Bijna niets is lekkerder dan er met je fiets op uit gaan. Je geniet van de constante beweging die je lekker fit houdt en het mooie landschap waar je doorheen fietst. Wat een vrijheid! Of je nou gek bent op wielrennen of lekker op je omafiets de hort op gaat: wij zetten zeven tips voor het uitstippelen van een fietsroute voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je een fietsroute hebt die bij jouw manier van fietsen past.
Tip 1: Stem de route af op je fietsstijl
Heb je zin om lange afstanden te toeren of ga je liever op je mountainbike los op heuvels? Het is belangrijk om je route af te stemmen op de manier waarop jij het liefste fietst. Bedenk dus eerst als je aan het vormgeven van je fietsroute begint, welke manier van fietsen bij jou past. Als je op zoekt bent naar heuvels hoef je natuurlijk niet naar het platte Zeeland te gaan. Ook binnen een regio kan de uitdaging best verschillen: soms zijn er bij jou in de buurt mountainbike paden met heuvels en zogenaamde rampen, of juist vele fietsknooppunten om een lange route langs te rijden. Scan dus allereerst het gebied waarin je wilt fietsen en bekijk of deze overeenkomst met jouw fietsstijl.
Tip 2: De kunst afkijken
Ben je net begonnen met het fietsen van routes? Of ben je gewoon benieuwd hoe andere fietsers hun fietstochten indelen? Misschien weet je juist heel goed wat je fijn vindt tijdens het fietsen en wil je inspiratie op doen bij fietsers met dezelfde stijl. Kijk in bovenstaande gevallen zeker eens op de website of mobiele app van Strava: een digitaal sociaal netwerk voor fietsers. Via Strava kun je andere fietsers volgen en bekijken welke routes zij rijden. Daar kun je weer een hoop van leren en misschien ontdek je zo mooie en nieuwe (gedeelten van) routes.
Tip 3: Hou het weer in de gaten
Wind tegen is niet heel lekker tijdens een lange fietstocht. Ook van regen word je waarschijnlijk niet heel blij.. Moet je een regenpak meenemen in je fietstas of rugzak of is die dikke jas bijvoorbeeld veel te warm? Dat zijn zo maar een paar handige zaken om van tevoren te weten. Kijk daarom voor vertrek goed naar het weer van je fietsdatum naar keuze. De ANWB heeft een fietsweerbericht voor alle provincies: altijd handig om even te bekijken. Misschien is het in een andere regio veel beter fietsweer, dan kun je ervoor kiezen om je fietsroute daar uit te stippelen.
Tip 4: Gebruik een mobiele app
Bij het plannen van een fietsroute kun je dankbaar gebruik maken van de moderne technologie: er zijn een boel mobiele apps waarmee je je route kunt samenstellen én deze meteen kunt meenemen op je fietstocht. De route staat gewoon op je mobiel, zodat je onderweg ook kunt kijken of je wel de goede kant op gaat en hoeveel kilometers je al hebt gehad. Hieronder vind je de meest populaire en handige apps voor het plannen van een fietsroute.
Strava
We hadden het net al even kort over Strava, maar naast het volgen van andere routes kun je nog veel meer met de mobiele applicatie. De app onthoudt de routes die je fietst, zodat je achteraf kunt zien hoe je precies bent gereden. Ook het aantal kilometers, eventuele hoogteverschil en calorieverbranding kun je terug zien in de app. Daarbij bedenkt Strava bepaalde uitdagingen voor je, zodat je jezelf kunt blijven verbeteren. Zo’n uitdaging is bijvoorbeeld het fietsen over de Amerongse Berg op de Utrechtse Heuvelrug. Een perfecte app voor wielrenners of mensen die graag op de mountainbike op fietstocht gaan, dus. Met de Strava routebouwer maak je het jezelf heel gemakkelijk om een fietstocht uit te stippelen: de applicatie geeft je namelijk tijdens het plannen meteen tips voor een bepaalde route en suggesties voor uitdagingen.
Fiets!
Ben jij meer van de lange afstanden of wil je gewoon rustig fietsen in een fijne omgeving? Dan is Fiets! de app voor jou. Hier staan alle fietsknooppunten van Nederland in, zodat je gemakkelijk een eigen route kunt uitstippelen. Je kunt je route dan opslaan en de Fiets! applicatie gebruiken als navigatie tijdens je tocht. Ook kun je de samengestelde route delen via je sociale media. Zin in een drankje of een hapje? De Fiets! app laat je zien waar de leukste lunch-, diner- of eventuele slaapplekken langs je route te vinden zijn. Dat scheelt een hoop zoekwerk.
Route.nl
Ook de routes van Route.nl zijn gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk. Het leuke van deze app is dat je ook speciale thema routes kunt fietsen: zo ga je op avontuur door leuke steden, leer je over de historie van dorpen of fiets je door de mooiste natuurgebieden. Lekke band? De app zoekt razendsnel de dichtstbijzijnde fietsenmaker voor je op. Ook biedt de app van Route.nl gesproken navigatie, zodat je tijdens je fietstocht alleen nog maar je oordopjes in hoeft te doen.
Tip 5: Bereid je navigatie voor
Na het opdoen van inspiratie door het bekijken van verschillende routes via de mobiele applicatie heb je genoeg houvast om je eigen route uit te stippelen. Als je een langere afstand fietst of in onbekend gebied op je stalen ros op pad gaat, is het handig om van tevoren je navigatie voor tijdens de trip voor te bereiden. Zo raak je tijdens je fietstocht de weg niet kwijt. Het is handig om je route uit te stippelen in een app op je telefoon of uit te printen en mee te nemen. Ook kun je een fietskaart kopen en je route hierop invullen met een stift of een pen. Als je de route op je stuur wilt hebben, is het aan te raden om een waterdichte hoes aan te schaffen. Die koop je voor ongeveer tien euro bij de fietsspeciaalzaak bij jou in de buurt of op internet via bijvoorbeeld webwinkel Bol.com .
Tip 6: Een rondje of juist rechtsomkeert?
Bij het uitstippelen van een fietsroute plannen de meeste mensen de route zo dat ze een rondje fietsen. Je kunt er echter ook voor kiezen om je geplande fietsroute nog eens andersom te fietsen: dan ga je op een gegeven moment rechtsomkeert en fiets je hetzelfde stuk weer terug. Zo ontdek je de omgeving nog beter en zie je misschien plekjes die je op de heenweg nog niet had gezien. Heb je liever de hele tijd een nieuw uitzicht? Dan kun je natuurlijk het beste een fietsrondje maken.
Tip 7: Laat het je aan niets ontbreken
Bij het uitstippelen van je fietsroute hoort het voorbereiden van je fiets, eten en drinken. Laat het jezelf daarom aan niets ontbreken. Je wilt natuurlijk ontspannen op fietstocht en niet met honger, dorst of een zachte band.
Kijk nog even goed naar je fiets
Doe ruim voor je op fietstocht gaat nog een grondige check: staat je zadel goed? Zijn de banden niet zacht? Zijn de trappers goed gesmeerd? Niets is vervelender dan zadelpijn tijdens je fietstocht, of het vastlopen van je trappers. Als er iets mis is heb je nog de tijd om het zelf op te lossen of om even langs de fietsenmaker te gaan.
Je route op de telefoon?
Als je je route in een app op je telefoon gebruikt, vergeet dan niet een powerbank in te pakken. Het is flink balen als je telefoon op de helft van je fietsroute leeg gaat, namelijk. Neem dan ook de oplaaddraad van je mobieltje mee.
Eten en drinken
Kijk alvast welke leuke restaurantjes er aan je route liggen, zodat je kunt genieten van een welverdiende pauze met een lekker hapje of drankje. In de apps van Fiets! en Route.nl kun je dit heel gemakkelijk opzoeken. Als je met een fysieke kaart op pad gaat, is het handig om kruisjes te zetten bij leuke restaurantjes.
Het is wel aan te raden om altijd wat te drinken en een kleine snack bij je te hebben. Tijdens je fietstocht ben je toch constant in beweging: als je lichaam om meer energie vraagt, is het wel zo fijn dat je direct wat uit je fietstas of rugzak kunt halen. Neem bijvoorbeeld een banaan of een energiereep mee en zorg dat je een waterfles bij je hebt. Die kun je tijdens een pauze ook weer vullen.
Met deze tips heb jij in een oogwenk een fietsroute op maat gepland. Je kunt heerlijk ontspannen op je stalen ros stappen, omdat je overal op voorbereidt bent: je hebt je navigatie voor elkaar en altijd wat eten en drinken voor een energieboost bij de hand. Geniet ervan!