5 Oplossingen om te streamen naar je TV

5 Oplossingen om te streamen naar je TV

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Hoe leuk het ook is om streaming video zoals films en series op je smartphone of tablet te kijken, het liefste kijk je ze natuurlijk op het grote formaat van je televisie. Apps van YouTube en Netflix kun je vaak al gebruiken via digitale en interactieve televisie, maar niet iedereen kan daar gebruik van maken en er zijn natuurlijk ook nog meer streaming videodiensten waar je van kunt genieten. Zoek je veelzijdigheid en optimaal gebruiksgemak, dan kun je ook kiezen voor 1 van de 5 oplossingen om video en geluid naar je TV te streamen die we in dit artikel bespreken.


Smart TV

Een Smart TV brengt video en andere content van verschillende bronnen, zoals bijvoorbeeld streamingdiensten, bij elkaar. Zo kun je dus niet alleen televisie kijken, maar ook makkelijk video of muziek streamen vanaf het internet. Je hebt daar geen extern apparaat voor nodig want alles wat je nodig hebt is al op de televisie aanwezig.

Voor het streamen vanaf verschillende bronnen zijn apps beschikbaar. Vaak staan die al op de Smart TV geïnstalleerd, soms kun je ook extra apps zelf nog downloaden en installeren. Populaire apps zoals die van Netflix, Videoland, NPO en YouTube zijn vaak al aanwezig. Alle apps bedien je gewoon met dezelfde afstandsbediening van de televisie, dat is dus enorm handig. En vaak kun je de televisie ook besturen met een app op je smartphone.

Let wel op dat de apps op je Smart TV niet worden ontwikkeld en onderhouden door de fabrikant van de televisie maar door externe ontwikkelaars. Het kan dus gebeuren dat je favoriete app op een bepaald moment van de Smart TV verdwijnt of verouderd. Op dat moment zit er niets anders op dan een van de andere oplossingen te kiezen die we hieronder hebben besproken.


Google Chromecast

Het populairste alternatief om muziek, series en films naar je televisie te streamen is de Google Chromecast. Met een Google Chromecast hoef je namelijk geen Smart TV te hebben om eenvoudig video vanaf een ander apparaat op je televisie af te spelen. Je hangt eenvoudig de Google Chromecast aan je bestaande televisie en bedient deze met je smartphone. Tal van populaire videoplatformen worden hierbij ondersteund, zoals YouTube en Netflix.

Je gebruikt je smartphone bij die apps alleen om de video te starten, pauzeren of stoppen en streamt dus niet rechtstreeks video’s vanaf je telefoon. Je kunt echter ook het scherm van je telefoon (of tablet) direct op je televisie laten zien. Zo kun je bijvoorbeeld ook een video die je alleen op je telefoon hebt staan op je televisie afspelen.

De gewone Google Chromecast kost op dit moment 39 euro maar deze versie kan geen 4K video streamen. Daarvoor heb je de Google Chromecast Ultra nodig die je voor ongeveer 80 euro aan kunt schaffen. Check echter eerst of je televisie niet al Google Cast ondersteunt. Dan is er als het ware al een Google Chromecast bij de TV ingebouwd en hoef je die dus niet los te kopen.


Apple TV

Apple TV is het antwoord van Apple op de Google Chromecast. Ook deze mediaspeler verbind je met je televisie en gebruik je om films, series of muziek te streamen. Dat doe je met behulp van een technologie die Apple heeft ontwikkeld genaamd Airplay. Daarmee stel je op de Apple TV in wat je wilt zien op Netflix, YouTube of bijvoorbeeld de NPO app, waarna net als bij de Google Chromecast de beelden rechtstreeks vanaf internet worden gestreamd. Ook onder meer de Eurosport Player, MUBI en Amazon Prime Video worden ondersteund.

Je kunt de Apple TV alleen via Airplay bedienen vanaf een Apple apparaat, zoals een iPhone, een iPad of een iMac. En waar je Google Cast regelmatig al ingebouwd tegenkomt bij gewone televisies is dat bij Apple Airplay niet het geval, je kunt het dus alleen met een Apple TV gebruiken en nooit met alleen maar een televisie.

Wel net als bij Google heb je de keuze uit een versie met en zonder ondersteuning voor 4K. De gewone Apple TV kost op dit moment ongeveer 160 euro en voor Apple TV 4K (met HDR) kost in de goedkoopste uitvoering 200 euro. In beide gevallen heb je het dan over een interne opslag van 32 GB en voor ongeveer 20 euro extra kun je dat uitbreiden tot 64 GB, Wanneer je televisie 4K ondersteunt kun je het beste voor de nieuwe 4K uitvoering kiezen omdat de geringe meerprijs geen reden zou hoeven zijn om voor de reguliere versie te kiezen.


Miracast

Miracast is een technologie die gebruik maakt van Wifi, oftewel draadloos internet. In plaats van het internetverkeer via een router te laten lopen wordt er bij Miracast een directe verbinding tot stand gebracht tussen twee apparaten, zoals bijvoorbeeld tussen een smartphone en een televisie. Dat is dus ongeveer zoals je zou doen met bluetooth, maar dan wel met het verschil dat er veel hogere snelheden behaald kunnen worden. Zo kun je dus ook met gemak 4K video’s streamen naar je televisie.

Hoe kun je zelf Miracast gebruiken? Bijvoorbeeld door je Windows computer zo in te stellen dat die video naar je televisie kan streamen of een Miracast app te installeren op je Android smartphone of tablet. Daarmee kun je bijvoorbeeld het beeldscherm van je computer of telefoon direct en helemaal draadloos projecteren op je televisie.

Computers met Windows versies hoger dan 8.1 ondersteunen Miracast zonder dat je iets anders nog hoeft te installeren. Helaas zit Miracast niet meer standaard in veel moderne Android telefoons, omdat Google natuurlijk liever heeft dat mensen Google Chromecast gebruiken.

Ondersteunt je televisie geen Miracast? Dan kun je voor ongeveer 20 tot 30 euro een Miracast dongle kopen die het wifi-signaal omzet naar de HDMI-poort van je televisie. Dat is echter ook het enige wat het apparaatje doet en je hebt dus niet allerlei uitgebreide opties zoals je wel hebt bij de Google Chromecast of de Apple TV.

Miracast is vooral leuk als aanvullende oplossing of als je echt geen andere mogelijkheden hebt. Je moet namelijk je telefoon of computer aan laten staan terwijl je televisie kijkt. Daardoor is de kwaliteit ook niet altijd even goed.


DLNA

DLNA is een techniek die wel wat lijkt op Miracast. Je streamt echter geen video’s via online platforms zoals Netflix, maar alleen bestanden die je al eerder hebt gedownload en die al op je apparaat staan. Vervolgens stream je ze via je eigen draadloze netwerk vanaf je computer rechtstreeks naar je televisie. Dat werkt vaak zonder apart apparaatje omdat de meeste televisies standaard al DLNA ondersteunen. Maar omdat de bestanden op je eigen computer staan moet die wel de hele tijd aan blijven staan om te kunnen blijven streamen.

Heeft je televisie geen ondersteuning voor DLNA? Dan kun je voor 20 tot 30 euro een adapter kopen waarmee je het toe kunt voegen. Ook heel interessant zijn de adapters die zowel DLNA als Miracast ondersteunen zodat je van beide technieken gebruik kunt maken. Deze kosten rond de 50 euro maar bieden dus wel veel functionaliteit.

DLNA kan een prima aanvulling zijn op andere oplossingen zoals Chromecast en Apple TV, aangezien die juist niet zo goed om kunnen gaan met lokale bestanden en zich vooral richten op direct streamen vanaf internet.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag