Waar let je op bij het afsluiten van een studentenverzekering?

Waar let je op bij het afsluiten van een studentenverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Jezelf goed verzekeren is ook voor studenten natuurlijk heel belangrijk. Strikt genomen is alleen het afsluiten van een zorgverzekering wettelijk verplicht, maar ook verzekeringen zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een inboedelverzekering zijn wel gewoon heel verstandig om af te sluiten. Omdat studenten vaak heel andere behoeften hebben (en andere risico’s lopen) dan werkende mensen zijn er aparte studentenverzekeringen in het leven geroepen. Bij vrijwel elke verzekeraar kun je die tegenwoordig afsluiten.

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het afsluiten van een studentenverzekering. We behandelen daarbij elke verzekering die voor een student van belang is (of kan zijn), zoals de zorgverzekering, rechtsbijstandsverzekering, woonverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Zo kun je zelf eenvoudig bepalen welke verzekering je wel of niet af zou moeten sluiten en hoe je daarvoor de verzekeraar vindt die het beste aansluit op jouw situatie.


Zorgverzekering voor studenten

Het is in Nederland verplicht voor iedereen die ouder is dan 18 jaar om een eigen zorgverzekering af te sluiten, dus ook voor studenten. Maar omdat studenten minder snel ziek worden of een ongeval krijgen dan mensen die wat ouder zijn loopt een zorgverzekeraar bij studenten veel minder risico. Daarom zijn de studentenverzekeringen vaak een stuk goedkoper per maand.

Net zoals voor alle andere mensen is het ook voor studenten belangrijk om elk jaar tijdens het zogenaamde zorgseizoen de huidige zorgverzekering te vergelijken met die van concurrerende verzekeraars. Rond half november krijg je als het goed is van je eigen verzekeraar een nieuw aanbod. Dat kun je vergelijken met de prijzen en voorwaarden van andere verzekeraars.

In de basisverzekering worden voor iedereen dezelfde medische zaken vergoed, daar de diverse verzekeringen op vergelijken is dus niet nodig. Maar bij welke zorgverleners (zoals ziekenhuizen) je terecht kunt is vaak wel verschillend, zowel per verzekeraar als per verzekering die je afsluit:

  • Met een budgetpolis of naturapolis kun je alleen bij zorgverleners terecht waar je zorgverzekeraar een contract mee af heeft gesloten. Behandelingen door andere zorgverleners worden slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet vergoed.
  • Bij een combinatiepolis of restitutiepolis mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat en de behandeling wordt daarbij altijd vergoed.

Vanwege de lagere prijs zijn veel zorgverzekeringen voor studenten een budget- of naturapolis. Kijk daarbij dus niet alleen naar de prijs, maar ook waar je terecht kunt als je onverhoopt wat krijgt.

Net zoals bij normale zorgverzekeringen kun je bij een studentenverzekering ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Voor de meeste studenten is dat niet nodig, maar als jij een bepaalde medische noodzaak hebt dan kan het juist wel verstandig zijn. Dit kun je dus het beste zelf bepalen door het totaalbedrag van de aanvullende verzekering te vergelijken met wat je kwijt bent als je die medische kosten zelf betaalt.

Kies ook voor een zorgverzekeraar die zoveel mogelijk zaken digitaal afhandelt. Want niet alleen is dat heel handig voor jou, maar je betaalt in de regel ook minder premie doordat de verzekeraar minder kosten aan je heeft. Digitaal declareren en je overzichten per e-mail ontvangen is nu eenmaal veel goedkoper dan de gangbare manieren per post.

Aanvullende tips voor je studentenzorgverzekering:

  1. Vergeet niet zorgtoeslag aan te vragen want hier heb je als student ook gewoon recht op. Daar word je zorgverzekering meteen weer een stuk voordeliger van.
  2. Mocht je in staat zijn de verzekering meteen voor het hele jaar vooruit te betalen dan kun je daarmee ook weer enkele tientallen euro’s besparen.
  3. Je kunt ook je ouders vragen om het bedrag ineens te voldoen en dit dan elke maand weer aan ze terug te betalen. Zo bespaar je geld, maar verdeel je de kosten toch over het hele jaar.
  4. Hou wat geld apart als je ineens veel zorg nodig hebt en je het eigen risico moet voldoen. Het minimale eigen risico kan jaarlijks worden bijgesteld en is voor studenten hetzelfde als voor andere verzekerden.

Meer over het kiezen van een goede studenten zorgverzekering vindt je hier!


Woonverzekering

Een woonverzekering is een verzekering die schade vergoedt die met je woonsituatie te maken heeft. Een woonverzekering is vaak een pakket met meerdere verzekeringen en bij een studentenverzekering is dat niet anders. Daarbij is het belangrijk om goed te weten uit welke componenten een bepaalde woonverzekering bestaat, want als student heb je niet altijd alles nodig.

Opstalverzekering

De meeste woonverzekeringen voor studenten hebben geen aparte opstalverzekering. Die is namelijk specifiek bedoeld voor mensen die eigenaar zijn van hun woning of appartement. Wanneer daar schade aan ontstaat wordt die door een opstalverzekering gedekt. Vrijwel altijd huur je een kamer, waardoor je niet het risico loopt voor de woning als geheel. Dat is de verantwoordelijkheid van de eigenaar, zoals een woningcorporatie of een particuliere huisbaas.

Ben je niet de eigenaar van de woning? Zorg er dan voor dat je ook niet betaalt voor een opstalverzekering binnen je woonverzekering.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert je inboedel, oftewel de spullen die je op je kamer hebt staan. Als daarmee iets gebeurt, bijvoorbeeld omdat er brand uitbreekt, wordt die schade niet aan jou vergoed via de opstalverzekering maar moet je als huurder een inboedelverzekering hebben afgesloten. Omdat je als student vaak maar weinig spullen op je kamer hebt betaal je in de regel minder voor je inboedelverzekering dan mensen die een heel huis hebben of zich in een andere levensfase bevinden.

Wanneer je geregeld spullen zoals je telefoon, laptop of tablet meeneemt als je op pad gaat dan kan het handig zijn om een aanvullende buitenshuisdekking af te sluiten. Dan zijn die spullen namelijk ook verzekerd als er iets mee gebeurt wanneer ze zich niet op je kamer bevinden. Wanneer je op reis bent valt deze schade overigens onder je eventuele reisverzekering. Let wel altijd goed op welke soorten spullen er met een bepaalde buitenshuisdekking wel of niet verzekerd zijn, want dit kan per verzekeraar verschillen.

Let op: wanneer je buitenshuisdekking hebt afgesloten bij je inboedelverzekering is het eigenlijk nooit nodig om een aparte elektronicaverzekering of multimediaverzekering af te sluiten. Dat is pas slim wanneer je hele dure elektronica hebt die meer waard is dan vanuit de buitenshuisdekking van je inboedelverzekering wordt gedekt (bijvoorbeeld een peperdure camera).


Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je bij iemand op bezoek bent en per ongeluk een glas rode wijn omstoot die op een duur vloerkleed belandt dan kan die schade op jou verhaald worden. Je bent namelijk wettelijk aansprakelijk voor de schade die je toebrengt aan andere mensen, hun huisdieren of hun spullen.

Dat risico kun je voor het grootste deel uitsluiten door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van een auto, maar wel heel verstandig om te hebben. Hij is vaak niet duur, omdat de kans dat er iets gebeurt nu eenmaal klein is, maar mocht het gebeuren dan weet je zeker dat de schade vergoed zal worden en je niet zelf de klos bent.

Een aansprakelijkheidsverzekering kan onderdeel zijn van een woonverzekering, maar ook apart worden afgesloten.

Tip: zowel als inwonende als uitwonende student kun je voor de wettelijke aansprakelijkheid ook meeverzekerd blijven bij je ouders. De voorwaarde is dat je niet gehuwd bent. Je ouders hoeven daarvoor niet ineens meer premie te gaan betalen, maar het is wel altijd goed om te checken of je inderdaad op hun polis erbij bent blijven staan.


Reisverzekering

Als je als student reislustig bent ingesteld dan kan een doorlopende reisverzekering erg handig zijn. Je hoeft er dan nooit aan te denken om een losse reisverzekering af te sluiten, iets wat je voor een lange vakantie wellicht niet zo snel vergeet maar voor een weekendje weg des ter sneller.

Wat vergoedt een reisverzekering? In de eerste plaats is dat natuurlijk schade die je oploopt wanneer je spullen kapot gaan, zoekraken of gestolen worden. Doe bij diefstal altijd meteen aangifte in het land waar je verblijft, want die heb je als bewijs nodig voor je verzekeraar. Daarnaast kun je gecompenseerd worden als je de vakantie voortijdig af moet breken door omstandigheden die buiten jouw schuld liggen. Ook kunnen medische kosten die je ter plekke moet maken vanuit de reisverzekering vergoed worden.

Een reisverzekering voor studenten is in de regel goedkoper dan een standaard reisverzekering. Als je niet van plan bent om buiten Europa te gaan reizen kun je bovendien extra besparen door niet voor werelddekking te kiezen.

Let er wel op dat vaak een maximaal aantal dagen per jaar is verzekerd, waardoor de verzekering bijvoorbeeld niet altijd toereikend is als je op stage gaat in het buitenland. Check voor op stage gaat dus of je standaard zorgverzekering toereikend is, of je school een aansprakelijkheidsverzekering heeft voor de studenten en of je genoeg dagen ‘over’ hebt bij je reisverzekering.


Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering is typisch zo’n verzekering waarover je kunt discussiëren of die nu wel of niet goed is voor studenten om af te sluiten. Dat is voor elke individuele student aan eigen persoonlijke afweging, en hangt vooral af van de risico’s die je loopt:

  • Werk: heb je een eenvoudig bijbaantje of is je werk heel belangrijk voor je? In dat laatste geval kan een rechtsbijstandsverzekering goed zijn, zodat je bij een conflict met je werkgever juridisch je recht kunt halen zonder al teveel extra kosten.
  • Verkeer: heb je een auto waarmee je een ongeluk zou kunnen veroorzaken? Dan is een rechtsbijstandsverzekering altijd een goed idee. Een ongeluk kan een grote juridische nasleep hebben die erg duur uit kan pakken als je er niet tegen verzekerd bent.
  • Wonen: heb je een woonhuis waarover een conflict zou kunnen ontstaan, bijvoorbeeld bij de aan- of verkoop van een nieuwe woning? Wanneer je nog bij je ouders inwoont of een kamer huurt is dat niet echt een reden om een rechtsbijstandsverzekering te nemen. Bij conflicten met een huisbaas kun je namelijk altijd kosteloos terecht bij de huurcommissie.

Let wel op dat het hebben van een rechtsbijstandsverzekering niet automatisch alle bovenstaande zaken verzekert, dit moet je er meestal apart bij afsluiten.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Financieel Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag