Ondernemer zijn heeft een heleboel financiële consequenties, ook voor het kopen van een huis. Banken en hypotheekadviseurs zien je sneller als financieel risico, waardoor het niet altijd even makkelijk is om als ondernemer een hypotheek af te sluiten. Gelukkig zijn er een aantal banken en hypotheekadviseurs die wél soepel omgaan met jouw hypotheekaanvraag. Dus wat is de beste hypotheek voor ondernemers? Dat lees je in dit artikel.
Waar kun je als ondernemer een hypotheek afsluiten?
Als je een huis koopt, als ondernemer of als je in loondienst bent, zijn er grofweg drie manieren om dat te doen.
- Via de hypotheekadviseur. Hier krijg je van a tot z hulp bij het afsluiten van jouw hypotheek. Je moet hiervoor wel een bijdrage betalen, maar tegelijkertijd is de kans groot dat je een goede hypotheek krijgt.
- Via de bank (bankhypotheek). Ook banken verstrekken hypotheken en hypotheekadvies. Vaak kun je echter alleen de hypotheken krijgen die de bank zelf aanbiedt. In die zin is de bank géén onafhankelijke hypotheekverstrekker. Vaak is het wel iets goedkoper om via de bank een hypotheek af te sluiten, in vergelijking met een hypotheekadviseur.
- Zelf doen. Als je veel verstand hebt van hypotheken kun je deze ook zelf af te sluiten. Dat kost vaak weinig geld, maar daarvoor moet je wel een hoop werk verrichten. Vaak is het behoorlijk complexe materie. Daarom raden we je in principe af om zelf de hypotheek af te sluiten.
Als ondernemer raden we je aan om een hypotheek af te sluiten via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op die manier heb je het meest gespecialiseerde advies en heb je de meeste keuze uit hypotheken. Uiteraard zullen we in dit artikel zowel de hypotheekadviseurs als de hypotheken bij banken bespreken, want het zijn beide goede opties.
Wat is de beste hypotheekadviseur voor ondernemers?
Wat de beste hypotheek is hangt natuurlijk af van jouw eigen financiële situatie, het huis dat je wil kopen en jouw arbeids- en ondernemingsverleden. Er is echter wat ons betreft wel één hypotheekadviseur, en dat is FinaForte.
FinaForte
Zoals ze zelf zeggen, FinaForte is dé nr.1 hypotheekverstrekker voor ondernemers. Wij kunnen daar geen uitspraken over doen, maar weten in ieder geval dat FinaForte zich 100% inzet om ondernemers een hypotheek te verstrekken. Ze hebben hele specialistische kennis over ondernemers en hypotheken, waardoor je altijd advies krijgt waar je iets aan hebt. FinaForte zit bij alle financiële instellingen en banken aangesloten, waardoor ze meer dan 40 verschillende hypotheken kunnen aanbieden. Deze hypotheken accepteren allemaal ondernemers zoals jij. De hypotheekadviseurs van FinaForte zullen samen met jou kijken welke hypotheek het beste bij jouw financiële situatie past. We zetten tenslotte nog even wat feiten op een rijtje:
- Onafhankelijke hypotheekadviseur
- Gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers
- Streeft naar de laagste hypotheekrente
- Meer dan 95% van de hypotheekaanvragen slaagt
- Na 6 maanden ondernemen kun je al een hypotheek aanvragen
- Je krijgt altijd een gratis adviesgesprek
Andere hypotheekadviseurs voor ondernemers
FinaForte is niet de enige hypotheekadviseur voor ondernemers. En of het ook voor jou de beste hypotheekadviseur is, kunnen we niet voorspellen. Want wij kennen jouw onderneming en jouw financiële situatie niet. Daarom bespreken we hieronder nog een paar hypotheken voor ondernemers:
De Ondernemershypotheek
Via deze hypotheekadviseur kun je eenvoudig online een aanvraag doen. Daarnaast is deze hypotheek uitsluitend bedoeld voor ondernemers en zzp’ers, dus ze weten hier precies waar ze mee bezig zijn. Online is een handige tool om alvast een inschatting te maken welk soort hypotheek je kunt krijgen. In ieder geval zit De Ondernemershypotheek aangesloten bij Rabobank, IQwoon, Reaal, Aegon, Munt Hypotheken, ABN-AMRO, ING, NIBC Direct, Woonfonds, Hypotrust, Nationale Nederlanden en Lloyds bank.
Hypotheek Voor Ondernemers
Dit is nog een hypotheekadviseur speciaal voor ondernemers. Zij maken duidelijke en scherpe offertes, gebaseerd op maatwerk en persoonlijk advies. Ook deze hypotheekadviseur is gespecialiseerd in hypotheken voor ondernemers.
Nationale Nederlanden
Hier kun je een hypotheek afsluiten als je minimaal 1 jaar ondernemer bent. Dit is zowel mogelijk met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Nationale Nederlanden begrijpt dat je als startende ondernemer niet 3 jaar aan jaarcijfers kunt overleggen. Daarom is het bij hen ook mogelijk om de jaren ervoor aan te vullen met een inkomensverklaring. Dus ze kijken niet alleen naar de prestaties van jouw startende onderneming, maar ook naar jouw inkomen uit loondienst. Zelfs als je niet meer in loondienst bent. Op die manier heb je als ondernemer een eerlijke kans om een goede hypotheek te krijgen.
Wat is de beste hypotheek via de bank voor ondernemers?
Ondernemers maken het meeste kans om een mooie hypotheek af te sluiten als de bank redelijk soepel met hun ondernemerschap omgaat. Wat ons betreft is de bank die daar het beste mee omgaat, Aegon.
Aegon
Aegon gaat heel soepel om met ondernemers, ook op het gebied van hypotheken. Ben jij nog maar net begonnen en meteen al succesvol? Dat is goed nieuws, want bij Aegon mag je met één jaarrekening (dus 1 jaar actief als ZZP’er) al een hypotheek afsluiten die 100% van de woningwaarde dekt. Je bent echter wel verplicht om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Wat dit is en hoe je dit als ondernemer afsluit, lees je later in dit artikel. Uiteraard is het ook mogelijk om een hypotheek zonder NHG af te sluiten. Houd er dan rekening mee dat je meerdere jaarrekeningen moet overleggen. Meer dan 3 jaarrekeningen staat gelijk aan 90% lenen, 2+ jaarrekeningen staat gelijk aan 85% lenen.
Wat zijn andere hypotheken via de bank voor ondernemers?
Er zijn ook andere banken waar je als ondernemer een hypotheek af kunt sluiten.Daarom zetten we een aantal banken op een rijtje waarbij je als ondernemer relatief veel kans maakt om een hypotheek te krijgen.
ABN Amro
Sommige banken verstrekken pas een hypotheek als je minimaal 3 jaar winstgevend bent. Aan de ene kant begrijpelijk, aan de andere kant frustrerend als je een huis wil kopen. Gelukkig doet ABN Amro dat niet. Hier kun je als zelfstandige al een hypotheek aanvragen nadat je 1 jaar actief bent als ondernemer. Ze beoordelen jouw financiële situatie op twee manieren: jaarcijfers van de belastingaangifte en een prognose van een deskundige. Vervolgens geldt, hoe langer je werkzaam bent, hoe hoger de hypotheek is die je kunt krijgen. Als je 1 of 2 jaar actief bent, krijg je meestal een hypotheek die gelijk staat aan 75% van het zzp-inkomen (of de maximale prognose van de deskundige). Na 2 tot 3 jaar verhoogt het naar 90% van het zzp-inkomen en na 3 jaar kan dat zelfs 100% worden.
ING
De ING heeft een persoonlijke aanpak en dat zie je ook terug in hun aanbod van hypotheken. Als jij nog geen 3 jaar actief bent als ondernemer, dan krijg je bij ING het voordeel van de twijfel. Zij beoordelen jouw financiële situatie op individueel niveau. Hiervoor moet je een tal van documenten inleveren, zoals een prognose van een deskundige en je arbeidsverleden. Vervolgens kun je tot 80% van je inkomen krijgen voor een hypotheek.
Rabobank
Ook de Rabobank bekijkt iedere individuele situatie opnieuw. Als ondernemer mag je al na één jaar een hypotheek aanvragen, aangevuld met de prognose van een financieel deskundige. Met deze informatie stelt de hypotheekadviseur een inkomensverklaring op. Hieruit moet blijken of jij wel of niet in aanmerking komt voor een hypotheek en hoe hoog deze hypotheek dan zal zijn.
BLG
BLG is een onderdeel van de SNS Bank voor gevestigde ondernemers. Het is helaas niet mogelijk om als startende ondernemer een hypotheek af te sluiten bij BLG. Je moet eerst 3 jaar jaarrekeningen kunnen aantonen. Daarna kun je 80-100% van je inkomen kijken. Ook krijg je korting als je Nationale Hypotheek Garantie afsluit.
Kan je als ondernemer een hypotheek met NHG afsluiten?
Ja. Voorheen moest je dan langer dan 3 jaar ondernemer zijn, nu kun je al een NHG aanvragen als je 12 maanden of langer zelfstandig bent. NHG staat voor de Nationale Hypotheek Garantie. De NHG is een veilige manier om geld te lenen, want deze past zich aan op jouw inkomen. Dus als er iets vervelends gebeurt (je geraakt arbeidsongeschikt, je bedrijf gaat failliet) dan biedt de NHG een vangnet. Voor hypotheekverstrekkers is het heel gunstig als je een NHG afsluit, want zo ben jij een minder groot financieel risico voor hen. Meer informatie over de NHG en het afsluiten hiervan vind je op de officiële website van de NHG.
Ook interessant: huis kopen zonder eigen geld
Als ondernemer is het maar de vraag of je beschikt over eigen geld. Al helemaal als je nog maar net begonnen bent met ondernemen en nog veel investeert en weinig spaart. Daarom is het wellicht ook interessant om ons artikel te lezen over hoe je een huis kunt kopen zonder eigen geld. In dit artikel leggen we uit hoe je erachter komt hoeveel je kunt lenen en welke manieren er zijn om toch aan geld te komen om je huis te kopen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kan je een huis kopen zonder eigen geld?
- Hoe kun je een huis bouwen onder 100.000 Euro?
- Hoe kun je online een hypotheek afsluiten?
- Alles wat je moet weten als je een hypotheek wilt afsluiten als ZZP’er
- Kun je een hypotheek krijgen met studieschuld?
- 13 tips voor het beginnen van een bed en breakfast
- 6 tips voor koude acquisitie
- Wat is een familiehypotheek? Voordelen en nadelen
- Wat is de boete voor het oversluiten van je hypotheek?
- Waar let je op bij het afsluiten van een hypotheek?