En masse trekken we in de zomermaanden naar campings in binnen- en buitenland. We maken de caravan of camper gereed of trekken er met de tent op uit om eventjes helemaal op te laden gedurende die paar weken dat we vakantie hebben per jaar. Ondanks dat we op vakantie zijn, gaat de alledaagse gang van zaken gewoon door: we moeten koken, we moeten afwassen en als we voor langere tijd op de camping blijven zullen we vroeg of laat ook een was moeten draaien om nog schone kleren aan ons lijf te kunnen hebben. Natuurlijk vind je op veel campings een wasserette, maar niet op elke camping is deze faciliteit aanwezig en tevens kost het ook wel wat, een wasje draaien op de camping zelf. Een goede oplossing is een camping wasmachine. Maar wat is dan de beste camping wasmachine en waar let je zoal op bij de aanschaf van zo’n wasmachine voor op de camping? Op deze – en meer – vragen geven we antwoord in onderstaand artikel!
Bekijk en vergelijk alle camping wasmachines
De beste camping wasmachines
Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een camping wasmachine, is het tijd voor de beste kampeerwasmachines van dit moment. We hebben in praktisch elke categorie wel een mini wasmachine verzameld zodat er voor ieders persoonlijke wensen en voorkeuren wel wat bij zit.
Montiss HWM5757M – Mini wasmachine
In de categorie “klein, maar fijn” is de Montiss mini wasmachine een absolute uitblinker. Ja, hij kan slechts 800 gram was aan, maar met zijn compacte formaat en aanschafprijs van slechts 25 euro is het een interessante camping wasmachine voor bijvoorbeeld de solo-traveller of hen die af en toe slechts wat ondergoed en sokken willen wassen.
Adler AD 8051 Mini wasmachine met centrifuge
Wie ook de mogelijkheid wilt om te centrifugeren met de wasmachine heeft aan de Adler camping wasmachine een goede. Hij kan (iets) meer was aan dan de Montiss (in totaal max. 3 kg) en dankzij de centrifuge-functie is je was ook sneller droog dan bij de voorgaande kampeerwasmachine. Logischerwijs hangt daar een iets hoger prijskaartje aan, maar met zijn 62,95 is de prijs-kwaliteitsverhouding van deze mini wasmachine met centrifuge, dik in orde.
Camry CR 8052 – Mini wasmachine met aparte centrifuge-trommel
Waar de Adler mini wasmachine slechts één trommel heeft voor wassen en centrifugeren, daar heeft de Camry camping wasmachine een aparte trommel voor centrifuge waardoor het proces van centrifugeren sneller en efficiënter verloopt dan bij de Adler kampeerwasmachine. Het aantal kleren dat je kunt wassen blijft overigens hetzelfde: max. 3 kg. De Camry is verkrijgbaar voor € 93,71.
VidaXL Mini wasmachine met aparte centrifuge-trommel
Dé krachtpatser in dit rijtje met beste camping wasmachines. Hij kan namelijk tot 3,6 kg aan wasgoed aan en is daarmee ideaal voor gezinnen om mee te nemen op vakantie. Met zijn compacte afmetingen past hij makkelijk in de kofferbak (of ergens in de camper of caravan) en dankzij de aparte centrifuge-trommel is je was in no-time droog genoeg om in luttele uren in de zon op te drogen. Centrifugeren kan tot 2 kg natte kleding en middels de timers (voor zowel wassen, als centrifugeren) heb je er zelf geen omkijken meer naar. De VidaXL is verkrijgbaar bij Bol.com voor € 118,23.
Wat is een camping wasmachine precies?
Alhoewel het woord aardig voor zich spreekt, hebben veel mensen wat moeite om zich een camping wasmachine in te beelden. Hoe ziet zo’n ding er uit? Wat voor wassen kun je er mee draaien? Zijn er camping wasmachines met centrifuge? En wat kost zo’n apparaat zoal?
Een camping wasmachine, ook wel kampeerwasmachine genoemd, is een mini-wasmachine die werkt op een laag vermogen. Waar een gewone wasmachine al gauw een vermogen kent van 2500 Watt of meer, daar is een camping wasmachine uitgerust met ongeveer 250 W zodat hij niet tijdens de wasbeurt je hele huishoudaccu van je caravan of camper leeg trekt. Je kunt er kleine wasjes mee draaien (tussen de 2 en 5 kg) en heb je een campingwasmachine met centrifuge, dan kun je er ook mee centrifugeren. Ideaal dus om als alternatief te gebruiken op de ouderwetse handwas of de diensten die de camping biedt. Een wasbeurt in de wasserette van de camping kost je al gauw 4 euro of meer. Reken maar uit hoeveel je als gemiddeld gezin dan kwijt bent aan wasjes draaien als je een paar weken op de camping staat. Een beetje degelijke kampeerwasmachine kost je tussen de 50 en 150 euro (afhankelijk van de grootte en de functionaliteiten). Je hebt je investering er dus al gauw weer uit als je regelmatig op de camping staat.
Waar let je op de bij de aanschaf van een camping wasmachine?
Een camping wasmachine draait om functionaliteit. Nu doet een wasmachine dat in principe altijd, maar zeker op de camping is het belangrijk dat de wasmachine uiterst functioneel werkt. Je bent tenslotte op vakantie en wilt niet de halve vakantie bezig zijn met zaken waar je juist eigenlijk even van weg wilt vluchten. Toch?
Bekijk en vergelijk alle camping wasmachines
Handmatig of automatisch?
In de eerste plaats zal je een keuze moeten maken die de meeste mensen wel snel hebben gemaakt: ga je voor een camping wasmachine die je zelf handmatig moet bedienen of ga je voor een automatisch exemplaar? Er zit in principe slechts 1 voordeel aan de kampeerwasmachine die je handmatig moet bedienen: hij gebruikt geen stroom. Ideaal dus als je bijvoorbeeld in een tent verblijft tijdens je vakantie en gewoon in je eigen tentje je was wilt kunnen doen. In alle andere gevallen loont het om voor de variant te gaan die op stroom werkt, gemak dient de mens tenslotte.
Capaciteit
Ten tweede zal je dan ook moeten kijken naar de capaciteit van de camping wasmachine. Hij moet voldoende was aan kunnen voor jou en je eventuele partner en/of gezinsleden. Het spreekt voor zich dat een koppel die een camping wasmachine wilt gaan kopen minder was zal hebben tijdens de vakantie dan een gezin met 3 kinderen. Kampeerwasmachines zijn verkrijgbaar met een capaciteit van ongeveer 2 tot 5 kg. Kies dus vooral een exemplaar dat past bij hetgeen jij denkt te wassen per wasbeurt.
Verbruik
Daarnaast moet je ook kijken naar het vermogen dat de camping wasmachine verbruikt tijdens een wasbeurt. Als hij zoveel Watt verbruikt dat je huishoudaccu van je camper of caravan na één wasbeurt direct leeg is heb je een verkeerd exemplaar aangeschaft. Bij de meeste aanbieders van camping wasmachines (Bol.com bijvoorbeeld, maar ook de ‘gewone’ kampeerwinkel) staat het verbruik en het energielabel doorgaans vermeld bij de specificaties van de mini wasmachine. Even goed opletten dus voordat je tot aanschaf overgaat.
Centrifuge
Net als de ‘gewone’ wasmachine hebben veel camping wasmachines de mogelijkheid om de was te centrifugeren. Ideaal als je je gewassen kleding snel weer aan wilt kunnen trekken. Logischerwijs zijn de camping wasmachines met een centrifuge duurder in aanschaf dan de exemplaren zonder deze functie.
Manier van vullen
In praktisch alle gevallen moet je de wastrommel zelf vullen met (warm) water en hoe dat precies werkt verschilt per camping wasmachine. Het meest eenvoudig is het als er een aanvoerslang bijgeleverd wordt bij de mini wasmachine zodat je deze enkel aan de watervoorziening in je camper of caravan hoeft te koppelen. Een stuk gemakkelijker natuurlijk dan met een gieter 5 keer op en neer moeten lopen!
Afvoer
Waar water in gaat, zal water ook weer uit moeten gaan. Niet meer dan logica. Veel camping wasmachines werken middels een afvoer via de zwaartekracht. Je zet de wasmachine simpelweg boven je spoelbak of op de camping boven het grijswaterafvoerpunt en de zwaartekracht doet de rest. Er zijn ook exemplaren verkrijgbaar die middels een ingebouwde pomp en bijgeleverde afvoerslang werken. In dat geval hoef je de kampeerwasmachine niet steeds te verplaatsen en kun je hem een vaste plek in de camper of caravan geven.
Timers
Een boel camping wasmachines zijn uitgerust met een timer voor het was- en/of centrifugeprogramma zodat je precies weet wanneer de was klaar is om opgehangen te worden. In enkele gevallen slaat de machine vanzelf af als de timer is afgegaan, in de andere gevallen zal je de kampeerwasmachine zelf handmatig uit moeten zetten.