Zonnestroom wint om populariteit als het gaat om duurzame energie. Waar het jaren geleden misschien op een hype leek, zijn er nu steeds meer mensen die zich in dit onderwerp verdiepen. Zonnepanelen zijn verrassend rendabel en laten je energierekening dalen. Om een goede keuze te maken in zonnepanelen is het handig om te weten welke soorten zonnepanelen er zijn. Door je daar eerst in te verdiepen, kan je een oplossing vinden die duurzaam is voor jou.
Wat zijn redenen om zonnepanelen te overwegen?
Naast dat zonnepanelen milieuvriendelijk zijn, zijn er nog een aantal redenen om je op dit onderwerp te oriënteren. Om de volgende redenen laten mensen bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen:
- De energiebelasting op elektra stijgt elk jaar.
- Energiebelasting op elektra is hoger dan energiebelasting op gas
- De zonnepanelen zijn duurzaam voor de aarde en de toekomst van onze aarde
- Voor bedrijven zijn zonnepanelen fiscaal aftrekbaar
- Zonnepanelen zijn makkelijk in het gebruik, ze schakelen zichzelf automatisch aan – en uit.
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, werken zonnepanelen niet alleen goed in zonnige landen, of alleen op het zuiden. In Nederland kan je er al een hoog rendement uit halen. Oorspronkelijk hebben zonnepanelen de naam duur te zijn, maar ze zijn de laatste jaren flink in prijs gedaald.
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Het soort paneel wordt grotendeels bepaald door het materiaal waarvan het zonnepaneel gemaakt is. Er zijn momenteel vier soorten zonnepanelen verkrijgbaar in Nederland. Dit zijn fotovoltaïsche zonnepanelen, dus panelen die worden gebruikt om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze worden het meest aangeschaft door particulieren. De volgende vier soorten komen het meest voor:
- Monokristallijne zonnepanelen
- Polykristallijne zonnepanelen
- Amorf
- Glas – glas zonnepanelen
Er bestaan ook andere soorten zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld Perovskiete zonnecellen, maar deze worden niet voor particulieren verkocht. Overige typen zonnecellen worden vooral gebruikt door het leger of de ruimtevaart.
Welk zonnepaneel geschikt is voor jou hangt af van je wensen en je budget. Ook het daktype van je huis en het oppervlak van het dak spelen een rol.
Begrippen die je ook tegen kan komen als je je oriënteert op zonnepanelen zijn:
- Hybride zonnepanelen
- PVT zonnepanelen
- PVT zonnecollectoren
Voor het overzicht lichten we met name de vier soorten fotovoltaïsche zonnepanelen toe, en vertellen we kort iets over de laatste drie.
Algemeen over zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die zonlicht direct kunnen omzetten in elektriciteit. Om een huishouden van elektriciteit te voorzien, gebruik je meerdere zonnepanelen. De meeste panelen worden gemaakt van het halfgeleidbare materiaal silicium.
Praktisch om te weten, is dat je de kosten van zonnepanelen kan onderverdelen in drie aspecten:
- De zonnepanelen zelf
- De omvormer van de zonnepanelen
- Montagesysteem (inclusief bekabeling). Bij de montage komen eventueel kosten kijken van een monteur die je inhuurt.
De kosten kan je vervolgens afwegen tegen het rendement op jaarbasis en de kwaliteit van de panelen.
Monokristallijne zonnepanelen
De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen bevat geordende elektroden en is egaal zwart of donkerblauw. Dit type zonnepaneel heeft het hoogste rendement en is ook wat prijziger. Ze hebben een wat hoger rendement per m2 (enkele procenten hoger) dan polykristallijne panelen.
Het zijn geschikte zonnepanelen voor huiseigenaren die een hoog rendement willen halen met een klein dak. Monokristallijne zonnepanelen werken het beste onder invloed van direct zonlicht.
Polykristallijne zonnepanelen
In een polykristallijn zonnepaneel zitten zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Deze kristallen doen nog het meeste denken aan een soort ‘gebroken scherven’ patroon. Dit type paneel is zachter geprijsd dan een monokristallijn zonnepaneel en heeft een redelijk hoog rendement. Ze zijn meer geschikt voor grotere oppervlaktes, omdat het rendement lager is dan bij monokristallijne panelen, maar ze tegelijkertijd goedkoper zijn.
Als je genoeg ruimte hebt op je dak, zijn polykristallijne zonnepanelen het overwegen waard vanwege de gunstige prijs.
Polykristallijne zonnepanelen herken je aan de typisch blauwe kleur. Ze presteren het beste bij niet-direct zonlicht, waardoor ze voor Nederland relatief interessant zijn. Wél hebben ze dus veel ruimte nodig!
Amorf ofwel dunne film zonnepanelen
Amorf zonnepanelen worden ook wel dunne film zonnepanelen genoemd, of CIS zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden de laatste jaren steeds populairder. De naam ‘dunne film’ komt van de dunne laag zonnecellen die wordt aangebracht op deze panelen. Deze zonnepanelen hebben lage productiekosten en zijn goedkoop in de aanschaf. Ze lijken het meest op polykristallijne zonnepanelen.
Vergeleken met monokristallijne – en polykristallijne zonnepanelen hebben amorf zonnepanelen een lager rendement. Om rendement uit deze zonnepanelen te halen heb je een relatief groot oppervlak nodig. Een voordeel van dunne film panelen is wel dat ze ook goed werken bij hogere temperaturen. Door het strakke uiterlijk (zwart, met een matte glans) zijn ze esthetisch erg populair. Daarnaast zijn ze opvouwbaar en daarmee erg flexibel.
Glas-glas zonnepanelen
Glas-glas zonnepanelen zijn momenteel de nieuwste zonnepanelen voor particulieren. Het zijn eigenlijk altijd polykristallijne zonnepanelen, maar net anders dan de panelen die we net omschreven. De meeste zonnepanelen bestaan uit een laag glas, met daaronder een laag zonnecellen en daarachter een laag kunststof folie. Glas-glas zonnepanelen hebben in plaats van de laag kunststof folie ook aan de achterzijde een laag glas. Vandaar de naam glas-glas zonnepanelen.
Door blootstelling aan temperatuur, weer en wind leveren zonnepanelen na een aantal jaar altijd wat rendement in. Zo hebben de meeste zonnepanelen na 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen. Glas-glas zonnepanelen hebben na 30 jaar nog een vermogen van 87%. Dit voordeel komt van het dubbele glas, dat voor extra bescherming zorgt. Of dit verschil echt zo groot is, wordt soms nog ter discussie gesteld.
Glas-glas zonnepanelen worden vaak in twee soorten verkocht:
- Frameloze panelen
- Panelen met een aluminium frame
De panelen met het aluminium frame zijn nauwelijks te onderscheiden van de meeste gangbare zonnepanelen. Alleen vanaf de achterkant zou je kunnen zien dat er glas is gebruikt in plaats van kunststof.
Frameloze glas-glas panelen zijn wel herkenbaar. Ze bestaan als het ware uit één stuk glas, met aan de achterkant de connectoren. Meestal zijn deze zonnepanelen volledig in het zwart uitgevoerd.
Prijzen
De prijzen van glas-glas panelen liggen hoger dan de prijzen voor de gangbare panelen. Voor glas-glas zonnepanelen met frame liggen de prijzen ongeveer 20% hoger dan voor gangbare zonnepanelen. Voor frameloze glas-glas panelen kan de prijs 30-50% hoger liggen.
Wat zijn hybride zonnepanelen?
Een begrip dat je ook tegen kan komen als het om zonnepanelen gaat, is hybride. Hybride zonnepanelen zijn ontworpen om naast elektriciteit, ook warmte op te wekken. Deze zonnepanelen worden ook wel fotovoltaïsch-thermische zonnepanelen genoemd. Deze panelen zijn eigenlijk een combinatie van een traditioneel zonnepaneel en een zonnecollector.
Hibryde zonnepanelen kom je tegen in twee soorten:
- PVT zonnepanelen: panelen met daarachter koperen leidingen. In deze leidingen zit een vloeistof die opwarmt door de zon. Deze warmte kan bijvoorbeeld gebruikt worden om verwarmingen op te warmen. PVT zonnepanelen zijn vooral ontworpen voor een hoge elektriciteitsopbrengst.
- PVT zonnecollectoren: deze zonnecollectoren hebben een geïsoleerde omkasting, waardoor ze extra efficiënt kunnen werken. Ze hebben een hoog thermisch rendement, wat wil zeggen dat ze vooral een hoge warmte opbrengt genereren.
Hoewel de vier soorten fotovoltaïsche zonnepanelen het meeste voorkomen, zal je de begrippen PVT en hybride ook tegenkomen.
Elk zonnepaneel heeft zijn eigen specialiteit
Als je het soort zonnepaneel aanschaft dat goed past bij jouw situatie, kan je er een hoog rendement uit halen. Dit geldt met name voor de monokristallijne panelen, de polykristallijne panelen en de glas-glas zonnepanelen. Met een klein oppervlak blijven monokristallijne panelen de beste keuze. Met een groter oppervlak zijn polykristallijne panelen een goede keuze.
Glas-glas zonnepanelen staan bekend om hun duurzaamheid en blijvend hoge rendement. Toch is betreft duurzaamheid eigenlijk elk zonnepaneel zeer sterk!