Hoe kun je afvallen middels intermittent fasting?

Hoe kun je afvallen middels intermittent fasting?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Interwat? Intermittent fasting is inmiddels een erg populair begrip in de dieetwereld. Het klinkt als een hele mond vol, maar het betekent eigenlijk niets meer of minder dan vasten met tussenpozen. Intermittent fasting is dus net wat soepeler dan normaal vasten en kan op veel verschillende manieren worden gevolgd. Uiteraard moet je naast het vasten wel een gezond en gevarieerd eetschema blijven volgen, anders valt je vastentijd al snel in het niets.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het volgen van een gezond en gevarieerd eetschema? Dan hebben we hieronder twee diëten voor je geselecteerd die je kunt volgen. Beide diëten zijn flexibel en goed te combineren met het intermittent fasting. Daarnaast lees je hieronder wat intermittent fasting precies inhoudt en welke voor- en nadelen het vasten heeft.


Paleo voor beginners

Paleo voor beginners

Net zoals intermittent fasting gaat het EetPaleo dieet uit van de eetgewoonten van onze voorouders. Dit dieet heeft dus veel overeenkomsten met intermittent fasting en kan goed gecombineerd worden met het vasten. Kies de intermittent fasting methode die bij jou past en eet vervolgens volgens het EetPaleo dieet. Dit betekent dat bewerkte voedingsmiddelen worden laten staan en dat je gezonde, natuurlijke en onbewerkte voedingsstoffen elke dag binnenkrijgt. Met dit dieet ga je dus weer terug naar de basis en gaat de aandacht uit naar ingrediënten uit de natuur. Het EetPaleo dieet is dus een perfecte aanvulling op de intermittent fasting levensstijl. Je ontvangt bij EetPaleo uitleg over de dieetmethode, heerlijke recepten, eetschema’s, inspiratie en tips en trucks.

Bekijk alle Paleo producten
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Dit dieet is erg goed te combineren met intermittent fasting. Op tijden dat je moet vasten eet je niets of eet je caloriebeperkend, hiervoor kun je bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes raadplegen uit de Afslank Receptenbijbel. Daarnaast geeft dit dieet je volop inspiratie voor een gezonde hoofdmaaltijd. Dit dieetboek staat namelijk vol lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijden die je makkelijk op tafel zet. Zo hoef je niet na te denken over wat je moet eten, maar kun je gewoon de recepten uit het dieetboek volgen. Op de dagen dat je niet aan het vasten bent kun je er tevens voor kiezen om het dagschema volgens de Afslank Receptenbijbel te volgen. De Afslank Receptenbijbel is dus een ideaal dieetmaatje tijdens het vasten, omdat je zeker weet dat je gezond blijft eten en omdat het je veel tijd en energie kan schelen.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel

Wat is intermittent fasting?

Intermittent betekent periodiek en fasting betekent vasten. Je raadt het nu al een beetje, intermittent fasting draait dus om vasten met tussenpozen. Intermittent vasten is een dieetmethode die de laatste jaren veel populariteit heeft gewonnen. Het idee van vasten is eigenlijk helemaal niet zo gek, omdat het lijkt op hoe we vroeger tijdens de oertijd leefden. Eten was namelijk toen niet op elk moment van de dag beschikbaar. Tijdens het vasten wordt dus eenzelfde situatie nagebootst, omdat je je lichaam voor een tijdje onthoudt van eten. Dit is een grote tegenstelling met hoe we vandaag de dag consumeren. Je kunt namelijk op elke hoek van de straat en op elk moment van de dag aan eten en drinken komen.

Het is allereerst goed om te benoemen dat intermittent fasting niet een dieet is. Het gaat namelijk niet zozeer om het minder eten, maar het gaat er vooral om dat je je maaltijden anders inplant. Elke dag of elke week las je bepaalde vastenperiodes in waarin je niks eet. Tussen deze vastenperiodes eet je gewoon je normale maaltijden. Je bent zelf erg flexibel in het bepalen van je vastenperiode. Je kunt zelf kiezen welke methode het beste bij jou werkt en waar je lichaam het beste op reageert. Zo kun je ervoor kiezen om elke dag tussen vaste tijdstippen te vasten, om de dag te eten en een caloriearme vastendag te nemen óf je kunt bijvoorbeeld elke maandag inlassen als vastendag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na je vastentijd deze periode gaat compenseren met eten en dus in één keer een grote hoeveelheid gaat eten. Daarnaast is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten tijdens het vasten wil je resultaat zien. Je mag tijdens het vasten wel blijven drinken, omdat dit erg belangrijk is voor je lichaam. Beperk je inname van dranken tot water, thee en koffie. Suikerhoudende drankjes en alcohol zijn al helemaal een no-go.


Is intermittent fasting gezond of ongezond?

Er wordt veel gespeculeerd over of intermittent fasting een gezonde of ongezonde dieetmethode is. Allereerst wordt er beweerd dat intermittent fasting enkele voordelen voor je gezondheid heeft. Zo zou je een betere hormoonbalans krijgen, wordt je bloedsuikerspiegel stabieler, werkt het cholesterolverlagend en krijg je meer energie van vasten met tussenpozen. Intermittent fasting zorg ervoor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Met deze hoeveelheid insuline kan je lichaam makkelijker glucose transporteren naar je cellen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam dus uiteindelijk makkelijker vet kan verbranden. Een ander voordeel is, dat je niet de hele dag hoeft na te denken over eten, omdat je in kortere tijd je calorieën nuttigt. Je hoeft je namelijk maar op één of een paar eetmomenten voor te bereiden en je hebt dus geen gedoe over wat je moet eten voor het ontbijt, de lunch, het avondeten en tussendoortjes.

Een punt dat nadelig kan zijn aan deze vorm van vasten is, dat intermittent fasting alleen gaat om wanneer je eet. Er worden namelijk geen voedingsschema bepaalt van wat je eet. Dit betekent dat je alsnog een gezond voedingspatroon moet aanhouden wil je effect zien van het intermittent fasting. Het heeft dus geen zin om je ‘tekort’ aan calorieën er weer bij te gaan eten in de periode waarin je niet hoeft te vasten. Eet vooral voldoende vitamines en mineralen, groenten en fruit en eet niet teveel koolhydraatrijke maaltijden. Ben je benieuwd of intermittent fasting iets voor jou is? Dan kun je het heel gemakkelijk zelf uitproberen. Bepaal wat een geschikt schema is voor jezelf en probeer uit wat het beste bij jou past. Daarnaast kun je in je eigen schema bijvoorbeeld ook rekening houden met sportmomenten. Weet je dat je elke dag op een bepaald tijdstip gaat sporten dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je eetmoment een paar uur voor het sporten in te plannen. Merk je dat je suf wordt of dat je lichaam niet goed kan wennen aan het hongergevoel dan kun je misschien beter een dieet volgen in plaats van het vasten door te zetten. Nogmaals geldt dat uitproberen zeker geen kwaad kan en dat het erg persoonlijk is of intermittent fasting iets voor jou is.


Verschillende vormen van intermittent fasting

Er zijn veel verschillende varianten van intermittent fasting te volgen. Wat voor de een fijn kan werken, kan voor de ander misschien wel helemaal niet fijn werken. Hieronder leggen we daarom een aantal varianten voor je uit.

5 uur per dag eten

Bij deze manier van intermittent fasting kies je ervoor om tussen vaste tijdstippen te vasten en te eten. In een periode van 24 uur wordt er dus 5 uur per dag gegeten. Let erop dat deze 5 uur achter elkaar moet zijn en dat het niet verspreid wordt over de dag. Meestal wordt ervoor gekozen om deze vijf uur aan het einde van de middag tot het begin van de avond in te lassen.

Één maaltijd per dag

Hierbij nuttig je elke dag één grote maaltijd. Deze vorm van vasten lijkt dus een beetje op de hierboven genoemde manier van vasten. Doorgaans wordt ervoor gekozen om deze maaltijd in de middag of aan het einde van de middag te nuttigen. Uiteraard is het belangrijk dat je gedurende de dag voldoende blijft drinken. Je kunt ervoor kiezen om tijdens de rest van de dag helemaal geen calorieën te nemen, maar je kunt bijvoorbeeld ook wat extra proteïne, groenten en fruit nemen.

Om de dag vasten

De ene dag eet je gewoon volgens een normaal voedingspatroon. Dit betekent ongeveer 2.000 calorieën voor vrouwen en 2.500 calorieën voor mannen. De volgende dag houd je een vastendag waarbij je ongeveer 500 tot 600 calorieën eet per dag. Tijdens de vastendag is het ook weer belangrijk om gevarieerd en gezond te blijven eten.

Één vastendag per week

Bij deze vorm van vasten las je één dag vasten in per week. Veel mensen kiezen ervoor om de maandag uit te kiezen als vastendag. Deze vastendag kun je zien als balansdag na het weekend, aangezien je in het weekend meestal wat ongezonder eet en wat meer calorieën nuttigt. Op deze vastendag houd je je calorie-inname op ongeveer 500 tot 600 calorieën, drink je geen alcohol en drink je voldoende water en thee.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag