Hoe kun je leren beleggen?

Hoe kun je leren beleggen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Beleggen. Door films als de Wolf of Wallstreet en de heisa rondom Bitcoin lijkt het kinderspel. In no-time ben je miljonair, kun je je baan opzeggen en een jacht kopen om naar de Caraïben te varen om daar in je droomvilla te chillen tot het einde der tijden. Om je niet direct uit die droom te helpen: ja. Het kan. Je kan relatief snel miljonair worden en je droomleven gaan leven door verstandig te beleggen. Maar zo eenvoudig als men het soms doet voor komen is het echter niet. Sterker nog: 90% van alle beleggers die ermee aan de slag gaat verliest al hun geld bij de eerste poging en veel van de mensen die na deze tegenslag besluiten om het nóg een keer te proberen, verliezen opnieuw al ingelegde geld. Dit toont wel aan dat geld verdienen middels beleggingen helemaal niet zo simpel is en vol met risico’s zit. De ‘learning curve’ is bijzonder stijl, maar voor de doorzetters wacht er aan het einde van de heuvel een rijkdom waar je de rest van je leven van zult profiteren.


Waarom leren beleggen?

Geld is de motor van onze hedendaagse maatschappij. We hebben het allemaal nodig. In grotere of in mindere mate. Sommigen moeten maandelijks de eindjes aan elkaar knopen, anderen houden maandelijks een X bedrag over. Met dit overgebleven geld kun je van alles doen. Je kunt er leuke producten van kopen, mee op vakantie gaan of het gebruiken om nóg meer geld te maken. Geld maakt tenslotte geld. Het meest simpele voorbeeld hiervan is de ‘good old’ spaarrekening. Je zet een X bedrag op je spaarrekening en ontvangt daar rente over. Laat je het lang genoeg staan, dan kan daar – afhankelijk van de initiële inleg – een leuk bedrag uit voortvloeien. Geld maakt dus geld, maar bij je bank is dat tegenwoordig maar zeer minimaal. De rente op je spaarrekening bedraagt bij de meeste banken momenteel zo’n 0,05%. Je moet je spaargeld dan wel heel lang op je rekening laten staan wil je er een leuk rendement aan overhouden.

Mede door deze historisch lage rente op de spaarrekeningen is beleggen populairder dan ooit. Nieuwe technologie maakt het tevens toegankelijk voor iedereen. Iedereen met een media-apparaat en een internetverbinding kan vandaag de dag beleggen, waar dan ook ter wereld. Vanuit de palm van je hand beleg je in aandelen, grondstoffen, indices, vreemde valuta of cryptocurrencies. Je hoeft daarbij geen snelle jongen van Wallstreet te zijn. Doodnormale mensen zoals jij en wij kunnen zich op de beursvloer begeven en een leuk centje (bij) verdienen middels slimme beleggingen. Rondom dit laatste wringt de schoen. Je kunt namelijk makkelijk geld verdienen met beleggen, maar het net zo gemakkelijk weer kwijtraken. Leren beleggen is dus een must en dat kan op verschillende manieren.


Leren beleggen

Iets om te beseffen en wat je misschien hoop geeft als je twijfelt of beleggen wel iets voor jou is of niet: er wordt niemand geboren met een neusje voor goede beleggingen. Er is geen (of in ieder geval zeer weinig) sprake van talent. Het gaat om veel leren en veel doen. Professor K. Anders Ericsson deed onderzoek naar de vraag of iemand wordt geboren met talent of dat iedereen kans heeft om de top te bereiken als er maar genoeg werk verzet wordt. Het antwoord is simpel: wie de meeste uren ergens instopt wordt vaak gezien als het grootste talent, los van uitzonderlijke talenten natuurlijk zoals een Christiano Ronaldo, Lionel Messi, Ussain Bolt of een Michael Jordan.

Gemiddeld zijn er zo’n 10.000 uren nodig om een expert te worden in een bepaald gebied. Met beleggen is dit zeker het geval. Je moet ‘meters maken’ om een succesvolle belegger te worden. De bekendste belegger ter wereld, Warren Buffet, kwam bijvoorbeeld ook niet ter wereld met een aangeboren talent om de juiste beleggingen te doen. Wel had hij een onvermurwbare drive. Hij wist op jonge leeftijd al dat hij rijk zou worden. ‘It’s OK to Dream Big’ is een quote van hem die vaak wordt aangehaald. Mocht je willen leren beleggen, houd dit dan in je achterhoofd. Een extra motivatie: Warren Buffet vergaarde het grootste gedeelte van zijn kapitaal pas na zijn vijftigste. Wel deed hij zijn eerste belegging al toen hij 11 jaar oud was. Dit is bijzonder jong, maar voorbeeld doet volgen. Zijn vader was namelijk effectenmakelaar en zo was Buffet al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met aandelen. Dit brengt ons automatisch bij misschien wel hét belangrijkste punt dat komt kijken bij leren beleggen.

Get around the right people

Opnieuw een wereldberoemde quote van de hand van Warren Buffet. “It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction.” Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Wil je een succesvolle belegger worden, dan zal je op zoek moeten gaan naar mensen die al op het punt zijn waar jij wilt zijn. Mentoren zijn nodig op alle vlakken van het leven. Zo ook bij beleggen. Er zijn zat succesvolle beleggers die (online) cursussen geven waar je de basics van het vak kunt leren. Je leert wat belangrijk is. Welke zaken je beter links kunt laten liggen en welke beleggingen wél interessant zijn. Waar het bij een mentor om gaat is dat je niet zo zeer 1-op-1 kopieert wat hij of zij doet, maar dat je je eigen stijl leert ontwikkelen. Misschien past het handelen in vreemde valuta uitstekend bij je, misschien kun je beter beleggen in grond of bijzondere objecten als kunst. Een mentor kan je helpen bij het vinden van jouw ‘heilige graal’.

Informatie opzuigen als een spons

Als je wilt leren beleggen leef je in de beste tijd ooit. Niet eerder in de geschiedenis was het zó eenvoudig om informatie te vergaren. Het internet is een geweldig medium om informatie tot je te nemen om zodoende alles te leren rondom beleggen en investeren. Je kunt je informatie overal vandaan plukken, maar je zou ook kunnen overwegen om gebundelde boeken te bestellen waar alle essentiële zaken die komen kijken bij beleggen al voor je samengevat zijn. Het boek “De intelligente belegger” van Benjamin Graham wordt al sinds de eerste uitgave (1949) gezien als dé Bijbel voor beleggers die iedere belegger feitelijk gelezen zou moeten hebben. Een extra motivatie: Buffet vindt dit persoonlijk hét beste boek dat ooit geschreven is over beleggen. Een ander boek dat interessant kan zijn komt van de hand van ex-hoofdredacteur van De Tijd, Pierre Huylenbroeck. Interessant aan “Iedereen belegger” is dat Huylenbroeck niet alleen met praktische tips & tricks komt, maar ook inzage geeft in zijn eigen beleggingsportefeuille met een gemiddeld jaarrendement van 12,8 procent sinds 1997. Mooie resultaten, zeker als je in ogenschouw neemt dat er sinds 1997 2 beurscrashes zijn geweest waarbij bij de meeste beleggers een (heel) groot deel van hun kapitaal verdampt is.

Doen!

“Book smart of Street smart”, wat ben je liever? Het antwoord zou in het midden moeten liggen. Je kunt tenslotte nóg zoveel leren over beleggen, maar als je het niet in de praktijk brengt zul je nooit een succesvolle belegger worden. Gelukkig kun je vandaag de dag bij veel handelsplatformen aan de slag met demo-accounts. Je kunt met speelgeld gewend raken aan het beleggen en strategieën testen. Eén van de belangrijkste factoren die komt kijken bij beleggen – en die voor een héél groot gedeelte bepaalt of je succesvol wordt of niet – is emotie en niemand kan je hier op voorbereiden. Een mentor kan je eventueel in toom houden als je op tilt dreigt te slaan, maar de emotie die jij ervaart bij het beleggen is persoonlijk en daar zal je zelf mee om moeten leren gaan. Dit kan alleen door écht te gaan beleggen en beginnen met een demo-account is daarbij the way to go. Gaandeweg kun je dan gaan beleggen met echt geld, want dit verschilt uiteraard ten opzichte van beleggen met nep-geld in een demo-account. Pas dan ervaar je de échte spanning die komt kijken bij beleggen. De vreugde en blijdschap wanneer je je vermogen ziet groeien, maar ook de woede en de frustratie die komt kijken bij een koers die het tegenovergestelde doet van wat jij verwacht.

Vooral dit laatste is hét moeilijkste van beleggen. Je kunt het immers niet altijd bij het juiste eind hebben en daarmee omgaan, dat is moeilijk. Buffet maakt het met zijn ‘Two Only Rules For Investing’ lekker simpel: “Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No.1”. Zo werkt het in de praktijk echter natuurlijk niet. Je gaat hoe dan ook geld verliezen als je gaat beleggen. Hoe je er mee om gaat zal bepalend zijn of je een succesvolle belegger gaat worden of niet. En dat is – helaas – in geen enkel boek of op het hele internet te leren!


Let op: De informatie in dit artikel is puur informatief en niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De inhoud in het artikel is gebaseerd op de mening van de redacteur van het artikel.


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Beleggen Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag