Wat is het beste masker tegen mee-eters?

Wat is het beste masker tegen mee-eters?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Mee-eters zijn die vervelende, kleine puistjes die je kan herkennen aan het witte, gele of zwarte puntje. Soms blijven ze slechts een klein puistje, maar ze kunnen ook groter worden. Met een kleimasker zijn deze kleine krengen goed te bestrijden. Welk kleimasker werkt hier nu het beste voor? Wij zochten het voor je uit. In dit artikel lees je alles over de beste kleimaskers tegen mee-eters, waar je op moet letten en hoe je ze gebruikt. Succes!


Wat zijn mee-eters en hoe ontstaan ze?

Voor we ingaan op kleimaskers die helpen tegen mee-eters, is het praktisch om te weten wat mee-eters zijn. Daarbij zijn er twee soorten, waarvan je er één makkelijk kan aanpakken terwijl de andere soort lastiger is.
Mee-eters zijn pukkeltjes met een klein puntje aan de bovenkant. Meestal komen ze voor in je gezicht, rond je neus. Je voorhoofd en kin zijn ook zones waar je ze aan kan treffen. Een mee-eter wordt ook wel een comedo genoemd.  Sommige mensen hebben er ook last van op hun wangen, hun nek en hun rug. Mee-eters zijn verstopte talgkliertjes, en nog geen echte puistjes. Wel kunnen ze groeien, en dan alsnog veranderen in een puist. en er zijn twee soorten die je kan onderscheiden:

  • Open mee-eters: deze mee-eters hebben een grijszwart kopje bovenop. Dit zwarte kopje ziet eruit als vuiligheid, maar om precies te zijn is dit talg, dat in aanraking is gekomen met de buitenlucht. Zodra talg in aanraking komt met zuurstof oxideert het, en dan ontstaat de zwarte of grijze kleur. Open mee-eters zijn meestal makkelijk te verwijderen, zeker met een kleimasker.
  • Gesloten mee-eters: deze mee-eters hebben een witte kop en liggen wat dieper in je huid. Ze zijn moeilijker te verwijderen omdat ze minder dicht aan het huidoppervlak liggen. Gesloten mee-eters ontsteken sneller dan  open mee-eters.

Mee-eters komen veel voor in de pubertijd, bij acne vulgaris. Ze kunnen echter ook voorkomen op latere leeftijd. Stress, hormonen en veel suikers en koolhydraten kunnen een rol spelen bij het ontstaan van comedo’s en puistjes. Bij vrouwen kunnen verandering van de pil of de menstruatieperiode voor wat meer onzuiverheden zorgen.


Wat is het beste masker tegen mee-eters?

Zoals we net omschreven, zijn er twee soorten mee-eters. De open mee-eter en de gesloten mee-eter. De open variant met het zwarte puntje kan je goed verwijderen en schoonmaken met een houtskoolmasker. Verderop in deze blog vertellen we hoe je dat aanpakt.
Een gesloten comedo is een ander verhaal. Als je een geïrriteerd of pijnlijk plekje voelt, is zo’n comedo vaak al aan het groeien. In dat geval kan het groene kleimasker hulp bieden. Soms ben je nog op tijd om de comedo snel te laten verdwijnen, maar anders kan groene klei in elk geval zorgen dat de mee-eter of puist wat sneller rijpt en geneest. Daarbij bestrijdt groene klei bacteriën, en die zitten er veel in puistjes en mee-eters.


Het groene kleimasker tegen gesloten mee-eters en hoe je deze gebruikt.

Groene klei heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Deze antibacteriële werking is ideaal als het gaat om een gesloten comedo, die vaak moeilijk te verwijderen is. Een groene kleimasker kan je op twee manieren verkrijgen.

Groene kleimasker maken met groene kleipoeder

Je kan groene klei los kopen als poeder en daar water aan toevoegen. Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat er zo geen irriterende stoffen in je masker zitten. Het nadeel is dat je dit masker even moet prepareren (doe wat klei in een schaaltje en voeg daar water aan toe). Vaak geeft een natuurlijk cosmeticamerk zelf ook tips. Voor extra ontsmetting van een vervelende mee eter kan je manuka olie of tea tree olie aan je zelfgemaakte masker toevoegen.

Kant en klaar groene kleimasker

Je kan een groene kleimasker ook kant en klaar kopen. Meestal is het in dit geval verpakt in een tube. Bij Holland & Barret is er bijvoorbeeld een groene kleimasker met tea tree olie te vinden. Deze werkt goed tegen gesloten mee-eters.
Een kant en klaar groene kleimasker kan wat meer irriteren dan een zelf gemaakt masker. Aan de andere kant kan de werking van zo’n groene kleimasker met tea tree olie wel erg effectief zijn. Zeker bij een gesloten mee-eter die je net ontdekt hebt.

Belangrijk om te weten over het groene klei masker

Bij een gezichtsmasker denken veel mensen automatisch dat je ‘m aanbrengt op je hele gezicht. Bij een groene kleimasker kan dit echter irriteren. Zeker wanneer je huid verder niet erg vet is. Je kan het groene kleimasker ook uitstekend plaatselijk aanbrengen. Zo droogt je huid niet uit en gaat ze niet verder irriteren. Daarbij is een voordeel van alleen klei aanbrengen op de mee-eter, dat je het snel af kan spoelen. Eventueel kan je deze behandeling herhalen (dit is nog weleens effectief bij een vervelende comedo die uit zou kunnen groeien tot een puistje).


Het houtskoolmasker tegen open mee-eters en hoe je deze gebruikt.

Het houtskoolmasker is een milder masker dan het groene kleimasker. Houtskool is een goed middel om open mee-eters mee te verwijderen en je kan dit masker makkelijk zonder problemen op je hele gezicht aanbrengen. Je maakt je gezicht er heerlijk mee schoon. Een houtskoolmasker kan je in een kant-en-klare variant kopen, maar ook los als poeder. Aan het poeder voeg je water toe, en daarmee activeer je de houtskool.
Belangrijk is in elk geval dat er geen irriterende ingrediënten zijn toegevoegd aan jouw houtskoolmasker. Dit geldt zowel voor de kant-en klare variant als voor de zelfgemaakte variant. Wat mag er niet in een houtskoolmasker zitten:

  • Citroensap. Dit reinigt wel, maar is te irriterend voor je gezicht. De huidbarrière beschadigd van citroensap, ook als je dit niet direct merkt.
  • Parfum
  • Lijmachtige stoffen om ervoor te zorgen dat het masker aan je gezicht kleeft en je het eraf moet trekken. Je trekt daar inderdaad open mee-eters mee weg, maar je beschadigt ook je huidbarrière!
  • Eucalyptus
  • Alcohol denat.

Wat ingrediënten betreft, is het zelf maken van een houtskoolmasker misschien het meest effectief. Een houtskoolmasker moet je een kwartier laten intrekken om de mee-eters mee aan te pakken. Eventueel kan je de behandeling plaatselijk (dus alleen op de comedo) herhalen als je nog niet tevreden bent met het resultaat. Van een houtskoolmasker wordt je gezicht heerlijk glad en schoon. Gebruik het maximaal 2 à 3 keer per week.

Lees hier meer over de voordelen van het houtskoolmasker.


Het rode klei masker om mee-eters te voorkomen.

Een rode kleimasker staat niet zozeer bekend als masker om mee-eters mee te verwijderen, maar het werkt wel zuiverend en je kan ze er wellicht wel mee voorkomen. Het rode kleimasker is daarbij wat milder dan het groene kleimasker, maar reinigt nog steeds diep. Als je een wat vettere huid hebt, kan je een rode kleimasker prima aanbrengen op je hele gezicht. Voor het rode kleimasker geldt ook dat twee keer in de week voldoende is, want anders droog je je gezicht uit, met als gevolg een nog grotere aanmaak van talg.


Wat je níet moet doen om je mee-eters te bestrijden

Mee-eters worden vaak als ongemakkelijk beschouwd en mensen willen er liever vandaag dan morgen vanaf. Toch zijn er ook een paar dingen die je beter niet kan doen (met of zonder gezichtsmasker). De volgende dingen kunnen jouw klachten verergeren:

  • Dagelijks een masker aanbrengen. Hierdoor droogt de huid uit.
  • Het masker langer dan 15 à 20 minuten laten zitten, dit kan irriteren.
  • Citroensap, eucalyptus, toverhazelaar of lavendel toevoegen. Deze irriteren stuk voor stuk.
  • Een gesloten comedo uitknijpen, dit kan een litteken of ontsteking als gevolg hebben.
  • Veel suiker eten zorgt voor insulinepieken, en die kunnen het ontstaan van mee-eters en onderhuidse pukkels in de hand werken.
  • Een groene kleimasker met tea tree olie aanbrengen op je hele gezicht, terwijl je geen vette huid hebt. Dit is teveel voor jouw huidtype. Breng het groene kleimasker liever plaatselijk aan.

Als je deze tips gebruikt, kan je goed van je mee-eters af komen.


Het groene kleimasker en het houtskoolmasker zijn het meest effectief.

We kunnen stellen dat het groene kleimasker en het houtskoolmasker het beste helpen bij mee-eters. Het liefst gebruik je zuivere varianten, dus zelfgemaakt of zonder (veel) toegevoegde stoffen. Een masker meer dan twee keer per week aanbrengen kan te heftig of te uitdrogend worden voor je huid, maar je kan de behandeling van een comedo wel plaatselijk herhalen. Zeker bij een gesloten comedo wil dit nog weleens nodig zijn.
Tot slot heeft elk kleimasker als voordeel dat je huid zacht en glad aanvoelt, wat altijd prettig is als extra verwennerij.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag