Waar let je op bij de aanschaf van een dashcam?

Waar let je op bij de aanschaf van een dashcam?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ze komen van pas bij het analyseren van verkeersongevallen, maar leggen regelmatig ook ruzies, vallende sterren en exploderende gebouwen vast. Een groot aantal van de bestuurders rijdt rond met een camera in de voor- of achterkant van de auto. Maar waar moet een goede dashcam aan voldoen? En waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf? En hoe zit het eigenlijk met de wet- en regelgeving? In dit artikel leggen wij je dat uit.


Wat is een dashcam?

Een dashcam is een kleine camera die je vast kunt maken aan het dashboard of voorruit. Deze camera legt vervolgens vast wat er voor de auto afspeelt. De camera is zo ingesteld, dat er automatisch wordt gestart met filmen wanneer je de auto start. Vervolgens legt de camera de gehele rit vast, totdat je de motor weer uitzet. Een dashcam kan handig zijn om het gedrag van andere weggebruikers vast te leggen. Bijvoorbeeld in een geval van een verkeersruzie, ongeluk of iemand die verzekeringsfraude probeert te plegen en bewust voor een auto springt.

Hoe werkt een dashcam?

Je kunt een dashcam via de autolader aansluiten op de accu van de auto. In de dashcam zelf kun je een geheugenkaartje stoppen die de gehele rit zal vastleggen. Afhankelijk van de videokwaliteit en de opslagcapaciteit van de geheugenkaart kun je de hele rit wel of niet vastleggen. Een dashcam maakt gebruik van het zogenaamde looprecording. Dat betekent dat deze de oude beelden automatisch weggooit op het moment dat er nieuwe beelden worden opgeslagen. Zo raakt de geheugenkaart nooit helemaal vol en kun je blijven opnemen. Beelden die je wilt bewaren zul je dan wel moeten opslaan.


Welke soorten dashcams zijn er?

Niet iedere dashcam is hetzelfde. Natuurlijk leggen ze allemaal de beelden vast, maar onderling zijn er grote verschillen te zien. Over het algemeen kun je kiezen uit een basisvariant en een luxe variant.

Standaard dashcam

Een standaard dashcam is precies wat je ervan verwacht. Een camera die je voorin de auto op de vooruit of het dashboard plakt. Hier kun je een opslagkaartje in stoppen, of de dashcam heeft een intern geheugen wat je niet kunt uitbreiden. Vervolgens neemt de camera alles op wat er gebeurt in de tijd tussen het starten en uitzetten van de motor. Deze dashcams zijn vaak vrij goedkoop en hebben een niet al te goede beeldkwaliteit.

Luxe dashcam

Ga je kijken in een iets hoger segment, dan gaat er een wereld voor je open. Ook deze dashcams leggen alles vast wat er zich aan de voorkant van je auto afspeelt, maar bieden vaak ook nog andere functionaliteiten. Daarbij kun je denken aan de volgende opties:

– Audio opname, waardoor je ook gesprekken met inzittenden of andere weggebruikers kunt opnemen.
– GPS-registratie, waarmee je kunt zien waar de auto zich bevindt, bijvoorbeeld na een ongeluk of diefstal.
– Snelheidssensoren, waardoor je op beeld hebt hoe hard je zelf reed tijdens bepaalde verkeerssituaties.
– Acceleratiemeter, waarmee je kunt zien hoe snel jouw auto accelereert wanneer een andere auto jou aanrijdt.

Al deze functies zijn niet per definitie noodzakelijk, maar kunnen in het geval van een aanrijding wel zorgen voor betere bewijsvoering.

Overige opties op een dashcam

Dual camera
Met een dual camera wordt ook de binnenkant van de auto gefilmd. Dit kan handig zijn voor ouders die hun kinderen met de auto laten rijden of bijvoorbeeld Uber chauffeurs. Volgens onderzoek rijden tieners maar liefst 70% veiliger wanneer er een duale camera in de auto geplaatst is. Schendt het de privacy? Misschien. Maar als je weet dat je kinderen zoveel veiliger zijn, kan het een handig middel zijn om te zorgen voor een veiligere omgeving.

Tweede camera
Je kunt ook dashcams kopen waar een set met camera’s in zit. Dat betekent dat je ook de achterkant van de auto kunt filmen. Dit heeft als voordeel dat er bij een aanrijding van achter veel beter bewijs verzamelt kan worden. Daarbij kan de camera van pas komen wanneer je achteruit in moet parkeren.

Parkeermodus
Sommige dashcams bezitten een parkeermodus. Hiermee kun je beweging of objecten detecteren die zich voor of achter je auto bevinden. Dit kan handig zijn wanneer je ergens in het donker moet parkeren en niet kunt zien wat er achter je auto staat.

Schoksensor
Een schoksensor gaat af wanneer de auto erg hard remt of scherper door een bocht gaat dan normaal. De beelden worden gemarkeerd en daarmee dus niet automatisch overschreven door de looprecording functie.

Beeldscherm
Een beeldscherm kan handig zijn als je de dashcam wilt gebruiken om te parkeren of instellingen eenvoudig aan te passen. Ook kan je op deze manier eenvoudig beelden terugkijken die je tijdens een rit hebt opgenomen.

Wifi
Wil je eenvoudig filmpjes kunnen overzetten zonder de geheugenkaart steeds een in een computer te stoppen? Dan is Wifi de ideale manier. Je download een app op je telefoon en download dan eenvoudig de filmpjes.

Flitser detectie
Hoewel het in sommige landen verboden is, hebben enkele dashcams een ingebouwd flitser detectiesysteem. Hiermee voorkom je boetes voor te snel rijden omdat je een melding krijgt wanneer ergens een flitser staat.

Botsingswaarschuwing
Wanneer je voorganger plotseling hard op de rem trapt krijg je met deze optie direct een waarschuwing in de vorm van een geluidssignaal. Je kunt hiermee een botsing voorkomen als je net een beetje afgeleid bent.

Lane Assist technologie
Rijd je over een doorgetrokken streep, dan zorgt Lane Assist technologie ervoor dat je een waarschuwing krijgt. De auto stuur niet vanzelf terug, maar de dashcam zorgt ervoor dat je geen aanrijding veroorzaakt als je bijvoorbeeld in slaap valt.


Waar moet je op letten bij de aanschaf van een dashcam?


Prijs

De prijzen voor dashcams lopen enorm uiteen. Op Ali Express kosten de goedkoopste dashcams nog geen tientje en professionele dashcams met alle opties kosten meer dan duizend euro. De goedkope modellen hebben vaak geen enkele extra optie, hebben alleen intern geheugen en een slechte beeldkwaliteit. Dure modellen zijn voorzien van meer opties, groter en uit te breiden geheugen en betere beeldkwaliteit. Houd er rekening mee dat duurder niet altijd beter is. Je kan soms veel geld betalen voor een functie die je nooit nodig gaat hebben. Zoek dus eerst uit waar je de dashcam voor wilt gebruiken voordat je prijzen gaat vergelijken.

Beeldhoek

De beeldhoek bepaalt hoeveel je kunt zien van de weg. In principe geldt dat een bredere beeldhoek zorgt voor een beter en overzichtelijker beeld. De meeste dashcams bieden een beeldhoek van 120 tot 140 graden, maar er zijn ook dashcams die 170 graden filmen. In dat geval film je bijna alles wat er aan de voorkant van de auto gebeurt.

Diafragma

Het diafragma zorgt ervoor dat je bij weinig licht voldoende kan zien. Een te hoog diafragma zorgt voor donkere beelden, met name in de schemer wanneer nachtmodus niet geactiveerd is. Een diafragma moet zo laag mogelijk zijn om in het donker te kunnen filmen. Een diafragma van 1.8 is bijvoorbeeld erg goed.

De opslag

Controleer of je de opslag kunt uitbreiden met een eigen geheugenkaartje of dat je het moet doen met het interne geheugen van het apparaat. Kun je een extern kaartje toevoegen, kijk dan in de handleiding welke schrijfsnelheid dit kaartje moet hebben. Bij een hoge filmkwaliteit en een lage schrijfsnelheid kan het zijn dat sommige beelden niet goed worden opgeslagen.

De bevestiging

Niet elke dashcam kun je vastmaken aan het dashboard. Sommige dashcams zijn speciaal gemaakt voor de voorruit. Check dus of de dashcam van jouw keuze op de plek vastgemaakt kan worden waar jij dat wilt. En controleer daarbij ook hoe makkelijk het is om de dashcam weer los te maken, mocht je hem willen verplaatsen.

De kabel

De stroomkabel moet je wel goed kunnen wegstoppen. Het is daarom belangrijk dat deze lang genoeg is. Sommige fabrikanten bezuinigen op materiaal en dan kan de kabel nét iets te kort zijn voor jouw auto.


Dashcam beeldmateriaal als bewijs gebruiken

Iedereen heeft wel eens een ongeluk zien gebeuren wat met een dashcam gefilmd is. En ook jouw opgenomen beelden kunnen gebruikt worden in het geval van een ongeluk of misdrijf. Zo kunnen verzekeraars beter inschatten wie er schuldig was aan een bepaald ongeval en kan de politie kentekens opsporen die na een ongeluk zijn doorgereden.

Maar niet alle verzekeraars gebruiken direct de beelden van een dashcam na een ongeluk. Zij kijken bijvoorbeeld eerst of ze de zaak kunnen oplossen zonder de beelden en laten de beelden vervolgens alleen door rechters beoordelen als alle betrokken partijen daarmee instemmen. Daarbij kunnen je dashcam opnames ook tegen je gebruikt worden als ze na een ongeluk worden ingenomen door de politie.

Dat het gebruik van de dashcam in de verzekeringswereld wel een belangrijke rol gaat spelen, blijkt uit acties van enkele buitenlandse verzekeringsmaatschappijen. Zij bieden klanten kortingen van 10% op de verzekeringspremie wanneer ze een eigen dashcam aanschaffen of geven deze zelfs gratis wanneer je een nieuwe klant wordt. Hoewel dit in Nederland nog niet gebeurt, zou dat in de toekomst zomaar ook kunnen gebeuren.


Wet en regelgeving rondom dashcams

In Nederland geldt er geen verbod op de dashcam. Maar niet in alle landen zijn de overheden even gerust met zoveel camera’s op de weg. Ga je op vakantie met je auto, zoek dan altijd op of je de dashcam kunt laten zitten of dat je hem bij de grens weg moet halen. In landen zoals Portugal, Oostenrijk en Luxemburg wordt niet makkelijk gedaan als je wordt gezien met een dashcam in je auto, maar er zijn meer landen waarbij het filmen van mensen in publieke ruimtes verboden is.

Wel zijn er in Nederland een aantal zaken waar je op moet letten.

Zichtbelemmering
De dashcam mag het zicht niet belemmeren als je achter het stuur zit. Dat betekent dat zowel de camera als de stroomkabel niet in het directe gezichtsveld van de bestuurder mogen zitten.

Afleiding
Net zoals de smartphone, mag ook de dashcam niet gebruikt worden tijdens het rijden. Het systeem moet dus volledig autonoom zijn wanneer je wegrijdt.

Gevaar uitlokking
Gevaar uitlokken is een strafbaar feit en veel mensen met een dashcam overtreden deze regel. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld de achtervolging willen inzetten om iets goed op beeld te krijgen.

Privacyschending

Je mag nooit beelden van een dashcam openbaar maken wanneer personen zichtbaar in beeld zijn. Daarmee schend je de privacy van deze persoon en dat maakt jou strafbaar. Je mag de dashcam wel gebruiken op publieke locaties omdat het valt onder ‘vrije nieuwsgaring’. Iemand die zonder toestemming gefilmd wordt, kan zich beroepen op het portretrecht, persoonsbescherming en beleidsregels cameratoezicht. Boetes voor het schenden van privacy kunnen oplopen tot 10.000 euro per vergrijp. Zet de beelden van je dashcam dus nooit online, tenzij de gefilmde persoon daar expliciet toestemming voor geeft. Uiteraard kun je wel de video editen en knippen voor eigen gebruik.


Je kunt tegenwoordig bijna overal een dashcam kopen. Met dit artikel weet je nu precies waar jij naar op zoek bent. Heb je de dashcam gekocht als extraatje bovenop je verzekering? Dan kun je ook kijken voor een goedkopere autoverzekering. Weet je niet zeker hoe goed je de auto moet verzekeren? Bekijk hier redenen waarom je voor een all risk verzekering zou moeten kiezen.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Auto

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag