Geld moet rollen, anders hadden ze het niet rond gemaakt. Een enorm oude uitspraak, die steeds meer betekenis krijgt. De rentes zijn verminderd tot vrijwel 0% en voor je spaargeld moet je wel vermogensbelasting betalen. Tijd om daar wat aan te doen. Een beleggingspand is een goede manier om je geld te laten rollen en er ook nog eens een flink rendement op te behalen. Natuurlijk geldt dat alleen als je in een goed pand investeert. In dit artikel vertellen we alles over waar een goed beleggingspand aan moet voldoen.
Wat is een beleggingspand?
Geld kan geïnvesteerd worden op verschillende manieren. Een beleggingspand is één van die manieren, en is daarbij vaak een hele gunstige manier om te beleggen. Je investeert op die manier je geld in bakstenen, die door de gunstige ligging of om andere redenen geld opleveren. Zo kan je de woning bijvoorbeeld verhuren als woonruimte, of werkruimte. In dat geval ben je in staat om huurinkomsten te innen, terwijl je daarmee de hypotheek afbetaalt. Nadat de hypotheek is afbetaald is de woning van jou, maar hebben de huurders het bedrag betaalt. Wanneer je het pand dan zou verkopen, maak je er winst op. Op deze manier zijn er nog enkele andere manieren waarop je kunt beleggen in een pand.
Wat voor soorten beleggingspanden zijn er?
Je kunt beleggen in bijna ieder soort pand of vastgoed. Elke variant heeft zijn eigen voordelen en nadelen. De grootste verschillen kun je vinden op het gebied van prijs, risico en onderhoud. Daarnaast is ook het rendement een groot onderling verschil. Zo kun je met een interessante huurwoning in het centrum van een aantrekkelijke stad betrekkelijk veel rendement halen, in tegenstelling tot de aankoop van een garagebox in een minder interessante woonwijk. Hieronder een rijtje met mogelijke beleggingspanden:
- Kantoorpanden
- Horecapanden
- Winkelpanden
- Percelen
- Garageboxen
- Woningappartementen
- Recreatiewoningen
- Beleggingspanden in het buitenland
Waaraan voldoet een goed beleggingspand?
Er zijn een aantal manieren om erachter te komen of een beleggingspand goed genoeg is om je geld in te investeren. Hieronder enkele relevante punten waar een beleggingspand in ieder geval aan moet voldoen.
Het moet het juiste soort beleggingspand zijn
Als eerst is het belangrijk dat je het juiste soort beleggingspand kiest. Probeer daarmee dan ook een logische keuze te maken. Verkoop je percelen, dan ga je een andere strategie gebruiken dan wanneer je garageboxen verhuurt. Denk dus goed na over het soort beleggingspand dat je wilt gaan kopen. Wil je zo min mogelijk onderhoud, zo min mogelijk verschillende huurders, of wil je het gewoon kopen en wachten tot het meer waard wordt? Het beste kun je in dit geval kiezen voor een optie die bij jou aansluit. Heb je al ervaring in de woonsector, dan kan het beleggen in een koopwoning een slim idee zijn. Zie jij dat garageboxen een echt succes gaan worden in een (nu nog) rustige wijk rondom Amsterdam, dan kan dat de juiste beslissing zijn. Om zeker te weten dat je kiest voor het juiste soort beleggingspand, kun je op internet ervaringen lezen van mensen die geïnvesteerd hebben in een bepaald soort beleggingspand. Over veel soorten beleggingspanden zijn reviews te vinden van mensen die na de investering tot de ontdekking gekomen zijn dat het toch niet iets voor hen was. Jij kunt nu gratis leren van hun fouten, en op die manier kiezen voor een beleggingspand dat wél geschikt is voor jou.
De regio waarin het pand staat moet geschikt zijn
De regio waarin je het beleggingspand koopt, kan het verschil maken tussen een groot succes en een grote flop. Heel vaak investeren mensen in iets waarvan zij denken dat het wel rendement zal opleveren. Een recreatiewoning is daarvan een goed voorbeeld. De investeerder geniet zelf van een boswandeling, om even weg te zijn van het drukke stadse bestaan. Maar na de aankoop blijkt dat iedereen in het huisjespark heeft geïnvesteerd in een vergelijkbare woning, die ook allemaal te huur worden aangeboden. De markt voor die specifieke plek blijkt niet groot genoeg om er iedere week een gast in te hebben. De maandelijkse kosten die je als investeerder aan het park moet betalen, wegen dan uiteindelijk niet op tegen de opbrengst, waardoor je geld verliest op je investering. Ditzelfde geldt bij de verhuur van woningen in dorpen, percelen in ongunstige locaties en kantoorpanden buiten de stad. Kom je er na goed onderzoek achter dat deze regio in opkomst is en is de vraag (na testen) groot genoeg, dan kun je het alsnog wagen. Maar houd er rekening mee dat de regio enorm belangrijk is. Investeer je in het buitenland, dan is dit onderzoek nog veel belangrijker. Je hebt vaak geen lokale kennis over een gebied, waardoor je snel de fout in kan gaan. Laat je niet overhalen door mooie praatjes, maar doe zelf je eigen onderzoek.
De prijs van het beleggingspand moet zo laag mogelijk zijn
De prijs die je betaalt voor een pand is ook cruciaal. Het spreekt voor zich dat de prijs zo laag mogelijk moet zijn, zodat je er rendement op kunt behalen. Maar de koopprijs is niet alles. Je moet misschien ook zorgen voor financiering en dat is niet altijd eenvoudig. Probeer bij de aankoop zo laag mogelijk te gaan zitten, zodat je hopelijk nog een paar procenten rendement kunt behalen op de verkoop.
Veiling
Een manier om de goedkoopste prijs voor een beleggingspand te krijgen, is door deel te nemen aan een vastgoedveiling. Deze veilingen worden gehouden als de eigenaar van het pand niet aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. In dit geval wordt het vastgoed onder de marktprijs op een veiling verkocht. De besparing die je als koper kunt krijgen, kan oplopen tot 20 of 30 procent. Wanneer je dit als investeerder op de kop kunt tikken, ben je in staat om enorm veel rendement te verdienen op de verhuur van dit pand. Door het pand goedkoper aan te kopen, kun je met deze besparing bijvoorbeeld al de kosten onderhoud voor de komende dertig jaar betalen. Alle huurinkomsten zijn dan direct de winst. Een beleggingspand onder de marktprijs kopen is niet eenvoudig, maar wel de tijdsinvestering waard. Lees meer over huizenveilingen.
Je moet de juiste huurder kunnen vinden voor het pand
Je kent vast de horrorverhalen wel van huurders die de huur niet betalen of zoveel schade maken dat de borg in het niet valt bij de reparatiekosten. Ga je een beleggingspand verhuren als woning, dan zijn er twee belangrijke factoren in het spel. De verhuurder en de makelaar. Die laatste moet voornamelijk professioneel en strikt zijn. Je wilt namelijk zoveel mogelijk werk uit handen geven en de makelaar moet ervoor zorgen dat jij alleen maar geld verdient. De huurder moet dus aan bepaalde eisen voldoen, zodat je zeker weet dat je maandelijks de huur betaald krijgt.
Je moet genoeg rendement kunnen behalen bij de verhuur of verkoop
Hoewel het ook direct met de aankoopprijs te maken heeft, is het uiteindelijke rendement de voornaamste reden dat je ergens in investeert. Zorg er dan ook voor dat je alle berekeningen zorgvuldig uitwerkt en dat je als beginner de hulp inschakelt van een professional. Het uiteindelijke rendement voor een koopwoning die je te huur aanbiedt, zou ongeveer 10% per jaar moeten zijn. Afhankelijk van de locatie, benodigd onderhoud en andere kostenposten, kan het jaarlijkse rendement schommelen tussen de 6% en 15%. Dat zijn flinke bedragen, die veel hoger zijn dan de bedragen die je als rente ontvangt op je spaarrekening. Toch zeggen veel beginnende investeerders te snel ja op een aanbod. Daarmee snijden ze zichzelf in de vingers, omdat zaken zoals bijvoorbeeld de belasting en hypotheekrente niet mee zijn berekend. De uiteindelijke opbrengsten vallen vaak enkele procenten lager uit dan dat je in eerste instantie denkt.
Er moet vraag naar zijn het pand
Het pand kan supermooi zijn en het kan zo luxe zijn als je maar kunt bedenken, maar uiteindelijk moet het je wel geld opleveren. Je kunt geen geld verdienen als je het pand vervolgens niet kunt verhuren of verkopen. Een slecht onderhouden pandje van 100.000 euro, dat na een investering van 20.000 euro een verhuurwaarde heeft van 750 euro per maand, kan je al gauw een rendement opleveren van meer dan 10% procent. Datzelfde kan niet gezegd worden over een super luxe appartement in het centrum van Amsterdam, dat de helft van het jaar leeg staat omdat de vraagprijs van 2700 euro per maand te hoog is. In dat geval huren bijvoorbeeld alleen expats de woning, omdat het anders te duur is. Door deze korte verblijven heb je veel werk aan het verhuren, tekenen van contracten en het zoeken van nieuwe huurders. Je verliest dan dus geld door leegstand en maakt ook nog extra kosten om te zorgen dat er nieuwe huurders in de woning terechtkomen. Zorg dus dat je altijd zeker weet dat je een beleggingspand kunt verhuren wanneer dat de bedoeling is. Iedere maand 2700 euro aan inkomsten verliezen door leegstand is geen fijn gevoel. Hieronder geven we ook enkele tips hoe je een geschikt beleggingspand kunt selecteren, die bestemd is voor de verhuur.
Hoe kies je een geschikt beleggingspand voor de verhuur?
Wil je een woning kopen om vervolgens te verhuren? In dat geval zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om erachter te komen of de woning geschikt is om ook daadwerkelijk rendement op te maken. Door deze stappen te doorlopen kun je erachter komen of je wel een gezond rendement kunt halen op de koopwoning die je gezien hebt.
Stap 1 – Kies een aantal opties
Ga naar een website met een uitgebreid aanbod aan panden dat te koop staat. Neem bijvoorbeeld Funda.nl. Je kiest vervolgens een aantal panden die je interesse hebben, en waarvan je verwacht dat ze geld op kunnen brengen. Hierbij houd je alvast rekening met je maximaal te besteden budget. Op deze manier kun je een lijstje maken met woningen waar je voorkeur naar uitgaat. Wil je een goed beeld krijgen van de mogelijkheden per regio, zoek dan panden op in diverse steden of buurten. Ondanks dat de prijs wellicht lager of hoger is in bepaalde buurten, kan het uiteindelijke rendement alsnog hoger zijn.
Stap 2 – Bezoek verhuurwebsites
Ga vervolgens kijken op een website die veel huurpanden in het aanbod heeft. Op deze websites ga je vervolgens zoeken naar huurwoningen die overeenkomen met de panden die jij zou willen kopen. Schrijf van iedere vergelijkbare woning de huurprijs op, zodat je deze onderling weer kunt vergelijken. Probeer voor iedere mogelijke koopwoning minimaal 5 vergelijkbare huurwoningen te vinden, om zo een realistisch beeld te krijgen. Hoe meer vergelijkbare huurwoningen er te koop staan, en hoe interessanter deze zijn voor huurders, hoe eenvoudiger het zal zijn om dit pand via de verhuur te bezetten.
Stap 3 – Regelen financiering
Vervolgens komt de laatste stap aan de orde. Het regelen van de financiering gaat ervoor zorgen dat je erachter komt of de woning echt rendement gaat opleveren. Op diverse websites, zoals onder andere financiering-regelen.nl, kun je een proefberekening maken. Zo zie je precies welke kosten er aan de financiering kleven en kun je direct zien of een investering een gunstig rendement zal opleveren.
Met dit artikel ben je hopelijk in staat om een goede beslissing te maken voor een beleggingspand. Het belangrijkste is dat je zeker weet dat er ook echt geld mee verdiend kan worden. Daarbij is jouw persoonlijke mening over hetgeen je gaat kopen minder belangrijk. Jij wilt er namelijk waarschijnlijk niet gaan wonen, dus gaat het alleen om de vraag naar het pand door andere mensen, die bereid zijn er veel geld voor te betalen. Wil je meer te weten komen over het kopen van een beleggingspand, lees dan ook ons artikel over investeren in vastgoed. Weet je niet zeker of investeren in een beleggingspand iets voor jou is, dan kun je ook kijken naar andere manieren om geld te investeren.