Een slimme rookmelder is eigenlijk een onmisbaar apparaat in huis als het gaat om jouw veiligheid en die van je gezin. Net als ‘gewone’ brandmelders kunnen ook slimme rookmelders levens redden, doordat een brand op tijd wordt waargenomen. Maar een slimme rookmelder is meer dan alleen een rookmelder. In dit artikel vertellen we je alles over de slimme rookmelder, en noemen we 4 oplossingen voor dit slimme apparaat.
Slimme rookmelder
Wie een gewone brandmelder in huis heeft hangen, is op zich al goed bezig. Er zal immers een alarm afgaan wanneer er brand in huis ontstaan is, waardoor je de tijd en mogelijkheid krijgt om je huis te ontvluchten of om op tijd in te grijpen. Een slimme rookmelder gaat nog een stapje verder dan dat. Doordat deze rookmelders verbonden zijn met het internet, kunnen ze dus ook communiceren met andere apparaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een berichtje naar je telefoon of smartwatch sturen, wanneer er rook in huis wordt geconstateerd. In de melding zal duidelijk aangegeven worden wat er precies aan de hand is, en wat je moet doen. Deze meldingen ontvang je niet alleen als je thuis bent, maar ook als je buiten bent. Zo wordt je woning dus ook in de gaten gehouden als jij er niet bent, en dat is wel zo fijn.
Voordelen van een slimme rookmelder
Een slimme rookmelder heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gewone rookmelder, waaronder:
- Nooit meer vals alarm. Doordat je de gevoeligheid van de sensor in kunt stellen, heb je nooit meer last van vals alarm door bijvoorbeeld het braden van vlees of iets dergelijks. De rookmelder in de keuken zou je iets minder gevoelig in kunnen stellen, zodat hij niet afgaat tijdens een avondje gourmetten, of wanneer er iets aanbrandt in de oven. In de andere ruimtes kun je de sensor dan op de hoogste gevoeligheid zetten, zodat je kunt profiteren van maximale veiligheid.
- Veiliger dan gewone rookmelders. Wist je dat sommige materialen branden zonder dat daar rook bij komt kijken? Wanneer je gebruik maakt van een gewone rookmelder, zal deze dus niet afgaan, terwijl er wel degelijk brand is. Veel slimme rookmelders reageren niet alleen op rook, maar ook op temperatuur. Zo ben je er zeker van dat er ook een alarm afgaat als er (nog) geen rook te bekennen is.
- Handige batterij check. De staat van de batterij van de slimme rookmelder, kun je heel gemakkelijk checken via de app op je smartphone, waardoor je niet meer op je trapje hoeft te klimmen om vervolgens de knop op de rookmelder in te drukken om zo te zien of hij nog werkt. Voor wie liever toch zelf checkt of de slimme rookmelder het nog doet: die optie heb je (ondanks de app) evengoed.
- Buitenshuis weten wat er binnenshuis gebeurt. De slimme rookmelder kan verbonden worden met allerlei andere systemen, waaronder alarmsystemen en bijvoorbeeld sloten op ramen en deuren. Zodra er een melding op je telefoon verschijnt dat er brand is ontstaan in huis, kun je aan de hand van de app op je telefoon bepalen wat er gedaan moet worden. Zo kun je deuren en ramen ontgrendelen, en bijvoorbeeld de brandweer direct op de hoogte stellen. In geval van brand heb je hierdoor een grotere kans dat de schade aan de woning beperkt kan blijven, omdat je niet afhankelijk bent van bijvoorbeeld buren die de brand zullen moeten opmerken.
De mogelijkheden
Een slimme rookmelder is dus meer dan slechts een rookmelder, het is een systeem dat de veiligheid in huis optimaliseert. Hieronder hebben we een aantal van de oplossingen voor dit slimme apparaat voor je op een rijtje gezet.
1. Slimme rookmelder met koolmonoxide meter
De meeste slimme rookmelders hebben een ingebouwde koolmonoxidemelder, waardoor je ook gewaarschuwd wordt voor gevaarlijke situaties door koolmonoxide. En aangezien koolmonoxide ook wel een sluipmoordenaar genoemd wordt, omdat je een te hoog percentage aan koolmonoxide in de lucht niet op zult merken zonder melder, is het wel zo fijn dat je weet dat je hiervoor beschermd wordt.
2. Slimme rookmelder met een app
Rookmelders die je aan je wifi kunt koppelen, zijn extreem slim. Zo kun je de apparaten bedienen met een app, en zul je via die app op de hoogte worden gehouden van wat er zich bij jou thuis afspeelt als je buitenshuis bent. Mocht er brandt ontstaan in huis dan krijgt je daar direct een melding van op je mobiele telefoon, waarna je direct over kunt gaan tot actie. Het fijne is dat de slimme rookmelder je niet alleen vertelt dát er brand (of rookontwikkeling) in huis is, maar ook wáár die brand zich dan bevindt.
3. Slimme rookmelder aan andere apparaten koppelen
Slimme rookmelders kunnen communiceren met andere apparaten in huis, mits deze apparaten die mogelijkheid ook hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de lampen laten knipperen in geval van brand, en kunnen er speciale lichten ingeschakeld worden zodra er rook geconstateerd wordt, zodat je gemakkelijk je weg naar buiten kunt vinden. Ook slimme sloten op ramen en deuren kunnen via de app supersnel ontgrendeld worden, waardoor mensen naar binnen of naar buiten kunnen. Wat precies mogelijk is met een slimme rookmelder, hangt niet alleen van de rookmelder af, maar ook van de andere apparaten. Veel fabrikanten brengen systemen uit die enkel en alleen met elkaar kunnen communiceren. Door de producten van een en dezelfde fabrikant of lijn te kopen, koop je rookmelders, sensoren, sloten en camera’s, die perfect met elkaar kunnen communiceren.
4. Slimme rookmelder op netstroom
Er zijn zowel slimme rookmelders die op batterijen werken te koop, als slimme rookmelders die werken op netstroom. Het voordeel van nestroom is dat je nooit meer een batterij hoeft te vervangen of bang hoeft te zijn dat deze leeg is. Het nadeel is dat je deze rookmelders (in tegenstelling tot die op batterijen) alleen ergens kunt ophangen waar je ze op de netstroom kunt aansluiten.
Aanbieders
Zoals hierboven al even genoemd is het, wanneer je op zoek bent naar een slimme rookmelder, aan te raden om te kijken naar de andere smart home producten die je al hebt of mogelijk wilt gaan kopen. Niet alle apparaten zullen namelijk in staat zijn om met elkaar te communiceren, waardoor het belangrijk is om daar wat extra aandacht aan te besteden. Veel fabrikanten hebben een complete lijn aan smart home producten ontwikkeld, waardoor je er zeker van bent dat die producten allemaal met elkaar verbonden kunnen worden. Een van de bekendste en grootste aanbieders op dit vlak is Nest Protect.
Slimme rookmelder en andere smart home producten
Door andere smart home producten aan te schaffen die met de slimme rookmelder kunnen communiceren kun je jouw woning en gezin optimaal beschermen. Nest Protect biedt een heel divers en uitgebreid assortiment aan smart home producten. Zo is niet alleen je rookmelder slim, maar de rest van je apparaten ook. Zo kun je bijvoorbeeld de Nest Thermostat kopen, waarmee je niet alleen zelf op afstand de lampen aan en uit kunt doen, maar de Nest Thermostat kan dat ook zelf kan doen. Zo kan dit apparaat de lampen uitdoen als je weg bent en zelf vergeten bent om ze uit te doen, maar ze ook aan doen om te doen lijken alsof je juist wel thuis bent. Nest kan gekoppeld worden aan verschillende producten, waaronder bijvoorbeeld Philips Hue, waardoor niet alleen je rookmelders, maar ook de andere apparaten kunnen bijdragen aan een optimale bescherming van jouw huis.
Een slimme rookmelder
Een slimme rookmelder is eigenlijk onmisbaar in een woning. Niet alleen kan het jou en je gezin waarschuwen bij brand, waardoor jullie op tijd het huis kunnen ontvluchten of de brand kunnen blussen, maar ook wanneer jullie niet thuis zijn kan je op de hoogte worden gesteld. Het fijne is dat dit allemaal razendsnel via een app gebeurt, waardoor je direct op de hoogte bent van wat er in huis gebeurt en waar er gevaar is. Op die manier kun je supersnel handelen, waardoor je niet alleen je huis, maar bijvoorbeeld ook eventuele huisdieren kunt redden. Door bijvoorbeeld ook de sloten op je ramen en deuren aan de rookmelder te koppelen, kun je deze gemakkelijk (laten) ontgrendelen, waardoor jij snel naar buiten kunt, of anderen naar binnen. Op die manier voorkom je dat je bij brand als een rat in de val zit, en geef je mensen die jou (of je huisdieren, kinderen of partner) willen redden ook de kans om naar binnen te gaan.