Waar kun je een workshop paaldansen boeken?

Waar kun je een workshop paaldansen boeken?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Paaldansen wordt allang niet meer enkel maar geassocieerd met rokerige stripclubs en schaars geklede dames die hun uiterste best doen om zoveel mogelijk dollarbiljetten te bemachtigen middels wulpse bewegingen aan en om de paal. Sterker nog: er worden in Nederland heuse kampioenschappen paaldansen gehouden waarbij sexy kleding, loshangend haar en high heels compleet uit den boze zijn.

Paaldansen is tegenwoordig helemaal hip en wordt eerder als sport gezien, dan als sexy aangelegenheid om de man (of vrouw, want paaldansen is ook geschikt voor heren) te verleiden. Mocht jij de wens hebben om de koning(in) van de paal te worden, dan is dit artikel helemaal voor jou. We zochten namelijk uit waar je een workshop paaldansen kunt boeken!


Wat is paaldansen precies?

Mocht je onder een steen hebben geleefd de afgelopen decennia en nooit een film of serie hebben gezien waar er gepaaldanst werd, dan snappen we dat je het begrip niet kent. Voor hen een korte beschrijving: “Paaldansen is een mengvorm van atletiek en dans waarbij oefeningen worden uitgevoerd aan en rondom een verticale paal. Het begrip werd een fenomeen in de jaren tachtig toen stripclubs en masse palen installeerden waar de strippers de (doorgaans) mannelijke bezoekers het hoofd op hol brachten middels schaarse kleding in combinatie met sensuele bewegingen aan de paal, maar van origine komt het paaldansen uit het Chinese circus. Tegenwoordig wordt paaldansen als perfecte oefening voor de spieren gezien, omdat kracht en lenigheid essentieel zijn om de oefeningen aan de paal uit te kunnen voeren.”


Waarom is (sportief) paaldansen zo populair?

Eerlijk is eerlijk: paaldansen is voor zowel vrouwen als mannen geschikt, maar het merendeel van de beoefenaars is van het vrouwelijke geslacht. Waar dat precies aan ligt laten we in het midden, maar het feit ligt er dat voornamelijk vrouwen (sportief) paaldansen helemaal te gek vinden. En daar zijn dan weer meerdere redenen voor te benoemen.

In de eerste plaats is het een ultieme full-body-workout. Je gebruikt elke spier in je lichaam en zal – zeker de eerste paar keer in de dagen na de training – ontdekken dat je spieren hebt op plekken waar je het nooit voor mogelijk had gehouden. Paaldansen is bijzonder goed voor je lichaam en helpt je dus niet alleen om af te vallen, maar ook om flink aan kracht te winnen. Je zult tenslotte je eigen lichaamsgewicht moeten dragen aan de paal en je armen en benen zijn daarbij bij veel oefeningen het middel om dat voor elkaar te krijgen. Mensen die regelmatig paaldansen hebben daarom vaak ook redelijk gespierde armen en benen, maar ook je taille en billen worden er dus een stuk strakker van.

Waarschijnlijk houdt het één verband met het andere, maar mensen die paaldansen voelen zich vaak ook zekerder. Natuurlijk helpt het als je je lichaam in positieve zin ziet veranderen, maar het leuke aan paaldansen is dat je er ook steeds beter in wordt. In de sportschool gaan trainen om een fitter lijf te krijgen is voor veel mensen een must en na verloop van tijd oersaai. Je doet steeds dezelfde oefeningen en hoeveel beter kun je nu worden in squats uitvoeren? Bij paaldansen is dit compleet anders. In het begin zal je de grootst mogelijke moeite hebben om jezelf in de lucht te houden, maar als je er een tijdje mee bezig bent zal je na verloop van tijd steeds ingewikkeldere oefeningen gaat doen. Natuurlijk draagt dit dan ook bij aan een beter zelfbeeld. Je doet het tenslotte toch maar eventjes allemaal.

Daar op aansluitend kán paaldansen natuurlijk ook gewoon sexy zijn. Het hoofd van menig man zal op hol slaan als je vertelt dat je kunt paaldansen. Ergens in de bovenkamer zal hij altijd nog de link leggen met schaarse kleding en wulpse bewegingen. Als vrouw kan je daar natuurlijk mooi gebruik van maken als je hem een keer wilt verrassen. Want (sportief) paaldansen hoeft dus absoluut niets met erotiek te maken te hebben, maar dat kán het dus wel als jij dat zelf besluit.


Waar kun je een workshop paaldansen volgen?

En dan de hamvraag van dit artikel: waar kun je een workshop paaldansen boeken? Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn: in heel Nederland. Paaldansen is tenslotte enorm hip geworden de afgelopen jaren en zodoende vind je tegenwoordig in elke (middel)grote stad in Nederland wel een locatie waar je paaldans-cursussen en workshops kunt volgen. Hetzij in je eentje, hetzij met een (groepje) vriendin(nen). Je kunt namelijk op diverse locaties in Nederland een workshop paaldansen in groepsverband volgen. Erg leuk voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeestje of een ‘girls night out’!

Wie op Google de zoekterm “Paaldansen + [plaats]” invult zal direct overspoeld worden met zoekresultaten. Er is altijd wel een aanbieder in de buurt te vinden. Soms gaat het om op zichzelf staande bedrijven, een andere keer vormt de locatie een onderdeel van een grotere organisatie. Onder meer Chalans, Release Academy en Sportiefpaaldansen.nl organiseren op diverse plekken in Nederland workshops paaldansen.


Wat heb je ervoor nodig?

Waar je bij tal van sporten complete sportuitrustingen aan zult moeten schaffen voordat je ermee van start kunt gaan, heb je bij een cursus paaldansen niets anders nodig dan een kort broekje en een topje. Dit heeft met grip te maken. Stof en de gladde paal maken samen geen al te beste combinatie. Een mouwloos shirtje of topje en een kort broekje is dan ook het beste dat je kunt dragen tijdens het paaldansen. De meeste mensen dragen ook geen schoenen tijdens het paaldansen, maar mocht je dat toch willen, dan kun je het beste flexibele sportschoenen dragen. Die high heels om je partner mee te verleiden komen later wel!

Aanvullend is een legging of lange trainingsbroek ook geen overbodige luxe. Vooraf aan het paaldansen doe je tenslotte altijd een warming up en na de trainingssessie sluit je vaak af met een cooling down. Dan is het fijn als je dat in een comfortabele trainingsbroek kunt doen, eventueel in combinatie met een trainingsjack, sweater of vest.

Vergeet verder ook je flesje water en een handdoekje niet. Paaldansen is intensief en transpireren is dan ook niet meer dan normaal. Goed blijven drinken tijdens de workshop of training is essentieel en met het handdoekje kun je zweetdruppels wegvegen. Net als stof en de paal geen al te beste combinatie maken, doet vocht dat natuurlijk ook niet. Om die reden is het ook af te raden om bodylotion en/of handcrème te gebruiken op de dag dat je de workshop of training paaldansen gaat volgen. De kans op uitglijden is een stuk groter als je lichaam nat en/of vettig is.

Kijk en vergelijk!

Juist omdat er zoveel aanbod is loont het om aanbieders met elkaar te vergelijken. Het internet is daarbij een prima hulpmiddel, want vaak zijn er over organisaties en aanbieders genoeg reviews te vinden van mensen die je al voor zijn gegaan. Goede beoordelingen zijn een goede indicator, al moet je je natuurlijk nooit volledig laten leiden door wat andere mensen over een bedrijf zeggen. Ga zelf eens langs of neem telefonisch contact op met de organiserende partij. Zij kunnen je helpen met vragen waar je mogelijk nog mee zit en aan de hand van dat gesprek kun je keuzes maken.

Wil je van paaldansen je nieuwe hobby en/of sport gaan maken en gaat het niet om een eenmalige workshop? Dan kan je vaak een proefles tegen een gereduceerd tarief volgen. Deze proefles is in principe altijd vrijblijvend zodat je nergens aan vastzit. Bevalt het, dan kun je een lidmaatschap overwegen. Bevalt het niet? Dan zoek je gewoon verder naar een andere aanbieder bij jou in de buurt, want dat er altijd wel eentje in je direct omgeving zit, mag zo aan het einde van dit artikel wel duidelijk zijn!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag