Wat zijn de voordelen van onbewerkt vlees?

Wat zijn de voordelen van onbewerkt vlees?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Dat het eten van onbewerkt vlees beter voor je is, heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is nu precies dit vlees en hoe weet je zeker dat je een ‘goed’ stukje vlees hebt gekocht? Waarom is bewerkt vlees nu echt ongezonder en wat maakt onbewerkt vlees dan beter? In dit artikel kom je er achter.


Wanneer is vlees bewerkt vlees en wanneer niet?

Wat is nu precies bewerkt vlees? Bij dit vlees is de houdbaarheid of smaak beïnvloed. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Zo wordt het vlees gerookt, worden er conserveringsmiddelen toegevoegd of is het gedroogd of gezouten. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn bijvoorbeeld sommige hamburgers en worst, maar ook alle soorten vleeswaren. Het kan dus gaan om zowel rood als wit vlees.

Onbewerkt vlees is dus vlees dat niet beïnvloed is, maar zonder verdere bewerking of toevoeging in de schappen ligt. Dit kan zowel rood (bijvoorbeeld biefstuk of varkenshaas) als wit vlees (bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet) zijn. Dat er geen bewerkingen zijn gedaan betekent dus ook dat het vlees vaak minder lang houdbaar is dan bewerkt vlees. Verder is het nog goed om te noemen dat niet al het onbewerkte vlees als gezond wordt gezien. Zo zijn er ook links tussen rood vlees en kanker, waardoor aangeraden wordt om ook hier niet te veel van te consumeren. Het Voedingscentrum raadt aan maximaal 300 gram rood vlees per week te eten.

Hoe weet je nu zeker of vlees wel of niet bewerkt is? Soms is het lastig, want bijvoorbeeld hamburgers of tartaar kunnen zowel bewerkt als onbewerkt zijn. Hier kun je achter komen door de ingrediëntenlijst te checken. Als er naast het vlees geen andere toevoegingen (smaakstoffen of conserveringsmiddelen) of bewerkingen (roken, zouten of drogen) genoemd zijn, is het vlees onbewerkt.


Waarom minder bewerkt vlees eten?

Maar waarom zou je dan minder bewerkt vlees moeten eten? Het Voedingscentrum raadt aan om het consumeren hiervan zo veel mogelijk te beperken. Dit vlees is namelijk gelinkt met verschillende gezondheidsrisico’s: een grotere kans op beroertes, diabetes type 2 en kanker.

Relatie met maag-en darmkanker

Het eten van bewerkt vlees heeft een bewezen link met een verhoogde kans op maag-en darmkanker. Door de bewerkingen en toevoegingen aan het vlees kunnen kankerverwekkende stoffen ontstaan. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds raadt daarom aan om hoogstens bij uitzondering dit vlees te eten, maar liever helemaal niet.


Hoe kan ik meer onbewerkt vlees eten?

Het eten van zo weinig mogelijk bewerkt vlees zorgt er dus voor dat je minder gezondheidsrisico’s loopt. Als je dat nu nog wel vaak doet dan kan het eerst even lastig zijn om goede vervangers te vinden. Als je altijd vleeswaren op brood eet, kun je die bijvoorbeeld vervangen door een plakje (geiten)kaas, pesto, hummus of een groentespread. Of maak eens een boterham met zalm, makreel of avocado.

Het vlees in je avondeten kun je vrij eenvoudig vervangen door onbewerkt vlees als kipfilet, biefstuk of varkensfilet (maar eet deze laatste twee niet iedere dag, omdat het rood vlees is). Natuurlijk kun je bewerkt vlees ook vervangen door vis of kiezen voor een vleesvervanger uit de supermarkt, peulvruchten of een eitje.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag