Het is zover. Je hebt een mooie, volle baard laten groeien. Dan is het helemaal mooi wanneer deze er tegelijkertijd netjes uitziet. Da’s best een kunst, want je wil de baard graag behouden en er niet teveel af halen. Daarom begint het stylen van je baard met goed trimmen. Voor meer praktische tips is een bezoek aan de barbier ook altijd een goed idee. Deze laat meteen zien hoe je baard het beste tot zijn recht komt. Met de tips uit dit artikel kom je al een heel eind.
Waar moet je op letten als je je baard goed wilt stylen?
Je baard stylen is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn een paar punten waar je op moet letten en voor je het weet heb je de routine te pakken. Wat is belangrijk voor een mooie baard:
- Eerst geduld hebben: laat de baard groeien
- Goed trimmen om de baard bij te werken
- Gebruik van verzorgingsproducten
- Gebruik van eventuele stylingproducten
- Weten wat een mooi model baard is bij jou.
- Zorg dat je een baardkammetje, baardborstel en een baardschaar in huis hebt.
- Een scheermes is handig voor extra bijwerken van de baard (daar gaan we verderop in het artikel op in).
Laten groeien
Het hebben van een mooie baard, begint natuurlijk met het laten groeien van een baard. Niet elke man heeft evenveel aanleg om makkelijk een mooie, volle baard te laten groeien. Vast staat in elk geval dat je geduld moet hebben. Toch kan het zijn tijdens het laten groeien van je baard, dat het geheel er wat slordig uit gaat zien. Op dat moment is het handig als je goed weet hoe je moet trimmen. Hoe dat moet, lees je onder het volgende kopje.
Wist je trouwens dat knippen en trimmen de groei van je baard juist bevorderd? Door de baard bij te werken hou je de haarzakjes gezond, wat er in resulteert dat de baard sneller groeit.
Voorbereiding op het trimmen van je baard met een baardborstel.
Voor je je baard gaat trimmen, kan je het jezelf makkelijker maken door je baard eerst te borstelen. Hier zijn speciale baardborstels voor. Borstel de baard tegen de richting van de haren in. Naast dat je baard wat zachter wordt van borstelen, zie je daarna precies wat de lengtes van je baard zijn. Je kan hem dan makkelijker bijwerken. Tot slot ontklit de borstel je baard, en ook dat zorgt ervoor dat je makkelijker kan trimmen.
Trimmen en bijwerken van je baard
Voor het trimmen van je baard kan je het beste een trimmer met opzetstukken gebruiken. Belangrijk als je voor het eerst gaat trimmen, is om er wat tijd voor uit te trekken. Je kan het beter langzaam en zorgvuldig doen, dan snel scheren met als resultaat een fout maken. Wanneer je ergens teveel trimt, moet je de rest namelijk ook korter trimmen om een raar effect te voorkomen. Dat is natuurlijk zonde.
Beginnen: kies een geschikt opzetstuk op je trimmer en start met de zijkant van je gezicht.
Begin met een groot opzetstuk op de trimmer. Het beste kan je beginnen met trimmen aan de zijkant van je gezicht. Vanaf je kaaklijn werk je langzaam naar boven. Wanneer je besluit dat er wat meer af kan, zet dan een kleiner opzetstuk op de trimmer. Zo verklein je de kans op fouten.
Bijwerken met een schaar en kammetje
Om de rest van je baard bij te werken (het langere gedeelte) gebruik je een schaar, een kammetje en je vingers. Kam goed door het lange gedeelte van je baard. Gebruik vervolgens je vingers om de lengte te bepalen die je wilt gaan knippen. Je kan voor het langere gedeelte van je baard het beste een schaartje gebruiken, omdat je daarmee de kans op een fout flink beperkt. Herhaal het kammen en knippen totdat je baard de gewenste lengte heeft.
Je snor bijwerken
Vergeet ook je snor niet. Het beste kan je deze globaal bijwerken met de trimmer en een groot opzetstuk. Daarna kan je je snor net als in de lengte van je baard, het beste kammen en voorzichtig knippen.
Vergeet niet je neklijn bij te werken. Hoe je dit doet, bespreken we onder het volgende kopje.
Het bijwerken van je neklijn met een scheermes
Je hebt je baard en snor bijgewerkt. Als je ook baard in je neklijn hebt, is het netjes en stijlvol om dit ook bij te werken. Door een duidelijke neklijn te creëren, laat je zien dat je je baard met een intentie laat staan en er aandacht aan besteedt.
Wat is precies je neklijn? Om dit te bepalen leg je je middel – en wijsvinger naast elkaar boven je adamsappel. Trek vervolgens een denkbeeldige lijn van oor tot oor. Deze lijn is je neklijn. Alles wat beneden je neklijn valt, scheer je weg. Controleer voor de zekerheid of de lijn niet te hoog is, want rondom je kaaklijn en kin is een zichtbare baard wél mooi.
Met een precisie styling razor kan je je neklijn het mooist bijwerken. Deze mesjes zijn speciaal gemaakt om nauwkeurig te kunnen scheren. Omdat het mesje vervangbaar is, blijft hij altijd scherp.
Wat doen baardverzorgingsproducten en waarom zijn ze belangrijk voor goede styling?
Baardverzorgingsproducten zoals een olie, zijn essentieel om je baard goed te kunnen stylen. Door een olie te gebruiken, blijft je baard mooi zacht. De huid waar je baard groeit krijgt bovendien ook wat extra verzorging. Daarbij zorgt een olie in de baard dat hij er ook mooi uit blijft zien tijdens een gure dag of na zwemmen. Op zulke dagen kan de baard namelijk wat pluizig worden, net als haar op je hoofd. Het gebruik van baardolie zorgt dan voor een verzorgd geheel. Afhankelijk van wat je fijn vindt kan je de baardolie enkele keren per week, tot dagelijks gebruiken. Nog een paar korte tips voor het gebruik van baardolie:
- Breng de olie aan op een droge baard voor het beste effect.
- Baardolie hoef je niet uit te spoelen.
- Gebruik het liefst natuurlijk geparfumeerde baardolie. Deze irriteert minder dan synthetisch geparfumeerde olie.
- Goede ingrediënten voor in een baardolie zijn onder meer arganolie, jojoba olie, hennepolie, druivenpitolie, amandelolie en kokosolie.
- Baardolie kan prijzig zijn (15 euro-30 euro voor een klein flesje) maar je hebt er weinig van nodig.
- Een goede baardolie vermindert jeuk en irritatie en stimuleert het groeiproces van je baard.
Een ander product om je baard goed te onderhouden, is baardshampoo of baardzeep. Deze verzorgt je baard extra en zorgt ervoor dat hij fris blijft ruiken. In combinatie met een olie hou je je baard in optimale conditie. Het is belangrijk om je baard met speciale baardzeep of baardshampoo te wassen. De haren in je baard hebben namelijk een andere structuur dan de haren op je hoofd. In veel shampoos zitten bestanddelen die een baard dof kunnen maken of uitdrogen. Gebruik daarom een speciale zeep of shampoo voor je baard.
Baardshampoo en baardolie zijn verkrijgbaar in allerlei frisse geuren, van verschillende merken.
Baardstylingsproducten
Het bekendste middel om een baard te stylen, is misschien wel snorrenwax. Mannen met een mooi, gestileerde snor gebruiken zo’n wax graag voor de finishing touch. Voor de rest van je baard kan je een balsem gebruiken om hem in model te houden en extra te verzorgen. Je baard blijft zo goed in model zitten en pluist minder. De balsem komt het beste tot zijn recht als je je baard goed wast en verzorgt.
In het kort: tips voor een mooie baard bij jouw gezicht.
Net als met kapsels, komen je gezicht en je baard het beste tot hun recht als ze bij elkaar passen. Je kan hierover advies vragen bij je barbier, maar hier geven we in het kort vast wat tips per type gezicht. Zo weet je een beetje in welke (baard) hoek je moet zoeken.
- Ovaal gezicht: dit is een ‘makkelijk’ gezichtstype met zowel vierkante als ronde vormen. Er zijn veel verschillende baarden die hier goed bij passen (ronde baard, lange stoppelbaard, ducktail).
- Vierkant gezicht: veel mannen willen graag een vierkant gezicht. Dit is ook mooi, maar let er bij je baard op dat je de kaaklijn niet teveel benadrukt voor een al te hoekig effect. Kies bijvoorbeeld voor een medium stoppelbaard, een verlengde sik of een volle baard.
- Langwerpig of rechthoekig gezicht: bij dit gezicht kan je het beste vermijden dat je gezicht nog langer wordt. Kies liever niet voor een sik of een ‘ducktail’, maar voor een volle baard of een stoppelbaard.
- Driehoekig gezichtstype: bij dit gezichtstype kan je het beste je kin niet benadrukken. Kies daarom bijvoorbeeld voor een baard met een mooie snor en in elk geval niet voor een puntige baard.
- Hartvormig gezicht: dit is een smal gezichtstype. Laat je baard niet te lang groeien, anders wordt je gezicht nóg smaller. Een volle of medium stoppelbaard zijn mooi bij dit gezicht, en een schippersbaard kan ook goed.
- Rond gezicht: bij een rond gezicht is het mooi om wat meer lengte te creëren vanuit je wangen richting je kin. Een sik, of verlengde sik bijvoorbeeld, kunnen goed bij dit type gezicht. Vermijd een volle, ronde baard.
Met deze tips weet je al een beetje wat een mooi effect geeft bij jou. Je barbier weet hier waarschijnlijk nog meer over.
Overige, handige tips
Nu je weet hoe je je baard moet stylen, geven we je nog een paar handige tips om het jezelf makkelijker te maken. Het volgende is handig:
- Trim je baard na een warme douche. Dit gaat makkelijker, omdat de poriën dan openstaan.
- Trek als je nog niet veel ervaring hebt met het trimmen van je baard, hier goed de tijd voor uit om foutjes te voorkomen en te oefenen.
- Investeer in een goede trimmer, mesje, schaar en kammetje. Dit maakt het stylen van je baard veel makkelijker dan tools van matige kwaliteit die niet scherp zijn. Daarbij gaan producten van een hoge kwaliteit langer mee.
- Ga een keer naar een barbier als je je baard wilt laten staan of als je de fijne kneepjes van baardstyling wilt leren.
- Hoeveel tijd wil je besteden aan je baard? Kies niet voor een model dat je veel moet bijwerken als dat niet in je ritme past. Het niet stylen van zo’n baard is geen optie, omdat dit er helaas snel onverzorgd uit zal zien.
We hopen dat je een mooie baardstijl kan creëren met onze tips.
Een stijlvolle baard
Een goed verzorgde, bijgewerkte baard die bij je past, is erg mannelijk en zal positief opvallen. Besteed er daarom aandacht aan door goed te trimmen en verzorgingsproducten te gebruiken. Trek hier vooral wanneer je begint, elke keer de tijd voor uit. Naarmate je langer een baard draagt krijg je hier routine in en kost het je minder tijd. Zoals we al omschreven, kan je het beste voor een baardmodel kiezen dat bij jouw eigen stijl, leefstijl en gewoontes past.