Vlierbessen groeien aan de vlierbessenstruik, de struik zie je in veel tuinen voorkomen. Het is niet alleen een prachtige struik maar de vlierbes is ook nog eens hartstikke gezond. Vlierbessen kun je eten wanneer ze rijp zijn en van de bloemen kun je bijvoorbeeld thee maken. Vlierbessen kun je het hele jaar wildplukken van de vlier. Er groeien het hele jaar door paddenstoelen op vooral in de winter. In de lente de bloesem en de jonge uitlopers en in de zomer en herfst volgen de rijpe bessen. In september kun je klein hoeveelheden rauw eten, niet teveel want dat kan weer voor diarree en misselijkheid zorgen. Dit komt door het cyanide die in de bes zit. Van cyanide moet je erg veel eten om er diarree of misselijk van te worden. Daarom worden de rijpe vlierbesjes gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten. Wanneer je er een drank of siroop van wilt maken moet je er suiker aan toevoegen want ongezoet is het een bitterzuur sapje. Men maakt van de bessen jam, siroop, wijn, chutney of sap. Na
Geneeskrachtige werking
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomist is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in de donkere paarse bessen. Deze voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine en de vitamines A, B en C. De grootste voordelen van vlierbessen zijn dat ze je immuniteit verhogen en dus een goed middel zijn tegen verkoudheid en griep. Naast dat het goed tegen een verkoudheid helpt, doet de vlierbes ook zijn werking bij nog meer gezondheid problemen. In dit artikel benoemen we 8 gezondheidsvoordelen van de vlierbessen.
Actieve stoffen in de vlierbes
Antioxidanten zijn de actieve stoffen in een vlierbes. Deze stof en de anthocyanines, geven de bes zijn dieppaarse kleur en therapeutische werking. Deze is heel effectief bij een verkoudheid maar niet alleen dat, het helpt ook voor hart- en bloedvaten, spijsvertering en je ogen.
Geschiedenis van de vlierbes
Voordat we benoemen wat voor gezondheidsvoordelen (en dat zijn er best wel wat) deze gaan we even een stukje terug in de tijd en is het misschien wel interessant om even de geschiedenis van de vlierbes te benoemen. Vroeger werd de vlierbes geplant ter bescherming tegen boze geesten en krachten. Er wordt gezegd dat men zelfs pitten van de vlierbessen terug heeft gevonden uit het stenen tijdperk. Doordat deze op bepaalde plaatsen in grote hoeveelheden voorkwamen, wist men dat daze vlierbessen als voedingsmiddel gediend hebben. De Germaanse volkeren beschouwde de vlier als een heilige struik die gewijd werd aan de god Thor. Deze gaf in hun ogen bescherming tegen heksen en boze geesten. De medicinale werking van de vlierbes werd al voor Christus beschreven door geleerden zoals Hipocrates, Dioscorides en Plinius.
De vlierbes is goed tegen overgewicht
Het sap van de vlierbes, vlierbessensap, helpt mee om overgewicht te verminderen. Vlierbessen zitten vol met vezels en vezels verbeteren de verzadiging en kunnen dus helpen bij het afvallen. Dit is bewezen door een Duits onderzoek. Deelnemers namen vlierbessen en ondervonden een beter fysiek en emotioneel welbevinden.
Nuttig hulpmiddel bij de spijsvertering
De vlierbes is een nuttig hulpmiddel bij spijsverteringsproblemen. De vezels in het fruit kunnen constipatie, maagklachten en een opgeblazen gevoel behandelen. In Italië kookt men de bessen in water tegen verstopping.
Gezondheid van het hart
Vlierbessen zijn rijk aan kalium daardoor kan deze vrucht helpen de bloeddruk te reguleren. Bloedvaten zullen ontspannen en een hoog kaliumdieet zal de belasting van het hart verminderen. Sommige bronnen vermelden dat vlierbessen ook kunnen helpen om het cholesterolgehalte te reguleren en de bloedcirculatie te stimuleren. Verder bevatten vlierbessen de stoffen anthocyanins. Deze stof beschermt de binnenste laag van de bloedvaten tegen oxidatieve stress. Uiteindelijk zal de bloedcirculatie verbeteren en het risico op hartaandoeningen verminderen. Vlierbessen hebben door verschillende onderzoeken keer op keer bewezen dat het krachtige beschermende effecten op het hart heeft.
Goed voor je ogen
De anthocyanines in de vlierbes kunnen helpen je beter te laten zien in het donker of bij weinig licht. Deze stof versterkt de haarvaten (kleine bloedvaatjes) in je ogen. Zo helpen ze om in het donker en bij weinig licht beter te kunne zien doordat het pigment in je ogen wordt hersteld.
Verbetert de gezondheid van huid en haar
Vlierbessen zorgen ervoor dat je huid langer stralend blijft, ze werken prima bij huidaandoeningen zoals puisjes en steenpuisten. Verder kunnen ze littekens te voorkomen. Gedestilleerd vlierbloesemwater herstelt de gezondheid van de huid en zal sproeten verlichten. Door middel van het toepassen van het fruitextract kan het ontstekingen en blauwe plekken verminderen. Tevens kan het ook helpen om herpes te behandelen. De antioxidanten in de bes kunnen het herpesvirus bestrijden en verlichting geven. Naast dat de vlierbes de huid verbetert werken de bessen ook goed voor je haar. Neem wat vlierbloesemolie en meng het met een andere olie. De olie breng je aan op de probleemzones van je hoofdhuid. Ook kan het gespleten punten behandelen en de haargroei stimuleren.
De vlierbes is goed tegen een verkoudheid
Iedereen wordt wel eens verkouden. Vlierbessensiroop kan je helpen de verkoudheid te verminderen of zelfs tegen te gaan. De vitamines A en C in de vrucht zorgen ervoor dat je een optimale gezondheid behoudt. Mocht je toch door de verkoudheid getroffen zijn en wil je zo snel mogelijk af van die loopneus of tranende ogen? De vlierbloesem helpen deze symptomen te verlichten. Bovendien bevordert het transpireren en is vocht afdrijvend. Het is dus een belangrijk hulpmiddel tegen verkoudheid en griep. Hoe kun je dit het beste doen? Combineer vlierbloesem met muntthee. Open een capsule vlierbloesem en leeg deze in een sterke kop muntthee. Probeer de thee te drinken na een heet bad of hete douche voor het beste effect. De vlierbes zal ook de slijmproductie tijdens de verkoudheid verminderen.
Versterken van de botten
In de bessen zitten calcium, ijzer en kalium die erom bekend staan om botten te versterken en de botmineraaldichtheid te verhogen. Het risico op osteoporose wordt hierdoor verminderd.
De vlierbes zorgt voor ontspanning
Je hebt de hele dag lopen rennen achter iedereen en alles aan en merkt een voelbare spanning opkomen. Ook wanneer je de hele dag achter de computer hebt gewerkt kan dit een fysieke spanning met zich mee brengen. Het extract van de vlierbessen kunnen ervoor zorgen dat de spanning in het lichaam afneemt. Het verhoogt het glucosepijl in je lichaam en zo wordt je energie weer snel aangevuld.
Andere toepassingen van vlierbessen
Zoals we al eerder aangaven worden de bessen gebruikt om theesoorten, wijn, jam en siropen van te bereiden. Vlierbessenwijn is een populaire toevoeging aan maaltijden. Verder worden de bloemen van de vlierbesplant gebruikt om gelei van te maken. Dit kan ook gebruikt worden bij het bakken.
Zelf vlierbessen sap of siroop maken
We weten nu dat de vlierbes veel voordelen heeft voor je gezondheid en dat het helpt bij veel voorkomende klachten. Je kunt vlierbessen siroop kopen bij de supermarkt of bij de drogist. Je kunt het ook zelf maken. Want de vlier komt veel voor aan de rand van of op een open plek in het bos, in heggen en tussen het struikgewas. Even is de vlier in de duinen te vinden en wordt plant veel de plant veel aangeplant naast boerderijen en tuinen.
Zoals je leest heeft de vlierbes nogal wat gezondheidsvoordelen. In de VS is deze boom zo populair aan het worden dat men serieuze voorbereidingen aan het treffen is om deze plant in grote schaal te telen om er uiteindelijk het sap van te maken. De wetenschap heeft bevestigd dat dit een zeer gezonde plant is en dus wordt het beter verkocht door lokale boeren. De vlierbes is van nature een snelgroeiende boom en behoeft weinig ander onderhoud dan het regelmatig snoeien. Een aanrader om deze in je tuin te planten.