12 tips om te consuminderen

12 tips om te consuminderen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

In onze westerse samenleving wordt opgekeken naar de genen die het meest hebben. Een mooi vrijstaand huis, dure auto en meerdere keren per jaar op vakantie. Dan heb je het volgens velen ‘gemaakt’. Uiteraard kan niemand er omheen dat het hebben van veel geld en mooie spullen fijn is, maar wat ligt daar eigenlijk aan ten grondslag? Waarom willen we als mens altijd meer en beter?

Deels door hoe onze maatschappij is ingericht. Iedereen wordt aangedreven om constant te consumeren. Overal is (sluik)reclame te vinden dat jou bewust of onbewust beïnvloed. Het verschilt van vliegvakanties tot een paar nieuwe sokken. En omdat er in zo veel ‘lagen’ te consumeren is, zijn er altijd dingen te vinden die je nog niet hebt. En zo ontstaat het gevoel dat je nooit genoeg hebt en meer gaat kopen, terwijl we dat eigenlijk vrijwel allemaal wel hebben. Tijd om te consuminderen en bewuster te worden van wat we wél hebben in plaats van stil te staan bij wat we niet hebben!


Wat is consuminderen precies?

Consuminderen staat haaks tegenover consumeren. Het is simpel gezegd minder consumeren dan je voorheen deed. Mensen hebben daar verschillende redenen voor. Bijvoorbeeld milieuoverwegingen, financiële redenen, bewustwording en tijdsbesparing. Het is belangrijk om van te voren goed duidelijk te hebben waarom je wil consuminderen. Als je in het wilde weg begint is het lastiger vol te houden dan wanneer je een inspirerende reden hebt. Het kan hierbij helpen om van te voren op te schrijven waarin jij wilt minderen en vooral waarom. Je zult zien dat het praktijkgedeelte je een stuk makkelijker af gaat?

Veel mensen denken dat consuminderen heftig is en je bij wijze van spreken in een hutje op de hei zonder elektriciteit eindigt. Niet is minder waar. Consuminderen kan in alle vormen en maten. Uiteindelijk doe je het voor jouw eigen reden en dus voor jezelf en een stukje wereldverbetering. Hoe groot jouw bijdrage daaraan is, is onbelangrijk. Het stukje bewustwording dát je het doet is al noemenswaardig en bijzonder. Bepaal dus zelf in wat voor mate je gaat consuminderen. Loop niet te hard van stapel en begin rustig. Het bijhouden van ‘consuminder dagboek’ kan helpen. Schrijf iedere dag op waarin je geminderd bent.


1. Grote opruiming

Loop een rondje door je huis met de volgende vraag als richtlijn: wat heeft geen waarde voor mij? Ontdoe je huis van frutsels en ‘gadgets’ die in je huis zijn gekomen door je eigen koopdrang. Bij de een zal dat meer zijn dan bij de ander. Maar vrijwel ieder huishouden heeft onnodige spullen die in de uitverkoop of op een Chinese webshop gekocht zijn. Denk hierbij aan elektrische dekens, sneeuwbollen, spelcomputers, hoofdmassage spin of extra tv in je slaapkamer. Gooi zo veel mogelijk weg, breng het naar kringloopwinkels of verkoop het via marktplaats. Uiteindelijk zullen er lege plekken in je kamer ontstaan dat een ongemakkelijk gevoel kan geven.

Dan is het tijd voor stap twee van de grote opruiming: loop een rondje door je huis en vraag jezelf af wat wél waarde voor je heeft. Je zult al snel merken dat je er blij van wordt en herinneringen naar boven komen drijven. Maak plaats voor een fotolijstje of zet het gekregen beeldje van je oma weer eens pontificaal in het zicht. Door onnodige attributen weg te laten komen waardevolle beeldjes, foto’s, posters, cd’s, planten of wat ook maar veel beter tot hun recht. De kans is groot dat zo’n verandering in je huis voor een stuk meer rust zorgt. Wees trots op de dingen die voor jou waarde hebben en neem afstand van al de ‘extraatjes’.

Digitale opruiming

Een groot deel van ons leven speelt zich af op smartphone, tablet op laptop. Daarom is het zaak om ook de bestanden op je digitale apparaten op te ruimen. Verwijder apps die je totaal niet nodig hebt zoals Zalando, Candy Crush, Facebook of andere amuserende apps. Hierdoor wordt de verleiding minder groot om tijdens verveling toch in de ouderwetse ‘consumeermood’ terug te vallen. Veel mensen hebben de gewoonte om hun smartphone te pakken wanneer ze even niets te doen hebben. Het kost enige moeite om van deze drang af te komen, maar dat is ook heel wat waard. Je bent zelfbewuster als je niet constant afleiding van randzaken zoekt.


2. Verander eetgedrag

Duurzamer leven begint bij een duurzaam ingestelde geest. Kijk eens wat er in je koelkast staat en er in de keukenkastjes ligt? Heb je alles nodig wat er ligt? Heb je niet onnodig veel merkproducten of twee van dezelfde artikelen omdat het in de uitverkoop was? Schrijf op wat je opvalt en ga na hoe je dat kunt veranderen. Alles wat je te veel hebt, heb je niet nodig. Dat betekent niet dat je bij de volgende keer boodschappen gelijk alles moet weglaten wat je normaal als extra koopt, maar bouw het langzaam af. Een gewoonte die je al jaren hebt is niet in één klap te doorbreken. Wanneer je dat wel doet vergroot je de kans op een terugval.

Deze aanpassing van levensstijl vergt geduld. Begin dus eerst eens met het weglaten van bijvoorbeeld chips en/of frisdrank. Bouw langzaam af en kijk na een aantal weken weer eens in je keukenkast en koelkast? Zijn er nog meer eetgewoonten die ik kan veranderen? Misschien meer biologische producten? Of kan ik kosten besparen door naar een andere winkel te gaan? Door jezelf al deze vragen te stellen kom je op een ‘consuminderpad’ die jij zelf vormgeeft.

Een laatste aanpassing met betrekking tot voedsel is verspilling. Als je wil consuminderen is het uit den boze om voedsel weg te gooien. Bewaar het dus altijd in de vriezer of koelkast. Er komt altijd wel weer een moment dat je een snelle hap nodig hebt. Verleid jezelf dan niet om wat te gaan bestellen, maar haal een hapje uit de vriezer.


3. Shopstop

Vooral voor vrouwen is dit aspect van consuminderen het lastigst: het (voorlopig) stoppen met shoppen. Een vaak gehoorde shopterm is ‘ik heb echt een broek nodig’, terwijl er in de kast zes broeken liggen. Veruit de meeste mensen hebben genoeg kleding om er voor meerdere jaren fatsoenlijk uit te zien. Daarom is het vaak onnodig om kleding weg te gooien en/of nieuwe aan te schaffen. Vooral in deze gedigitaliseerde samenleving is het stoppen met kopen van kleding lastig. Met een paar drukken op je smartphone heb jij de volgende dag kleding in huis. Het is dusdanig verleidelijk dat veel van ons onnodig veel geld uitgeven aan kleding.

Surf dus niet meer naar webshops en stop met kleding kopen. Pas als je kleding compleet verkleurd of er gaten in komen kun je natuurlijk iets nieuws aanschaffen. Ga niet gelijk voor de duurste bekendste merken, maar wees wat minder materialistisch en kijk eens bij een tweedehands kledingwinkel of op Marktplaats. Consuminder je vooral een betere wereld? Kies van voor duurzame kleding dat niet gemaakt is door kinderarbeid in derde wereldlanden. Het is iets duurder, maar je draagt wel je steentje bij aan een eerlijke wereld.


4. Kies voor openbaar vervoer

Een auto is niet meer weg te denken uit een standaard gezin. Tegelijkertijd is een auto een van de meest dure kostenposten die mensen hebben. Bovendien is het zeer slecht voor het milieu. Tijd om dus bewuster om te gaan met je rijgedrag en wat vaker met bus of trein te gaan reizen. Voor kortere afstanden is de fiets ook een perfect alternatief. Overwin je luiheid en neem wat extra tijd om een alternatief vervoermiddel te kiezen! Voor jezelf, maar ook voor een schonere wereld.

Ondanks de kritiek op de NS, heeft Nederland een van de meest ontwikkelde openbaar vervoernetwerken van de wereld. Check dus eens op 9292.nl of je met de trein of bus naar je werk kunt. Vaak is met het OV reizen ook nog een stuk gezelliger. Je komt veel mensen tegen en hebt ook nog tijd om zaken te regelen tijdens een treinreis. Voor simpele boodschappen of ‘even naar de stad’ gebruiken nog te veel mensen hun auto. Wanneer je bewust wil consuminderen is het van belang om dat achter je te laten. Pak de bus of je fiets!


5. Eenvoudige vakanties

Vooral voor degenen die gewend zijn om naar all-inclusive resorts te gaan is het even wennen om wat betreft luxe te minderen tijdens vakanties. Gelukkig krijg je er heel wat voor terug. Vermijd het vliegtuig en je auto, koop een Europees treinticket en laat je verassen door de adembenemende landschappen in Europa, zonder dat je het milieu belast en je jezelf verleidt tot onnodige luxe. Ook Flixbussen rijden door heel Europa voor spotprijzen.

Je ervaart landschappen en cultuur het best op een low-budget manier. Overnacht bijvoorbeeld in hostels, Airbnb of zet een tent op. Geef je over aan de vrijheid en het feit dat je tijdens een vakantie geen verplichtingen hebt. Zet bij voorkeur je smartphone uit en kijk vooral niet op je werkmail. Wie weet ontmoet je mensen waar je voor altijd een vriendschap mee opbouwt. Of misschien nog wel mooier: onvergetelijke herinneringen. Zorg dat je tijdens de vakantie zo weinig mogelijk geld uitgeeft aan souvenirs, uit eten en dat soort onnodige zaken. Je wilt tenslotte consuminderen! En zelfs als je minder wilt consumeren kan een vakantie geweldig zijn.

Voor de sportievelingen onder ons kun je ook kiezen voor een fietsvakantie. De volgende fietsroutes zijn zeer geschikt om Europa op een heel andere manier te bekijken. Als je van plan bent tóch met het vliegtuig te gaan, kies dan op je bestemming voor duurzame accommodatie, vervoer en voedsel. Laat het niet op het laatste moment aankomen en zet in je reisschema hoe je dat wil bewerkstelligen. Waar ben je bereid geld aan uit te geven en waaraan niet? Vooral de waaromvraag is van belang om je bewust te zijn van het feit dat je consumindert!


6. Douchegebruik en badartikelen

Veel badkamerkastjes puilen uit van zalfjes, shampoos, conditioners, tandpasta’s, mondwater enzovoorts. Veel van deze spullen zijn in wezen onnodig en gekocht omdat reclames je in de val hebben gelokt. Pak al je badartikelen eens bij elkaar en ga na wat essentieel is om te gebruiken. Een shampoo en simpel zeepje is genoeg om je schoon en fris te houden. Verschillende conditioners en voor ieder weertype een zalfje is totaal onnodig. Beperk je dus tot het minimum. Gooi de rest weg of wacht tot het op is en koop geen nieuwe. Misschien mis je het de eerste weken, maar je zult al snel merken dat veel badartikelen niet nodig zijn.

Bovendien is het ook handig om te minderen met douchen als je wil consuminderen. Iedere dag douchen is onnodig en kost veel water. Het heeft simpelweg te maken met ijdelheid. In plaats van douchen kun je ook een washandje over je lichaam halen. Beperk het dus tot maximaal een keer in de twee dagen. Sta er niet ellenlang onder, maar kom er na een paar minuten weer uit. Het klinkt streng, maar als je er bij stilstaat doe je het voor een goede reden wat veel voldoening geeft.

Bekijk hier 10 tips om water te besparen »


7. Delen

Wat je vooral in steden veel ziet is dat mensen een auto delen. Ten eerste bespaart dit enorm veel kosten en ten tweede ben je goed bezig voor het milieu. Het beste is om je auto helemaal weg te doen, maar begrijpelijk is dat veel mensen niet zonder kunnen. In dat geval is een deel-auto een perfect alternatief. Op deelauto.nl vind je alles wat je moet weten over auto’s delen. Je kunt ook eens bij een buurtgenoot of vriendin aankloppen of die het zien zitten om een auto te delen. Ook met andere attributen kun je prima samen doen met de buren, zoals bijvoorbeeld een grasmaaier.


8. Ontwijk reclames

Helemaal reclameloos door het leven gaan is onmogelijk. Overal zijn wel reclameborden te vinden of advertenties op internet en televisie. Je kunt het jezelf wel makkelijker maken door bijvoorbeeld een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken. Zo wordt je in ieder geval niet meer direct verleid met aanbiedingen van supermarkten en drogisten. Mocht je folders op je smartphone lezen, zorg dan dat je deze apps verwijdert. Met een nee-nee sticker werk je ook mee aan een schoner milieu. Er wordt niet onnodig veel papier verspilt! Een win-winsituatie dus.

Probeer televisie kijken zo veel mogelijk te vermijden. Vooral amusementsprogramma’s zijn onnodig voor een conusminderaar. Als je sport, nieuws of andere journalistieke programma’s wilt kijken, zorg dan dat je reclames overslaat door het geluid of beeld uit te doen. Hierdoor wordt je niet onbewust beïnvloed. Denk je dat je sowieso niet beïnvloed wordt? Kijk dan deze video voor wat extra informatie.


9. Stop met traditionele kado’s

Uiteraard horen bij feestdagen kado’s, maar kado’s in materialistische vorm passen niet echt in het straatje van consuminderen. Als mensen je toch iets willen geven denk dan goed aan wat jou voldoening geeft, zonder dat het materialistisch van aard is. Denk daarbij aan een bijdrage voor een goed doel, een zelfgemaakt schilderij, een LP,  een lekker gerecht als iemand goed kan koken of een dagje wandelen. Je zult verstelt staan dat dit soort kado’s meer herinneringen opbrengt dan spullen. Ook zullen je gasten dit soort ‘verlanglijstjes’ origineel en leuk vinden. Vertel er wel bij waarom je het vraagt als ze nog niet weten dat je minder aan het consumeren bent.


10. Beperkt gas, water en licht

Eerder is het douchen al voorbij gekomen, maar ook op elektriciteit en water kun je bezuinigen. Doe bijvoorbeeld de verwarming niet boven de twintig graden. Als je het koud hebt doe je een extra trui en sokken aan. Probeer ook zo veel mogelijk spaarlampen aan te schaffen en elektrische apparaten zo veel mogelijk uit te zetten. Beter is nog om ze helemaal niet te gebruiken, maar we weten hoe lastig dat is. Ook bij deze tip geldt dat je niet gelijk te hard van stapel moet lopen. Doe het stapsgewijs. Heb je de kachel bijvoorbeeld altijd op 22 graden? Doe het dan eerst een week op 21 en dan pas op twintig. Zelfde geldt voor je douchepatroon. Bouw het langzaam af en sta erbij stil waarom je het doet. Kans is groot dat het veel voldoening geeft en het consuminderen je makkelijk af gaat!


11. Tweedehands

Veel mensen kopen gloednieuwe apparaten, kledingstukken, servies enzovoorts. In principe is dat totaal onnodig als je ziet hoeveel goede spullen er in een kringloopwinkel of op Marktplaats wordt verkocht. Het enige euvel is dat het iets meer tijd kost dan wanneer je het met een paar klikken op de knop via internet bestelt. Een groot voordeel van tweedehands spullen kopen en verkopen is dat het flink wat geld bespaard. Ten tweede doe je iets goeds voor de maatschappij omdat een kringloopwinkel vaak gerund wordt door vrijwilligers en de opbrengst gedeeltelijk naar een goed doel gaat. Tot slot kom je ook nog eens met originele spullen thuis. Wat wil je nog meer? natuurlijk is het wel zaak om je huis niet vol te laden met leuke goedkope ‘kringloopdingetjes’. Koop en verkoop alleen iets tweedehands als het echt nodig is.

Bekijk hier tips om je oude meubels op te knappen »


12. Wees trots op jezelf!

In deze tijden dat iedereen meer consumeert dan ooit, kies jij er bewust voor om te gaan consuminderen. Dit vergt behoorlijk wat moed en doorzettingsvermogen. Zaak is dus dat je aan het begin langzaam afbouwt totdat je op het gewenste level zit. Het proces zal niet zonder horten en stoten gaan omdat veel van ons gewend zijn volledig in de maatschappij mee te draaien dat ontzettend gericht is op consumeren. Geef niet te snel op en wees trots op de dingen die jij bereikt. Het is maar voor weinig mensen weggelegd om met zo min mogelijk spullen te leven. Probeer ook bij te houden wat het voor jou oplevert. Geeft het je meer rust? of nieuwe inzichten? Wat mis je en wat juist niet? Misschien kun je zelfs een blog schrijven of gaan vloggen!


Conclusie

Een mens in deze westerse kapitalistische samenleving wil altijd meer, beter en groter. De maatschappij dringt daarop aan omdat dat veel geld oplevert. Of daar wat mis mee is laten we ter zijde, maar hoe je daar mee om kan gaan hebben wij duidelijk gemaakt. Al deze tips moet het jou makkelijk maken om minder te consumeren en bewuster stil te staan bij jouw levensstijl. Met verschillende kleine aanpassingen ben je op weg naar een betere wereld voor jezelf en de mensen om je heen. Op wat voor wijze en hoe ver je daarin wilt gaan laten we aan jezelf. Succes!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Duurzaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag