Wat is het oerdieet en werkt het?

Wat is het oerdieet en werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Het oerdieet. Zeker de laatste jaren is het aan een ware opmars bezig. Sommige noemen het het oerdieet, anderen prefereren de naam Paleodieet. Beide zaken komen op precies hetzelfde neer: eten als een oermens. Betekent dat dan je je bestek aan de kant gooit en je biefstuk voortaan met je handen eet? Verre van! Wat het oerdieet dan wel precies is en of het werkt ontdek je in onderstaand artikel.

Het klinkt ontzettend stoer. Het oerdieet. Alsof je inderdaad zelf maar weer op jacht moet met zelfgemaakte pijl en boog en vervolgens je vangst zelf mag gaan roosteren boven een eigengestookt vuurtje. Natuurlijk is het oerdieet verre van dat.

Wat het oerdieet dan wel precies is? Vrij simpel. Je eet alleen wat in de oertijd ook voorradig was. Voeding waar je op kunt jagen (vlees, vis en gevogelte) en voeding die je kunt verzamelen (groente, fruit, noten, bessen en eieren). Alle overige bewerkte voeding laat je voor wat het is.
Voordat we uitleggen waarom het nog knap lastig kan zijn om het oerdieet te volgen in de moderne Westerse maatschappij en of het dieet überhaupt wel werkt, hebben we hier eerst het beste oerdieet wat momenteel voor handen is.


Paleo voor beginners

Paleo voor beginners

Paleo is een bewuste keuze voor een oerdieet. Met de Paleo Revolutie krijg je diverse eetschema’s, recepten en een maaltijdplan aan om het oerdieet succesvol te beginnen, maar vooral ook vol te houden. Mitchel van Duuren, oprichter van Paleo.nl is zelf ooit begonnen met het oerdieet vanwege gezondheidsproblemen en zweert intussen bij Paleo. Net als de duizenden anderen die zijn oerdieet volgen!

Bekijk alle Paleo producten

Waarom het oerdieet zonder begeleiding lastig te volgen is

Op papier lijkt het oerdieet vrij eenvoudig te volgen. Je stapt af van alle bewerkte voeding en eet alleen wat duizenden jaren geleden ook voor handen was. Simpel toch? Nou. Nee…

Ook jij bent vast ooit wel eens in een supermarkt geweest. Dé plek waar 99% van alle mensen hun voeding koopt. Dan weet je net zo goed als wij dat praktisch alles bewerkt voedsel is. Alles zit in pakjes, potten of blikken. Plots wordt het dan een stuk lastiger om oerproducten te vinden die niet bewerkt zijn.

Bovendien behoren zaken als brood, pasta en zuivel bij de gemiddelde Nederlander tot het ‘normale’ repertoire. Ook jij bent er waarschijnlijk gewoon mee opgegroeid. “Netjes je boterham met kaas op eten, want daar wordt je groot en sterk van.” Misschien hoor je het je moeder nog steeds zeggen. Goed bedoeld, maar dit zijn dus absolute no-go’s als je het oerdieet volgt. Net als andere bewerkte producten zoals snoep, koek, rijst en peulvruchten.

Het is daarom knap lastig om zonder enige vorm van begeleiding te beginnen aan het oerdieet. Nog moeilijker is het om het langdurig vol te houden, zeker als je zelf niet bepaald creatief bent in de keuken. EetPaleo kan dan uitkomst bieden. Wanneer je een handje geholpen wordt met lekkere recepten, wat je wél en wat je niet mag eten en ook nog eens allerhande handige tips en tricks krijgt, is het veel eenvoudiger om van het oerdieet je nieuwe levensstijl te maken. Mensen die beginnen met het oerdieet stoppen namelijk niet zo snel met het dieet en sterker nog: het wordt vaak een compleet nieuwe lifestyle.


Werkt het oerdieet dan zo goed?

Hierop kunnen we vrij kort antwoorden: ja!
Voeding en beweging gaan vaak hand in hand. Zeker als je middels een dieet succesvol gewicht wilt gaan verliezen. Maar zelfs als je niet zo’n sporter bent zal je merken dat het oerdieet ook met minimale lichaamsbeweging zijn vruchten afwerpt. Je wordt immers vroeg of laat wat je eet. Als jij alleen maar ‘troep’ in je lichaam gooit is het niet gek dat je lichaam zich hierop aanpast. Gooi jij er de juiste brandstof in (lees: natuurlijke producten) zal je lichaam in veel betere conditie geraken. Je zal merkbaar afvallen, maar je bijvoorbeeld ook energieker voelen. Wat dat betreft kun je je lichaam goed vergelijken met een auto. In een diesel gooi je immers ook geen benzine toch?
Het grote aantal mensen wat Paleo of het oerdieet tot levensstijl heeft gemaakt zegt misschien ook wel wat over het succes van het dieet. Ja, in het begin zal je misschien je pasta, aardappelen en Knorr Wereldgerechten een beetje missen. Maar als je beschikt over voldoende creatieve (maar vooral ook lekkere) gerechten zal je na verloop van tijd merken dat je dat soort zaken helemaal niet meer mist. Het zal aanvoelen alsof je nooit anders hebt gedaan en als we de deelnemers mogen geloven wil je ook helemaal niet anders meer nadat je eenmaal je draai hebt gevonden met het oerdieet.


Zo aan het einde van dit artikel kunnen we concluderen dat het oerdieet – mede door de grote mate van succes – een geliefd dieet is om blijvend mee af te vallen. Het structureel nuttigen van natuurlijke en onbewerkte voeding draagt bij aan blijvend gewichtsverlies en permanent meer energie.

Op eigen houtje aan de slag gaan met het oerdieet kan, maar kan (na verloop van tijd) moeilijk worden. Vragen als ‘wat mag je precies wél eten en wat niet?’ en ‘hoe zet ik vandaag weer een verrassende maaltijd op tafel?’ kunnen je na verloop van tijd wellicht tegen gaan staan waardoor de kans bestaat dat je stopt met dit succesvolle dieet. Door inspiratie en ondersteuning te krijgen van anderen zal je merken dat het oerdieet eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is vol te houden en zal je op een gegeven moment het dieet als complete lifestyle integreren in je leven.

Je hoeft niet langer na te denken bij welke producten je moet inslaan en wat je vanavond maar weer eens moet gaan koken. Met EetPaleo heb je meer dan voldoende heerlijke gerechten en recepten tot je beschikking zodat je van iedere maaltijd een waar feestje maakt. Een oerfeestje. Met alleen maar gezonde en lekkere producten!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag