12 kabouterpaden in Nederland

12 kabouterpaden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Samen met de kinderen een wandeling maken over een kabouterpad, is een superleuke manier om een paar uurtjes in de buitenlucht door te brengen. Niet alleen gaan de kinderen tijdens de wandeling op zoek naar de sporen van de kabouters die in de bossen en duinen leven, maar ze moeten ook nog eens allemaal leuke opdrachten doen. Dit alles terwijl ze er zelf ook als een klein kaboutertje uitzien. Wil je weten waar in Nederland je kaboutpaden kunt vinden? Wij hebben er 12 voor je verzameld.


Wat is een kabouterpad?

Een kabouterpad is een pad dat meestal ergens tussen de 500 en 2000 meter lang is. De kinderen zullen tijdens de wandeling over dat pad alles te weten komen over de kabouters die in de omgeving wonen. Ze vinden sporen van deze kleine wezentjes en mogen luisteren naar leuke verhalen die er over de kabouters te vertellen zijn. De kinderen krijgen bij aanvang (vaak) een rode puntmuts, rood geschminkte wangetjes en een knapzak gevuld met wat lekkers mee. Wat helemaal leuk is, is dat de kaboutermuts (vaak) mee naar huis genomen mag worden. Hieronder vind je een aantal leuke kabouterpaden in Nederland.


1. Kabouterpad Schoorlse Duinen | Schoorl | Noord-Holland

Het kabouterpad in de Schoorlse Duinen is in tweeën opgedeeld. Zo heb je een pad voor de allerkleinsten en een pad voor de iets oudere kinderen. Tijdens het bewandelen die laatste route mogen de kinderen het hoogste duin van Nederland beklimmen. De routes starten allebei bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Daar halen de kinderen hun puntmuts en een tas met lekkers op, voordat jullie samen op zoek gaan naar de kabouters die in het gebied schijnen te leven. Tijdens het bewandelen van de langste route (2 kilometer) ben je ongeveer een uur onderweg. Na het wandelen kunnen de kinderen bij het Buitencentrum vervolgens een heus kabouterdiploma ophalen.


2. Kabouterpad Bentwoud | Benthuisen | Zuid-Holland

Het kabouterpad dat door de bossen van het Bentwoud loopt, is superleuk voor kleine kinderen. Je gaat gewapend met een kabouterboek en opdrachten op zoek naar de kabouters in dit bos. Bij restaurant Roest kunnen de kinderen eerst een kaboutermuts en rugzakje ophalen, waarna jullie samen op avontuur zullen gaan. Een leuke wandeling van 1,2 kilometer, waarbij kinderen van 3 tot 6 jaar zich ongetwijfeld zullen vermaken door de leuke verhalen en opdrachten die ze moeten uitvoeren.

View this post on Instagram

#kabouterpad

A post shared by Kim Heijdenrijk (@k.heijdenrijk) on


3. Kabouterpad boswachterij Westerschouwen | Westenschouwen | Zeeland

In het bos van boswachterij Westerschouwen schijnen ook kabouters te wonen. Haal eerst even een opdrachtenboekje, puntmuts, rugtasje en kralenketting op bij de excursieschuur, voordat je de sporen van de kabouters gaat volgen. Na het lopen van de route, krijgen de kinderen nog een leuke verrassing. Wat extra leuk is, is dat de opdrachtboekjes per seizoen verschillen. Zo kunnen de kinderen ieder seizoen opnieuw genieten van een totaal andere ervaring.


4. Kabouterpad Mastbos | Breda | Noord-Brabant

In het prachtige Mastbos in Breda wonen volgens de boswachters ook al echte kabouters. Tijdens het bewandelen van het kabouterpad, een pad van 1,5 kilometer lang, komen jullie erachter waarom de boswachters dit denken. Volg de sporen, doe de opdrachten en ontdek alles over de kabouters die in het Mastbos leven. Bij restaurant de Boschwachter kunnen de kinderen eerst hun eigen kaboutermuts ophalen, voordat ze aan de route beginnen. Ook is het mogelijk om het routeboekje op de website van Staatsbosbeheer te downloaden en zo de route gelijk te beginnen. Wil je na het wandelen nog genieten van een heerlijke kabouterpannenkoek? Dan kun je het kabouterarrangement boeken bij restaurant de Boschwachter. Zo maak je er een heerlijke middag uit van.


5. Kabouterpad Baarnse Bos | Baarn | Utrecht

Ook in het Baarnse Bos schijnen echte kabouters te leven. Voordat de kinderen op ontdekkingstocht gaan, kunnen ze bij Eethuys-Café De Generaal hun rugzakje en hun puntmuts ophalen. Daarna kunnen ze starten aan de route, welke 500 tot 1500 meter lang is. Tijdens het bewandelen van de route kunnen de kinderen luisteren naar een verhaal uit het kabouterboek en moeten ze verschillende opdrachten doen. Aan het einde van deze kaboutertocht kunnen de kinderen een heus kabouterdiploma ophalen.

View this post on Instagram

Schattiger wordt t niet #kabouterpad

A post shared by Hanneke van Zessen (@hannekevanzessen) on


6. Kabouterpad Hoenderloo | Hoenderloo | Gelderland

In Hoenderloo hebben de boswachters meerdere bewijzen gevonden voor het bestaan van echte kabouters. Kabouters die daar in de bossen leven. Voordat de kinderen op zoek gaan naar de sporen die deze kabouters hebben achtergelaten en alles over deze bijzondere wezentjes te weten zullen komen, kunnen ze eerst een puntmuts, knapzakje en rode wangetjes ophalen bij een van de startlocaties. De lengte van het kabouterpad in Hoenderloo hangt af van de locatie waar je start, maar ligt ergens tussen de 300 en 1300 meter. Check de website van Staatsbosbeheer voor meer informatie over de startlocaties en de routes.

https://nl.pinterest.com/pin/503699539559440530/


7. Kabouterpad de Pelen | Ospel | Limburg

In Nationaal Park De Groote Peel wonen ook al kabouters. Vanaf Buitencentrum De Pelen vertrekt de kabouterroute. Hier kunnen de kinderen eerst hun puntmuts, knapzak en rode wangetjes halen, voordat ze de sporen van de kabouters gaan volgen. Luister naar de verhalen uit het kabouterboek en doe de speciale kabouteropdrachten. De kaboutermuts mag je aan het einde van je zoektocht gewoon mee naar huis nemen. Kabouterpad de Pelen is een route van ongeveer 500 meter lang (ongeveer 45 minuten in totaal), waardoor het zeer geschikt is voor de allerkleinsten.


8. Kabouterpad Sallandse Heuvelrug | Nijverdal | Overijssel

Het kabouterpad Sallandse Heuvelrug is omringd door sporen van de kabouters die in dit gebied leven. Kleine voetstappen en kabouterdrolletjes verklappen dat deze wezentjes hier écht leven. Voordat je met de kinderen op zoek gaat naar de kabouters, kun je bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug een knapzak en een puntmuts ophalen en kunnen de kinderen hun wangen rood laten schminken. Daarna kunnen ze tijdens het bewandelen van een route van 500 tot 1500 meter op zoek gaan naar de kabouters. De kralenketting vertelt je waar je heen moet en in het opdrachtenboekje staan de opdrachten die de kinderen moeten voltooien.


9. Kabouterpad Boomkroonpad | Drouwen | Drenthe

Ook in Natuurgebied de Hondsrug wonen kabouters. Kinderen kunnen alles over deze wezentjes te weten komen tijdens het bewandelen van het kabouterpad Boomkroonpad. Deze route is 1500 meter lang, waardoor je ongeveer een uur tot anderhalf uur onderweg bent. Bij Buitencentrum Boomkroonpad kunnen de kinderen eerst een knapzak met wat lekkers en een puntmuts ophalen. Ook rood geschminkte wangen en het kabouterboek behoren tot de uitrusting. Na afloop van het bewandelen van het kabouterpad mogen de kinderen de puntmuts mee naar huis nemen.


10. Kabouterpad Lauwersmeer | Lauwersoog | Groningen

In het Lauwersmeergebied kun je samen met de kinderen op zoek gaan naar kabouters. Haal eerst even bij activiteitencentrum Lauwersnest de spullen op die je nodig hebt voor deze spannende ontdekkingstocht. De kinderen krijgen een rode puntmuts, rode wangen en een rugtasje met wat lekkers. De volwassenen krijgen een kabouterboek en een opdrachtenboekje. Zodra de uitrusting compleet is, kunnen jullie een route van 500 tot 1500 meter lopen om op zoek te gaan naar de sporen van de kabouters. Een superleuk uitje, waarbij de kinderen de puntmuts als souvenir mee naar huis mogen nemen.


11. Kabouterpad Weerribben | Ossenzijl | Friesland

In Nationaal Park Weerribben-Wieden in Friesland schijnen ook al kabouters te wonen. Dat wordt tenminste gedacht door de sporen die er gevonden worden. Tijdens het bewandelen van het kabouterpad kunnen de kinderen deze sporen zelf ontdekken en volgen, mogen ze luisteren naar een mooi verhaal en moeten ze verschillende opdrachten uitvoeren. Voordat ze aan hun speurtocht beginnen mogen ze eerst een rode puntmuts en een rugzakje ophalen bij Buitencentrum Weerribben. Ook krijgen ze daar prachtig rood geschminkte wangetjes, zodat ze op echte kabouters lijken. De wandeling over het kabouterpad Weerribben duurt ongeveer 45 minuten.

https://nl.pinterest.com/pin/510173464012214369/


12. Kabouterpad Oostvaardersplassen | Lelystad | Flevoland

Ook in de Oostvaardersplassen kun je op zoek gaan naar de kabouters die in dat gebied leven. Bij Buitencentrum Oostvaardersplassen haal je eerst even een rugzakje met wat lekkers en een puntmuts op voor de kinderen. Ook hier worden de wangen van de kinderen rood geschminkt, zodat de kabouters niet van de kinderen schrikken. Daarna kunnen jullie een route gaan lopen van 500 tot 1500 meter (ongeveer 45 minuten), waarbij de kinderen allerlei opdrachten moeten doen en sporen moeten zoeken. Na het bewandelen van de route mogen de kinderen de puntmuts mee naar huis nemen.


Kabouterpaden in Nederland

Het bewandelen van een kabouterpad is een hele leuke manier om samen met de kinderen buiten te zijn. Kabouterpaden vind je door heel Nederland, waardoor er altijd wel eentje ergens bij je in de buurt is. In bovenstaande lijst hebben we één kabouterpad per provincie voor je verzameld, maar dit zijn zeker niet de enige kabouterpaden in Nederland. Check de website van Staatsbosbeheer voor een compleet overzicht van hun kabouterpaden. Houd er rekening mee dat er verschillende openingstijden gelden voor de paden en buitencentra, dus zoek die eerst altijd even op voordat je er heen gaat. Het zou immers zonde zijn als je voor een dichte deur staat. Daarnaast zijn niet alle paden geschikt voor mindervaliden en zijn honden niet overal toegestaan. Gelukkig kun je alle informatie, waaronder ook de tarieven, gewoon op de website van Staatsbosbeheer vinden.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag