Iedereen geeft geld uit. Doe je die uitgaven met een normale bankpas, krijg je alleen het daadwerkelijke product of de dienst in ruil voor je geld. Bij creditcards ligt dat soms net iets anders. Enkele creditcardmaatschappijen zijn samenwerkingen aangegaan met de grootste bedrijven ter wereld, om jou als klant binnen te kunnen halen. Vervolgens wordt er een spaarprogramma aangeboden, waarmee je punten verzamelt die je kunt inwisselen voor producten of kortingen. In dit artikel omschrijven we welke spaarprogramma’s er zijn, hoe ze werken en welk spaarprogramma voor jou het beste is.
Hoe werkt een creditcard spaarprogramma?
Wanneer je je aanmeldt bij een creditcardmaatschappij, sluit je in feite een lening af. De creditcardmaatschappij geeft je een maximaal te besteden limiet, wat je maandelijks kunt lenen. De creditcardmaatschappij wil vervolgens dat je de creditcard gaat gebruiken. Zij verdienen namelijk geld aan transacties die worden gemaakt met de kaart. Een creditcard spaarprogramma zorgt ervoor dat jij kunt sparen voor extra’s. Wanneer je geld uitgeeft met de creditcard, worden er punten bijgeschreven op je account. Vaak heeft de creditcardmaatschappij een online ‘puntenwinkel’ waar je de punten kunt uitgeven aan bepaalde diensten of producten. Over het algemeen moet je daarvoor eerst nog bijbetalen, maar sommige producten of diensten zijn volledig gratis.
Populaire creditcard spaarprogramma’s in Nederland
1. Air Miles
Wellicht het bekendste spaarprogramma is Air Miles. Dit spaarprogramma werkt alleen samen met MasterCard, en je moet de kaart zelf koppelen aan het Air Miles spaarprogramma. Vervolgens krijg je voor betalingen in het buitenland 1 Air Mile per 5 euro die je uitgeeft. Vervolgens kun je de Air Miles uitgeven aan producten, waardebonnen, activiteiten of vliegtickets. Er zijn een groot aantal Nederlandse partners aangesloten bij het Air Miles spaarprogramma, waardoor je een grote keuze hebt voor het inleveren van de spaarpunten.
2. American Express Rewards Programma
American Express heeft een spaarprogramma, dat buiten het Flying Blue valt. Daarover schrijven we later in dit artikel meer. Wanneer je niet gebonden wilt zijn aan het vliegen met Air France en partners, dan kun je hiermee dus ook lid worden van het reguliere Green, Gold of Platinum programma van American Express. Deze drie kaarten zijn onderdeel van het Rewards Programma, waarbij je punten spaart met al je uitgaven op de creditcard. De Green Card doet alleen mee met het Rewards Programma als je een toeslag betaalt van 25 euro bovenop de reguliere prijs van 65 euro.
De Gold kaart kost 150 euro en biedt 1 punt voor elke uitgegeven euro. Betalingen in het buitenland tellen dubbel. Je kunt via het Rewards Programma vervolgens cadeaubonnen, elektronica en vliegtickets kopen. Daarbij krijg je ook toegang tot 350 airport lounges.
De Platinum kaart kost 700 euro en dat is direct een flink stuk meer. In ruil daarvoor ontvang je ieder jaar 150 euro reistegoed, direct 20.000 punten cadeau en krijg je toegang tot maar liefst 1200 airport lounges wereldwijd. Ook krijg je een telefonische assistent die je kan helpen met het boeken van vliegtickets of het maken van reserveringen in een restaurant.
American Express Invites
Wanneer je gebruik maakt van de Platinum creditcard van American Express, kun je ook als eerste tickets kopen voor concerten en andere evenementen. American Express koopt enkele tickets op en zorgt ervoor dat je bij deze evenementen kunt zijn zonder dat je gestrest achter een computer hoeft te zitten omdat het evenement binnen een paar minuten is uitverkocht.
3. Visa Miles and More
Ook geen specifieke kaart, maar een spaarprogramma waar enkele kaarten aan gekoppeld zijn, is het Visa Miles and More spaarprogramma. Vlieg je veel met Lufthansa, dan is dit spaarprogramma interessant. Je kunt kiezen uit twee verschillende creditcards die onderdeel zijn van het Miles and More programma.
Visa Blue Card
Met de Blue Card spaar je Miles die je kunt uitgeven aan het upgraden van vluchten, het boeken van tickets en diverse aanbiedingen van partners binnen het Miles and More programma. Voor iedere 5 euro die je uitgeeft ontvang je 2 Miles. Je krijgt met de kaart 15% korting in de Lufthansa World shop en je ontvangt 20 euro korting op je vliegtickets bij Lufthansa. De kaart kost 48 euro per jaar.
Visa Gold Card
Met de Gold Card spaar je ook Miles, maar daarbij gaat het een stuk sneller. Voor iedere 4 euro die je uitgeeft, krijg je namelijk 3 Miles. Daarbij krijg je eenmaal per jaar gratis toegang tot de Lufthansa Business Lounge en korting op je vluchten bij Lufthansa. De kaart kost 90 euro per jaar.
4. Cashback spaarprogramma EuroClix
Er zijn ook mogelijkheden tot een cashback spaarprogramma. In dat geval krijg je altijd korting op producten, omdat je geld terugkrijg over je aankopen. Een voorbeeld van een creditcard met cashback spaarprogramma is de Euroclix creditcard. Deze kaart is het eerste jaar gratis en kost vervolgens 15 euro per jaar. Je ontvangt 0,25% korting op alle aankopen de je doet in de vorm van Clix, waardoor het bij grote uitgaven interessant kan zijn. Geef je in één jaar 10.000 euro uit met de creditcard, dan heb je 25 euro verdient. Dat lijkt weinig, maar met je normale betaalkaart had je die 25 euro niet gehad. 1000 Clix staat gelijk aan 25 euro en wanneer je die bij elkaar hebt gespaard, dan kun je jezelf laten uitbetalen.
Welke creditcards in Nederland hebben het beste spaarprogramma?
Bij de spaarprogramma’s hierboven benoemden we al enkele specifieke spaarprogramma’s en de bijbehorende creditcards die je daarbij kunt aanvragen. Bijvoorbeeld de Visa Blue en Gold kaart waarmee je Miles spaart, het EuroClix spaarprogramma waarmee je een cashback krijgt, maar ook Airmiles en het Rewards programma van de American Express creditcards.
Er zijn nog enkele andere specifieke keuzes die je kunt maken voor bepaalde creditcards wanneer je punten wilt gaan sparen met je creditcard. Helaas is de creditcard in Nederland een betaalmethode die nog niet zoveel gebruikt wordt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, hebben we hier de keuze uit slechts enkele creditcards met spaarprogramma’s, terwijl mensen daar uit tientallen spaarprogramma’s en creditcards kunnen kiezen. Om een overwogen keuze te maken voor een beste spaarprogramma, gaat het er vooral om of het spaarprogramma past bij jouw uitgavenpatroon en de producten die je koopt. De volgende creditcards hebben over het algemeen de meest interessante spaarprogramma’s.
AmEx Flying Blue
Wanneer je een creditcard aanschaft met een Flying Blue spaarprogramma, kies je voor één van de meest uitgebreide spaarprogramma’s. Afhankelijk van de bedragen die je uitgeeft aan vluchten van Air France en aangesloten partners, kan dit een zeer interessante optie. Iedere euro die je uitgeeft, wordt omgezet in ‘Miles’, die je vervolgens kunt uitgeven aan extra opties in het vliegtuig, zoals beenruimte, gratis extra bagage of zelfs een a la carte menu. Maar hoe meer geld je uitgeeft, hoe interessanter het wordt. Er zijn namelijk 4 verschillende Flying Blue spaarprogramma’s. Voor iedere vlucht ontvang je naast Miles ook zogenaamde XP (Experience Points). Kom je boven een bepaalde grens, dan ga je naar het volgende niveau, waardoor je meer kortingen krijgt. Hoe verder de vlucht en hoe hoger de gekozen comfort, des te meer meer punten je verzamelt.
Flying Blue Explorer
Wanneer je niet zoveel uitgaven maakt, val je in de eerste categorie. Je ontvangt 4 miles per uitgegeven euro en kunt 10% korting krijgen op het kiezen van zitplaatsen. Daarbij krijg je tot 10 euro korting op je eerste ingecheckte stuk bagage. Deze creditcard kost per jaar 35 euro.
Flying Blue Silver
Vanaf 100XP kom je in het Silver segment. Dat betekent dat je 6 Miles per uitgegeven euro verdient. Daarbij krijg je priority boarding, bagage drop-off en boarding. Kies je een geüpgradede stoel, ontvang je 25% korting en je kunt standaard zitplaatsen zelf kosteloos kiezen. Op alle vluchten van SkyTeam kun je één gratis bagagestuk inchecken. Deze creditcard kost per jaar 75 euro.
Flying Blue Gold
Vanaf 180XP wordt je Gold member en spaar je 7 Miles per uitgegeven euro. Je kunt daarmee wereldwijd gratis naar alle airport lounges van SkyTeam met één gast. Je hebt overal in het vliegveld Priority toegang en je krijgt 50% korting op keuzes voor stoelen die gelden als upgrade. Daarbij krijg je één extra ingecheckt stuk bagage gratis. Deze creditcard kost per jaar 170 euro.
Flying Blue Platinum
Het hoogste niveau is Platinum, wat ingaat vanaf 300XP. Je hebt alle voordelen van Gold, maar je spaart nu 8 Miles per uitgegeven euro. Je kunt gratis een stoel kiezen en je kunt 24/7 gebruik maken van een speciale servicelijn wanneer je ergens assistentie bij nodig hebt. Deze creditcard kost per jaar 600 euro.
ANWB Visa Gold Card
De ANWB Gold Card is een creditcard die beschikbaar is voor leden van de ANWB. De creditcard werd door de consumentenbond uitgeroepen als één van de beste creditcards door de lage kosten in vergelijking tot de hoge bestedingsruimte. Het spaarprogramma van de ANWB is alleen net iets anders, omdat je er niet daadwerkelijk punten mee spaart. Wel maak je kans op prijzen wanneer je de kaart gebruikt. Bij elke uitgave die je doet, maak je namelijk kans op prijzen. En hoe vaker je de kaart gebruikt, hoe groter de kans op een prijs wordt. Zo kun je onder andere een auto, vliegvakantie en tanktegoed winnen. Deze Gold card van de ANWB kost 27,50 euro per jaar.
Bijenkorf Creditcard
Wie houdt van shoppen, kan de Bijenkorf creditkaart overwegen. Ondanks dat het misschien lijkt alsof je de kaart alleen bij de Bijenkorf kunt gebruiken, is deze van MasterCard en dus wereldwijd te gebruiken. Hoeveel punten je krijgt in het spaarprogramma hangt wel af van de uitgaven je doet. Daarbij zijn er ook drie spaarniveaus.
Silver Card. Je start met de Silver Card. Voor iedere euro die je uitgeeft krijg je vervolgens 1 punt. Voor uitgaven buiten de Bijenkorf krijg je 1 punt per 5 euro.
Diamond Card. Geef je meer dan 2.500 euro uit bij de Bijenkorf of 7.500 euro in totaal, dan kun je naar de Diamond Card. Hiermee spaar je 1,4 punt per uitgegeven euro in de winkel en 1 punt per 5 euro buiten de winkel.
Black Diamond Card. Spendeer je 10.000 euro per jaar in de Bijenkorf of 30.000 daarbuiten, dan kun je de Black Diamond Card krijgen. Hiermee spaar je 2 punten per uitgegeven euro in de winkel en 1 punt per 5 euro buiten de winkel.
Vervolgens kun je de opgespaarde punten gebruiken om aankopen te doen in winkel, waarop je dan een flinke korting krijgt. Zo wordt shoppen nóg leuker.
Wat zijn de voorwaarden voor creditcards met een spaarprogramma?
Vaak gelden er wel enkele voorwaarden voor een creditcard met spaarprogramma. De meeste van deze kaarten zijn namelijk niet goedkoop en ze hebben vaak ook nog eens bestedingslimieten van 5.000 tot 25.000 euro. Om ervoor te zorgen dat de creditcardmaatschappij geen risico loopt op wanbetaling, zijn er enkele voorwaarden waaronder je de creditcard kan aanvragen. Deze zijn over het algemeen hetzelfde als bij een reguliere creditcard, maar iedere creditcardmaatschappij kan bijvoorbeeld een ander minimuminkomen eisen.
– Je bent minimaal 18 jaar.
– Je hebt geen negatieve BKR-registratie.
– Je hebt een minimuminkomen van 1150 euro of hoger.
– Je bent lid van het spaarprogramma.
Wat is het beste creditcard spaarprogramma?
Het beste creditcard spaarprogramma is diegene waar jij het meeste voordeel uit weet te slepen. Shop je iedere maand bij de Bijenkorf, dan is de creditcard van die winkel de beste creditcard voor jou. Reis je veel met je creditcard en vlieg je twee keer per maand met KLM, dan kun je het beste kiezen voor een creditcard die is aangesloten bij een Flying Blue programma. Ieder spaarprogramma heeft zijn eigen voordelen en is gericht op een speciale doelgroep. En iedereen valt binnen een groep of buiten een groep. Het is aan jou om uit te zoeken tot welke groep jij behoort, zodat je ook voordeel kunt halen uit de spaarprogramma’s. Lees ook hoe je een creditcard kunt aanvragen.