Geld maakt niet gelukkig, maar gelukkig heb ik geld, zei een bekende voetbaltrainer eens. Werken voor je geld of het geld voor jouw laten werken, is een veelgehoorde zin wanneer mensen op zoek zijn naar manieren om geld op een ‘makkelijke’ manier te kunnen genereren. Je hoeft weliswaar niet te werken voor het geld dat je wilt verdienen met aandelen, maar dat je achterover kan gaan hangen is zeker niet het geval. Voordat je besluit om aandelen te kopen is het verstandig om jezelf eerst flink te verdiepen in hoe je bepaalt welke aandelen je wilt gaan kopen. Anders kun je van een koude kermis thuis komen. We helpen je met dit artikel op weg!
Wat zijn aandelen?
Of het nu om de smartphone in je broekzak gaat, de laptop waar je een spannende serie op kijkt of sport met de kleding van een groot merk. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door grote bedrijven die vaak beursgenoteerd zijn. Wanneer dit het geval is, kun je een aandeel of meerdere aandelen kopen in dat bedrijf.
Aandelen kennen hun oorsprong in Nederland. De Verenigd Oost-Indische Compagnie (VOC) had kapitaal nodig en zocht deze in tegoeden door aandelen uit te geven. Als ze terugkwamen met kruiden en specerijen dan werden deze goederen vaak uitgekeerd als ware dividend.
Tegenwoordig is een aandeel een bewijs van eigendom in een bedrijf. Bij het opstarten van een onderneming is vaak veel kapitaal nodig. Bedrijven beginnen dan met een aandelenemissie. Met deze emissie halen bedrijven hun permanente vermogen op, door aandelen uit te geven aan mensen die een stukje van het bedrijf willen kopen. Deze mensen zijn dan voor een deel eigenaar van dit bedrijf.
Wat voor soort belegger ben je?
Je hebt beslist om zelf aandelen te gaan kopen. Hoe bepaal je nu welke aandelen je wilt kopen? Dat hangt af van een aantal factoren. Te beginnen met jezelf de vraag te stellen: Wat voor soort belegger ben ik nu eigenlijk? Deze vraag is belangrijk en in een richtlijn van de Europese Unie voor banken is het noodzakelijk om aan klanten te vragen wat voor beleggersprofiel klanten hebben. Deze MiFID-richtlijn is in 2007 ingevoerd en de Europese Unie wil daarmee een betere bescherming van klanten bereiken. Naargelang dit profiel kan een bank een belegger beter adviseren.
Daarom is het belangrijk om je eigen situatie op financieel gebied goed in te schatten en te kennen. Neem in overweging welk risico je wilt en vooral kunt nemen. Heb je het geld op de korte termijn nodig? We raden aan om hier realistisch in te zijn, want vaak overschatten mensen de hoeveelheid geld die ze nodig hebben, bij bijvoorbeeld een noodsituatie.
Het beleggersprofiel
Bij het opstellen van een beleggersprofiel door de bank wordt doorgaans een vragenlijst gebruikt die je meestal online kan invullen. Zo stellen banken vragen over het bedrag dat je wilt gaan besteden aan beleggen en ook of je in aandelen wilt gaan beleggen. Het kan zo zijn dat je beter in obligaties kan beleggen of dat je toch liever wilt beleggen in vastgoed (hier lees je meer over het verschil tussen aandelen en obligaties). Ook maakt de bank een inschatting van je situatie. Hoe oud ben je? Wat komt er iedere maand binnen? Welke bezittingen en eigendommen heb je? Deze gegevens hebben impact op het advies dat je krijgt van banken. Zo is een ongeschreven wet dat hoe hoger je leeftijd is, des te minder risico je moet nemen. Nadat je een vragenlijst hebt ingevuld wordt je beleggersprofiel ingeschat. Er zijn een aantal beleggersprofielen. Hieronder volgt een overzicht van het type belegger en een korte omschrijving van waarin en hoe deze persoon belegt.
- Conservatieve belegger – Kiest voor een belegging met een stabiel rendement en weinig risico. Het pakket zal vooral bestaan uit obligaties of beleggingsfondsen.
- Defensieve belegger – Dit type belegger gaat met de nodige voorzichtigheid de aandelen inkopen.
- Neutrale belegger – Streeft naar een balans tussen zekerheid en onzekerheid, dus kiest vaak uit aandelen én obligaties.
- Dynamische belegger – Kiest voor aandelen die wat opleveren op de langere termijn. Denk hierbij aan vijf jaar, tien jaar of zelfs langer.
- Offensieve belegger – Deze gaat vooral voor aandelen en is bereid veel risico te nemen. Aandelen in nieuwe bedrijven met een hoge graad van onzekerheid op de lange termijn.
Korte of lange termijn?
Bepaal dus goed of je op de korte of lange termijn gaat beleggen. Het is belangrijk om dit te beslissen, want het heeft invloed op je strategie. Wanneer je gaat beleggen op de korte termijn, moet je een ‘broker’ kiezen waar de transactiekosten laag liggen. Bij het kiezen van beleggen op de korte termijn is het belangrijk om een analyse uit te voeren, voordat je het aandeel koopt. Deze analyse voor de korte termijn heet de technische analyse. Bij de technische analyse ga je zoeken naar bepaalde patronen binnen de grafiek. Verschillende indicatoren, zoals het herkennen van trends van een grafiek, helpen je bij de technische analyse. Gaat de koers omhoog voor een langer periode, omlaag of consolideert deze juist?
Op de lange termijn moet je juist kijken naar de fundamentele waarde van een bedrijf en dat doe je door een fundamentele analyse te doen. Dit kan voor een startende belegger een lastig karwei zijn, omdat er zoveel indicatoren zijn om rekening mee te houden. Je moet als het ware een diepe duik nemen in informatie die je kan vinden over verschillende aspecten van het bedrijf. Het is belangrijk om te weten wat je koopt, want anders kun je beter niet beginnen met een aankoop van aandelen voor de lange termijn. Laten we eens kijken wat deze fundamentele analyse verder betekent en welke stappen je kan overwegen voordat je aandelen op de lange termijn koopt.
- Kies voor een ‘bekend’ bedrijf – Ben je helemaal dol op gadgets of gek van sociale media? Of ben je hobbymatig bezig met het klussen aan je auto die je hebt gekocht bij de plaatselijke VW-dealer? Ga dan eens meer informatie verzamelen over het bedrijf (bijvoorbeeld VW). Vraag eens bij je dealer en zoek openbare rapporten of jaarverslagen en analyseer de financiële situatie. Het is vaak leuker, wanneer je enige affiniteit hebt met het bedrijf waar je aandelen van wilt gaan kopen.
- Ga niet mee met de massa, want tijdens de dotcom-zeepbel kochten beleggers aandelen van bedrijven zonder dat ze wisten hoe die bedrijven geld gingen verdienen in de toekomst. De managers van deze bedrijven waren hier ook niet van op de hoogte…
- Kijk naar de koers-winstverhouding van het bedrijf. Professionals kijken vaak naar aandelen waar ze een lage prijs betalen voor elke euro, dollar of pond die het bedrijf verdient. Een ratio van 15 wordt als goedkoop gezien en boven de 20 wordt het aandeel als duur beschouwd.
- Bekijk niet alleen het bedrijf zelf, maar kijk ook naar de koers-winstverhouding van andere bedrijven in dezelfde branche.
- Uiteindelijk wil je aandelen kopen waarvan je redelijkerwijs kan verwachten dat de waarde van het aandeel na een x aantal jaren is gestegen. Kijk daarom ook naar de mate van groei van een bedrijf. Het kan zijn dat een aandeel goedkoop is omdat het bedrijf minder groeit dan voorheen. Andersom kan het ook zo zijn dat een aandeel duur is, omdat de inkomsten van het bedrijf snel gaat groeien in de toekomst. Met andere woorden: goedkoop is niet in alle gevallen goed en duur is niet altijd slecht.
- Zoals we al zeiden is het goed om een diepe duik te nemen in de bedrijfsinformatie die beschikbaar is. Alle openbare bedrijven moeten jaar- en kwartaalverslagen publiceren. Bekijk een aantal van deze rapporten en ga op zoek naar een consistente geschiedenis van financiële gezondheid en niet alleen de gegevens van de laatste twee kwartalen. Bekijk hierin de dividenduitkeringen in het verleden, de schulden en balans van het bedrijf, de winst, de omzetgroei en de groei in vergelijking met concurrenten.
Wat moet je niet doen?
Ook zijn er een aantal zaken die je beter niet kunt doen en die je weerhouden van een tunnelvisie. Staar niet alleen op het getal, oftewel de prijs, van een aandeel, maar begrijp ook hoe deze prijs tot stand is gekomen, want alleen zo kun je enigszins voorspellen hoe deze zich gaat ontwikkelen.
Rapporten van analisten bieden doorgaans goede informatie van een bedrijf, maar bedenk ook dat deze bevooroordeeld kunnen zijn, omdat ze ook dienen om te kopen.
Tot slot is het goed om een idee of plan te hebben, voordat je aandelen gaat kopen, maar het is net zo goed om niet te vergeten dat er ook een punt gaat komen wanneer je de aandelen wilt gaan verkopen. Neem hiervoor een aantal criteria alvast in ogenschouw. Wanneer een bedrijf zijn dividend verlaagt bijvoorbeeld of als de prijs van een aandeel tot een bepaald punt is gestegen of gedaald. Zo heb je ook een plan voor het maken van winst en dat is uiteindelijk het voornaamste doel dat je voor ogen had met het kopen van een aandeel!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je beleggen met een klein bedrag?
- Hoe kun je leren beleggen?
- Waar kun je online beleggen?
- Wat is indexbeleggen?
- Hoe kun je geld verdienen met aandelen?
- Wat zijn de verschillen tussen obligaties en aandelen?
- De beste dividendaandelen van 2024
- Hoe werkt beleggen in de AEX?
- Waar kun je een beleggingsrekening openen?