Littekens kunnen behoorlijk ontsierend zijn, vooral als ze zich op een plek bevinden waar ze direct zichtbaar zijn. Er zijn veel mensen die dan ook onzeker worden van zo’n litteken en die deze graag zouden willen verbergen, of zelfs verwijderen. Maar is het mogelijk om littekens volledig te verwijderen? En zo ja, wat is daar dan voor nodig? En het verbergen van littekens, hoe doe je dat het beste? In dit artikel geven we je 11 tips.
Littekens
Haast iedereen heeft wel ergens een litteken zitten, bijvoorbeeld door vallen, een ongeluk(je), door een operatie of ziekte, of bijvoorbeeld door brandwonden van kokend water of vuur. Op het moment dat een wond door bijvoorbeeld een valpartij zich hersteld heeft, kan er een litteken ontstaan. Zo’n litteken kan ontsierend zijn en klachten veroorzaken zoals jeuk of pijn.
Ontstaan van littekens
Bij diepe beschadigingen van de huid, kan er dus een litteken ontstaan. Dit litteken vormt zich doordat de wond opgevuld moet worden door het lichaam. Dit gebeurt door de aanmaak van bindweefsel waarmee een nieuwe huid wordt gevormd. Door dit proces ontstaat vaak een roodachtig en soms verdikt litteken. Wanneer het genezingsproces gunstig verloopt en er geen infecties bij komen kijken, zal de roodheid en de verdikking van het litteken uiteindelijk verdwijnen, waardoor het litteken vervaagt. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan het zijn dat het litteken klachten veroorzaakt of er lelijk uitziet.
Soorten littekens
De verschillende soorten littekens die bestaan, worden opgedeeld in vier groepen. Hieronder vind je een beknopt overzicht, waar ook direct een aantal behandelopties bij staan. Deze opties zullen we iets verder in dit artikel uitgebreid bespreken.
- Hypertrofische littekens. Dit zijn rode en verhoogde littekens. Deze littekens kunnen lijken op keloïden, maar zullen in tegenstelling tot keloïden niet buiten het oorspronkelijke letsel ontstaan. Deze vorm van littekens zien we vaak ontstaan na brandwonden. Behandelingen: corticosteroïden injecties en laserbehandelingen.
- Keloïden. Deze littekens groeien voorbij het oorspronkelijke letsel, wat ontstaat door een overproductie van littekenvormende cellen. Behandelingen: Chirurgisch verwijderen, laserbehandeling, corticosteroïden injecties, of cryotherapie.
- Atrofische littekens. Deze littekens creëren putjes of inhammen in de huid. Deze littekens worden vaak gezien na acne. Behandelingen: Laserbehandeling, chemische peeling, of dermabrasie.
- Gewone littekens. Deze littekens zijn kleurloos en vlak. Vaak zijn deze littekens dusdanig onopvallend dat een behandeling niet nodig (of mogelijk) is.
Kun je een litteken helemaal verwijderen?
Voordat we beginnen met het bespreken van de behandelopties, zullen we eerst bovenstaande vraag voor je beantwoorden. Veel mensen vragen zich namelijk af of het mogelijk is om een litteken geheel te laten verwijderen. Het antwoord op die vraag is: nee. De behandelingen die je kunt ondergaan zullen er zeker wel voor zorgen dat het litteken minder zichtbaar wordt, of dat je er minder last van ondervindt, maar helemaal verdwijnen zal zo’n litteken nooit. Hoe je een litteken kunt laten verminderen? Hieronder vind je 8 tips.
1. Operatief verwijderen van het litteken
Littekens kunnen eventueel operatief verwijderd worden. Dit wordt vaak alleen gedaan als de kans groot is dat het nieuwe litteken mooier zal worden dan het bestaande litteken. Tijdens een chirurgische littekencorrectie wordt het oude litteken onder plaatselijke verdoving verwijderd. Vervolgens zal de arts door middel van plastisch-chirurgische technieken de nieuwe wond zo repareren dat hij zo min mogelijk opvalt. Na de operatie wordt de wond gehecht.
Resultaat
Het resultaat van deze behandeling zal dus een nieuw litteken zijn, die vaak een stuk mooier wordt dan het verwijderde litteken. Wel zal er wat tijd overheen gaan voordat dit zo is. Omdat het een nieuw litteken is, zul je opnieuw te maken krijgen met bijvoorbeeld roodheid en zwelling. Hoe lang het duurt voor het litteken vervaagt en daadwerkelijk mooier zal zijn, is afhankelijk van factoren als de plaats van het litteken en je huidtype. Je kunt ervan uitgaan dat het resultaat na 6 maanden tot 1 jaar zichtbaar zal zijn, daar dat de tijd is die het litteken nodig heeft om volledig te helen.
2. Littekens laseren
Een andere techniek voor het verminderen van een litteken, is het laten laseren. Door deze laserbehandeling zal het litteken nagenoeg pijnloos worden verbeterd. Zo zullen kleurverschillen tussen de ‘normale’ huid en het litteken geminimaliseerd worden, en zal de huidkwaliteit verbeteren. Dit kan door middel van verschillende lasertechnieken gedaan worden. Welke techniek het beste is voor jouw litteken, zal tijdens een intake door een arts vastgesteld moeten worden. Zo bestaan er lasertechnieken voor het verminderen van putjes in de huid door bijvoorbeeld acne, en lasertechnieken voor het verwijderen van bijvoorbeeld roodheid.
Resultaat
Afhankelijk van wat voor techniek er gebruikt wordt voor het laseren van jouw litteken, kun je ervan uitgaan dat het litteken een stuk minder storend zal zijn na een laserbehandeling. Zo zal de roodheid bijvoorbeeld afnemen of zelfs verdwijnen. Kan het oppervlakte van een litteken gladder worden, waardoor het minder opvalt. En kunnen putjes minder diep worden, doordat de bovenste huidlaag vernieuwd wordt.
3. Dermabrasie
Bepaalde littekens kunnen weer gelijk worden gemaakt met de huid eromheen door middel van dermabrasie. Hierbij wordt de bovenste laag van de huid afgeschaafd met een ronddraaiende borstel of schijf. Deze methode is vooral zeer geschikt voor littekens die ontstaan zijn door acne of bijvoorbeeld waterpokken.
4. Chemische peeling
Bij een chemische peeling wordt er een stofje op de huid aangebracht dat ervoor zorgt dat de opperhuid zich gaat vernieuwen. Hierdoor zal de behandelde huid gaan afschilferen. Onder die afschilferende huid zal een nieuwe huid ontstaan, die vaak egaler is en waarin het litteken minder opvalt. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij oppervlakkige littekens door bijvoorbeeld acne.
5. Corticosteroïden injectie
Wanneer je last hebt van verheven (of verdikte) littekens, dan kunnen corticosteroïden injecties gebruikt worden om dat litteken af te vlakken. Het litteken zal er hierdoor rustiger en minder rood uit komen te zien. Soms worden deze injecties in combinatie met een andere behandeling, zoals lasertherapie, gebruikt.
6. Siliconenpleisters of siliconengel
Siliconenpleisters die op een litteken worden aangebracht, kunnen ervoor zorgen dat het litteken aanzienlijk vermindert. De pleister zal de hele dag moeten worden gedragen. Een alternatief voor de siliconepleister is siliconengel. Deze gel smeer je een paar keer per dag op het litteken, waarna er eventueel make-up overheen kan worden aangebracht.
7. Cryotherapie
Bij cryotherapie wordt het litteken vanaf de buitenkant met vloeibare stikstof bevroren. De oppervlakkige huidlaag en het littekenweefsel sterven hierdoor af, waarna het vervangen wordt door een nieuw en mooier litteken. Ook bestaat er een behandeling waarbij de stikstof met een naald wordt ingebracht in het litteken, genaamd CryoshapeTM. De resultaten van deze laatste behandeling zijn over het algemeen beter. Cryotherapie wordt voornamelijk toegepast op keloïden en hypertrofische littekens.
8. Littekenmassage
Voor littekens die pijn doen, jeuken, of die bewegingsbeperkingen veroorzaken, bestaat een speciale littekenmassage. Deze littekenmassage zorgt voor een betere doorbloeding van de huid, waardoor het litteken soepeler wordt en de klachten afnemen. Door deze verbeterde doorbloeding zal het litteken er ook beter uit gaan zien.
Littekens verbergen
Voor wie een litteken heeft en dat graag wil verbergen, zijn er een aantal manieren om dat te doen. Hieronder hebben we er 3 voor je verzameld.
9. Make-up
Een van de makkelijkste manieren om een litteken te verbergen, is met make-up. Hiervoor heb je een goede concealer en foundation nodig. Voordat je aan de gang gaat met de make-up, is het eerst belangrijk om het litteken goed te hydrateren met een voedende crème. Hierna kun je een concealer aanbrengen met een bepaalde kleurtint. Hieronder vind je welke kleurtint je het beste kunt gebruiken bij jouw litteken:
- Een rood- of rozekleurig litteken verberg je met een groene concealer
- Een bruin- of paarskleurig litteken verberg je met een gele concealer
- Een litteken zonder pigment verberg je met een concealer die bij jouw huidskleur past
Breng een klein beetje concealer aan op het litteken om deze te verbergen. Mocht je er vervolgens foundation overheen willen aanbrengen, doe dit dan met mate om te voorkomen dat het litteken juist weer meer op zal vallen.
10. Cosmetica speciaal voor het verbergen van littekens
Mocht bovenstaande tip niet voldoende zijn om jouw litteken te verbergen, dan kun je ervoor kiezen om speciale cosmetica aan te schaffen die gemaakt is om littekens te verbergen, zoals Dermacolor. Merken die dit soort producten verkopen zijn onder andere:
- Biodermal
- Vichy
- Kryolan
- Coverderm
11. Tatoeage
Een permanente oplossing om een litteken minder opvallend te maken, is een tatoeage. Zo kunnen ze het litteken dusdanig inkleuren dat het weer perfect bij je eigen huidskleur past. Hierdoor zal het litteken nauwelijks zichtbaar zijn. Een andere optie is een tatoeage over een litteken laten plaatsen. Op deze manier wordt het litteken nagenoeg onzichtbaar, en houd je er ook nog eens een mooie tatoeage aan over. Online zijn prachtige voorbeelden te vinden van deze manier van een litteken verbergen.
Littekens verminderen of verbergen
Wanneer je onzeker wordt van een litteken, kan het zijn dat je hier graag iets aan wilt laten doen. Gelukkig zijn er een hoop verschillende behandelingen die kunnen bijdragen aan een minder opvallend of minder pijnlijk litteken. In dit artikel hebben we je alles verteld over de verschillende mogelijkheden, maar voor advies over de behandeling van jouw litteken kun je het beste een afspraak maken met een specialist. Zij kunnen je precies vertellen wat in jouw geval de beste behandeling is, en welk resultaat je daarvan kunt verwachten.