Waar in Nederland kun je een slipcursus volgen?

Waar in Nederland kun je een slipcursus volgen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Een slipcursus is in Nederland niet verplicht om te volgen als je je rijbewijs wilt behalen, maar zou eigenlijk voor iedereen die achter het stuur plaats neemt toch wel een verplicht nummertje moeten zijn. Je leert je auto onder controle te houden in moeilijke (natte) omstandigheden en aangezien het in Nederland nog wel eens regent, zou een slipcursus de nodige ongelukken op de weg kunnen voorkomen. Maar waar volg je in Nederland dan zo’n slipcursus? We onderzochten de mogelijkheden en delen onze bevindingen met je in onderstaand artikel!


Wat is een slipcursus precies?

Wie al in het bezit is van het roze kaartje kan het beamen: tijdens je rijlessen leer je een auto besturen, maar autorijden leer je pas nadat je je rijbewijs hebt behaald en zelfstandig deelneemt aan het verkeer. Er is een groot verschil tussen autorijden met een instructeur naast je (die je vertelt wat je moet doen en eventueel kan ingrijpen wanneer het nodig is) en helemaal zelf je eigen keuzes moeten maken in het verkeer. Wat je echter in beide gevallen NIET leert is omgaan met een auto die niet precies doet wat jij wilt. Een auto die slipt bij nat weer bijvoorbeeld of een voorganger die plots volop in de ankers gaat waardoor jij ook een noodstop moet maken. Dit soort situaties leer je pas in de praktijk en vaak met alle mogelijke gevolgen van dien. Want als je niet weet hoe je moet handelen in zulke situaties zit een ongeluk (letterlijk) in een heel klein hoekje.

Tijdens een slipcursus leer je omgaan met de vele gevaren die dagelijks in het verkeer op de loer liggen. Je leert hoe je een slip kunt voorkomen en indien je auto toch in een slip raakt, hoe je deze kunt corrigeren. Tevens leg je een behendigheidsparcours af waarbij je obstakels moet ontwijken en leer je hoe je op veilige wijze een noodstop kunt maken zonder dat je auto in een slip geraakt. Autorijden is op zich niet heel moeilijk, maar deelnemen aan het verkeer is andere koek. Niet alleen je eigen rijgedrag bepaalt de veiligheid op de openbare weg: vooral ook het weggedrag van mede weggebruikers, de weersomstandigheden en de kwaliteit van het wegdek kunnen voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Een slipcursus bereidt je dus optimaal voor op dit soort gevaarlijk situaties in het verkeer.


Waar kun je een slipcursus volgen?

Het korte antwoord op deze vraag is: overal in Nederland. In elke provincie kun je wel een professionele slipcursus volgen zodat je leert omgaan met gevaarlijke situaties in het verkeer. We hebben de belangrijkste aanbieders van slipcursussen voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet bij wie je kunt aankloppen bij jou in de buurt voor een slipcursus.

ANWB

Bij wie anders kun je het beste zijn voor een rijvaardigheidstraining dan de ANWB? De ANWB organiseert 3 verschillende soorten slipcursussen: een basis cursus van 3 uur, een dagdeeltraining en een gehele dag remmen, sturen en slippen. In alle gevallen wordt theorie en praktijk gemixt. Je leert eerst de basisbeginselen van het remmen, sturen en slippen en gaat daarna de natte baan op. Je gaat aan de slag met remmen en uitwijken op een nat wegdek, corrigeert een achterwielslip, doet oefeningen met onder- en overstuur en legt een slalomparcours af. De slipcursussen van de ANWB worden gehouden in Rosmalen en Lelystad met auto’s van de ANWB zelf. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je eigen auto in de prak rijdt tijdens een slipcursus van de ANWB. De kosten variëren van 79,50 tot 225,- euro en na afloop ontvang je een officieel certificaat dat je met succes de slipcursus hebt afgelegd.

Slotemakers Slipschool

Waar kun je beter meer rijvaardigheid opdoen dan in het autosporthart van Nederland, genaamd Zandvoort? De slipschool van Slotemakers grenst aan het circuit van Zandvoort en biedt een ruim scala aan slip- en rijvaardigheidstrainingen. Afhankelijk van de precieze cursus die je volgt ga je de natte slipbanen van de slipschool op of betreed je het beroemde circuit van Zandvoort. De slipcursussen behandelen in principe dezelfde onderdelen als de ANWB slipcursussen en je hebt hierbij keuze uit een dagdeeltraining of een hele dag op de baan. De powerslide cursus doet er nog een stapje bovenop: je gaat hier leren driften met je auto en leert hoe je een 180° en zelfs 360° draai kunt maken op een nat wegdek. De kosten voor de slipcursus van Slotemakers lopen uiteen van 99 euro tot 279 euro.

Fundustry Events

Alhoewel Fundustry Events misschien beter bekend staat vanwege de andere activiteiten die je bij ze kunt doen (zoals 4×4 rijden, paintballen en een escape room ontsnapping) kun je ook prima een slipcursus bij ze volgen. Een groot voordeel van een slipcursus volgen via Fundustry Events is de mogelijkheid om de training op een locatie bij je in de buurt te volgen. Ze hebben vestigingen in Antwerpen, Assen, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Harderwijk, Nijmegen en Rotterdam. Altijd relatief dicht bij je in de buurt dus. Je kunt bij Fundustry Events kiezen uit 3 verschillende soorten slipcursussen: een 1 uur durende slipcursus, een training van 2 uur of een slipcursus die 3 uur duurt. Bij de 1 uur durende slipcursus krijg je 20 minuten theorie en oefen je omgaan met een achterslip. Bij de twee uur durende cursus komen daar de noodstop en de voorslip bij. Ga je voor 3 uur slipcursus bij Fundustry Events, dan leer je naast de eerder genoemde zaken ook nog hoe je een noodstop maakt zonder ABS en leg je een parcours af waarbij je aan de slag gaat met het uitwijken en remmen voor gevaarlijke obstakels. De kosten van de slipcursussen bij Fundustry Events bedragen respectievelijk 44,95, 59,95 en 74,95 euro.

Traffic Control

De organisatie van Traffic Control lijkt op de voorgaande aanbieder van slipcursussen. Ook hier kun je weer terecht voor tal van andere activiteiten en hebben ze opnieuw locaties door heel het land: in onder meer Gouda, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Assen en Harderwijk kun je terecht bij ze voor een slipcursus. Wat Traffic Control bijzonder maakt is de mogelijkheid om met je eigen auto de slipcursus te volgen. Handig als je de slipcursus niet alleen voor de nodige adrenaline doet, maar vooral ook om te weten te komen hoe je in je eigen auto moet handelen in een gevaarlijke situatie. Je leert je eigen auto nóg beter kennen op deze manier en weet dus zeker dat je weet wat je moet doen als er een gevaarlijke situatie voor doet in de toekomst. Qua aanbod aan slipcursussen heb je 4 opties die variëren in prijs van 56,50 per persoon tot 99,95 euro. Je leert onder meer hoe je een achterwielslip moet corrigeren, hoe je moet remmen en uitwijken op een nat wegdek en hoe je een noodstop moet maken.

Anti Slipcursus van Verkeersveiligheid Groep Nederland

Verkeersveiligheid Groep Nederland biedt tal van specialistische rijtrainingen aan: van veilig werken met een vorkheftruck tot rijlessen voor bus- en vrachtwagenchauffeurs. Uiteraard mag een slipcursus dan ook niet ontbreken in het aanbod. De slipcursus wordt gegeven in Rosmalen en Lelystad door gecertificeerde instructeurs. Na het succesvol deelnemen aan de training krijg je zelf ook een certificaat waarmee je kunt aantonen dat je weet hoe je moet handelen in gevaarlijke omstandigheden op de weg. Je kunt bij VGN kiezen voor een slipcursus met of zonder VIP catering arrangement, de inhoud van de training is verder hetzelfde. Zo krijg je onder meer een theorietraining (die is ontwikkeld in samenwerking met TNO) en ga je in de praktijk aan de slag met algemene voertuigbeheersing, rem- en uitwijkoefeningen en het corrigeren van onder- en overstuur. De slipcursus duurt 3 uur en kost 69,50 euro. Wil je de VIP catering erbij (je ontvangt dan 2 kopjes koffie, 2 blikjes frisdrank, een luxe broodje en een candybar), dan betaal je een tientje extra.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag