aangebracht op je huid, nadat er eerst een gelpad op je huid wordt geplaatst als bescherming. Daarna zuigt de applicator vacuüm, zodat je huid en de onderhuidse vetlaag in het apparaat worden gezogen. Zodra dat gebeurd, wordt het koelproces gestart.

Het resultaat van een behandeling

Het duurt vervolgens twee à drie maanden voor je het resultaat ziet van de opgeruimde vetcellen. Als je gezond eet en voldoende beweegt, komen deze vetcellen niet meer terug. Een behandeling duurt meestal ongeveer 25 minuten.Je zou een cryolipolyse behandeling kunnen zien als een toevoeging op een gezonde leefstijl: vet dat je met sporten en gezond eten niet kan laten verdwijnen, kan je weghalen door het te laten bevriezen. Het is dus geen vervanging voor een gezonde leefstijl, maar een toevoeging daaraan, die hardnekkig vet aan kan pakken.

https://nl.pinterest.com/pin/252060910380787538/

Voor welke zones is een cryolipolyse behandeling geschikt?

Vet bevriezen is het meest geschikt voor vet op je heupen, je rug, de binnenkant van de knieën, de buik of de zogeheten ‘love handles’. Je kan er geen visceraal vet mee verwijderen. Visceraal vet is het vet dat zich opslaat rond je organen. Gezond eten en sporten is de enige manier om dat aan te pakken.
Ook bij zwaar overgewicht is vet bevriezen minder geschikt. In zo’n situatie kan een cryolipolyse behandeling niet plaatsvinden.


Hoe gaat een behandeling precies in zijn werk?

Zoals bij eigenlijk alle cosmetische behandelingen, vindt er voor een cryolipolyse behandeling eerst een intakegesprek plaats. Tijdens zo’n gesprek wordt het volgende besproken:

  • Is de behandeling geschikt voor jou en je lichaam
  • Waar wil je vet laten bevriezen
  • Wat verwacht je van het resultaat?
  • Er wordt een behandelplan gemaakt van de zones waar je vet wilt laten bevriezen, zodat je weet wat de kosten zijn.
  • Er wordt verteld hoe een behandeling precies in zijn werk gaat, wat je kan verwachten en natuurlijk kan je al je vragen stellen.

Als je overgaat op een behandeling, wordt er na een intakegesprek een foto gemaakt van de zone die er behandelt gaat worden. Daarnaast wordt je gewogen.
De behandeling zelf duurt alles bij elkaar ongeveer 45 minuten. Het bevriezen van het vet duurt 35 minuten. Soms wordt er met meerdere apparaten tegelijk ‘applicators’ gewerkt. Dit wordt gedaan voor grotere zones, of als je meerdere zones wilt behandelen. Meestal zijn er twee applicators nodig om een zone te behandelen.
Wat kan je je ongeveer voorstellen bij een behandeling:

  • Het gebied dat je wilt laten behandelen wordt afgetekend.
  • Er wordt een gelpad op je huid aangebracht ter bescherming van de lage temperatuur van de applicator.
  • De applicator zuigt je huid en het onderhuidse vetweefsel, vacuüm.
  • Het koelproces wordt gestart en de duur is afhankelijk van je behandelplan. Het kan 35 minuten zijn, of meerdere uren.
  • De behandeling doet geen pijn, dus je kan zelfs wat werk doen op bijvoorbeeld je iPad. Ontspannen met muziek, film of een boek kan ook.
  • Als de behandeling klaar is, wordt de applicator verwijderd. De zone die behandeld is wordt gemasseerd.
  • Je blijft nog even liggen, zodat het behandelde gebied weer kan opwarmen.
  • Een herstelperiode is niet nodig. Je kan na een behandeling met vet bevriezen gewoon je dagelijkse gang gaan. Wel krijg je enkele nazorg instructies mee.
  • Er wordt een controle afspraak met je gepland om het resultaat te bespreken. Dit is meestal 2 à 3 maanden na de behandeling.

https://nl.pinterest.com/pin/313774299037196339/

Een behandeling met cryolipolyse is dus niet erg ingrijpend.

Zó voelt een cryolipolyse behandeling aan

Vet bevriezen doet dus geen pijn, en er is geen verdoving nodig. Hoe voelt het dan wél? De meeste mensen ervaren tijdens het starten met koelen wat tintelingen of een beetje kramp. Ook kan je een prikkend of stekend gevoel ervaren. Dit is niet zo heftig dat er verdoving nodig is. Daarom kan je tussendoor gewoon lezen of ontspannen.

