10 voordelen en nadelen van refurbished

10 voordelen en nadelen van refurbished

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Veel mensen zien een refurbished smartphone, tablet of laptop als uitstekende deal. Je bespaart er kosten mee en je haalt vaak een goed merkproduct in huis. Tegenwoordig zijn er dan ook talloze sites te vindend ie uitsluitend deze ‘gereviseerde’ elektronica aanbieden. Deze producten zijn tweedehands en voor onbepaalde tijd in gebruik geweest. Voor de doorverkoop is gekeken of bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, zoals de accu of scherm. Vervolgens worden ze voor een zacht prijsje aangeboden als refurbished. Klinkt ideaal, maar is het ook echt een goede deal? Zitten er geen addertjes onder het gras? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen om jou zo goed mogelijk op weg te helpen!


Wat is refurbished?

Letterlijk betekent het ‘gereviseerd’. Het komt er op neer dat een gebruikt product grondig wordt gecontroleerd op foutjes en schade. Bovendien wordt het apparaat van binnen en buiten schoongemaakt. De elektronische apparatuur kan om verschillende redenen als gereviseerd worden aangeboden. Bijvoorbeeld door technische fouten, een krasje of een productoverschot. Zo’n productoverschot ontstaat vaak doordat geretourneerde laptops en telefoon niet meer als ‘nieuw’ mogen worden aangeboden. Onder de naam ‘zo goed als nieuw’ en/of refurbished worden ze vaak alsnog goed verkocht. Dusdanig goed dat er in 2015 wereldwijd 81 miljoen gereviseerde producten zijn verkocht. Volgend jaar zijn dat ernaar schatting meer dan 200 miljoen.


Voordelen

We kunnen alvast verklappen dat het rijtje van voordelen behoorlijk groot is en zwaar meeweegt. Een refurbished telefoon of laptop is als eerst ontzettend kostenbesparend. Voor veel mensen is dat het grootste voordeel van allemaal. Maar daarnaast zijn de producten vaak ook zeer betrouwbaar, mits je ze bij bekende, goed gewaardeerde bedrijven koopt. Daarnaast draag je ook je steentje bij aan een beter milieu. Deze vorm van recyclen zorgt er voor dat elektronische gadgets niet worden weggegooid. Tot slot kun je nog oudere modellen kopen die in de winkel al lang niet meer te koop zijn.

1. Kostenbesparend

Het belangrijkste voordeel van een refurbished artikel is de lage prijs. Veel mensen willen graag een Iphone of Macbook maar hebben het geld niet om een nieuw product te kopen. Het betrouwbaarste alternatief is dan om een gereviseerd product halen op een goed gewaardeerde website. Vaak is het kostenverschil met een nieuw product meer dan 20 procent. In sommige gevallen zelfs meer dan 50 procent. Er zijn verschillende betrouwbare aanbieders van gereviseerde Apple elektronica, bijv. Leapp, Forza Refurbished en reBuy. Geen fan van Apple? Op de laatstgenoemde worden ook andere merken aangeboden.

2. Gecertificeerde testen

Een verschil met bijvoorbeeld Marktplaats is dat refurbished producten grondig en professioneel worden nagekeken op mogelijke fouten in het systeem of in/op het toestel zelf. Vervolgens wordt wat mis is gerepareerd en de rest wordt goed schoongemaakt/stof-vrij gemaakt. Als laatst wordt de elektronica ook nog uitgebreid getest. De meeste verkopers van gereviseerde producten willen immers goede artikelen verkopen, zodat ze goede reviews krijgen en daardoor meer mensen hun website bezoeken om iets te kopen. De kans dat je een telefoon, tablet of laptop koopt dat niet of niet naar behoren werkt is dan ook vrij klein. Bovendien bieden verschillende aanbieders ook garantie aan. Soms tot wel vier jaar.

3. Betrouwbaar

Erkende verkopers van refurbished producten zijn goed te vertrouwen. Deze websites en/of winkels voeren zorgvuldig de gecertificeerde testen uit voordat ze de gereviseerde producten verkopen. Ze zorgen er voor dat het betreffende toestel in zo nieuw mogelijke staat verkeert. Als je bij een bekende winkel zoals Phonehouse een product koopt weet je zeker dat het betrouwbaar is. Vreemde veelal buitenlandse websites en/of advertenties op tweedehands platformen zijn vaak minder te vertrouwen. Kijk dus altijd eerst naar de afkomst van de website, de reviews en Google het bedrijf eens. Wie weet kom je iets geks tegen. Zo niet? Dan is het meestal betrouwbaar. Tip: koop uitsluitend bij een bedrijf waar je recht hebt op garantie. Lees de voorwaarden wel eerst goed door.

4. Natuurvriendelijk

Een simpel, maar wel belangrijk voordeel is de eco-vriendelijkheid. Refurbished producten verkopen is als het ware een vorm van recyclen. Dit heeft een positievere invloed op het milieu dan oude modellen weggooien. Vaak bevat elektronica veel vervuilende stoffen die lastig afbreekbaar zijn. Bovendien is het niet alleen voor de natuur fijn, maar ook voor consumenten zou het zonde zijn als nog prima producten worden gedumpt. Al met al is ook deze vorm van recyclen goed voor de natuur én voor de mens.

5. Oude modellen

Fabrikanten spelen massaal het valse, maar goed te begrijpen spelletje met de consument om oudere modellen uit de verkoopt te halen. Je kunt het betreffende product dan simpelweg niet meer nieuw kopen. Toch blijft er een flinke vraag naar sommige producten. Voorbeeld van zo’n product is de Iphone SE. Talloze mensen vinden de nieuwere formaten te groot, maar willen wel een Apple smartphone. Een Iphone SE is een stuk kleiner dan de nieuwere modellen, maar nog wel snel genoeg voor de meeste mensen. Op websites met gereviseerde artikelen wordt dit model dan ook vaak aangeboden. Niet alleen smartphones, maar ook oudere laptops zijn in trek.


Nadelen

De andere kant van de medaille laat de gebreken van gereviseerde elektronicaproducten zien. Het zijn immers geen nieuwe producten, dus de levensduur is vaak minder lang. Hoe lang precies is moeilijk in te schatten. Bij de een is het toestel binnen een jaar ‘op’ en bij de ander gaat het nog vijf jaar mee. Je weet immers nooit hoe lang het apparaat voor jou in gebruik is geweest. Soms een dag, soms meer dan een jaar. Dit is dan ook de reden dat de garantie op refurbished producten nooit super lang is. Bovendien weet je nooit zeker of de revisie wel met originele onderdelen is gedaan. Ook wordt er nogal vaak met slechte accu’s gesjoemeld. Zorg dus dat je bij een erkende refurbished koopt.

6. Korte garantie

Hoewel er tegenwoordig steeds meer bedrijven meer dan een jaar garantie aanbieden zijn er nog steeds genoeg aanbieders die slechts twee weken garantie geven. Bedrijven hebben ook geen glazen bol en weten dus ook niet hoe lang een gereviseerd product mee gaat. Hoe langer ze garantie geven, hoe groter het risico. Maar dat betekent wel dat ze meer verkopen. We raden je dan ook aan om een elektronisch product te kopen bij een winkel met minimaal een jaar garantie. Apple biedt sowieso meer dan een jaar garantie aan. Dan weet je zeker dat je goed zit. Dell daarentegen biedt vaak maar 100 dagen garantie aan op refurbished producten. Al met al is korte garantie dus een flink nadeel. Lange garantie is daarentegen weer een voordeel.

7. Onbekende levensduur

Het is al een aantal keer benoemd; niemand weet hoe lang een gereviseerd toestel het uithoudt. Bij een nieuwe smartphone of laptop weten we zeker dat het minimaal twee jaar volhoudt. Bij een refurbished product kun je tegen het probleem aanlopen dat ze binnen een jaar kapot zijn. Om dat de markt steeds groter wordt, is de kwaliteit steeds beter. Toch komt het nog steeds regelmatig voor. De onzekere levensduur is dus een van de grootste nadelen van een gereviseerd product.

8. Gesjoemel met onderdelen

Bij een nieuw toestel van bijvoorbeeld Samsung kun je er blind van uit gaan dat alle onderdelen origineel zijn en deze in een fabriek worden gemaakt. Je weet zeker dat het apparaat naar behoren werkt. Dat is meteen de reden dat je vaak lang garantie krijgt. Bij een refurbished toestel loop je de kans dat er gesjoemeld is met onderdelen. Met andere woorden, je weet nooit hoe en met wat voor onderdelen iets vervangen is. Het kan zijn dat ze duplicaten gebruiken in de vorm van een niet-origineel scherm, homebutton of accu. De meeste mensen zijn niet in staat om dit te controleren, dus is de kans groot dat bepaalde aanbieders hier niet netjes mee omgaan.

9. Slechte accu en krasjes

Een veelgehoorde klacht over gereviseerde producten is een slechte accu. Aanbieders vervangen simpelweg niet iedere accu die niet meer 100 procent is. Veel accu’s zijn dan ook nog maar 80 procent goed. Houd daar dus rekening mee als je een gereviseerd product overweegt. Ook het uiterlijk is vaak niet meer zo sprankelend als nieuw. De kleur is soms vervaagd en op de achterkant zijn regelmatig krasjes te vinden.

10. Klein prijsverschil

Tussen de nieuwste modellen zit vaak maar een miniem prijsverschil. Daarom is het vaak geen goede deal om bijvoorbeeld de nieuwste Macbook refurbished te kopen. Voor honderd a tweehonderd euro meer heb je vaak al een nieuwe. Voor oudere modellen telefoons, tablets en laptops zijn de prijsverschillen vaak wel groot en zijn de deals een stuk aantrekkelijker. Vergelijk altijd goed met de nieuwprijs voordat je een keuze maakt en op bestellen overgaat.


Conclusie

Er zijn veel verschillende verhalen over refurbished producten, zowel positieve als negatieve. In dit artikel hebben we te tips en tops voor je op een rijtje gezet. Of een gereviseerd product daadwerkelijk iets voor je is hangt vooral af van je eigen verwachtingen. Als je het dus niet erg vindt dat er een krasje op de achterkant zit of dat de accu nog maar 80 procent is kan een gereviseerd product een uitstekende deal zijn. Heb dus niet al te hoge verwachtingen en lees je goed in. Zorg bovendien dat je altijd ergens koopt met minimaal een jaar garantie. Zo sta je niet met je handen in je haar als je een apparaat koopt dat het na een dag begeeft. De voordelen van refurbished zijn ook niet mis en je weet zeker dat het betrouwbaarder is dan Marktplaats. Bovendien ben je lang niet zo veel geld kwijt als een nieuw toestel en heb je tóch een nieuw model in handen!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag