Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en condensdroger?

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en condensdroger?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Als je op zoek bent naar een droger, zal je regelmatig de begrippen ‘warmtepompdroger’ en ‘condensdroger’ tegenkomen. Ze drogen allebei prima, maar met een heel verschillende techniek. Het zoekt wat makkelijker als je weet wat de eigenschappen zijn van de warmtepompdroger en de condensdroger. Zo droogt de condensdroger bijvoorbeeld sneller, maar de warmtepompdroger is zuiniger. In deze blog lees je alles wat je wilt weten over de verschillen tussen de condens – en de warmtepompdroger, zodat je een goede keuze kan maken. Daarbij bespreken we ook de voor – en nadelen van de drogers.


Om te beginnen: geven een condensdroger en een warmtepompdroger allebei hetzelfde resultaat?

Uiteindelijk doen een warmtepompdroger en een condensdroger allebei ongecompliceerd wat ze moeten doen: snel je was drogen, zodat jij de zachte, droge was in de kast kan hangen en aan kan trekken. Wel kan een condensdroger dit sneller, dus dat zou wellicht mee kunnen spelen in je keuze. Een condensdroger wordt namelijk wat warmer, waardoor je was simpelweg sneller droog is. Hier moet je echter mee uitkijken als het om kledingstukken of textiel gaat, die wat sneller kunnen krimpen.
Met beide drogers heb je dus snel droge was, wat je de moeite bespaart van het drogen op een rekje. Ook zijn beide typen drogers verkrijgbaar in veel verschillende merken. Zowel de condensdroger als de warmtepompdroger zijn verkrijgbaar in varianten die relatief weinig geluid maken (zoals 63 dB). Qua zuinigheid, gebruik en prijs zijn er echter wat verschillen tussen de twee soorten drogers.

Verderop in dit artikel lees je eerst hoe de warmtepompdroger en condensdroger werken. Daarna bespreken we de verschillen tussen de twee soorten drogers en lichten we de voor – en nadelen toe.


Hoe werkt een condensdroger?

Wat een condensdroger doet, is het vocht uit de lucht in de droogtrommel halen. Het vocht wordt vervolgens opgevangen in een reservoir. Bij de meeste condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer. Zo hoef je het reservoir niet elke keer handmatig leeg te halen. Een condensdroger verhit de lucht met een elektrisch verwarmingselement en blaast de vochtige lucht uit de trommel, in het reservoir.

Een condensdroger heeft meerdere standen waaruit je kan kiezen voor de droogcyclus die het beste bij de was past die je op dat moment hebt. Je kan vaak uit een paar programma’s kiezen, al heeft een condensdroger vaak wat minder milde programma’s dan een warmtepompdroger. Wél vind je op moderne condensdrogers meestal de handige programma’s zoals ‘strijkvrij’, dus je kan voor de meeste situaties prima een geschikte droogcyclus vinden.
Door het verwarmen van het verwarmingselement, is een condensdroger niet zo energiezuinig.


Hoe werkt een warmtepompdroger?

Net omschreven we hoe de condensdroger de vochtige lucht uit de trommel haalt en afvoert. Bij een warmtepompdroger wordt de vochtige lucht hergebruikt. Een speciale compressor zet het koelmiddel om van gasvormig naar vloeibaar. Daarbij komt warmte vrij, die de luchtstroom verhit die naar de trommel gaat. Met die warmte wordt je was gedroogd.
Hierna wordt de vochtige lucht opnieuw langs het koelmiddel geleid, omgezet in vloeibare vorm en opgevangen in het reservoir. De droge lucht gaat daarna weer naar de compressor en de cyclus begint opnieuw. Deze cyclus van hergebruiken is wat de warmtepompdroger een stuk zuiniger maakt dan de condensdroger.

De meeste warmtepompdrogers bieden verschillende droogprogramma’s om je was optimaal te behandelen. Ze worden niet heel erg heet en zijn daarom wat minder snel. Of eigenlijk beter gezegd: ze kunnen ook lekker warm drogen, maar bieden evenzogoed zachte programma’s voor bijvoorbeeld wol.


Wat zijn de verschillen tussen een condensdroger en een warmtepompdroger?

De werking van een warmtepompdroger en een condensdroger lijkt dus op elkaar, maar de warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht die vrijkomt uit de compressor, terwijl de condensdroger dit niet doet. Een condensdroger gebruikt meer energie voor het creëren van warme lucht. Dit zijn de verschillen in energie en in gebruik tussen een condensdroger en een warmtepompdroger:

  • Een condensdroger wordt heter dan de warmtepompdroger en kan wat sneller drogen.
  • Een condensdroger heeft vaak wat minder (zachte) programma’s waar je uit kan kiezen dan de warmtepompdroger.
  • Een condensdroger zit vaak in energie efficiëntieklasse A of B, terwijl veel moderne warmtepompdrogers in energie efficiëntieklasse A+, A++ of zelfs A+++ zitten. Uiteindelijk bespaar je hier dus geld mee.
  • Bij een condensdroger wordt het vocht verzameld in een condensbak. Bij veel condensdrogers kan deze condensbak worden aangesloten op een afvoerslang. Wanneer dit niet kan, moet je er rekening mee houden dat je dit reservoir regelmatig leegmaakt. In een warmtepompdroger ontstaat er geen water dat afgevoerdoet worden, en heb je geen afvoerslang of reservoir nodig.

Zoals je ziet is een warmtepompdroger qua energie een heel stuk zuiniger dan een condensdroger, Een warmtepompdroger is wel prijziger: je betaalt in aanschaf vaak 150 à 200 euro meer. Dit verdien je na een tijdje terug door de zuinige wasbeurten.

Verderop in deze blog gaan we in op de voor – en nadelen van condensdrogers en warmtepompdrogers, zodat je een keuze kan maken die bij jouw huishouden past.


De voor – en nadelen van een condensdroger en hoe je het meeste uit deze droger haalt.

Een condensdroger droogt sneller dan een warmtepompdroger. Dit kan een voordeel zijn voor de grotere huishoudens, als je efficiënt te werk wilt gaan. Ook wasgoed zoals bijvoorbeeld beddengoed, is lekker snel droog. Zoals we al benoemden, verbruikt een condensdroger wel meer energie. Dit kan je beperken door zorgvuldig je programma te kiezen en zoveel mogelijk in één keer te drogen.
Daarbij hoeft niet alles in de droger. Kleding en was die makkelijk krimpt, kan je beter op een wasrekje laten drogen. Voor handdoeken, keukentextiel en beddengoed is een condensdroger wel erg geschikt. Je hebt hiervoor wel een grote trommelinhoud nodig, zoals bijvoorbeeld 7 kg.

Condensdrogers vind je in allerlei prijsklassen en merken. Van Beko tot Miele: er is genoeg keuze. Wel blijft de condensdroger een grotere energieverbruiker, ook als je voor een A merk zoals Bosch of Miele kiest.

De condensdroger in grotere huishoudens

Als je een groter huishouden hebt, heeft een condensdroger zowel voordelen als nadelen:

  • Zoals we al noemden, is de snelheid van een condensdroger een groot voordeel.
  • Een nadeel voor grotere huishoudens is de energie die het kost als je vaak was moet drogen.
  • Bij het plaatsen van een condensdroger moet je rekening houden met een afvoerslang.
  • Bij sommige condensdrogers moet je het waterreservoir zelf leeghalen.

De voor – en nadelen van een warmtepompdroger en hoe je het meeste uit deze droger haalt.

Een warmtepompdroger heeft een hogere aanschafprijs dan een condensdroger. Hier krijg je wel wat voor terug: een warmtepompdroger is stukken energiezuiniger. Over het algemeen varieert de energie efficiëntieklasse van warmtepompdrogers tussen A+ en A+++. Als je vaak was moet drogen, ben je uiteindelijk goedkoper uit met deze droger, ook al is de aanschafprijs (fors) hoger. Een voorbeeld kan een gezin zijn waar net een baby is geboren: dan wordt er flink wat gewassen. Extra beddengoed, handdoeken, kleertjes, slabbetjes en knuffels zijn zomaar wat voorbeelden.
Voor een warmtepompdroger is er geen afvoerslang en/of waterreservoir nodig. Zonder de noodzaak om water af te voeren, kan je een condensdroger wat makkelijker neerzetten waar jij hem wil.

Vaak kan je met een warmtepompdroger wat meer instellingen kiezen voor de verschillende soorten materiaal. Zo zijn er drogers waar je wol, donsjacks en overhemden veilig mee kan drogen. Als je het kunnen drogen van verschillende kledingstukken een vereiste vindt, is een warmtepompdroger een goede keuze. Een drukke baan waarbij je vaak zakelijke kleding draagt, kan bijvoorbeeld een reden zijn om voor een warmtepompdroger te kiezen.


De verschillende merken van warmtepomp – en condensdrogers.

Hoewel warmtepompdrogers en condensdrogers in verschillende merken verkrijgbaar zijn, zijn er toch een paar verschillen tussen deze twee drogers en de keuze die je hebt. Omdat warmtepompdrogers energiezuinig zijn, winnen ze aan populariteit. Als je voor een warmtepompdroger wilt kiezen, is er een groter aanbod. Zeker de A-merken hebben grotendeels warmtepompdrogers in hun collectie.

Voorbeelden van A-merken voor drogers:

  • Miele
  • Bosch
  • Siemens
  • Samsung
  • AEG

Voorbeelden van middenklasse drogers:

  • Beko
  • Zanussi
  • Whirlpool

Voorbeeld van een laaggeprijsd merk:

  • Indesit

Als je energiezuinigheid belangrijk vindt, maar je niet een eindeloos budget hebt, zou je een lager geprijsde warmtepompdroger kunnen vergelijken met een A-merk condensdroger.


Warmtepompdroger of condensdroger?

Zowel een warmtepompdroger als een condensdroger helpen jou bij het huishouden: je was is snel droog en bovendien lekker zacht. Dat scheelt tijd en eventueel het gebruik van een wasverzachter.
De twee voornaamste verschillen tussen de drogers zijn het feit dat de condensdroger de mogelijkheid moet hebben tot waterafvoer (middels een slang), in tegenstelling tot de warmtepompdroger. De condensdroger is goedkoper in aanschaf, maar de warmtepompdroger is voordeliger in het gebruik. Zeker op de lange termijn en als je veel te drogen hebt, betaalt een warmtepompdroger zichzelf terug.

Tot slot is een groot verschil het gemak dat de drogers bieden voor grote gezinnen: de warmtepompdroger is zuiniger, maar de condensdroger wordt warmer en is sneller.

Alles bij elkaar is het misschien best lastig kiezen. Reken daarom uit wat in jou situatie voordeliger is: de warmtepompdroger of een condensdroger.

 


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag