Dagje museum en cultuur? In Brabant zijn er verrassend veel mooie en leuke musea, voor zowel kunstliefhebbers en gezinnen met kinderen. Het van Abbemuseum in Eindhoven is zelfs één van de meest bekende musea in Europa als het gaat om moderne kunst. Ook de Van Gogh Village in Nuenen, het Natuurmuseum en Museum de Pont zijn de moeite waard. In deze blog ontdek je de leukste musea van Brabant, voor iedereen wat wils.
1. Het Van Abbemuseum, Eindhoven
Het van Abbemuseum in Eindhoven is één van de grotere musea op het gebied van moderne kunst in Europa. Er is veel toegankelijke moderne kunst te zien, waardoor er genoeg te ontdekken valt voor kunstliefhebbers, jong en oud. Levensgrote installaties, multi-zintuiglijke tentoonstellingen en bijzondere ruimtes zijn zomaar wat voorbeelden van wat kunstenaars hier laten zien.
Natuurlijk heeft het museum ook een café, waar je terecht kan voor een hapje en iets te drinken.
Wil je nog meer te weten komen over een bepaalde tentoonstelling, dan kan je deelnemen aan een rondleiding. Het museum organiseert verschillende rondleidingen, zoals:
- Kunstrondleiding
- Een architectuurrondleiding vanwege de bijzondere architectuur van het gebouw (zie hieronder)
- Dagelijkse gratis minirondleidingen (wel moet je de toegang voor het museum betalen)
- Een gratis kunstrondleiding op iedere zondag (toegang moet wel betaald worden).
- Educatief: rondleidingen voor basisscholen en middelbare scholen.
- Om de maand is er een speciale, ‘Onbeperkt van Abben’ rondleiding in gebarentaal voor iedereen die doof of slechthorend is.
De kunst – of architectuurrondleiding moet je tijdig reserveren.
Tarieven en leuke tip
Toegang tot het Van Abbemuseum kost 13,00 euro voor volwassenen en is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. Leuk om te weten is dat op dinsdagmiddag tussen 15.00 uur en 17.00 uur, het museum gratis toegankelijk is voor iedereen.
Elke eerste donderdagavond van de maand is het Van Abbemuseum gratis toegankelijk voor studenten, scholieren, CJP houders en CKE-houders.
https://nl.pinterest.com/pin/294915475593045205/
https://nl.pinterest.com/pin/462885667943578015/
https://nl.pinterest.com/pin/773985885941583026/
https://nl.pinterest.com/pin/193232640245841759/
2. Van Gogh Village, Nuenen
Vincent van Gogh is niet alleen één van de meest bekende schilders van Nederland, het is ook één van de meest intrigerende. De stijl waarin hij schildert, is over de hele wereld bekend. In Van Gogh Village in het Brabantse plaatsje Nuenen, maak je kennis met zijn kunst en met het leven dat hij geleid heeft.
Je wandeling in de Van Gogh Village begint in het Vincentre Museum. Hier hangt een vaste collectie van Van Gogh en je leert hem kennen als mens: wie was hij en hoe heeft hij geleefd?
In Van Gogh Village loop je langs allerlei locaties en voorwerpen die Vincent van Gogh ooit schilderde. Je kijkt er dus echt rond door zijn ogen.
Toegang
De entree van het museum Vincentre kost voor volwassenen 8 euro. Voor kinderen en jongeren van 6 t/m 17 jaar kost de toegang 4,25 euro. Voor kinderen t/m 5 jaar is de toegang gratis.
Voor 2,00 euro kan je een audiotour aanvragen. Zo weet je zeker dat je niets mist uit het museum.
Het Openlucht museum ‘Van Gogh Village’ is gratis. Van Gogh Village vind je namelijk al in Nuenen zelf! Wél is het museum een toevoeging om mee te beginnen, en een must see voor echte kunst – en Van Gogh liefhebbers.
3. Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Het natuurmuseum is één van de leukste musea in Brabant. Niet alleen maken jong en oud kennis met allerlei dieren en planten, maar ook met de verschillende leefomgevingen van allerlei flora en fauna. Het bos, de ijstijd en allerlei opgezette diersoorten komen voorbij.
Er zijn allerlei leuke tentoonstellingen, zoals dieren gekoppeld aan bekende kinderboeken, geschiedenis van het dierenrijk en nog veel meer! Dit is één van de meest kidsproof musea van Nederland, dus kinderen kunnen hier natuurlijk ook een verjaardagsfeestje vieren.
Toegang
In het Natuurmuseum krijgen kinderen t/m 3 jaar gratis toegang. Kinderen van 4 t/m 17 jaar betalen 9,95 euro en volwassenen 11,95 euro.
https://nl.pinterest.com/pin/332422016220027313/
https://nl.pinterest.com/pin/489414684500913409/
4. Stedelijk Museum Breda
Het Stedelijk Museum in Breda is hét museum voor beeldende kunst in Breda, maar ook geschiedenis en erfgoed uit de stad zijn er te bewonderen. Het museum is voortgekomen uit Breda’s museum en MOTI, museum of The Image. Je kunt er daarom veel grafische vormgeving vinden. Voor liefhebbers van grafische kunst is het daarom een pré om het Stedelijk Museum in Breda gezien te hebben. Als je zelf niet uit Breda komt, kan je meteen een dagje Breda meepakken.
Op het gebied van geschiedenis van de stad Breda kan je onder meer de volgende uiteenlopende collecties vinden:
- Collectie stichting ‘t Armkinderhuys en het Arme Weeshuys der Kercken. Deze collectie geeft een beeld van weeshuizen in Breda in de 17e eeuw.
- Een collectie MOTI, van het Graphic Design Museum
- Een collectie foto’s, kleding en kaarten van Jean Bergé, de eigenaar van een toen beroemde, Bredase modezaak.
- Collectie gemeente Breda, een collectie die een beeld geeft van de geschiedenis van de stad.
- Een collectie van kunst uit de Bredase Kunstkring.
En zo zijn er nog meer collecties waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van Breda, én over grafische vormgeving.
Gewoonlijk is het museum geopend van dinsdag tot het met zondag. Elke eerste dinsdag van de maand is het museum extra lang open, namelijk tot 21.00 uur.
Tickets kan je online kopen.
https://nl.pinterest.com/pin/302585668710400246/
5. Beeldentuin Ruimte in Beeld, Nuenen
De Beeldentuin ‘Ruimte in Beeld in Nuenen’ is één van de leukste musea in Brabant, al is het meer een openluchttentoonstelling dan een museum. In een mooie, landelijke omgeving maak je kennis met 60 beelden in allerlei verschillende stijlen. Er worden beelden gepresenteerd van het beeldhouwcollectief en van gast-kunstenaars. De beelden vallen allemaal onder de hedendaagse moderne kunst.
Het museum is erg interessant voor liefhebbers van de beeldhouwkunst. Als je graag de rust opzoekt en kunst op je in wilt laten werken in de buitenlucht, is het ook een aanrader.
De beeldentuin is gevestigd bij het atelier, dus misschien kom je één van de kunstenaars wel tegen.
Je kan de beeldentuin gratis bezoeken, maar hij is niet het hele jaar door geopend. Gewoonlijk is de Beeldentuin toegankelijk in het weekend. Check van tevoren de openingstijden op de website van de Beeldentuin Ruimte in Beeld.
Wie dat leuk vindt, kan een bezoek aan de beeldentuin combineren met de Van Gogh Village.
https://nl.pinterest.com/pin/685884218231309254/
https://nl.pinterest.com/pin/468796642459576559/
https://nl.pinterest.com/pin/490540584406680829/
6. Het Textielmuseum, Tilburg
Jong, oud, modeliefhebbers en nieuwsgierigen kunnen hun hart ophalen bij het Textielmuseum in Tilburg. Hier laten ontwerpers, designers, studenten en kunstenaars zien wat er allemaal mogelijk is met textiel. Zo is er bijvoorbeeld tentoonstelling ‘The Art of Lace, van ontwerpster Iris van Herpen en Coco Chanel (dit is een voorbeeld van een tentoonstelling dat over een tijd wellicht niet meer te zien is). Ook zijn er verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis van werken met textiel, koninklijk textiel en nog veel meer.
Je zou kunnen zeggen dat kunst, innovatie, mode, techniek en erfgoed samenkomen.
In het Textiellab van het museum kan je met eigen ogen zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van laseren, breien, borduren en tuften met de nieuwste technieken. Midden in het museum is de grootste, volledig op textiel toegelegde bibliotheek van Nederland te vinden.
Toegang
De toegang van het Textielmuseum is gratis voor kinderen t/m 12 jaar. Jongeren van 13 t/m 18 jaar betalen 4 euro en volwassenen 12,50 euro.
Voor studenten zijn er verschillende kortingen, dus check vooral de tarieven even als je studeert!
Het Textielmuseum is op elk gebied echt een beleving, zeker voor mensen die zelf kleding maken of ontwerpen, of die gek zijn op alles wat met design te maken heeft.
https://nl.pinterest.com/pin/396668679681229039/
7. Het Philips Museum, Eindhoven
Philips is de wereldberoemde fabrikant van elektronica, waaraan Eindhoven haar bijnaam de ‘Lichtstad’ te danken heeft. Het Philips Museum moet je dan ook gezien hebben als je een dag naar Eindhoven gaat. Extra leuk is dat kinderen zich kunnen uitleven met de lampjes speurtocht, of een robot programmeren in de Kids Factory. Bekijk vooraf wel even de website om te kijken wat er te doen is voor kinderen op de dag dat jij erheen wilt. Hoe dan ook is het Philips museum één van de leukste musea in Nederland voor jong en oud.
Wat kan je zien, ontdekken en beleven in het museum:
- De geschiedenis van Philips en hun ontdekkingen, zoals de eerste cd en de eerste diaprojector en nog veel meer.
- Ontwikkelingen van de toekomst
- De sfeer van de fabriek
Kortom, in het Philips museum kom je ogen tekort.
Toegang
De toegang van dit museum kost 9,00 euro voor volwassenen, voor kinderen van 6 t/m 18 jaar 5 euro en is gratis voor kinderen beneden de 6 jaar.
https://nl.pinterest.com/pin/194780752617567512/
In Brabant zijn diverse mooie musea
Het Natuurmuseum, het Textielmuseum en het Philips museum zijn zomaar wat uiteenlopende voorbeelden van musea in Brabant. En voor een schitterende verzameling moderne kunst, zit je helemaal goed bij het van Abbemuseum. In Breda kan je een mooi stuk van de geschiedenis van de stad vinden in het Stedelijk Museum van Breda. Ook is daar een mooie verzameling grafische kunst.
Kortom, in Brabant vind je een paar van de mooiste musea van Nederland!