Nederland wordt regelmatig een echt waterland genoemd. Terecht, want het land is tot de nok toe gevuld met rivieren, meren en plassen. Ideaal voor de waterratten onder ons die iets willen ondernemen op of rond het water. Daarbij kun je denken aan zwemmen of roeien, maar ook aan minder traditionele activiteiten (lees: extreme sporten) als flyboarden. In dit artikel leggen we uit wat dat is en vooral: waar kun je het doen?
Flyboarden: een ware hype
Grote kans dat je er al eens van hebt gehoord aangezien het een activiteit is die steeds populairder wordt in Nederland. En die stijgende populariteit is eenvoudig te verklaren, want het ziet er niet alleen enorm gaaf uit; het is ook gewoon ontzettend cool om te doen. We hebben het natuurlijk over flyboarden, een eigentijdse vorm van watersport die in 2011 ontstaan is en inmiddels op meerdere plekken in Nederland beoefend kan worden. Vooral aantrekkelijk voor adrenalinejunkies (aangezien het dus eigenlijk onder de categorie “extreme sporten” geschaard wordt), maar ook voor degenen die eens wat anders willen doen op het water bijzonder leuk.
Wat is flyboarden?
Klinkt spannend allemaal, maar wat is flyboarden nu eigenlijk precies? Bij flyboarden wordt er een board aan je voeten bevestigd, die je middels krachtige waterstralen hoog de lucht in brengt. Die waterstralen worden via een waterscooter door een rubberen slang naar het flyboard gepompt en door de kracht van deze stralen is het mogelijk om tot wel 13 meter hoog de lucht in te gaan. Soms spuit het water er namelijk met 70 liter per seconde uit, om maar even aan te geven hoe krachtig de stralen wel niet zijn. Het is niet alleen mogelijk je hoog in de lucht te bevinden, maar ook middels het flyboard een krachtige duik te maken in het water en je een echte dolfijn te wanen.
Om te kunnen flyboarden heb je dus op zijn minst een flyboard en een waterscooter nodig. En wanneer je nog geen of weinig ervaring met flyboarden hebt, komt daar ook een instructeur of instructrice bij. Die bepaalt namelijk – al zittende op de waterscooter – hoeveel water er uit het flyboard komt. Zodoende zorgt de instructeur of instructrice ervoor dat hij of zij het overzicht behoudt en dat je zo veilig mogelijk kunt flyboarden. Je wilt immers niet met je lichaam op de waterscooter terecht komen omdat de waterstralen te krachtig waren en de controle zoek was.
Hoe bestuur ik een flyboard?
Over het algemeen is flyboarden geschikt voor jong en oud, maar heb je van tevoren wel wat instructie nodig. Het kost namelijk even tijd je balans te vinden op het flyboard – zeker wanneer je je een paar meter boven het water bevindt – en je zult moeten weten hoe je het board kunt besturen zodra je in de lucht bent. Zo kun je naar voren bewegen door je tenen te laten zakken en je hakken op te tillen. En kun je door je tenen op te tillen en je hakken te laten zakken naar achteren bewegen. Naar links en rechts bewegen is ook mogelijk door je knieën te buigen. Het water induiken doe je door naar voren te leunen, alsof je van een duikplank springt. Het mooie van het flyboard is dat het in het water nog steeds functioneert, waardoor je niet alleen op hoge snelheid kunt duiken, maar ook vanuit het water jezelf de lucht in kunt schieten. Op papier klinkt het allemaal best eenvoudig, maar de ervaring leert dat een oefensessie – van gemiddeld zo’n 10 minuten – absoluut geen overbodige luxe is. Bovendien zal dat ten goede komen aan je totale beleving en natuurlijk je veiligheid. Gelukkig krijg je van een professioneel bedrijf altijd een goede instructie mee voordat je de uitdaging aangaat.
Waar kan ik flyboarden?
In principe kun je op veel locaties in Nederland terecht om naar hartenlust te flyboarden. Randvoorwaarde is dat er op die locatie sprake is van water met minimaal een doorsnee van 15 meter en een diepte van 1,5 meter. Wie de zoekterm “flyboarden” invoert op Google komt al gauw uit bij een aantal bedrijven die flyboarden aanbieden. Flyboard Nederland is er daar één van. Bij Flyboard Nederland kun je de keuze maken uit drie locaties: Best (Noord-Brabant), Leidschendam (Zuid-Holland) en Ooltgensplaat (eveneens Zuid-Holland). Via de website kun je makkelijk reserveren en een voorkeursdatum aangeven.
Andere locaties waarop je kunt flyboarden zijn de Kagerplassen te Leiden (Zuid-Holland), het Sneekermeer te Offingawier (Friesland), de Noorderplassen te Almere (Flevoland), De Lek te IJsselstein (Utrecht) en Grevelingen te Ouddorp (Zeeland). Deze locaties worden aangeboden via Flyboardteam.com. Wil je liever niet te ver van huis om te kunnen flyboarden? Combineer dan de zoekterm “flyboarden” met je provincie en mogelijk kom je tot de conclusie dat je letterlijk om de hoek kunt gaan flyboarden.
Waar moet ik rekening mee houden bij flyboarden?
Als je van plan bent te gaan flyboarden, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het verstandig – omdat het een extreme sport betreft – altijd op zoek te gaan naar een aanbieder die ervaring heeft met flyboarden en een gedegen instructie aanbiedt. Bel daarom vooraf eens naar de aanbieder die je uitgezocht heb en vraag om tekst en uitleg. Heb je geen goed gevoel bij het bedrijf in kwestie? Wellicht is het dan beter om op zoek te gaan naar een andere aanbieder.
Verder zul je op zijn minst zwemvaardigheid moeten hebben wil je op een flyboard kunnen stappen. Dat klinkt misschien als het intrappen van een open deur, maar flyboarden is en blijft een watersport waarbij je te maken krijgt met dieper water. Ga je kopje onder, dan wil je ook weer kopje boven kunnen komen. Ook zonder de hulp van het flyboard.
Aanvullend zul je ook goed verzekerd moeten zijn. Met een goede instructeur of instructrice aan je zijde is de kans op een ongeval weliswaar klein, maar logischerwijs nog altijd aanwezig. Zorg daarom dat je vooraf voorzien bent van een goede ongevallenverzekering of deze bij de betreffende aanbieder afsluit (als deze een ongevallenverzekering aanbiedt). Vaak is het zelfs verplicht om een ongevallenverzekering te hebben of af te sluiten. Laat je daarom goed adviseren en vraag naar de voorwaarden en verplichtingen.
De kosten om te flyboarden liggen gemiddeld op 50 euro voor een half uur (waarbij men rekening moet houden met ten minste 10 minuten instructie). Vaak zijn een wetsuit, een zwemvest en een helm bij de prijs inbegrepen, maar dient men wel zelf badkleding mee te nemen. Het is namelijk verplicht om badkleding onder de wetsuit te dragen.
Twijfel je ergens aan? Neem dan altijd contact op met de aanbieder zelf. Zij kunnen je advies geven over de ins & outs, wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden wanneer je bij het betreffende bedrijf een reservering plaatst. Zo kom je tijdens of na het flyboarden niet voor onverwachte verrassingen te staan en kun je optimaal genieten van de schitterende beleving die deze ‘nieuwe’ watersport biedt.