8 Leuke openluchtmusea in Nederland

8 Leuke openluchtmusea in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Op een dag met mooi weer is een museum wellicht niet het eerste waar je aan denkt, maar op die dagen komt een openluchtmuseum wel juist het beste tot zijn recht. In Nederland vind je een aantal van deze interessante musea in de buitenlucht, die vol staan met authentieke gebouwen en waar je volop de kunst en cultuur van voorbije tijden op kunt snuiven.

Nog leuker dan alleen maar de oude gebouwen en historische voorwerpen bekijken is om de geschiedenis zich voor je ogen af te zien spelen. In de leukste openluchtmusea krijg je daarom ook van alles mee over het dagelijks leven van weleer. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe oude ambachten worden uitgeoefend. Daardoor bekijk je al die geschiedenis niet alleen, maar kun je die ook echt beleven.

In deze lijst hebben we in totaal acht openluchtmusea verzameld waar het hele gezin zich urenlang kan vermaken en daar hopelijk nog wat van opsteekt ook. De musea zitten door het hele land en zijn over het algemeen gewoon het gehele jaar geopend (maar check dat wel van tevoren natuurlijk). Kijk dan ook even of er ook leuke activiteiten of evenementen zijn voor het openluchtmuseum van je keuze.


Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Het bekendste en grootste openluchtmuseum van het land is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Al meer dan een eeuw kun je er genieten van de vele oude gebouwen en tal van leuke activiteiten voor jong en oud. Elk jaar komen er meer dan een half miljoen bezoekers naar het museum, waardoor dit openluchtmuseum het populairste Nederlandse museum dat zich buiten Amsterdam bevindt.

De historische gebouwen die je aantreft in het museum zijn vaak geen replica maar op hun oorspronkelijke locatie afgebroken en in het openluchtmuseum weer opgebouwd. Dit verhoogt de authentieke sfeer in het museum en je kijkt daardoor echt je ogen uit. Daar zorgen ook de talloze mannen en vrouwen in traditionele kleding voor, samen met de historische ambachten die door het hele museum worden uitgeoefend. Zo kun je o.a. een bezoekje brengen aan de molenaar, de smid, een papierschepper en een drukkerij.

Erg leuk is ook de tramlijn die over het museumterrein is aangelegd. Historische trams rijden hier hun rondjes zodat je niet alleen van dat unieke stukje Nederlandse geschiedenis kunt genieten, maar ook zonder moeite grote afstanden door het museum af kunt leggen. In en rond de remise staan alle mooie trams van vroeger opgesteld.

Met name in het weekend worden er ook allerlei bijzondere evenementen georganiseerd, zoals het ploegen met traditionele werktuigen. Hou de agenda van het museum dus in de gaten om je bezoekje samen te laten vallen met iets wat je heel leuk lijkt.


Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een openluchtmuseum waar de Nederlandse cultuur van vroeger tijden hand in hand gaat met de maritieme geschiedenis van ons land (en de Zuiderzee – het huidige IJsselmeer – in het bijzonder. Het museum werd net na de oorlog opgericht en bestond al snel uit zowel een binnen- als een buitenmuseum. Je kunt er dus met gemak uren ronddwalen zonder je een moment te vervelen.

Het binnenmuseum is zeer de moeite waard, bijvoorbeeld vanwege de indrukwekkende schepenhal waar je dertien schepen aantreft die echt op de Zuiderzee hebben gevaren. Maar ook allerlei kleding en voorwerpen schetsen een interessant beeld van de scheepvaartgeschiedenis van de afgelopen eeuwen. Je kunt in het binnengedeelte ook regelmatig wisselende tentoonstellingen bewonderen.

Het buitenmuseum is een prachtige verzameling oude woningen en andere gebouwen die zijn opgedeeld in vijf verschillende buurten. Originele gebouwen uit dorpjes rond de Zuiderzee (aangevuld met enkele replica’s) beslaan de dorpskern waar een gezellige sfeer hangt.

In en om de dorpskern liggen onder andere diverse authentieke boerderijen, een muziektent, verschillende molens, ophaalbruggen, schuren, een traditionele vlasoven en een boothuis. Ook vind je er allerlei ambachtshuisjes van vaklieden zoals de smid, de timmerman, de schilder en de houtdraaier.


Afrika Museum Berg en Dal

De meeste openluchtmusea in Nederland behandelen de geschiedenis van ons eigen landje. Zo niet in het Afrika Museum in Berg en Dal, waar je op een spannende reis kunt gaan door de rijke historie van het Afrikaanse continent.

In het Afrika Museum vind je zowel een binnen- als een buitenmuseum. In het binnengedeelte kun je genieten van vaste en wisselende collecties met onder meer kunstvoorwerpen en gebruiksvoorwerpen uit diverse Afrikaanse landen en periodes uit de geschiedenis.

Het buitenmuseum bestaat uit meerdere gescheiden woonerven, waar je een realistisch beeld krijgt van de verschillende woonvormen in landen zoals Ghana, Mali, Kameroen en Benin. Hier ontdek je hoe het dagelijks leven er in die Afrikaanse landen uitziet. Leuk voor de kinderen is het speelbos, waar volop gespeeld kan worden te midden van mythische Afrikaanse dieren.


Openluchtmuseum Ootmarsum

In het Openluchtmuseum Ootmarsum ga je op bezoek bij het Twente van vroeger. In een ruim opgezet park vind je in totaal 18 historische gebouwen van het Twentse platteland, zoals een smidse, een statige hofkamer, een authentiek boerenwoonhuis en een watermolen.

Alle gebouwen zijn voorzien van een inventaris die uit vroeger tijden stamt. Zo kun je in de wagenschuur allerlei verschillende rijtuigen en wagens bewonderen die door paarden werden voortgetrokken, terwijl je in de oogstschuur de prachtig gerestaureerde landbouwwerktuigen kunt bekijken.

Erg leuk is het om van de audio tour gebruik te maken. Daarmee leer je alles over elk gebouwtje en zijn geschiedenis, maar ook over de geschiedenis van Twente als geheel. Ook heel vermakelijk zijn de verhalen over hoe bepaalde uitdrukkingen en gezegden zijn ontstaan.


Boerenbondsmuseum Gemert

In het Boerenbondsmuseum in Gemert waan je jezelf even in het rijke boerenleven van Brabant van ongeveer 100 jaar geleden. Daar hoort natuurlijk een schitterende boerderij bij met echte boerderijdieren, waardoor het boerenleven niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk tot leven komt.

Ook andere gebouwen van het Brabantse platteland van ongeveer een eeuw geleden zijn goed vertegenwoordigd. In de dorpskern vind je de Brabantse gezelligheid direct terug dankzij de mooie ambachtshuisjes, een zuivelfabriek die met de hand bediend wordt, een klein dorpsschooltje, een veldkapelletje en een prachtige stoomtram.

Hou altijd even de agenda van het Boerenbondsmuseum in de gaten, want er worden het hele jaar lang (maar vooral van april tot en met september) leuke activiteiten georganiseerd, die natuurlijk stuk voor stuk met de Brabantse geschiedenis en tradities te maken hebben. Het is heel leuk voor zowel kinderen als volwassenen om daaraan mee te doen.


Museum Kaap Skil Texel

Wanneer je op vakantie bent op het Waddeneiland Texel dan kun je eigenlijk niet heen om een bezoekje aan Museum Kaap Skil. Je vindt dit museum in Oudeschild, op slechts een paar kilometer vanaf de plek waar je met de boot aankomt op het eiland.

Naast een binnenmuseum met een uitgebreide collectie kun je ook allerlei mooie historische gebouwen bekijken die van groot belang waren in de Gouden Eeuw. Toen speelde Texel een voorname rol in het succes van ons land, omdat het een essentieel knooppunt was voor de scheepvaart.

In Museum Kaap Skil kun je diverse vissershuisjes, monumentale graanpakhuizen, een traditionele Texelse wierschuur en een molen bekijken die nog altijd gebruikt wordt. Sowieso spelen activiteiten een grote rol in het museum, want je kunt er regelmatig zelf netten boeten, garen spinnen, touwen maken, scheepsknopen leren leggen, ijzer smeden en vis roken. Let dus wederom op de agenda van het museum!


Vesting Bourtange

Vestingdorpje Bourtange is eigenlijk geen openluchtmuseum, maar een levend dorp dat in de 16e en 17e eeuw van cruciaal belang was in de verdediging van belangrijke handelsroutes. Die functie ging verloren rond 1850, waarna ook de vesting goeddeels werd afgebroken.

Om als toeristische trekpleister te kunnen fungeren werden de wallen, muren en grachten vanaf 1960 weer in oude luister hersteld. Daarom kun je vandaag de dag in Bourtange komen bekijken hoe militaire verdedigingswerken er vroeger uit zagen. Maar ook zien en beluisteren, want tijdens het toeristenseizoen worden er elke zondag kanonnen afgeschoten.

Binnen de vesting van het dorp worden de meeste gebouwen gewoon bewoond. Daarom is Bourtange voor het grootste deel ook gratis te bezichtigen. Dat betekent echter ook dat je niet zomaar huizen of tuinen binnen kunt wandelen wanneer je daar zin in hebt. Maar gelukkig staat het altijd duidelijk aangegeven wanneer dat wel gewoon mag.

Een bezoek aan Bourtange begint meestal bij het informatiecentrum, waar je de vesting binnenkomt. Daar kun je kaarten kopen voor de verschillende musea, zoals Terra Mora waar het moeras rond Bourtange centraal staat, De Baraquen oftewel barakken waar de soldaten verbleven en de Kapiteinswoning.


Zaanse Schans Zaanstad

Net als de vesting van Bourtange is ook de Zaanse Schans in Zaanstad niet een openluchtmuseum in de strikte zin van het woord, maar je kunt er wel unieke stukjes Hollandse cultuur en geschiedenis opsnuiven, Op een manier waardoor je zelfs wel een beetje heimwee naar vroeger zou kunnen krijgen.

Elk jaar weten talloze toeristen uit het buitenland de Zaanse Schans te vinden omdat je hier op een relatief kleine oppervlakte alles vindt waar Nederland zo bekend om is: het typerende vlakke land, de rivier, schitterende windmolens en vele typisch Hollandse ambachten om maar wat te noemen. Daardoor is ook voor Nederlanders de Zaanse Schans natuurlijk een uitstekende bestemming voor een leuk en leerzaam dagje uit.

Wanneer je zoveel mogelijk wilt kunnen bekijken is het kopen van een Zaanse Schans Card vaak wel een goed idee. Deze kaart kost €15 voor volwassenen en €10 voor kinderen van 4 tot 17 jaar oud (kinderen jonger dan 4 jaar hebben gratis entree). Vrijwel alle musea zijn ermee te bezoeken en je krijgt ook leuke kortingen op andere musea, in de winkeltjes en de rondvaartboot.

Wat kun je allemaal zien en doen? Ten eerste natuurlijk de schitterende molens die nog altijd functioneel zijn. Daarnaast ook het Wevershuis, de Kuiperij en de Tinnegieterij. Heel leuk en ook erg leerzaam natuurlijk!

Een bezoekje aan de Zaanse Schans is echter ook heel smakelijk. Zo vind je er bijvoorbeeld ook kaasboerderij Catharina Hoeve, proeflokaal de Tweekoppige Phoenix en een heus cacaolaboratorium waar de lekkerste chocolade wordt gemaakt.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag