Beleggen kan op tal van manieren. Je kunt bijvoorbeeld investeren in obligaties of geld verdienen via de Forex-markt. Eén van de meest populaire manieren van beleggen is het beleggen in aandelen. Bedrijven hebben (start)kapitaal nodig en geven in ruil voor je investering een aandeel in het bedrijf. Maakt het bedrijf winst, dan ontvang jij een gedeelte van die winst. Als het om aandelen gaat is er een categorie waar veel (beginnende) beleggers geen weet van hebben: preferente aandelen. Wat zijn dat precies, die preferente aandelen en wat kun je er mee? Op deze – en meer – vragen geven we antwoord in onderstaand artikel.
Wat zijn preferente aandelen?
In de wereld van de NV’s en BV’s verkrijgen bedrijven eigen vermogen door aandelen uit te geven. Dit aandeel geeft je niet alleen recht op een deel van de winst (dividend), maar geeft je tevens een bepaalde macht over de vennootschap en het bestuur van de vennootschap. Bij een aandeelhoudersvergadering heeft bijvoorbeeld elke aandeelhouder stemrecht naar gelang de inbreng. Stel dat jij 100.000 euro in een bedrijf hebt geïnvesteerd, dan heb je in principe 10 maal zoveel stemrecht dan iemand die ‘slechts’ 10.000 euro in de onderneming heeft gestopt.
So far so good, maar naast de ‘normale aandelen’ zijn er bij ondernemingen ook vaak andere soorten aandelen in omloop, waaronder preferente aandelen. Preferente aandelen kunnen worden uitgegeven met twee doelen in het achterhoofd: het financieren van het bedrijf en het beschermen van de onderneming. In de praktijk worden ze vaak ‘financieringsprefs’ en ‘beschermingsprefs’ genoemd.
Financieringsprefs
Preferente aandelen die worden uitgegeven met als doel de onderneming te financieren kun je onderverdelen in twee groepen: ‘gewone’ financieringsprefs en ‘cumprefs’, cumulatief preferente aandelen. De eerste categorie aandelen verschilt van gewone aandelen doordat ze altijd een vast rendement opleveren dat niet gelinkt is aan het bedrijfsresultaat. Het rendement op deze aandelen wordt uitgekeerd voordat aandeelhouders van ‘gewone aandelen’ rendement krijgen uitgekeerd. Preferente aandelen geven je dus voorrang bij de uitkering van dividend.
‘Cumprefs’ zijn bijzondere financieringsprefs. Stel dat je houder bent van financieringsprefs en het bedrijf maakt een aantal jaar achter elkaar niet voldoende winst om rendement uit te keren, dan heb je simpelweg pech. Bij cumulatief preferente aandelen wordt deze achterstallige winst in toekomstige jaren waarin wél winst wordt gemaakt alsnog uitgekeerd en ook nog eens met voorrang.
Beschermingsprefs
Wie de serie ‘Suits’ volgt heeft er ongetwijfeld al eens van gehoord: een vijandige overname. Bij een vijandige overname doet een partij een bod op de aandelen van een bedrijf zonder dat het bedrijf hier zelf om heeft verzocht of mee heeft ingestemd. Om je hiertegen te beschermen kun je beschermingsprefs uitkeren aan een vriendschappelijke partij zonder dat ze hoeven worden aangeboden aan de huidige aandeelhouders. Door het belang in de onderneming (voor een groot deel) elders neer te leggen verwatert het belang van de vijandige overnemer en is de onderneming dus beschermd tegen een vijandige overname.
Prioriteitsaandelen
Naast de preferente aandelen is er nog een groep aandelen die anders is dan ‘normale aandelen’ in het bedrijf: prioriteitsaandelen, ook wel ‘gouden aandelen’ of ‘the Golden Share’ genoemd als het om één aandeel gaat. Een prioriteitsaandeel is eigenlijk een gewoon aandeel, maar er is veel zeggenschap aan toebedeeld. Daarmee lijken ze op beschermingsprefs, maar de extra zeggenschap maakt het verschil. Deze extra zeggenschap kan op veel fronten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vetorecht bij bepaalde beslissingen of het doen van een bindende voordracht voor een bestuurder of commissaris. De beslissingen die kunnen worden tegengehouden met het vetorecht zijn ook heel divers. Denk dan bijvoorbeeld aan beslissingen rondom het ontbinden van de vennootschap of het verkopen van grote gedeeltes van het bedrijf. Vooral dit laatste is weer interessant rondom vijandige overnames. De overnemer kan zonder de prioriteitsaandelen namelijk alsnog niet beslissen over de zaken waar deze aandelen recht op hebben en zodoende is een vijandige overname veel minder interessant voor de overnemer.
Waarom preferente aandelen kopen?
Om een heel lang verhaal heel kort te maken: de voornaamste reden om preferente aandelen te kopen is de voorrangspositie die je ermee hebt. In goed weer krijg je als eerste dividend uitgekeerd, nog voordat dit aan andere aandeelhouders wordt uitgekeerd en komt het bedrijf in slecht weer en gaat het failliet, dan sta je wederom vooraan in de rij. Nadat de schuldeisers hun deel hebben opgehaald ben jij de eerste in de rij die zijn deel kan claimen. Vervolgens kunnen pas de reguliere aandeelhouders hun deel claimen, als er überhaupt nog iets te halen valt natuurlijk.
Daarnaast is het vaste percentage aan dividend een groot voordeel ten opzichte van ‘gewone’ aandelen. Het percentage van de nominale waarde ontvang je hoe dan ook, onafhankelijk van de prestaties van het bedrijf. Je bent dus veel minder vatbaar voor eventuele koersschommelingen. Heb je cumulatieve preferente aandelen, dan ben je ervan verzekerd dat je óók dividend (met terugwerkende kracht) krijgt uitgekeerd als het bedrijf een tijd geen winst maakt. Je ontvangt in dat geval wederom het achterstallige dividend nog vóórdat overige aandeelhouders het dividend krijgen uitgekeerd.
Hoe koop je preferente aandelen?
Interesse gekregen in preferente aandelen na het lezen van bovenstaande en benieuwd waar je ze kunt kopen? Dan is er goed en slecht nieuws. De handel in preferente aandelen is mogelijk op Nederlandse effectenbeurzen, maar er wordt in veel mindere mate mee gehandeld dan reguliere aandelen. Grote Nederlandse bedrijven als Unilever, Shell, Philips, AkzoNobel en ASML geven allen preferente aandelen uit, maar ze worden zoals gezegd maar mondjesmaat verhandeld. Mocht je ze kunnen vinden, dan kun je er goed geld mee verdienen, maar het vinden an sich is al een hele opgave.
Wie serieus wilt gaan handelen in preferente aandelen zal voornamelijk buiten de Nederlandse landsgrenzen moeten gaan kijken. Vooral in de Verenigde Staten is de handel in preferente aandelen een stuk groter dan op de Nederlandse beurzen en zijn daarmee de kansen om rendementsvolle investeringen te doen automatisch ook een stuk groter. Je koopt preferente aandelen overigens aan via een broker (bijvoorbeeld via Binck), net als je bij gewone aandelen doet. Wil je meer weten over hoe dat precies in zijn werking gaat, lees dan vooral ons artikel over tips om te daytraden eens. Daarin leggen we je precies uit hoe (preferente) aandelen kopen via een broker in zijn werk gaat.