In de strijd tegen de kilo’s kom je heel wat manieren van afvallen tegen, waaronder de maagband en maagverkleining. De maagband verdeelt jouw maag met een band in tweeën, waardoor je maaginhoud voor je gevoel twee keer zo klein is (dus: je zit twee keer zo snel ‘vol’)! Wil je geen operatie ondergaan maar tóch profiteren van de voordelen van een maagband? Wellicht is een virtuele maagband iets voor jou. Bij deze behandeling wordt er een denkbeeldige maagband geplaatst, zonder dat je daadwerkelijk onder het mes moet. Wil jij weten wat een virtuele maagband is en hoe het precies werkt? Of ben je benieuwd of het überhaupt werkt? In dit artikel gaan we uitgebreid in op alles wat we weten over de virtuele maagband.
Wat is een virtuele maagband?
Je bent vast al bekend met het concept ‘maagband’. Dit is een operatie waarbij artsen een band om het bovenste gedeelte van jouw maag plaatsen. Hierdoor komt al het voedsel wat je tot je neemt in eerste instantie in het bovenste gedeelte van de maag terecht, tot aan de band. Hierdoor voel jij je al gauw verzadigd, terwijl je je zonder maagpand pas verzadigd zou voelen als je volledig maag gevuld zou zijn. Wat is dan een virtuele maagband?
Bij het woord ‘virtueel’ denken veel mensen aan een internettoepassing. Maar een virtuele maagband heeft niets te maken met een website, app of andersoortige technologie. In tegendeel: in deze context staat virtueel symbool voor datgene dat niet echt bestaat, maar wel in de fantasie. Je krijgt dus geen echte maandband, maar je bent er geestelijk van overtuigd dat er een maagband zit. Hierdoor ga je automatisch de levensstijl van iemand met een ‘echte’ maagband aanhouden. Zodoende val je sneller af.
Hoe wordt een virtuele maagband aangelegd?
Als je een virtuele maagband wilt, dan moet je je voorbereiden op een traject met in totaal 3 tot 5 sessies bij een therapeut van een hypnosecentrum. Hoeveel sessies het precies worden, hangt af van de aard van jouw problematiek en van de praktijk die je uitkiest. Hieronder beschrijven we het gemiddelde proces van het plaatsen van een virtuele maagband. Het kan zijn dat er het in jouw situatie net iets anders aan toe gaat, maar de kern van de werkwijze blijft hetzelfde.
Intake + oefeningen. Het eerste contact zal in ieder geval altijd bestaan uit een intakegesprek. Tijdens dit open gesprek worden jouw verwachtingen uitvoerend besproken. Daarnaast zal de behandelend therapeut uitgebreid uitleggen wat een virtuele maagband precies is en hoe het in z’n werk zal gaan. Het wordt meteen duidelijk dat jij aan jezelf moet werken en je verlaat het pand met een paar duidelijke doelen, eventueel aangevuld met oefeningen die je thuis moet maken. De oefeningen helpen jouw bewustzijn om alvast te wennen aan de virtuele maagband.
Plaatsen virtuele maagband. Tijdens de tweede of derde afspraak wordt de virtuele maagband met behulp van hypnose geplaatst. Hypnose is een techniek waarbij er suggesties in het onderbewustzijn worden aangebracht. Als jouw onderbewuste deze signalen oppikken, kan dit resultaat hebben op jouw dagelijks leven. In het geval van een maagband kun je daadwerkelijk gaan denken dat jouw maag kleiner is geworden. Sommige hypnosepraktijken simuleren een echte maagbandoperatie, zodat jouw onderbewuste nog meer overtuigd raakt van de virtuele maagband.
Resultaten bespreken + bijstellen. Na deze afspraak moet je ongeveer een maand wachten om de resultaten van de maagband te evalueren. Vervolgens wordt er in een sessie besproken hoe het tot nu toe bevalt. De resultaten worden doorgenomen, er worden nieuwe opdrachten opgesteld en de virtuele maagband wordt versteld (mocht dat nodig zijn).
Afsluiting + achterliggende reden. In de laatste sessie wordt ingegaan op de psychologische, achterliggende oorzaak van het overgewicht. Het is niet voor niets dat veel eten vaak wordt geassocieerd met vervelende emoties zoals een negatief zelfbeeld. Door de achterliggende oorzaak te achterhalen, wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de persoon in kwestie in de toekomst weer terugvalt op overmatige voedselinname. Je verlaat de praktijk met uitleg voor een thuissessie en kunt de therapeut eventueel later bellen of mailen om vragen te stellen.
Wanneer is een virtuele maagband interessant?
Er zijn heel wat nadelen verbonden aan het plaatsen van een fysieke maagband. Ten eerste is er een lange wachttijd voor de maagband, als je er überhaupt al voor in aanmerking komt… Je moet namelijk voldoen aan allerlei voorwaarden, waaronder een BMI van minimaal 40. Dat betekent dat je flink overgewicht hebt! Een gezond BMI is maximaal 25. Bovendien is een maagbandoperatie niet zonder risico’s. Er kunnen vervelende complicaties optreden en je kunt er littekens aan overhouden.
Heb je geen zin in deze potentiële nadelen van een maagbandoperatie? Of kom je niet in aanmerking voor een fysieke operatie? Dan kun je kijken naar een alternatief, zoals de denkbeeldige maagring. Het fijne van deze behandeling is dat er wordt gekeken naar de achterliggende oorzaak van jouw overgewicht. Er wordt dus gekeken naar een duurzame afvalmethode, waarmee jij in de toekomst op jouw streefgewicht blijft.
Werkt een virtuele maagband écht? Ja en nee
Laten we maar met de deur in huis vallen: de meningen zijn verdeeld. Dat komt omdat de virtuele maagband een alternatieve geneeswijze is, iets dat standaard gepaard gaat met een gezonde dosis scepsis. Gelukkig staan daar een heleboel positieve reacties tegenover, van mensen die met behulp van deze denkbeeldige band zijn afgevallen. Zelfs zóveel, dat ze hun streefbericht hebben bereikt. Hieronder geven we een samenvatting van de meest voorkomende meningen ten aanzien van de virtuele maagband.
Ja: onderbewuste stuurt 95% van onze behandelingen
Het is algemeen bekend dat ons gedrag voor een groot gedeelte wordt gestuurd door ons onderbewust zijn. En met groot bedoelen we eigenlijk het overgrote gedeelte, zo’n 90 tot 95%. Als je erover nadenkt, zit daar zeker een kern van waarheid in. Stel, je zit chips te eten. Dan graai je waarschijnlijk gedachteloos in de zak, zonder dat je bij elk chipje bewust nadenkt over het oppakken en opeten van het chipje. Daarnaast wacht jij echt niet keurig 20 minuten tot je ‘vol’ bent. Meestal merk je pas achteraf dat je teveel hebt gegeten… Tja, als je er zo over na denkt dan heeft jouw onderbewuste een behoorlijk grote impact op jouw eetgewoonten. Met een virtuele maagverkleining ga je met jouw onderbewuste aan de slag. De hypnose zorgt ervoor dat het onderbewuste als het ware nieuwe instructies krijgt, waarmee slechte (eet)gewoontes kunnen worden afgeleerd.
Nee: hypnose berust op hypnose-effect
Niemand zegt dat virtuele maagbanden of maagringen nooit werken. Het is alleen de vraag waar deze positieve verandering mee te maken heeft. Heeft jouw onderbewuste daadwerkelijk nieuwe instructies gekregen, of heeft het ergens anders mee te maken? Het kan namelijk ook zo zijn dat jij door de gesprekken met de therapeut bewust bent geworden van jouw eigen slechte eetpatronen en dat jij daardoor bewuster met eten omgaat. Daarnaast vermoeden sommige dokters dat het effect van een virtuele band berust op een placebo-effect. Dat is een bekend fenomeen waarbij nepmedicijnen aanslaan, puur en alleen omdat de patiënt ervan overtuigd is dat ze aanslaan. Bij een hypnosebehandeling zou het placebo-effect net zo goed kunnen plaatsvinden.
Ja: succesverhalen van mensen die zijn afgevallen dankzij virtuele maagband
Successen van virtuele maagbanden kunnen dus meerdere oorzaken hebben. De vraag is alleen: doet de oorzaak van het gewichtsverlies er écht toe? Het gaat er uiteindelijk om dat de virtuele band aanslaat en dat jij afvalt. Of het nu komt door de hypnose zelf, de gesprekken met de therapeut of het placebo-effect: jij bent allang blij dat je gewicht kwijt bent. En dat is zeker mogelijk, als we de tevreden verhalen van andere mensen mogen geloven.
Nee: er is te weinig wetenschappelijk bewijs
Het blijft lastig om alternatieve geneeswijzen zoals, zoals een denkbeeldige maagring, te verklaren. Bovendien is het haast onmogelijk om hier keihard bewijs voor te verzamelen. Juist omdat het zo moeilijk is om de daadwerkelijke oorzaak van gewichtsverlies te achterhalen. Zolang er nog geen feiten zijn verzameld, zetten artsen en wetenschappers grote vraagtekens bij de virtuele maagband. Wij zouden zeggen: vertrouw je gevoel, lees ervaringen van andere mensen en vraag desnoods een gratis adviesgesprek aan bij een hypnosecentrum.
Kortom: trek je eigen conclusies
Zoals je hebt gezien zijn er meerdere ‘ja’s’ en ‘nee’s. Het blijft een fascinerend concept waar het laatste woord nog niet over geschreven is. Als je een virtuele maagband overweegt, moet je voor jezelf bepalen aan welke meningen je het meeste waarde hecht. Uiteindelijk ben jij de enige persoon die kan kiezen voor deze behandeling! Als je heel erg twijfelt kun je natuurlijk eerst een gratis adviesgesprek aanvragen, om op een later moment te beslissen.