Scavenger hunten is een hele leuke activiteit om te doen met kinderen. ‘Scavenger’ betekent ‘verzamelaar’ en dat is precies wat je met deze activiteit gaat doen. Het idee achter een scavenger hunt is dat je met de groep dingen zoekt en verzamelt. Denk bijvoorbeeld aan voorwerpen of natuurvondsten. In dit artikel vind je allerlei tips om zelf een leuke scavenger hunt voor kinderen te organiseren. Dat zijn algemene ideeën, maar ook leuke thema’s en hoe je daar een scavenger hunt van kan maken. Veel plezier!
Hoe werkt een scavenger hunt en wat maakt het zo leuk?
Een scavenger hunt lijkt op een speurtocht, maar vraagt wat minder voorbereiding. Met een zoekkaart gaan kinderen speuren naar allerlei voorwerpen die ze moeten vinden. Oorspronkelijk komt scavenger hunten uit Engeland, en wordt er vooral naar natuurlijke ‘schatten’ gezocht. Het scavenger hunten is ook overgewaaid naar Nederland en wordt hier eigenlijk overal gedaan. Dat kan zijn in de stad, in de buurt, in een dorp, rondom een speeltuin, in het bos of aan het strand. Welke voorwerpen er gezocht worden, hangt af van de omgeving.
Zoeken
De kinderen moeten elke keer bewijzen dat ze het voorwerp of het herkenningspunt van de zoekkaart daadwerkelijk gevonden hebben. Soms kunnen ze een voorwerp meenemen, maar soms moeten ze het tekenen of het fotograferen met hun telefoon. Kinderen zijn altijd trots als ze iets gevonden hebben, en het vraagt bovendien om teamwork. Leuk voor een groepje vriendjes of vriendinnetjes, maar juist ook leuk wanneer kinderen elkaar nog niet zo goed kennen.
Een kaart en een thema
Een zoekkaart kan je zelf maken, maar je kan er ook online een bestellen en deze uitprinten voor je de scavenger hunt voor kinderen gaat organiseren. Dit hangt er een beetje vanaf hoeveel tijd je hebt en wat voor thema je in gedachten hebt.
De scavenger hunt wordt compleet door het thema die je ‘m geeft en door er een leuk verhaal of doel aan te koppelen. Hoe je dat doet, lees je in de volgende tip.
Een scavenger hunt is naast leuk, niet heel moeilijk om te organiseren (het hangt er wel wat vanaf in welk jasje het wil gieten). Het kost niet veel geld en is goed te overzien.
1. Zelf een scavenger hunt organiseren voor kinderen: hoe doe je dat?
Als je kind jarig is, kan je prima zelf een scavenger hunt organiseren. Dat is niet moeilijk, al is het wel prettig als het goed weer is. Een scavenger hunt is buiten natuurlijk het leukst. Je kan de scavenger hunt als volgt aanpakken:
- Kies het ‘gebied’ uit waar je de scavenger hunt wilt doen met de kinderen (park, strand, stad, buurt).
- Bekijk welke voorwerpen ze moeten zoeken en verstop eventueel zelf iets (dit kan pas kort van tevoren).
- Krijgt de scavenger hunt nog een thema? Als je voor jongens bijvoorbeeld een scavenger hunt met het thema auto’s organiseert, kan je ze laten zoeken naar auto’s en andere voertuigen.
- Maak een scavenger hunt kaart waarop staat wat de kinderen allemaal moeten zoeken. Door deze op een stuk karton te plakken, is hij lekker stevig en kunnen de kinderen makkelijk aankruisen of tekenen wat ze gevonden hebben. Je kan de kaart ook op een klembord meegeven aan de kinderen (dit ziet er lekker volwassen uit). Een eierdoos of kistje om bepaalde voorwerpen in op te bergen is ook leuk.
- Zorg voor potloden en papier om te tekenen (voor het geval kinderen iets moeten tekenen wat ze gevonden hebben zoals een boom of een dier). Ze kunnen gevonden voorwerpen ook fotograferen, maar tekenen is misschien uitdagender tijdens een scavenger hunt.
- Pas de moeilijkheidsgraad en de tijdsduur aan aan de leeftijd van de kinderen.
- Maakt de scavenger hunt deel uit van een kinderfeestje? Sluit hem dan leuk af met een lekkere maaltijd voor de kinderen, snoep of een kleinigheidje (als dit kan aansluiten bij de scavenger hunt is dat extra leuk).
Je kan zelf een scavenger hunt kaart maken, maar er zijn ook webshops waar je ze kan bestellen.
Om je op weg te helpen, vind je in dit artikel allerlei ideeën om een heel leuke scavenger hunt voor kinderen te organiseren. Soms is de scavenger hunt een activiteit op zichzelf, maar het kan ook gedaan worden tijdens bijvoorbeeld een uitstapje of in de auto.
2. Foto scavenger hunt
Kinderen vinden foto’s maken altijd leuk. Het ideale van de foto scavenger hunt is dat je ‘m eigenlijk overal kan doen. Of het nu om een park, een dierentuin of een wandelpad gaat, er valt altijd wel een mouw aan te passen. Zoals bij elke scavenger hunt pas je de moeilijkheidsgraad aan aan de leeftijd van de kinderen.
Je kan als volgt een foto scavenger hunt organiseren:
- Bepaal op welke plek de kinderen gaan hunten.
- Maak aan de hand van de plek of het gebied een lijst met dingen die de kinderen moeten vinden. In de natuur kunnen dat bijvoorbeeld bepaalde diertjes zijn, stenen, vogels of een vijver of rivier.
- Zorg voor een cameratelefoon of een digitale camera voor de kinderen. Dat kan er één per persoon zijn of één per team.
- Maak een speurtochtlijst.
- Zorg voor pen of potlood.
- Bepaal of, en welke tijdslimiet er is.
- Zorg dat de foto’s naderhand bekeken kunnen worden (op een telefoon kan dit vanzelf).
- Na de scavenger hunt komen alle kinderen bij elkaar en laten ze hun gemaakte foto’s aan je zien.
- Sluit de scavenger hunt eventueel af met iets lekkers, een prijs of een beloning.
Deze scavenger hunt kan je overal doen, en is ideaal voor in het park, in de dierentuin of op de camping.
3. Regenboog scavenger hunt
Deze kleurige scavenger hunt is vooral heel leuk voor jongere kinderen. Wat je nodig hebt is stevig papier in zeven verschillende (regenboog) kleuren. Rood, roze, geel, oranje, blauw, groen en paars zijn hier het meest geschikt voor. Pak ook een wit vel papier als wolk voor de regenboog. Paars kan je aanhouden als einde van de regenboog.
Daarna kan je de regenboog scavenger hunt als volgt in elkaar zetten:
- Knip het gekleurde papier in een regenboog vorm en plak of teken op elke kleur van de regenboog een aanwijzing. Laat de kleur paars leeg, want dat is het einde van de regenboog.
- Start het verhaal op de wolkvorm van het witte papier.
- Op de paarse kleur van de regenboog tegen je, of plak je een voorwerp dat je kind graag wilt vinden.
- Wanneer de kinderen alle aanwijzingen of opdrachtjes hebben uitgevoerd (voorwerpen vinden), plakken ze de regenboogkleuren op de witte wolk.
- Ruim de speurtocht weer op en sluit hem leuk af.
Door de kleuren is dit een heel leuke scavenger hunt voor jonge kinderen. Je kan de aanwijzingen van wat ze moeten vinden heel simpel houden. Bepaald speelgoed, bladeren of gekleurde voorwerpen zijn vaak al genoeg.
4. Scavenger hunt op het strand
Het strand is een perfecte scavenger hunt locatie, omdat er zoveel te zien en te vinden is. Het is een perfecte activiteit voor als je een keer wat anders wilt doen dan zandkastelen bouwen met de kinderen. Alles wat je nodig hebt voor deze scavenger hunt is een klembord, papier, pen en een jute – of plastic zak. Een kistje kan ook, om het extra spannend te maken. Dit is een echte strandjutters hunt!
Hoe kan je de strand zoektocht organiseren:
- Je hoeft deze scavenger hunt niet per se aan zee te doen. Bij een rivier of meer kan ook, zolang er maar strand en natuur is.
- Laat de kinderen naar bijvoorbeeld de volgende voorwerpen zoeken (afhankelijk van de locatie): schelpen, voorwerpen die je alleen in het water kan vinden, bepaalde stenen, zeewier, mos, hout, een fles, vogels, plantjes en een vlieger. De dingen die ze niet mee kunnen nemen, kunnen ze tekenen of fotograferen.
- Als de kinderen al wat ouder zijn kan je deze scavenger hunt op het water met bootjes doen. Jongere kinderen kunnen met een begeleider langs het strand zoeken.
- Afhankelijk van de leeftijd kan je een tijdslimiet instellen.
- Sluit de hunt af met een lekkere snack.
Deze scavenger hunt is extra leuk omdat kinderen oog leren hebben voor de natuur en kennis maken met strandjutten.
5. Sportieve scavenger hunt
Deze scavenger hunt kan je op veel verschillende plaatsen doen, maar leent zich het beste voor een park. Het idee is heel simpel: geef de kinderen in het park items op te vinden. Het liefst gelinkt aan iets sportiefs, zoals een voetbal of tennisbal. Zodra ze een voorwerp gevonden hebben, doen ze een fitnessoefening. Denk aan bijvoorbeeld springen, gooien met een bal, een sprintje trekken, hoelahoepen of rek – en strekoefeningen. Na de fitness uitdaging kunnen ze het voorwerp van de scavenger hunt van de lijst afstrepen.
Bij deze scavenger hunt is het leuk om zelf wat voorwerpen voor de kinderen te ‘ verstoppen’.
Met oudere kinderen kan je bij deze scavenger hunt prima een tijdslimiet geven of er een wedstrijd van maken. Extra spannend!
Sluit de scavenger hunt af met een lekkere of gezonde snack. Misschien een zelfgemaakte smoothie?
6. Natuur of herfst scavenger hunt
Bos in de buurt? Dan is een scavenger hunt in de natuur een topactiviteit voor allerlei leeftijden. In de herfst is deze scavenger hunt extra leuk, omdat de bomen dan hun bladeren en bijvoorbeeld kastanjes verliezen. Wat heb je nodig voor deze hunt:
- Een lijst met natuurvoorwerpen en bijvoorbeeld vogels en insecten (plak de lijst op karton of gebruik een klembord)
- Zorg voor tekenpapier en/of een fotocamera
- Een eenvoudige planning: zijn er meerdere teams? Wil je het spel doen met een tijdslimiet? Doen de kinderen het spel zelfstandig of met volwassenen?
Na de korte planning is het tijd om de kaart met voorwerpen te maken. Plak deze op karton of geef de kinderen een klembord mee zodat ze makkelijk kunnen tekenen en afstrepen. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar de volgende dingen (en dieren):
- bepaalde bladeren
- vruchten of bessen (geef wel de aanwijzing dat kinderen nooit iets op mogen eten)
- mos
- specifieke stenen
- veren
- denneappels
- kastanjes
- paddestoelen
- uilenballen
- takjes
- slakken.
In het najaar na afloop een herfsttafel maken met je kind of het groepje kinderen.
Een scavenger hunt kan je op verschillende manieren doen.
Met wat creativiteit kan je nog op veel meer plaatsen een scavenger hunt doen met kinderen. Het is gezellig, leerzaam en de kinderen werken samen. Daarbij zijn ze lekker in beweging. Dat maakt het een erg leuke activiteit voor een kinderfeestje. Het is ook een activiteit die vaak op schoolkamp of op zomerkamp wordt georganiseerd. Je zou zelfs een scavangerhunt in een binnenspeeltuin kunnen organiseren. Het is leuk voor elke leeftijd en kan met of zonder verhaal, thema of tijdslimiet gedaan worden.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 10 tips voor een kinderfeestje voor 8-jarigen
- 25 Tips voor een dagje uit met kinderen
- 5 GPS-trackers voor kinderen
- 8 tips voor een goedkoop kinderfeestje
- Waar kun je een escape room voor kinderen doen?
- 10 leuke spelletjes voor een kinderfeestje
- 10 leuke plekken voor een kinderfeestje in Den Haag
- 4 tips om hutten te bouwen voor kinderen