Voor veel mensen is gewicht verliezen één van de moeilijkste dingen om vol te houden. Bij sommigen lukt het echt niet. Als je geen discipline hebt om af te vallen, kan je verschillende dingen doen. Je kan zorgen dat je deze discipline alsnog aanleert, maar je kan ook een aantal slimme trucs toepassen om ervoor te zorgen dat je in elk geval niet nog meer aankomt. In dit artikel vind je allerlei tips voor als je graag af wilt vallen, maar je dit moeilijk vindt.
Waarom lukt het niet om af te vallen?
Als het je niet lukt om af te vallen heeft dat om te beginnen een simpele oorzaak: er komt meer energie je lichaam binnen, dan dat je energie verbruikt. Zolang je dit laat gebeuren, blijf je aankomen. Extra lastig is het wanneer je het moeilijk vindt om de discipline op te brengen om bijvoorbeeld te gaan sporten. Natuurlijk is het beter om dit toch te proberen, maar in dit artikel geven we je wat trucs voor in het dagelijks leven, die ervoor zorgen dat je wat minder calorieën binnenkrijgt en wat meer verbrandt.
Waarom lukt het niet om discipline op te brengen voor gewichtsverlies?
Dat je geen discipline op kan brengen om af te vallen, kan allerlei oorzaken hebben. In dit artikel gaan we op een paar daarvan uitgebreider in. Als het je niet lukt om discipline op te brengen voor gewichtsverlies, kan dat de volgende oorzaken hebben:
- Het lukt je niet om sporten of bewegen leuk te vinden en daarom stop je er telkens mee (of doe je het liever niet).
- Je zit in een vicieuze cirkel, je komt steeds meer aan en je ziet het steeds minder zitten om te sporten en af te vallen.
- Sommige mensen vinden troost in eten en gaan veel eten wanneer zij zich rot voelen.
- Je houdt nu eenmaal ontzettend van lekker eten.
- Eerdere ervaringen met afvallen waren onsuccesvol en nu kan je de motivatie niet meer opbrengen.
- Je hebt een partner die ook veel eet en weinig beweegt en jullie houden elkaar in stand.
Elk persoon is verschillend en daarom kunnen er nog vele andere redenen zijn waarom het afvallen niet lukt. Met de onderstaande tips proberen wij je op weg te helpen, zowel qua eten en drinken als qua beweging.
Slim omgaan met drinken
Drinken is belangrijk. Eigenlijk zou iedereen 1,5 liter water per dag moeten drinken. Tegenwoordig zijn er allerlei sappen en frisdranken die water vervangen. In frisdranken en sappen zitten erg veel calorieën. Wil je graag gewicht verliezen, dan is het belangrijk om deze sappen en frisdranken te vervangen door water. Een relatief kleine moeite, maar het scheelt een hoop! Er zijn veel mensen bij wie het overgewicht te maken heeft met het drinken van zeer veel frisdrank.
Met de volgende dingen kan je ook rekening houden:
- Probeer te minderen met alcohol als je wel een glaasje lust. Bier en wijn zijn prettig om te drinken, maar bevatten ook veel calorieën.
- Thee is prima om te drinken, maar dan wel zonder suiker. Vind je dit niet lekker, probeer jezelf dan aan te wennen om steeds minder suiker in de thee te doen. Veel mensen kunnen uiteindelijk prima zonder!
- De meeste yoghurtdrinks bevatten ook veel suiker. Laat deze liever staan.
- Sapjes, hoe gezond of mooi het merk ook lijkt, bevatten altijd suiker. Het is beter om water te drinken en voldoende fruit te eten.
Probeer drinken dus zoveel mogelijk bij water te houden. Water is niet alleen goed omdat het geen calorieën bevat, het is ook nog eens goed voor je huid! Mensen die genoeg water drinken hebben een mooie, stralende huid.
Liever geen smoothies maar stukjes fruit of groenten
Tegenwoordig zijn er allerlei luxe en hippe recepten voor de lekkerste smoothies. Toch zijn deze smoothies niet ideaal als je af wilt vallen. Een smoothie zorgt voor een minder ‘vol’ gevoel dan fruit. Hierdoor grijp je makkelijker naar ongezonde tussendoortjes. Eet groenten en fruit fruit liever los, in stukjes. Dit is uiteindelijk het meest gezond en zorgt sneller voor een vol gevoel.
Zorg dat je goed ontbijt
Waarschijnlijk heb je dit al vaker gelezen, maar een goed ontbijt zorgt ervoor dat je later op de dag meer energie hebt en minder snel naar tussendoortjes grijpt. Daarom is een goed ontbijt een belangrijke basis als je gewicht wilt verliezen.
Bereid niet te vette en te zoete maaltijden.
Regelmatig frituren, overal boterjus of kaas overheen doen of veel vette sauzen eten, helpen niet mee aan afvallen. De volgende gewoontes kan je veranderen:
- Koop geen friteuse, ook geen air fryer.
- Eet liever niet te veel vet vlees zoals varkensvlees, shoarma, bacon en spek.
- Bak zoveel mogelijk in zonnebloem – of olijfolie in plaats van boter.
- Kies voor zoveel mogelijk producten zonder toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan gewone havermout, in plaats van muesli.
- Kies wat vaker voor maaltijden met veel groenten of zoete aardappelen.
Het valt niet altijd mee om zulke gewoontes te veranderen. Toch kan je door het stukje bij beetje aan te pakken, je voedingspatroon wel degelijk veranderen.
Denk na voor je iets te eten wilt pakken
Als we het hebben over eten, koppel je dit waarschijnlijk vanzelf aan het begrip ‘honger’. Toch grijpen veel mensen ook naar eten op het moment dat ze gestrest zijn of andere emoties ervaren. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt voor je iets te eten pakt: heb je echt honger of heb je last van verveling of negatieve emoties?
Helaas is het zo dat je tijdens stress makkelijker vet vasthoudt. Om in een periode van stress meer te gaan eten is dus niet verstandig. Weet je dat je iemand bent die hier gevoelig voor is, probeer dan een andere manier te vinden om met (negatieve) emoties en stress om te gaan. Het helpt hierbij ook (onder het volgende kopje gaan we hier verder op in) om niet teveel ongezonde en vette producten in huis te halen.
Wees slim als je boodschappen doet
Boodschappen doen kan je op twee manieren slim aanpakken als je gewicht wilt verliezen zonder al te veel moeite te doen. Om te beginnen is het belangrijk om geen boodschappen te doen als je veel honger hebt. Veel mensen kopen dan meer, en ongezondere producten. Doe liever boodschappen na een maaltijd.
Andere tips om boodschappen te doen zijn:
- Sla de afdelingen met tussendoortjes liever over, als je daar gevoelig voor bent.
- Laat frisdranken staan, óók zero en light dranken.
- Kies als snack voor groenten en fruit die je lekker vindt.
- Koop liever donkerbruin brood dan wit brood. Wit brood vult nauwelijks en bevat snelle suikers. Dit is minder gezond. Daarbij grijp je sneller naar tussendoortjes als je wit brood eet.
- Kies liever voor kip, vis of kalkoen dan voor vet vlees zoals varkensvlees en hamburgers.
- Koop geen grote hoeveelheden, zeker niet van tussendoortjes. Wat er niet is, kan je immers ook niet eten.
Hieronder gaan we in op wat voor tussendoortjes wél gezond zijn.
Verantwoorde tussendoortjes
Een basis van drie gezonde maaltijden per dag is belangrijk, maar het is normaal dat je tussendoor nog regelmatig trek hebt. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld je lunch een kleine porties op te eten, maar je kan ook de gezondere tussendoortjes pakken. Dit zijn suggesties voor gezonde tussendoortjes:
- Fruit dat je lekker vindt. Veel mensen houden van appel, kiwi, ananas, meloen, blauwe bessen en frambozen.
- Groenten zoals komkommer, wortelen en radijsjes.
- Een stukje kaas (ook dit moet je niet teveel eten, maar er zit in elk geval geen geen grote hoeveelheid suiker in)
- Dadels
- Stukjes appel met een beetje kaneel, eventueel uit de oven.
- Walnoten
Als je graag bezig bent in de keuken, zijn er op internet nog tal van andere tussendoortjes te vinden die je kan klaarmaken. Van een aantal daarvan kan je een grotere hoeveelheid maken waar je een paar dagen mee kan doen.
Meer bewegen en gezond eten op je werk.
Zitten is dodelijk, zo stellen steeds meer artsen. Toch hebben veel mensen een zittend beroep. Als je gewicht wilt verliezen is dit natuurlijk niet optimaal. Toch kan je op, en van en naar je werk wel voor wat beweging zorgen. Dat doe je zo:
- Ligt je werk op een redelijke afstand? Pak dan de fiets. Een tweede keuze is het OV, omdat je dan alweer wat meer in beweging bent dan in de auto.
- Maak in de pauze van je werk een ommetje (dit is ook goed voor een frisse neus en vitamine D van de zon)
- Loop tussendoor af en toe heen en weer, strek je benen.
- Zorg dat je gezonde maaltijden meeneemt naar je werk. Deze zorgen voor meer energie terwijl je werkt, maar zorgen ook dat je makkelijker beweegt! Een maaltijd met yoghurt, groenten, fruit, bruin brood of ei is een slimme keuze.
- Werk je in een hoger gebouw, pak dan altijd de trap in plaats van de lift.
Ga een sport doen die je echt leuk vindt.
Het lastige van de sportschool is dat je er mooie resultaten kan behalen, maar dat lang niet iedereen fitness leuk vindt. Sommige mensen houden een sport die ze niet leuk vinden, simpelweg niet vol. Probeer daarom een sport te vinden die je wél echt leuk vindt (en niet alleen omdat je deze sport met vrienden doet, maar echt vanuit jezelf).
De sport vinden die je leuk vindt, vraagt wel wat doorzettingsvermogen, want misschien zal je een aantal verschillende sporten uit moeten proberen. Als je iets vindt dat echt bij je past, zal je zien dat het echt de moeite waard is.
Een sport doen die bij je past is tot slot ook een goede manier om met emoties om te gaan, op het moment dat je minder lekker in je vel zit.
Zit je te denken aan een huisdier? Overweeg dan een hond.
Geen dier nodigt mensen zoveel uit om te bewegen als een hond. Hij moet immers met een paar dagelijkse wandelingen uitgelaten worden. Een hond is daarom een perfect maatje om in beweging te blijven. Natuurlijk is het wel belangrijk om erbij stil te staan dat een huisdier elke dag zorg nodig heeft. Dat moet wel bij je passen.
Actief op vakantie
Natuurlijk hoef je jezelf op vakantie niet compleet uit te putten. Wél kan je als je graag niets anders doet dan op het strand luieren, eens overwegen om wat meer bezienswaardigheden te bekijken. Je kan er ook voor kiezen om wat vaker te fietsen, zwemmen of wandelen. Door wat actiever te zijn op vakantie, komen de typische vakantiekilo’s er ook minder snel bij.
Regel professionele hulp
Als je echt overgewicht hebt, is de meest gezonde oplossing uiteindelijk toch om af te vallen. Als je dat niet alleen lukt, kan het helpen om een diëtist in te schakelen. Vaak worden diëtisten deels door de zorgverzekering vergoed. In sommige gevallen (zoals wanneer je aan diabetes lijdt) hoef je geen eigen risico te betalen.
Als je graag zou willen sporten maar dit niet volhoudt, kan het inhuren van een sportcoach ook een oplossing zijn. Naast goede begeleiding, heb je op deze manier altijd een stok achter de deur. Hou er wel rekening mee dat een professional trainer geld kost. Dit kan het echter helemaal waard zijn als je beter in je vel komt te zitten.
Hou de controle over je gewicht, ook als je afvallen moeilijk vindt.
Met de vele zittende beroepen die er tegenwoordig zijn, en daarnaast alle verleidingen in de winkel, is het niet gek dat het moeilijk kan zijn om af te vallen. Persoonlijke factoren kunnen daarbij ook een rol spelen. Afvallen wordt moeilijker zodra je niet lekker in je vel zit of als je een hekel hebt aan sporten. Probeer daarom om te beginnen een manier te vinden van bewegen die bij je past. Fietsen, wandelen, zwemmen, de hond uit laten en de trap nemen op het werk schelen allemaal al iets.
Wat betreft eten begin alles eigenlijk al bij de supermarkt: wat je niet in huis hebt, kan je niet eten. Haal gezonde tussendoortjes en laat chips en koekjes liever links liggen. Hier heb je op den duur veel profijt van. Naast dat je afvalt als je niet teveel tussendoortjes eet, kan je op deze manier ook ‘afkicken’ van zoet eten.
Tot slot is het belangrijk om met je partner of met je omgeving te praten over dat je het moeilijk vind om af te vallen. Zo kunnen ze je ondersteunen en er rekening mee houden.