Het resultaat van vet bevriezen

Zoals we al eerder noemden in deze blog, zullen de vetcellen die behandeld zijn met cryolipolyse afsterven, waarna je lichaam ze afvoert. Het duurt daarom een paar maanden voor je resultaat ziet.
Hoe gek het ook klinkt, sommige mensen moeten even wennen aan hun nieuwe figuur. Natuurlijk wilde je graag van het overtollige vet af, maar toch kan het wat onwennig zijn als je lichaam zo snel verandert.


Waar moet je rekening mee houden als je vet wilt laten bevriezen?

Bij een cryolipolyse behandeling is het allereerst belangrijk om naar een ervaren, nette kliniek te gaan. Over het algemeen geldt dat extreem goedkope aanbieders van cosmetische ingrepen, niet de besten zijn. Verdiep je dus goed in een betrouwbare kliniek. Heel veel klinieken die vet bevriezen zijn er niet, omdat de behandeling in Nederland nog steeds relatief onbekend is. Eén van de bekendste klinieken op het gebied van vet bevriezen is Coolsculpting. Deze kliniek heeft zich volledig toegelegd op cryolipolyse en heeft jarenlange ervaring op dit gebied.
Waar moet je verder rekening mee houden:

  • Vet bevriezen is niet geschikt als je BMI 30 of hoger is.
  • Het resultaat van vet bevriezen is pas een paar maanden later zichtbaar.
  • Bij sommige zones op je lichaam wordt er liposuctie aanbevolen in plaats van vet bevriezen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij een onderkin.
  • In zeldzame gevallen komt er vet terug na de cryolipolyse behandeling.
  • Gezond eten en genoeg bewegen zijn belangrijk om in vorm te blijven, óók na cryolipolyse.

Bij een goede kliniek kan je je eerst vrijblijvend in de behandeling en in de uiteindelijke prijs verdiepen.

https://nl.pinterest.com/pin/486459197240365912/


De kosten van crylolipolyse

Een behandeling van cryolipolyse wordt uitgevoerd met een speciaal apparaat om het vet te bevriezen. Het apparaat wordt ook wel een applicator genoemd. In de meeste klinieken waar behandelingen worden aangeboden, betaal je een bedrag per ‘plaatsing’. Met een ‘plaatsing’ wordt één applicator bedoeld, die in ongeveer 35 minuten vet bevriest op een bepaalde plek. Bij een kleine zone is één applicator misschien voldoende. Bij meerdere zones die je wilt laten behandelen, of een grotere zone, kunnen meer plaatsingen van het apparaat nodig zijn.
Bij een goede, ervaren kliniek op het gebied van vet bevriezen, is de prijs ongeveer 500 euro per plaatsing. De prijs wordt vaak wat lager naarmate er meerdere plaatsingen nodig zijn.


Voordelen

Cryolipolyse heeft enkele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld liposuctie, het wegzuigen van vet. Bij liposuctie worden er namelijk sneetjes in het lichaam gemaakt, met wondjes als gevolg. Daarvan moet je lichaam herstellen. Bij cryolipolyse heb je deze herstelperiode niet. Je kan je bezigheden (en ook sporten) voortzetten zoals je altijd al deed. Omdat er geen wondjes hoeven genezen, hoef je ook geen rekening te houden met bijvoorbeeld stoppen met roken.
Voor een cryolipolyse behandeling is geen narcose nodig.
Er is na een liposuctiebehandeling ook wat meer risico op complicaties zoals slechte wondgenezing, trombose of infecties. Deze complicaties zijn alsnog zeldzaam.


Cryolipolyse is een pijnloze manier om van overtollig vet af te komen.

Cryolipolyse houdt in dat vetcellen dusdanig worden afgekoeld met een speciaal apparaat, dat ze afsterven. Je lichaam voert de overtollige vetcellen zelf af. Het resultaat is ongeveer 3 maanden later zichtbaar en is blijvend, mits je gezond leeft. Vet bevriezen doet geen pijn. Er worden geen wondjes gemaakt in je lichaam, zodat je geen herstelperiode nodig hebt. Tijdens de behandeling kan je rustig lezen, muziek luisteren of zelfs een beetje werken. Afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone, duurt een behandeling ongeveer 33 half uur tot enkele uren.
Goedkoop is cryolipolyse niet: één plaatsing (dus één apparaat) kost 500 euro. De meeste mensen willen een zone laten behandelen waarvoor meerdere plaatsingen nodig zijn. De prijs per plaatsing van de applicator neemt dan meestal wel af.
Vet laten bevriezen is geschikt voor zones zoals je buik, billen, love handles, rug en heupen.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag