Ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat we altijd en overal aan eten kunnen komen en dat alles steeds makkelijker en sneller wordt vandaag de dag. De kans op slechte eet-, drink- en leefgewoonten is daarom al snel aanwezig. Wil je overgewicht aanpakken dan zul je dus moeten beginnen met het aanpakken van je slechte gewoontes.
Één van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is, dat we tè ongezond eten. Afvallen start dus met het volgen van een effectief dieet, waarbij je weer op gezond gewicht kunt komen. Hieronder vind je twee populaire diëten waarbij je blijvend kunt afvallen en weer op gezond gewicht kunt komen.
Afslank Receptenbijbel
De Afslank Receptenbijbel laat zien dat diëten zeker niet alleen afzien is. Bij dit dieet gaat het namelijk niet zozeer om het minderen van eten, maar gaat het er vooral om dat je gezondere voeding gaat eten. Door de goed verzadigende recepten zul je dan ook nooit last hebben van een hongergevoel en kun je het dieet makkelijk volhouden. Alle recepten zijn makkelijk om te maken, zijn erg gevarieerd en kunnen gewoon gegeten worden door de hele familie. Je ontvangt bij dit dieet niet alleen een receptenboek, maar ook bijbehorende dag- en weekschema’s, boodschappenlijstjes en leuke bonussen.
Bestel de Afslank Recepten BijbelWeight Watchers
Heb je overgewicht en wil je graag afvallen dat is het populaire Weight Watchers dieet een goede keuze voor jou. Het leuke aan Weight Watchers is, dat het eigenlijk geen dieet is omdat je alles kunt blijven eten en drinken wat je lekker vindt. Het dieet werkt met speciale Smart Points zodat je precies weet wat je elke dag binnenkrijgt aan eten en drinken. Blijf je elke dag onder je puntentotaal dan zul je zien dat je afvalt. Een enorm voordeel aan Weight Watchers is, dat je door het puntensysteem en honderden gezonde recepten gestimuleerd wordt om betere keuzes te maken. Daarnaast stimuleert dit dieet om voldoende dagelijkse beweging te krijgen. Zo kun je op een hele gemakkelijke manier toewerken naar een gezondere levensstijl en kun je jouw streefgewicht behalen.
Ga naar Weight WatchersWanneer heb je overgewicht?
Iedereen weet natuurlijk dat overgewicht wil zeggen dat je te zwaar bent, maar een paar kilo meer wil natuurlijk niet meteen zeggen dat je overgewicht hebt. Overgewicht gaat er vooral om dat je lichaam naar verhouding te zwaar is. Wanneer je kunt spreken van overgewicht is daarnaast bij iedereen verschillend. Je kunt niet zomaar het label ‘overgewicht’ op iemand plakken als je boven een bepaald gewicht komt. Een gezond en normaal gewicht heeft namelijk ook te maken met je lengte, spiermassa en leeftijd. Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt of te zwaar bent kun je daarom het beste je Body Mass Index (BMI) berekenen. Het BMI is een gewichtsindicator die rekening houdt met je lengte. Er zijn veel verschillende websites waar je gemakkelijk je BMI kunt berekenen Heb je een BMI van 25 tot 30 dan heb je overgewicht en heb je een BMI van hoger dan 30 dan spreek je van obesitas (ernstig overgewicht).
Als je overgewicht hebt dan zit er veel overtollig vet opgeslagen in je lichaam. Mensen met overgewicht hebben daarnaast veel kans op gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, diabetes en ademhalingsproblemen. Het is belangrijk om overgewicht zo snel mogelijk aan te pakken en in een zo vroeg mogelijk stadium te beginnen met afvallen. Het is namelijk lastiger om overtollige kilo’s op latere leeftijd kwijt te raken. Hieronder vertellen we wat de meestvoorkomende oorzaken zijn van overgewicht en wat je ertegen kunt doen.
Ongezond eten
Vandaag de dag is de verleiding van ongezond eten op elke straathoek te vinden. Kijk maar eens naar de hoeveelheid snackbars, kebabzaken en junkfood die in jouw buurt te vinden zijn. Het is dan ook niet zo gek dat de grootste oorzaak van overgewicht komt door ongezond eten. Ons ongezonde voedingspatroon komt vooral omdat we elke dag teveel vet en koolhydraten eten. We eten veel fastfood zoals pizza, patat, pasta en ‘snelle’ koolhydraten. Dit teveel aan energie kan ons lichaam niet verteren waardoor ons lichaam deze extra energie al snel omzet in vet. De gemiddelde Nederlander krijgt elke dag vooral energie binnen uit ongezonde vetten en koolhydraten, waardoor er geen goede verhouding is aan voedingsstoffen in ons lichaam. Niet alleen slaat ons lichaam vet op uit ongezond eten. We vergeten namelijk ook vaak dat ongezonde drinkgewoontes eigenlijk net zo slecht zijn voor ons lichaam. Suikerhoudende dranken en alcohol zijn dan ook twee belangrijke oorzaken van overgewicht.
Wil je je overgewicht aanpakken dan is het dus allereerst belangrijk om je eet- en drinkpatroon aan te passen. Voorkom een teveel aan koolhydraten en slechte vetten. Neem in plaats daarvan meer eiwitten, gezonde vetten, mineralen en vitaminen. Het gaat erom dat je uiteindelijk minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Zorg ervoor dat je niet ineens je eetpatroon drastisch gaat omgooien en een crashdieet gaat houden. Dit is namelijk ongezond voor je lichaam en kun je niet lang volhouden. Om effectief af te vallen is het vooral belangrijk dat je gezonder en gevarieerder gaat eten en let op je portiegrootte.
Onvoldoende beweging
Een tweede belangrijke oorzaak van overgewicht is, dat we te weinig beweging krijgen. In ons dagelijkse leven zijn we gewend dat we makkelijk van A naar B kunnen komen met de auto of met het openbaar vervoer. We kiezen er minder vaak voor om de fiets te pakken of lopend te gaan, omdat het meer moeite kost om ons te verplaatsen. Tevens hebben veel Nederlanders een zittend beroep waarbij je niet veel dagelijkse beweging krijgt. Daarnaast zorgt de snelgroeiende technologie ervoor dat we gewoon alles kunnen opzoeken en ons kunnen vermaken vanaf onze luie bank.
Wil je je overgewicht aanpakken dan zul je dus meer in beweging moeten komen. Een goede richtlijn hiervoor is om elke dag minimaal 30 minuten in beweging te zijn. Dit hoeft niet altijd een fanatieke work-out te zijn in de sportschool, maar kan ook behaald worden door andere gewoontes. Pak bijvoorbeeld eens vaker de trap, ga lopend of fietsend naar je werk, speel met de kinderen buiten of neem de gewoonte om na het eten een avondwandeling te maken. Al deze kleine veranderingen zorgen ervoor dat je een actievere levensstijl aanleert en dat je elke dag voldoende beweging krijgt. Naast je dagelijkse beweging is het erg verstandig om te gaan sporten. Door te sporten voel je je fitter, krijg je meer conditie, krijg je meer spieren en heb je minder trek in ongezond eten. Ben je aan het diëten dan is het erg verstandig om voldoende te sporten tijdens het lijnen. Een combinatie van sporten en diëten zorgt er namelijk voor dat je optimaal resultaat ziet en sneller afslankt.
Leefgewoonten
Een andere veelvoorkomende oorzaak van overgewicht heeft te maken met je leefgewoontes. Wil je effectief en blijvend afvallen dan moet je ervoor zorgen dat je slechte leefgewoontes vervangt door goede leefgewoonten. We lazen net al dat een gezond en gevarieerd dieet erg belangrijk is bij het tegengaan van overgewicht. Het is verstandig dat je daarbij een dieet uitkiest dat past bij jouw levensstijl en dat je goed kunt volhouden. Niet iedereen heeft immers de discipline om een streng dieet met veel beperkingen vol te houden. Het is daarnaast verstandig om kritisch naar je eigen leefgewoonten te kijken. De meeste mensen met overgewicht hebben ouders die tevens overgewicht hebben. Het is dus heel normaal dat je oude slechte gewoontes overneemt en deze tevens toepast in de opvoeding van je kinderen. Veranderende omstandigheden zoals stress, ziekte, stoppen met roken, werkloosheid of depressie zijn ook factoren die kunnen bijdragen aan overgewicht.
Wil je afvallen dan is het belangrijk om je leefgewoontes aan te pakken. Als je eventjes gaat lijnen en daarna weer terugvalt in je oude gewoontes zul je namelijk al snel merken dat alle moeite voor niks is geweest. Effectief en blijvend afvallen heeft dus vooral te maken met het verbeteren van je leefgewoontes. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar je eet- en beweegpatroon. Daarnaast moet je slechte gewoontes doorbreken en verleidingen zoveel mogelijk vermijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen voorraadkast in huis hebt met ongezond voedsel. Daarnaast kun je jezelf aanleren dat je het aantal tussendoortjes beperkt en je focust op drie vaste maaltijden per dag. Ben je thuis aan het eten dan is het belangrijk om tijd te nemen voor het eten. Eet je maaltijd niet voor de tv op, maar ga aan tafel zitten zodat je je bewust bent van wat je aan het eten bent. Stel voor jezelf bepaalde regels op, maak verschillende doelen en beloon jezelf als je je doelen hebt behaald.
Andere oorzaken van overgewicht
Slechte eet-, beweeg- en leefgewoonten zijn factoren die de meeste invloed hebben op je overgewicht. Toch kunnen er ook andere oorzaken zijn van je overgewicht waar je niet altijd invloed op kunt uitoefenen. Zo kan overgewicht komen door een traag werkende schildklier waardoor je stofwisseling minder goed op gang komt. Andere oorzaken waar je misschien niet zo snel aan denkt zijn zwangerschap, hormonen of medicijngebruik. Heb je vragen over overgewicht of obesitas? Dan kun je altijd bij je eigen huisarts terecht voor advies.