De bekendste musea in Rotterdam zijn misschien wel de Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen. Deze twee zijn absoluut de moeite waard (dat lees je allemaal in deze blog), maar Rotterdam heeft ook andere mooie musea te bieden, als je net wat verder zoekt. Vergeet ook vooral niet om rond te wandelen in het museumpark. Met mooi weer is dit een ruim opgezet park met een mooi uitzicht. Je bent er omringd door musea, dus dat is zeker even de moeite waard. In deze blog vind je alle leuke musea in Rotterdam.
De Kunsthal
In de Kunsthal zijn niet alleen prachtige tentoonstellingen te zien, het gebouw op zichzelf is ook bijzonder. Het is ontworpen door de architect Rem Koolhaas, samen met Fuminori Hoshino. Zij werkten samen in het Rotterdamse architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture). Het resultaat is een bijzondere entree, uniek materiaalgebruik (een combinatie van travertijn, golfplaten en parket) en steile hellingbanen. Binnenlopen in de Kunsthal is al een ervaring op zich.
In de Kunsthal zijn wisselende tentoonstellingen te zien, van toonaangevende kunstenaars en thema’s. Zo zijn er regelmatig modetentoonstellingen, tentoonstellingen van beroemde kunstenaars, maar bijvoorbeeld ook exposities die betrekking hebben op beroemde films of genres. Sommige tentoonstellingen zijn ook erg geschikt voor kinderen.
Je kan in de Kunsthal vrijwel altijd meerdere tentoonstellingen bekijken, dus als je jouw favoriete expositie hebt bekeken is er vaak nog veel meer te zien. Na afloop kan je in het restaurant lunchen met een uitzicht op het Museumpark.
Toegang
Ondanks de steile hellingen waar de Kunsthal bekend om staat, is het gebouw goed toegankelijk voor mindervaliden. Toegang is gratis voor jongeren tot en met 17 jaar. Een ticket voor volwassenen kost 14,00 euro.
Geen zin om in de rij te staan? Koop je kaartje dan online en laat ‘m scannen op je telefoon.
https://nl.pinterest.com/pin/55169164171198623/
https://nl.pinterest.com/pin/419960734001576007/
Het Natuurhistorisch
Het Natuurhistorisch ligt in het prachtige Museumpark van Rotterdam. Het museum is een echte aanrader voor natuurliefhebbers, jong en oud. Je kan de natuur er weer eens op een andere manier beleven dan tijdens een natuurwandeling of in de dierentuin.
Wat is er allemaal te bewonderen in het Natuurhistorisch:
- fossielen en skeletten van prehistorische dieren
- opgezette dieren waar een bijzonder (Rotterdams) verhaal achter zit
- Collectie ‘biodiversiteit’ met opgezette dieren uit de zee, insecten en nog veel meer, om te laten zien hoe ontzettend veel soorten er op onze aarde leven.
- Een serie dierenfoto’s waarin je goed de groeifases van verschillende dieren kan zien.
- Wisselende natuurtentoonstellingen
- Bloemen en planten
En er is nog veel meer te zien over het dierenrijk en de natuur. Regelmatig zijn er verschillende activiteiten in het Natuurhistorisch. Zo is er elke zaterdag bijvoorbeeld, een inlooprondleiding die begint om 13.30 uur.
Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten mogelijk. Ze kunnen hun kinderfeestje vieren in het Natuurhistorisch, of als ze dat willen, meedoen aan één van de leuke speurtochten.
Toegang
De toegang tot het natuurhistorisch is gratis voor kinderen tot en met 4 jaar. Toegang voor kinderen tussen de 5 en 15 jaar is 3,50 euro en voor volwassenen 7,00 euro.
https://nl.pinterest.com/pin/221872719129349245/
Het Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade
In het Nederlands Fotomuseum kan je het werk bekijken van de meest getalenteerde fotografen. Beelden die er toedoen, van allerlei actuele thema’s. Voor liefhebbers van fotografie is dit hét museum in Rotterdam. Elke foto uit het fotografiemuseum heeft een verhaal.
Het Fotomuseum ligt aan de Wilhelminakade, waar je een mooi uitzicht hebt over Rotterdam en de skyline. Als je hebt rondgekeken in het museum kan je meteen koffiedrinken bij het beroemde Hotel New York.
Het fotomuseum is niet heel groot, maar biedt toegankelijke fotografiekunst. Zelfs als je niet per se iets hebt met fotografie, wordt je toch even meegesleurd door alle verhalen achter de foto’s.
Toegang
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar krijgen gratis toegang tot het Nederlands Fotomuseum. De toegang voor jongeren tussen de 18 tot en met 25 jaar is 7,00 euro en voor volwassenen vanaf 26 jaar 14 euro.
Het Nederlands Fotomuseum is rolstoel toegankelijk.
https://nl.pinterest.com/pin/536280268111976340/
https://nl.pinterest.com/pin/556757572664567897/
https://nl.pinterest.com/pin/625155992003643275/
Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark
Museum Boijmans van Beuningen is het grootste museum van Rotterdam. Er zijn regelmatig tentoonstellingen te zien van indrukwekkende kunstenaars, en daarnaast is er een schitterende vaste collectie met bijvoorbeeld kunst van Salvador Dalí. Momenteel ondergaat het Boijmans een ingrijpende renovatie, maar gelukkig kan je de tentoonstelling en collecties elders zien, midden in Rotterdam. Als je kunst van het Boijmans wilt bekijken, kan je terecht bij:
- Het Maritiem Museum
- Chabot Museum (verderop in deze blog lees je alles over dit bijzondere museum)
- Museum Rotterdam
- Stedelijk Museum Schiedam
- Het Erasmus MC
Als je de kans hebt om bij één van deze locaties kunst van het Boijmans te bekijken: zeker doen!
https://nl.pinterest.com/pin/281967626654325175/
https://nl.pinterest.com/pin/653022014688739640/
Museum Rotterdam ’40 – ’45 – NU (Coolhaven)
Rotterdam is gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Dit had niet alleen een enorme impact op hoe de stad eruit kwam te zien, maar vooral ook op de levens van de mensen die er woonden (en nu nog wonen). In Museum Rotterdam 40-45 NU, word je meegevoerd naar het Rotterdam in de oorlog. In het museum vind je diverse persoonlijke verhalen van Rotterdammers in de oorlog: hoe is het als je vertrouwde leefomgeving gebombardeerd wordt?
Voorheen heette Museum Rotterdam het OorlogsVerzetsmuseum. Inmiddels is het museum in Coolhaven vernieuwd tot het Museum Rotterdam ’40 – ’45 NU, waarin je met beeld en geluid de verschillende oorlogsverhalen ervaart. En niet alleen dat, maar ook hoe Rotterdammers na de oorlog hun schouders eronder zetten en de stad opnieuw opbouwden.
Kinderen
Kinderen kunnen het museum nog een stapje verder ervaren in de Bouwplaats, waarin op creatieve manieren wordt gebouwd aan een fijne stad. Samenwerken staat daarbij centraal. Meebouwen op de Bouwplaats kost 1,00 euro per kind.
Toegang
Voor volwassenen kost een toegangskaartje voor Museum Rotterdam 9,00 euro. Voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar is de toegang gratis.
Chabot Museum
In het Chabot Museum vind je voornamelijk werken van de Rotterdamse schilder en beeldhouwer Henk Chabot. Het museum is gevestigd in één van de meest bijzondere en mooie villa’s van Rotterdam. De villa is gebouwd volgens de architectuur van wat Het Nieuwe Bouwen wordt genoemd.
In het Chabot Museum kan je de particuliere collectie van kunstwerken bekijken, die door Henk Chabot in de oorlogsjaren zijn gemaakt. Een indrukwekkende collectie dus! Naast de collectie van de kunstenaar Chabot, zijn er ook werken van zijn Rotterdamse tijdgenoten te zien.
Als je een ander museum wilt bekijken dan het beroemde Boijmans of de bekende Kunsthal, dan is het Chabot museum een echte aanrader. Wat het museum uniek maakt, is dat er vooral kunst te zien is van Rotterdammers.
Een ticket voor volwassenen kost 8,00 euro, en de toegang is gratis voor kinderen tot en met 17 jaar. Met de Museumkaart of de Rotterdampas is de toegang gratis.
https://nl.pinterest.com/pin/480266747744961058/
https://nl.pinterest.com/pin/507147608016631644/
https://nl.pinterest.com/pin/380483868498338029/
https://nl.pinterest.com/pin/153544668519927329/
Huis Sonneveld, Jongkindstraat (nabij Museumpark)
Huis Sonneveld in Rotterdam was ontworpen voor één van de directeuren van de beroemde van Nelle Fabriek. Het huis is volledig ontworpen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Naast de bekende – toen moderne – ronde vormen, is alles in het huis precies op elkaar afgestemd. De inrichting, architectuur en het interieur passen allemaal perfect bij elkaar en grijpen als het ware in elkaar. Daarbij is het huis heel licht, en zijn er warme, heldere kleuren gebruikt. Ook interessant is dat je door het huis heen, nog allerlei gebruiksvoorwerpen van de bewoners ziet staan.
Voor wie dat leuk vindt, is het mogelijk om een combiticket te kopen voor Huis Sonneveld, een rondleiding in de Van Nelle Fabriek en het Chabot Museum.
In huis Sonneveld is het interessant om rond te kijken, voor jong en oud. Het museum is beperkt toegankelijk voor mindervaliden (de bovenverdieping is moeilijk te bereiken).
Toegang
De toegang voor volwassenen is 14 euro. Voor jongeren tot en met 17 jaar is de toegang gratis.
https://nl.pinterest.com/pin/111534528258435640/
https://nl.pinterest.com/pin/91127592447704180/
https://nl.pinterest.com/pin/178595941451168976/
Bijzondere musea voor jong en oud in Rotterdam
Rotterdam heeft veel te bieden voor cultuurliefhebbers. Moderne, oudere en Rotterdamse kunst kan je vinden in de Kunsthal, het Chabot Museum en in het Boijmans van Beuningen.
Alles over de natuur kan je bewonderen in Het Natuurhistorisch, en liefhebbers van fotografie zullen zich zeker thuisvoelen in het Nederlands Fotomuseum.
Voor kinderen zijn met name het Natuurhistorisch en het Museum Rotterdam 1940 – 1945 NU interessant. Vooral het Natuurhistorisch biedt verschillende activiteiten voor kinderen.
Als je een museum wilt combineren met een lunch, dan kan je in deze blog allerlei leuke lunchgelegenheden vinden in Rotterdam.