Ben je gek op lopen door groene natuur, langs oude indrukwekkende kastelen en historische gebouwen? Probeer dan eens een klompenpad. In Utrecht en Gelderland zijn er meer dan honderd paden uitgezet. Rust, avontuur, dieren, cultuur: iedere route biedt wat anders. De 10 leukste klompenpaden staan alvast voor jou op een rij.
Wat is een klompenpad?
Wandelend over een klompenpad, weet je zeker dat je over een prachtig pad loopt voorbij historische punten, fantastische natuur, uitgestrekt boerenland en oude landgoederen. Een klompenpad is in feite een uitgezette, gemarkeerde wandelroute die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische weggetjes loopt. In 2002 zetten Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland de eerste klompenpaden uit. Deze partijen verbinden oude en nieuwe voetpaden, zodat je prachtige wandelingen kunt maken.
Hoeveel verschillende routes zijn er?
Inmiddels zijn er meer dan honderd klompenpaden, 112 om precies te zijn. De kortste is 3,5 kilometer en de langste route is zeventien kilometer. Je vindt alle paden op klompenpaden.nl. Een klompenpad is niet een route die voor eeuwig vast ligt, ze worden regelmatig verbeterd en geoptimaliseerd, zodat je altijd de mooiste route behoudt. En het is belangrijk dat ze toegankelijk zijn. Er komen nog altijd meer klompenpaden bij die worden uitgezet door de mensen achter de merknaam Klompenpaden.
Waar vind je een klompenpad?
De meer dan honderd klompenpaden zijn allemaal te vinden in de provincies Utrecht en Gelderland. Op de website van klompenpaden vind je een kaart die alle paden in Nederland toont. Wil je er één gaan bewandelen, dan zoek je gemakkelijk op locatie, lengte of op naam.
De mooiste klompenpaden in Nederland
Van de ruim honderd, hebben we tien leuke routes voor je op een rij gezet. Ze variëren in lengte en bezienswaardigheid. Een paar daarvan starten op een NS station, handig voor wanneer je met de trein komt.
1. Cotlandenpad
Een klompenpad door een weids agrarisch cultuurlandschap dat overloopt in een avontuurlijk slingerpad door de uiterwaarden van de Nederrijn. Onderweg word je vaak verrast door de dieren die je pad kruisen, zoals de wilde varkens en hun biggetjes, tientallen vogels, kikkers en genoeg vee. Zelfs lama’s en alpaca’s. Kort gezegd is dit een hele mooie wandeling. Onderweg geniet je van het huisgemaakt gebak van Landgoed Zuylestein.
2. Broekerpad
Wandel zeven kilometer langs beekjes en landgoederen en de mooie natuur in de Gelderse Vallei. Het buitengebied van Woudenberg en Scherpenzeel waar het Broekerpad langs voert is in de lente en zomer groen en rustgevend. In de herfst verwonder je je over alle kleuren van de natuur. Onderweg stop je bij restaurant De Witte Holevoet voor een frisse versnapering of op de koude dagen om op te warmen met een warme chocolademelk.
3. Uddelermeerpad
Een afwisselende route door het bos en de heide van Kroondomein het Loo met een mooie lengte van zestien kilometer. Loop langs het Uddelermeer en een middeleeuwse schans. Spot de ijsvogel die regelmatig te zien is bij het Bleeke Meer en het Uddelermeer. Verder kom je onderweg veel paarden tegen. Het uddelmeerderpad is in alle seizoenen mooi en geeft een gevoel van ontspanning. Perfect om je hoofd leeg te maken.
4. Achterwooldsepad
Het Achterwooldse pad begint bij Geitenboerderij Brömmels in Winterswijk. Het is de start van een tien kilometer lange route langs groene bossen en uitgestrekte weides. Loop vooral de verlenge route, deze zit nog veel voller met natuur dan het reguliere klompenpad. Loop je wel de gewone, dan kun je niet alleen rekenen op zand/ en bospaden, maar deels ook verharde weg. Waar de één dit jammer vindt, is het voor de andere wandelaar fijn deze ondergrond te hebben. Welke je ook loopt, je komt altijd langs Weideterras Kötters waar je terecht kunt voor een koffie met gebak.
5. Avervoorderpad
Heerlijk ruig terein, het dertien kilometer lange Avervoorderpad is voor de avonturiers onder de wandelaars. Nat en vies worden is hier dus niet uitgesloten. Trek maar een paar stevige schoenen aan. Je loopt langs boerenerven en over historische wegen in het buitengebied van rivier de Vecht bij Terwolde. Eén van de mooiste gebouwen die je tegenkomt is de boerderij Huis Avervoorde, een herenboerderij gebouwd rond 1500. De afwisseling in rust en het ´wat te zien hebben´, maken dit klompenpad speciaal.
6. Nesserpad
Wandelen door poldergebied, uitgestrekt boerenland en de dijken langs de Eem. Kortom, een tien kilometer lange route door het veelzijdige buitengebied van Eemnes. En onderweg spot je verschillende weidevogels die in dit gebied leven. Door het broedseizoen van deze vogels is tussen half maart tot half juni een deel van de route afgesloten. Houd daar dus rekening mee. Al met al is het Nesserpad een mooie, anders dan anderen, over slingerpaden en dijken. Een pitstop maak je bij De Haven van Eemnes.
5. Oldenallerpad
Terug in de tijd door het klompenpad Oldenaller: een route langs landgoed Oldenaller door een kasteelbos en boerenland. Je passeert houtwallen, beken en doorkruist heidevelden. Cultuur wisselt zich hier af met natuur. En wandelaars lijkt die afwisseling te waarderen. Een veel gehoorde reactie is dat je over weinig asfaltpaden loopt en dat is waar klompenpaden over gaan: natuur, boerenerven en oud landgoed. Het Oldenallerpad is heel gevarieerd en ligt in een prachtige omgeving. Ook hier geldt dat de route in alle seizoenen zijn charmes heeft.
6. Kruishaarderpad
Hier ontdek je hoe mooi het buitengebied van Nijkerk is. Wandel vijftien kilometer door weilanden, langs verschillende landgoederen en voorbij beken in dit prachtige natuurgebied. Hier vind je rust, kneuterigheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Het mooie is dat het startpunt van het Kruishaarderpad ligt op het NS Station van Nijkerk, het is dus een route die gemakkelijk te vinden is wanneer je met het openbaar vervoer komt.
7. Dorenweertsepad
Eén van de meest gelopen klompenpaden is het Dorenweertsepad. Een route van dertien kilometer door afwisselend landschap en langs cultuurhistorische punten. Een fijne combinatie voor een wandelroute. Onderweg kom je langs het indrukwekkende kasteel en wandel je door de uiterwaarden en hellingbossen met mooie vergezichten. Een natje en een droogje haal je voor of na je wandeling bij Kasteelcafé de Zalmen.
8. Plaggenstekerspad
Hoenderloo staat bekend om de rijke natuur en de oude gebouwen die op het cultuurhistorische land rondom het plaatsje staan. Dit is dan ook het beginpunt van het twaalf kilometer lange klompenpad. Je komt langs weilanden, lanen, landerijen, bos, heide en stuifzand, loopt langs de kerk, een oude waterput en een heuse plaggenhut. Aan eten en drinken geen gebruik. Op de route van het Plaggenstekerspad is horeca sterk vertegenwoordigd: van een schnitzelrestaurant tot pannenkoekenhuis, een ijssalon en nog veel meer.
9. Schutpad
Roodborstjes, de buizerd en de specht: je komt ze tegen op de route van het kortste klompenpad in Nederland. Het Schutpad bij Leusden kun je links- en rechtsom bewandelen, dan loop je 2,5 of 3,5 kilometer. Je kunt ze ook combineren, zodat je een langere route krijgt. Je hebt prachtige vergezichten onderweg. De route voert langs een oude spoorlijn en het kanaal
10. Molenbeeksepad
Ten zuiden van Arnhem ligt een fantastisch natuurgebied waar een populair klompenpad doorheen loopt. Het Molenbeeksepad is zeventien kilometer lang en loopt door bos, heidevelden, langs beekdalen en historische plaatsen. Je komt in de dorpen Wolfheze, Heelsum en Renkum, in de Tweede Wereldoorlog nog het toneel van operatie Market Garden. Tegenwoordig bepalen de rust en natuur hier de sfeer, afgewisseld met cultuur. Wil je er echt een dag op uit? Bezoek dan ook nog het Airborne Museum Hartestein in het nabijgelegen Oosterbeek. Hier herbeleef je de beroemde operatie in de oorlog opnieuw. Een indrukwekkend museum.
Download de app voor klompenpaden
Alle klompenpaden kun je gemakkelijk vinden en bewandelen. Het is nog leuke om dit te doen met een bijbehorende brochure in je hand. Hierop staan alle cultuurhistorische en landschappelijke routepunten die je als wandelaar onderweg tegenkomt. Die brochures vind je ook in de gratis Klompenpaden app. Zo hoef je alleen je telefoon bij de hand te houden om alle bijzondere plekjes te ontdekken. En je krijgt er interessante achtergrondverhalen van het gebied bij.