Of je nou naar de supermarkt om de hoek gaat, of gaat shoppen tijdens een wereldreis; een creditcard komt overal van pas. Door een internationaal netwerk aan betaalmogelijkheden sta je tegenwoordig nergens meer zonder geld, en dat zelfs zonder met een berg cash geld over straat te hoeven. Maar welke creditcard kies je? Want lang niet alle creditcards hebben dezelfde mogelijkheden. Aan het einde van dit artikel weet je waar een goede creditcard aan voldoet en waar je deze zelf op kunt vergelijken.
9 eigenschappen van een goede creditcard
1. Lage jaarlijkse kosten
Een goede creditcard zorgt ervoor dat je niet meer geld uitgeeft dan nodig. Ben je niet van plan om mee te doen met spaarprogramma’s en heb je geen oneindige limieten nodig? Dan kan een goedkope creditcard prima zijn. Afhankelijk van je wensen, kun je de creditcard afsluiten bij de creditcardmaatschappij of bijvoorbeeld je bank. De kosten voor een creditcard lopen uiteen van 0 euro per jaar tot soms meer dan 500 euro per jaar. Een goede creditcard zorgt ervoor dat de kosten in verhouding staan tot de baten.
2. Goede verzekeringen
De meeste creditcards bieden riante verzekeringen voor als je online producten aankoopt. Dit wordt ook wel de aankoopverzekering genoemd. Dit houdt in dat je altijd je geld terugkrijgt van de creditcardmaatschappij wanneer er iets voorvalt met je creditcard of een aankoop is niet geldig. Dit kan voordelig zijn bij het kopen van vliegtickets die ongeldig worden verklaard of wanneer je spullen koopt van een bedrijf dat failliet gaat. Waar je normaal gesproken vaak kunt fluiten naar je geld, heb je met een creditcard een veel grotere kans dat je je geld terugkrijgt.
De termijn voor deze aankoopverzekering verschilt onderling wel sterk en de beste creditcard heeft natuurlijk een zo lang mogelijke looptijd van de aankoopverzekering. Deze termijnen zijn over het algemeen 90, 180, 270 of 365 dagen na aankoop. Daarbij geldt vaak, maar niet altijd, dat de prijs van de creditcard hoger wordt naarmate de aankoopverzekering langer is. Ook hanteren sommige creditcardmaatschappijen een eigen risico bij de aankoopverzekering. Dit is erg belangrijk, want dit eigen risico kan soms honderden euro’s bedragen. Maak je dan een claim van 300 euro met een eigen risico van 300 euro, dan heeft dat helaas weinig zin. Een goede creditcard heeft dus geen eigen risico.
Maar dat zijn niet de enige verzekeringen die jouw creditcard kan bieden. Afhankelijk van de creditcard die je kiest, kun je ook profiteren van de volgende verzekeringen:
- Reisverzekering
- Annuleringsverzekeringen
- Fraudeverzekering
- Vluchtvertragingsverzekering
- Bagageverzekering
- Autohuur verzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Medische verzekering
Al deze interne verzekeringen hebben per creditcardmaatschappij weer hun eigen voorwaarden en restricties. Het loont dus altijd om goed uit te zoeken waar je voor verzekerd bent en voor hoeveel geld.
3. Flexibel en gunstig bestedingslimiet
Ook niet onbelangrijk is het bestedingslimiet. Dit is een maximaal bedrag dat je per dag of per maand kunt opnemen vanaf de creditcard. Er zijn een aantal zaken die hierin belangrijk zijn. Een goede creditcard biedt namelijk niet alleen maar een hoog bestedingslimiet, maar zorgt er ook voor dat je flexibel bent in dat limiet. Stel je voor dat je altijd op zak gaat met een creditcard waar iemand zomaar 10.000 euro vanaf kan halen als je hem kwijtraakt. Hoewel je wel gewoon verzekerd bent voor dit soort zaken, is het geen fijn gevoel. En er is daarbij een grote kans dat je niet iedere maand 5.000 of 10.000 euro hoeft uit te geven met je creditcard. Een goede creditcardmaatschappij zorgt er voor dat je dit limiet zelf kunt verlagen en weer verhogen wanneer dat nodig is.
4. Gebruik over de grens
In Nederland zul je niet veel problemen ervaren met een in Nederland gekochte creditcard. Maar zodra je de grens overgaat, kun je niet zomaar betalen met iedere creditcard. De beste creditcards op dit gebied zijn die van de creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa. Als je ergens ter wereld kunt betalen met een creditcard, zullen deze twee opties de meest voorkomende zijn. Daarna volgen American Express en andere grote maatschappijen. Ga je binnenkort op reis, of voorzie je een toekomst waarin je veel andere landen zult bezoeken, check dan even wat de gangbare betaalmethodes in die landen zijn. Er zijn via Google veel websites te vinden die antwoord geven op deze vraag.
Let bij de aanschaf van een creditcard ook op of er een ander bestedingslimiet geldt wanneer je grens overgaat. Is er een bestedingslimiet voor het buitenland, dan kan je dit soms tijdelijk opheffen en gebruik maken van het normale limiet dat in Nederland geldt, maar dit is vaak voor enkele dagen en eenmalig.
5. Je ontvangt cadeautjes of aanbiedingen
Een goede creditcard kun je voor de eerste maanden of het eerste jaar gratis gebruiken. Door een kortingsactie, cashback of ander financieel voordeel. Ook proberen sommige creditcardverstrekkers klanten te winnen met cadeautjes. Dit kunnen soms erg interessante cadeautjes zijn, van bonus spaarpunten om vliegtickets mee te boeken tot weekendjes weg of elektronica. Andere creditcardverstrekkers bieden jou de optie om gratis een tweede kaart aan te vragen, voor bijvoorbeeld een partner. Wanneer je toch al van plan bent om een creditcard aan te schaffen, kun je eens kijken welk cadeautje of aanbieding het beste bij jou past.
Wanneer je gebruik maakt van een creditcard, doe je dit vaak niet via de creditcardmaatschappij zelf. Je kunt de creditcard bijvoorbeeld aanvragen bij je bank, de ANWB, de Bijenkorf en vele andere bedrijven. Ieder van deze bedrijven heeft een eigen voordeel wanneer je de creditcard bij hen afsluit. Zo krijg je bij de Bijenkorf korting op kleding met de Bijenkorf Creditcard. Of bij de ANWB, waar je korting kunt krijgen op je lidmaatschap. Het kiezen van een totaalpakket kan dus interessant zijn wanneer je deze producten anders toch wel had gekocht.
6. Je krijgt spaarrente
Wat veel mensen niet weten is dat je ook geld op je creditcard kunt storten. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk even meer geld nodig hebt, bijvoorbeeld als er een flinke borg wordt gevraagd bij het huren van een auto op vakantie. Een goede creditcard biedt daarom dus ook een hoge spaarrente aan. Veel creditcards bieden op dit moment een spaarrente van 0,15%. Dat lijkt niet veel, maar veel banken bieden op normale spaarrekeningen nog veel minder en soms zelfs niet meer. Wil je toch nog een beetje rente ontvangen, dan kun je dus een deel van je vermogen op de creditcard zetten.
7. Lage transactiekosten bij wisselkoers
Een belangrijke kostenpost wanneer je naar het buitenland gaat. Transactiekosten op wisselkoersen kunnen flink in je budget hakken als je twee keer per dag geld gaat pinnen in het buitenland. Daarom biedt een goede creditcard altijd zo laag mogelijke transactiekosten aan wanneer je buitenlands geld gaat pinnen.
8. Er is een spaarprogramma
Wanneer je veel reist, is een spaarprogramma op de creditcard geen overbodige luxe. Met sommige kaarten kun je per uitgegeven euro een Blue Mile of vergelijkbaar punt verdienen en na verloop van tijd kun je deze punten omwisselen voor producten, vliegtickets of hotelovernachtingen. Deze kaarten zijn vaak vrij duur in de aanschaf dus minder interessant voor mensen die minder reizen, maar reis je vaak voor zaken of plezier, dan zou je de volledige kosten van de creditcard met gemak kunnen terugverdienen.
9. Je betaalt lage rente
Hoewel je rente ontvangt op je creditcard, moet je over verschuldigd geld ook rente betalen. Dit geldt alleen wanneer je gespreid wilt terugbetalen. Als je betaalt met je creditcard en de bank kan het de eerstvolgende maand allemaal incasseren, zijn deze korte ‘leningen’ vrijwel altijd gratis. Dat geldt dus niet wanneer je niet alles in één keer kunt of wilt terugbetalen. De rente hiervoor loopt redelijk uiteen, maar is vaak tussen de 12% en 15%. Het hoogste rentepercentage dat gevraagd mag worden is 15%.
Daarnaast verschilt het ook per creditcardverstrekker hoeveel geld je per maand moet betalen wanneer je kiest voor een gespreide betaling. Over het algemeen ligt dit tussen de 2% en 5% per maand.
Welke creditcard kies jij?
Creditcards zijn plastic pasjes die er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uitzien. Maar wanneer je er eentje nodig hebt kom je er pas achter welke mogelijkheden en opties er allemaal zijn. Gelukkig zijn er zoveel opties, dat er altijd wel één creditcard is die het beste bij jou past. Het kan natuurlijk zijn dat je alleen op zoek bent naar de goedkoopste creditcard. Of je gaat nog naar school of de universiteit en zoekt naar de beste studenten creditcard. Welke kaart het ook wordt, de creditcard is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en biedt inmiddels een eindeloze mogelijkheden. En de toekomst van de creditcard? Daar kunnen we alleen maar op wachten.