Wat zijn de beste winterbanden?

Wat zijn de beste winterbanden?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ben je op zoek naar nieuwe winterbanden? Als je geen auto-expert bent kan het je dan al snel gaan duizelen door alle verschillende merken, soorten, typenummers en nog veel meer informatie. In dit artikel laten we je daarom zien hoe je zelf makkelijk de winterbanden kunt vinden die je nodig hebt en waar je voor aanschaf verder allemaal nog op moet letten. Bovendien hebben we een top 5 samengesteld met de beste winterbanden van dit moment zodat je altijd een goede keuze maakt.


Waarom winterbanden?

Nog lang niet elke automobilist in Nederland maakt gebruik van aparte winterbanden en zomerbanden. Het in de wintermaanden overschakelen op winterbanden is in Nederland (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Oostenrijk) namelijk niet bij wet verplicht. Daarnaast denken veel mensen nog altijd dat je in ons land niet zo snel iets hebt aan winterbanden, omdat je hier niet zo vaak echt winterse omstandigheden meemaakt.

De waarheid is echter dat winterbanden al veiliger zijn dan normale banden wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius zakt. Het hoeft dus nog niet eens te vriezen om al van meer grip en een kortere remweg te profiteren. Dat komt doordat winterbanden zijn gemaakt van rubber dat optimaal presteert bij lagere temperaturen, maar ook omdat ze speciaal voor koude of natte wegen zijn ontwikkeld. Het hoeft dus echt niet direct te sneeuwen of te ijzelen om toch al veel profijt te hebben van de betere prestaties.


Waar let je op bij de aanschaf van nieuwe winterbanden?

Wanneer je op zoek bent naar winterbanden zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten, zoals de benodigde bandenmaat, de kwaliteit en natuurlijk ook de prijs.

Bandenmaat

Of je nu zomerbanden, winterbanden of all season banden wilt kopen, het is heel belangrijk dat je de juiste bandenmaat kiest. Gelukkig kun je er zelf eenvoudig achter komen welke maat je nodig hebt. Dat staat namelijk gewoon op de zijkant van je huidige banden vermeld.

Tip: weet je niet zeker of je banden voor en achter hetzelfde formaat hebben? Check dan voor de zekerheid ook de getallen op een van de achterbanden.

Deze reeks van getallen en letters ziet er bijvoorbeeld zo uit:

195 / 65 R15 92T

Als je die code hebt genoteerd weet je in principe al genoeg, want dat is alles wat je nodig hebt om andere banden te bestellen. Toch leggen we hier natuurlijk ook even uit waar al die gegevens precies voor staan:

  • 195 – De breedte van deze band in millimeters.
  • 65 – Dit betekent dat de hoogte van deze band 65% is van de breedte.
  • R – Informatie over de opbouw van de band. De R betekent bijvoorbeeld dat het een radiaalband is die stalen koordlagen in de breedterichting bevat voor extra stevigheid.
  • 15 – De diameter van de velg in inches.
  • 92 – Het draagvermogen. Met dit getal op de band kan het maximale gewicht worden afgelezen in een tabel. Daar zul je in zien dat bij categorie 92 een maximaal gewicht hoort van 630 kg per band (en dus 2520 kg voor de hele auto).
  • T – Deze afsluitende letter geeft aan tot welke snelheid de band gebruikt mag worden. Categorie T kom je vaak tegen en betekent dat je maximaal 190 km/u kunt rijden.

Dit komt allemaal nogal precies en laat ook wel zien dat je niet zomaar elk formaat band om je auto kunt doen dat je mooi vindt. Er wordt over het algemeen aangeraden maximaal 2% af te wijken van de band die standaard op de desbetreffende auto zit. Dat is zo’n minimaal verschil dat het voor de meeste mensen gewoon het beste is om dezelfde maat aan te houden.


Prijs

Ook de prijs is uiteraard een belangrijke factor, want als je kiest voor winterbanden dan spreekt het voor zich dat je ook een set zomerbanden nodig hebt. Zo moet je dus in totaal 8 banden kopen en hoe voordeliger je elke band in kunt kopen, des te meer je kunt besparen op de totaalprijs.

Toch is het wel oppassen wanneer je alleen naar de prijs kijkt, want kies je echt duidelijk voor een goedkoper B-merk winterband dan moet je veel inleveren op kwaliteit. Dat betekent bijvoorbeeld een langere remweg bij nat of koud weer en een slechtere wegligging, maar ook meer slijtage waardoor je ook weer eerder nieuwe banden nodig hebt. Een budgetband kan wel gewoon een prima keus zijn wanneer je niet al teveel kilometers maakt in de winter of voornamelijk in de stad rijdt.

Rijd je meer kilometers per jaar, moet je ook in slechte weersomstandigheden gewoon de weg op of heb je een sportieve rijstijl? Dan kies je toch echt het beste voor een premium winterband van een bekend merk. Besparen doe je dan het beste door voor een dergelijke band de voordeligste deal te vinden.


Kwaliteit

We noemden de kwaliteit van winterbanden reeds als belgnrijke factor om je keus op te baseren, want wanneer het om de veiligheid van jezelf, je passagiers en je medeweggebruikers gaat moet een winterband goede tot uitstekende prestaties kunnen leveren. De meeste bandentests focussen zich daarom op de volgende factoren bij hun beoordeling:

  1. Remweg – Hoe beter de band, hoe korter de remweg tijdens natte of winterse omstandigheden.
  2. Wegligging – Bij een goede winterband hoef je zo weinig mogelijk in te leveren op de wegligging zodat je nog altijd heel prettig kunt rijden.
  3. Grip – Bij een goede grip glijd je niet makkelijk weg in bochten of bij plotselinge stuurbewegingen.
  4. Slijtage – Goedkope winterbanden slijten vaak sneller dan duurdere banden, maar ook in het duurdere segment zit er nog aardig wat verschil tussen de verschillende banden.

De beste winterbanden van dit moment

Er worden heel regelmatig tests gedaan door gerenommeerde partijen zoals de ANWB, het Duitse AutoBild, Autoweek en verschillende consumentenplatforms zoals de Consumentenbond. Daarbij worden telkens vele tientallen verschillende winterbanden aan uitgebreide tests onderworpen.

Daar komen steevast dezelfde merken en types winterbanden uit naar voren. De beste winterbanden worden namelijk nog altijd gemaakt door de bekende topmerken zoals Continental, Dunlop, Goodyear en Michelin. Banden van die producenten komen in vrijwel elke serieuze bandentest het beste voor de dag.

Welke banden scoren momenteel het hoogst en kun je dus het beste kiezen als je nu op zoek bent naar winterbanden? Om je daarbij op weg te helpen hebben we hieronder de 5 best geteste winterbanden van dit moment op een rijtje gezet.


1. Continental Wintercontact TS 860

De Continental Wintercontact TS 860 is een winterband die vaak als beste wordt getest en daarnaast ook nog eens een heel aantrekkelijke prijs heeft. Bovendien is hij in veel verschillende bandenmaten verkrijgbaar zodat je ook al snel eentje kunt kopen die perfect om de velgen van je auto past. Deze banden hebben dankzij de zogenaamde Cool Chili Compound van Continental een korte remweg en voeren snel water af dankzij de SnowCurve groefstructuur. De band beschikt over een uitstekende grip onder koude omstandigheden en biedt een goed rijcomfort met een relatief laag brandstofverbruik.


2. Dunlop Winter Response 2

De Dunlop Winter Response 2 is al enkele jaren een van de populairste winterbanden voor zowel compacte auto’s als middenklassers. Het asymmetrische profiel zorgt voor een goede wegligging en dat water op het wegdek snel wordt afgevoerd, zodat de band geen moment het contact met het wegdek verliest. Daarnaast maakt deze winterband gebruik van het zogenaamde Jointless Belt ontwerp, waarbij er een stalen draad rondom de band is gelegd. Die draad in het rubber voorkomt dat de band op hogere snelheden uitzet door centrifugale krachten en dus niet vervormt. Daardoor houdt het loopvlak optimaal het contact met het asfalt, iets wat tijdens winterse omstandigheden natuurlijk nog belangrijker is dan anders.


3. Goodyear Ultragrip 9

De Goodyear Ultragrip 9 is een doorontwikkelde versie van de ook al zeer goed beoordeelde Ultragrip 8 en biedt logischerwijs ook nog betere prestaties. Met name op het gebied van wegligging en tractie is het een band die uitstekende eigenschappen heeft, vooral bij snelheden tot en met 120 km/u. Rijden blijft ook in de winter een ongekend plezier met de Goodyear Ultragrip 9, zowel op droge als natte wegen. Dankzij de gelijkmatige drukverdeling en verlaagde rolweerstand maakt hij relatief weinig lawaai en verbruikt hij ook minder brandstof. Daarnaast vertoont hij minder slijtage dan voorheen.


4. Dunlop Winter Sport 5

Net als de Goodyear Ultragrip 9 heeft de Dunlop Winter Sport 5 een extra lage rolweerstand zodat de banden niet alleen veel stiller zijn, maar ook zorgen voor een lager brandstofverbruik en minder slijtage. De Jointless Belt zorgt voor minder vervorming op hoge snelheid en dus ook voor een nog betere wegligging. De band is zoals de naam al doet vermoeden speciaal bedoeld voor de meer sportieve rijder, al is het natuurlijk nog altijd de bedoeling om je rijgedrag op de weersomstandigheden aan te passen. Dat neemt niet weg dat je met deze band altijd veel grip hebt, of je nu op een droge weg rijdt of met regen, sneeuw en ijzel te maken krijgt. Ook de remweg is bijzonder kort te noemen, zodat je altijd op tijd stil staat als je een noodstop moet maken.


5. Kleber Krisalp HP3

De Kleber Krispalp HP3 is een goede allround band die alleen maar voldoende scoort op het gebied van wegligging, slijtage, veiligheid en remweg. Aan het zogenaamde Three Peak Mountain Snowflake symbool op de band kun je zien dat hij niet alleen geschikt is voor gebruik tijdens de Nederlandse winters, maar dat hij ook aan de Europese richtlijnen voldoet. Je kunt hem daardoor ook veilig gebruiken in de echte wintersportlanden. De band heeft heel goede prestaties tegen een prima prijs en garandeert zelfs op besneeuwde wegen een uitstekende stabiliteit. Als het regent zorgen de V-vorm groeven voor een optimale waterafvoer waardoor het risico op aquaplaning sterk wordt verminderd.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag