Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel een belangrijk onderdeel van je leven. Niemand geeft graag meer uit dan nodig is dus letten we goed op wat er met onze centen gebeurd. Tegenwoordig moeten we daarvoor ook kijken naar degene die het voor ons in bewaring houdt. Tegenwoordig is het niet meer zo dat we ons geld naar de bank brengen en het eraf halen wanneer we het nodig hebben.
We moeten rekening houden met rentepercentages, betalingen in het buitenland, beleggingen van onze bank en diverse limieten. Ben jij op zoek naar een bank die het beste bij jou past? In dit artikel bespreken we alle punten die van belang zijn om een verantwoorde keuze te maken. Heb je al een bank en wil je overstappen op een andere bank? Lees dat ons artikel met 8 redenen om over te stappen op een andere bank.
1. Wat zijn de kosten voor de rekening?
Betaalrekening
Het kiezen van een bank is een beetje hetzelfde als bij het kiezen van een portemonnee. Je wilt je geld ergens in kunnen bewaren, het moet veilig zitten, maar het moet het liefst zo min mogelijk kosten. Teveel uitgeven aan de portemonnee betekent ook dat je minder geld hebt om daadwerkelijk te bewaren. Omdat je niet zomaar weer van bank wisselt, is het dan ook erg belangrijk om te kijken wat de kosten zijn voor de rekening die je wilt gaat openen. Bedenk voor je op zoek gaat eerst even wat je precies verwacht van je bankrekening.
Wil je gewoon een simpele betaalrekening, dan kun je dit eenvoudig op internet met elkaar vergelijken.
Creditcard of studentenrekening
Ben je daarnaast op zoek naar andere opties zoals een creditcard of studentenrekening, moet je al iets dieper de materie in om tot een goed overzicht te komen. De basiskosten zijn de kosten voor het openen van de betaalrekening. Alle rekeningen, behalve jongeren-, studenten- en kinderrekeningen hebben vaak een vast bedrag dat per maand of kwartaal wordt geïnd van je rekening. Deze kosten kun je gemakkelijk naast elkaar leggen. Tel daar de kosten van bijvoorbeeld een creditcard bij op en je hebt het bedrag dat je jaarlijks moet gaan betalen.
2. Wat levert de rekening je op?
Rente
De rente is niet meer wat het geweest is en de percentages die je tegenwoordig krijgt voor je spaargeld, zijn bij sommige banken gekrompen van enkele procenten naar slechts een paar promille. Toch kan je bij de ene bank nog vele malen meer rente krijgen als bij een andere bank. Als je iedere maand bijna al je geld opmaakt en niets opzij kunt leggen zet dat natuurlijk weinig zoden aan de dijk, maar goede spaarders kunnen daar nog wel een slaatje uit slaan. Ben je van plan iedere maand iets opzij te zetten voor later, zoek dan ook even uit of de bank van jouw keuze de mogelijkheid heeft om geld voor een paar maanden vast te laten leggen. Dan krijg je vaak een veel hoger rentepercentage dan het op je betaalrekening te laten staan.
Verzekeringen
Bij sommige banken kun je verzekeringen afsluiten. Dit zijn vaak woon-, reis, auto-, aansprakelijkheid- of rechtsbijstandverzekeringen. Banken zijn ook vaak aangesloten bij zorgverzekeraars, waardoor je een korting kunt bedingen. Ben je van plan om jezelf te verzekeren via je bank, check dan even wat de kosten en besparingen zijn voor iedere verzekering. De rente levert je misschien niet zoveel op, maar een besparing van 5% op alleen al je zorgverzekering kan je jaarlijks tientallen euro’s opleveren.
3. Betalen in het buitenland
Je bent lekker op vakantie en je moet betalen in een andere valuta dan Euro’s. Wat gaat dat je kosten? En hoeveel opslag betaal je sowieso als je bij een andere bank geld gaat pinnen? Als je van plan bent om je betaalpas regelmatig in het buitenland te gebruiken, is het belangrijk om ook te kijken naar deze kosten. Iedere transactie kan je zomaar een paar euro of enkele procenten van het bedrag kosten. Als je dan allemaal kleine bedragen opneemt, kun je er na je vakantie achter komen dat je enkele tientallen euro’s hebt uitgegeven aan alleen het trekken van geld. Dat is natuurlijk eeuwig zonde, omdat je dat geld veel liever had uitgegeven aan een cocktail op een paradijselijk strand.
4. Limiet
Iedere bank hanteert een limiet wat je per dag mag opnemen. Dit geldt voor je normale bankpas, maar bijvoorbeeld ook voor een extra creditcard of een overschrijving per bankrekening. Voorkom gênante situaties wanneer je voor de aankoop van een tweedehands auto een paar duizend euro contant moet hebben, maar je slechts duizend euro per dag kunt opnemen. Lees je daarom in over deze voorwaarden. Sommige banken kunnen je een tijdelijke ophoging geven van het maximaal op te nemen bedrag, zodat je alsnog eenmalig beschikking kunt krijgen over het geld. Hier moet de bank wel eerst voor verifiëren dat jij daadwerkelijk de aanvrager bent, en die methodes verschillen per bank.
Voor een geldopname in het buitenland gelden hier ook weer andere voorwaarden voor, ook voor pinbetalingen en betalingen met creditcard in een ander land. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen Europese en niet-Europese landen. Dit is heel belangrijk om te controleren, want niets is vervelender dan aankomen bij een autoverhuurbedrijf en te ontdekken dat ze de borg niet van je creditcard kunnen halen omdat je limiet te laag is. Dit soort situaties voorkom je dus door bij iedere bank goed te kijken wat de voorwaarden zijn voor normale bankpassen en creditcards.
5. Internetbankieren
Een betaalrekening is er om te betalen en om geld in ontvangst te nemen. Waar je vroeger een acceptgiro naar de bank moest brengen en je soms een week op je geld moest wachten, kun je dit bij iedere bank ook digitaal doen. Maar niet iedere bank doet dat precies hetzelfde. Sommige banken maken gebruik van een app waardoor je overal gemakkelijk geld kunt overmaken. Andere banken hebben geen app, maar hebben alleen een website. Let daarbij wel op of je een cardreader nodig hebt. Mocht je ergens onderweg een betaling willen doen, moet je deze namelijk altijd bij je hebben omdat je anders nog steeds niets kunt overschrijven. Dit kan onhandig zijn als je vaak buitenshuis iets wilt overmaken naar iemand anders.
6. Locatie
Hoewel alles tegenwoordig supersnel digitaal wordt geregeld, kan het zijn dat je even langs moet bij de bank. Om geld te storten, geld op te nemen, buitenlands geld te wisselen of informatie op te vragen. Soms vraagt een bank ook of je even langs wilt komen, bijvoorbeeld als je een wijziging wilt maken in een bestaande rekening en je jezelf moet identificeren om alles in gang te kunnen zetten. Mocht dat het geval zijn bij de bank van jouw keuze, dan is het onhandig als die aan de andere kant van het land is gesitueerd. Sommige banken zijn volledig digitaal en hebben helemaal geen filiaal. Vraag dan voor het openen van de rekening altijd even na wat je moet doen in het geval je hulp nodig hebt bij bovenstaande situaties.
7. Klantenservice
Als je contact hebt met je bank, is het belangrijk dat je je geholpen en begrepen voelt. Dit kan een gevoel van vertrouwen opleveren, waardoor jij je er gerust bij voelt dat je geld in goede handen is. Je wilt ook altijd beschikking kunnen hebben over je eigendommen en soms is dan contact met de klantenservice nodig om processen te bespoedigen. Hoe je te woord wordt gestaan en op via welk kanaal spelen een belangrijke rol in de beoordeling van een bank. De beste manier om erachter te komen of jouw potentiële bank een goede klantenservice heeft, is het lezen van ervaringen van andere klanten. Zo kom je al gauw te weten of je met iedere vraag terecht kunt bij de bank en of ze je op een goede manier kunnen helpen.
8. Eerlijke bank
Niet iedere bank neemt het even nauw met de mensenrechten of het klimaat. Wil jij dat jouw geld op de bank alleen wordt geïnvesteerd in duurzame producten of projecten, is het raadzaam je goed te verdiepen in al deze zaken. In je zoektocht naar een bank kun je deze onderwerpen dan meenemen in het maken van de beslissing.
Als het klimaat voor jou van groot belang is, kun je bijvoorbeeld letten op beleggingen die betrekking hebben op duurzaamheid. Dat CO2 vervuiling de aarde opwarmt is inmiddels geen nieuws meer, maar dat sommige banken 0% of slechts 3% van hun beleggingen in energiebedrijven in groene energiebedrijven stoppen, is niet iedereen bekend. Sommige banken beleggen namelijk volledig in groene energiebedrijven. Hier lees je meer over duurzame banken.
Sommige banken investeren in alles waar ze geld mee kunnen verdienen. Helaas betekent dit dat zaken zoals wapenhandel, fossiele brandstoffen of veetransport worden gesubsidieerd met jouw spaargeld. Wil jij je daar niet mee identificeren, kun je ervoor kiezen om niet met deze banken in zee te gaan. Meer hierover lees je op de de website van de Eerlijke Geldwijzer.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Waar kun je een bankrekening openen?
- Wat is de beste bankrekening voor jongeren?
- Wat is de beste bankrekening voor kinderen?
- Wat is de populairste bankrekening voor studenten?
- Hoe kun je een gratis bankrekening openen?
- Wat is de beste zakelijke rekening voor ZZP’ers?
- Wanneer kiezen voor een gezamenlijke rekening?